Idők jelei

Charlie Brown karácsonya Jézus nélkül

Forrás: dailycaller.com

A Kentucky állambeli W.R. Castle általános iskola csütörtökön tartott karácsonyi ünnepségén az Egyesült Államokban klasszikusnak számító Charlie Brown Karácsonya (magyarul Snoopy és a karácsony) előadásból minden evangéliumi utalást töröltek, egyetlen nemtetszését kifejező személy miatt.

A cenzúrával érintett jelenetben Linus van Pelt Lukács evangéliuma alapján magyarázza el Charlie Brown-nak, hogy miről szól a karácsony.

Az iskolakerület felügyelője szerint az amerikai legfelsőbb bíróság és a helyi fellebbviteli bíróság szerint is tilos az általános iskolások számára, hogy a Bibliából idézzenek, akkor is, ha azt Linus szerepében teszik.

“Szeretném egyértelművé tenni, hogy a programok a tervezett ütemezés szerint, a szövetségi és egyéb rendelkezések betartásával zajlanak majd,” mondta a felügyelő december 11-én kiadott nyilatkozatában.

“Természetesen az iskolakerület támogatja az ünnepek hangulatát és az adakozás lelkületét, valamint az ünnepekkel kapcsolatos hagyományokat.”

A felügyelő nem közölte, hogy a panasz kitől származik.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU), keresztényellenes hozzáállásához hűen, természetesen üdvözölte az iskola döntését, dicséretesnek nevezve az alkotmány tiszteletben tartását.

Az előadásból törölt rész az eredeti rajzfilmben 51 másodpercig tart. Linus azért idéz az Újtestamentumból, mert Charlie Brownt bántja, hogy az emberek csak a külsőségekkel és saját magukkal vannak elfoglalva és kétségbeesetten tudni szeretné, hogy mi a karácsony lényege. Linus ezekkel a szavakkal válaszol neki:

“Pásztorok tanyáztak azon a vidéken, akik kint a mezőn őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És íme, az Úr angyala megjelent nekik, és körülragyogta őket az Úr dicsősége, ők pedig nagyon megrettentek. És az angyal így szólt: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely minden nép öröme lesz, mert Dávid városában ma megszületett nektek az Üdvözítő, aki az Úr Krisztus. mert Dávid városában ma megszületett nektek az Üdvözítő, aki az Úr Krisztus. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal együtt, akik Istent dicsérték, és ezt mondták: Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat!”1

“Ez a karácsony lényege, Charlie Brown!”

A Charlie Brown karácsonya 1965-ben került bemutatásra a CBS csatornán. A CBS ügyvezetőinek szörnyűségére Charles Schulz, a Peanuts képregény szerzője, ragaszkodott hozzá, hogy a sorok Lukács evangéliumából benne maradjanak a rajzfilmben.

Az ügyvezetők biztosak voltak a bukásban, azonban a National Review szerint az amerikai lakosság fele látta az epizódot, és az azóta eltelt 50 évben mindig szerepelt a karácsonyi repertoárban.

Thea: Bizonyára sokan tisztában vannak a karácsony, mint ünnep, pogány vonatkozásaival. Éppen ezért vannak, akik karácsonyfa helyett inkább születésnapi tortát díszítenek Jézusnak, vagy egyáltalán nem ünneplik a karácsonyt. Függetlenül az ilyen külsőségektől és személyes preferenciáktól, el kell ismernünk, hogy a karácsony egy olyan időszak, amikor ebben az Evangélium iránt egyre ellenségesebb világban – ahol egyes körökben Jézus nevének említése is sértő, mert nem számít politikailag korrekt megnyilvánulásnak, hacsak nem szitokszóként használják- az Örömhír legfontosabb üzenetét minden probléma nélkül lehetett hirdetni. Eddig.

Magyarországon, bizonyára a kommunista rendszer elnyomásának köszönhetően, Jézus születésének története egyelőre még egy viszonylag újdonsült szabadságot is jelképez talán az emberek szemében, így itt nem igen tapasztalhatók a fenti hírhez hasonló korlátozások.

Fogadjuk meg azonban Jézus szavait és tegyük a dolgunkat “amíg nappal van, mert eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat.”2

 1. Lukács 2:8-14 []
 2. János 9:4 []
Előző posztKövetkező poszt

47 hozzászólás

 1. Jézus nevét egyébként sem könnyen mondják ki az emberek.
  Manapság divattá lett az Úr Jézus fogalomhasználat.Avagy,egyszerűen csak az Úr szó használata.A cikk is híven mutatja,hogy mennyi hiányosság tud lyukat ütni lelki nyugalmunkon,és így egy idő után hajlamossá válunk magunkévá tenni azt a kényelmes szempontot,hogy a baj az mindig rajtunk kívüli,vagyis hogy a csapdákat mindig mások ássák és mi csak az elszenvedői vagyunk mindennek.Holott én magamon megfigyelve vettem észre,hogy éppen a világ legfontosabb szava -Jézus- ciki számba megy nálam.Szóval,hogy kínos nálam ez a név.Nem menő.
  Ez a felismerés saját gondolkodásomban nem mostanában történt.Hohohó,persze én sem magamnál vettem észre először!Először csak másoknál,és úgy gyűrűzött be hozzám lassan és a kényelmi zónámat tisztára felszántva.Sokunk a cikinek vélt szavakat legszívesebben mindig helyettesítenénk.Mondjuk,idegen eredetű szavakkal,mert így magyar szövegkörnyezetben élüket veszítik.Így hát bizonyos szavakat ki is mondunk,meg nem is.Ez még akkor is így van,ha az adott szavak már elnyerték létjogosultságukat a magyar közbeszédben és már nem számítanak helyettesítő szavaknak.Nem hiszem,hogy különösebben magyaráznom kéne az igazság ki nem mondásának emberi vonását.A pótcselekvés az létezik,és a pótcselekvés létezik beszéd szintjén is.A pótcselekvés létezik gondolkodás szintjén is.Hiszen amikor igazán a megfelelő töltettel bíró szavak kerülnek kimondásra általunk,vagyis amikor az igazságra koncentrálunk gondolatban és azt ki is mondjuk,abba rendesen belezöldülünk.Úgy vélem,az igazság kimondása mindig erőfeszítést igényel,ráadásul -ez is meggyőződésem- sosem tudjuk biztosan,legalábbis nem azonnal,hogy valóban sikerült is kimondanunk,kifejeznünk az igazságot.

  Ez a szó,ez a név,Jézus,azonban kivétel.Ami alól szintén van kivétel,ha valaki Jézus nevében küld másokat máglyára.

  Ami engem illet,minden egyes alkalommal beleborzongok egy kicsit,esetleg néha erősebben,amikor kimondom Jézus nevét.Vagy leírom.Őszintén szólva,nekem gyakorolnom kell ezt.Sokszor kényszerítenem kell magam,hogy kimondjam, vagy leírjam.Jézus.Rám legalábbis rendkívüli hatással van ez a szó,ez a név.És amikor úgy érzem,hogy mindjárt kilapít,olyankor hagyom,hogy lapítson csak ki.Nem rövid út vezetett idáig nálam.”A botránkozás köve.” A kő,aki erre ráesik,összemorzsolódik,és akire ez a kő ráesik,összezúzza azt.(Nem szó szerint idézve.) Ha megsérülök tőle,hát így jártam.Úgy is csak az óemberemmel történik ez.Vagyis,egy sosem létezett személlyel.

  Remélem,elég óvatos tudok lenni,hogy ne bántsak meg senkit,aki Úr Jézusnak nevezi vagy Úrnak szólítja.Habár Jézus az uradalmát ránk hagyta,és az urak mi vagyunk.Ha valakinek Ura Jézus,hát legyen.De a szolgája is.A szerelme is.A benne élő kisgyermek is.A doktora is.Ó,és még annyi-annyi minden..!Ezen többi vonatkozásban mégis ritkán szólítjuk.Nem is lenne egyszerű mindig felsorolni mindet,főleg annak a tekintetében,hogy Jézus nekünk éppen annyira urunk,mint doktorunk,vagy szerelmünk – vagy éppen szolgálónk.Azonban ebben a szóban,hogy Jézus,ami egy név,minden benne van.Lehet,hogy tényleg csak nálam fontos ez.Azonban szívesen ajánlom kedves bármelyikőtöknek,hogy mindig figyelje magát kellő és szerető érdeklődéssel,amikor ezt a szót használja – vagy éppen kerüli.(És vegye le a saruját,mert…)

  “ANNAKOKÁÉRT AZ ISTEN FELMAGASZTALÁ ŐT,ÉS AJÁNDÉKOZA NÉKI OLY NEVET,AMELY MINDEN NÉV FÖLÖTT VALÓ; HOGY A JÉZUS NEVÉRE MINDEN TÉRD MEGHAJOLJON, MINDENKIÉ,FÖLDIEKÉ ÉS FÖLD ALATT VALÓKÉ.” (Filippibeliekhez 2:9,10)

  1. Mennyire különböző utat járunk, és mégis mennyire egymásba ér a lábnyomunk.
   Bár lehet, nem is különböző, csak így, nekem. (hiszen az a biztos, hogy azoknak a teheneknek a felénk eső része tarka, ahogy a vicc is mondja)

   Én óvatosan mondom ki Jézus nevét (de kimondom) azóta, amióta az egyik multinál megállított a “húzz-egy-borítékot” hölgy. Gondoltam, meginvitálom néhány szóra és elmondom neki az örömhírt addig, amíg feltart az utamon, de Jézus neve hallatán valahogy összeroppant és kihátrált. Pedig az Jézus borítékjában sokkal nagyobb nyeremény lapult, és nem is lutri vagy átverés.

   1. Hihi..!Ez nem is kérdés.
    Nálam is sokszor beugrott,hogy vajon mennyire lehetek beteg,hogy ezt a nevet emlegetem,vagy hogy erre gondolok.Már nem igazán jellemző szerencsére.De olyan is volt,hogy a kedves (h)óemberem folyton emlékeztetni próbált,hogy imáim közben csupán magamhoz,magamban beszélek.
    Ha én lennék az óemberem,én is azt sugallnám magamnak,hogy Jézus nevéhez mindenféle szenny és szégyen tapad,szóval ne foglalkozz vele.

    Egyébként hogy van az a tehenes vicc?

    1. A költő, a néprajzos és a matematikus utaznak Salzburg tartományban egy vonaton. Áthaladnak egy réten, amelyen tarka tehenek legelésznek. A költő ábrándosan felkiált:
     – Nahát, Salzburgban minden tehén tarka!
     A néprajzos egy kis gondolkodás után azt mondja:
     – Azért én ezt nem mondanám. Viszont Salzburgnak ezen a rétjén minden tehén tarka.
     Mire a matematikus:
     – Nem, nem, ez így semmiképp sem jó: Salzburgnak ezen a rétjén, ennek a vonatnak ebből az ablakából nézve, a teheneknek ez az oldala minden jel szerint tarka.

  2. Ami még ilyesformán gondot tud okozni,az a “szeretlek” és a “bocsánat” szavak.Érdekes összefüggés,de ez a két szó megközelítőleg szinonimája annak a szónak,hogy Jézus.Persze,közel sem ennyire speciálisak.

   1. Ajándék volt számomra az írásod, kedves Oszkár (hogy is mondjam ne ilyen komolyan … adnál ötletet?! 😀 ) és ezért direkt ide írom, bár “fentre” kívánkozna nem a kiegészítéshez.
    Jézus Nevére HAJOLJON MEG MINDEN ÉLŐ AZ ÉGEN A FÖLDÖN ÉS AZ ALVILÁGBAN! ?Isten felmagasztalta és minden mást felülmúló nevet adott neki: Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse Isten, az Atya dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.? (Fil 2,8-11)

    Jézus Nevében történnek gyógyítások (nem a szolgálattévő gyógyít) a mai napig csodálatosan … Ő ÉL !

    … de ma kaptam egy olyan videót, külön Karácsonyra :(, és elszántan végignéztem, ahol a sok misztikus történet mellé odatették, hogy “ugyanez van Jézusnál is” aztán kijelentik, ebből következően ?! … hogy Ő nem létezett … Micsoda bizonyítás! Ha van egy csomó üres kosár, és találok egy másik kosarat, honnan is tudom, hogy abban sincs semmi? ez csak a “pazar” logikájuk kedvéért írom 🙁 és ELNÉZÉST kérek Tőletek, hogy bánatomat így kiteregetem … DE nem adom fel a diskurzust, HÁTHA normális, gondolkodó emberekkel lehet dolgom 🙂

    Egyébként, kedves O. 🙂 azt gondolom, hogy hibádzik nálad egy megállapítás a csodaszép írásodban, mégis. Erről van szó: ‘Ha megsérülök tőle,hát így jártam.Úgy is csak az óemberemmel történik ez.Vagyis,egy sosem létezett személlyel.

    Nana! Nem létezett? Akkor mit hagytál oda Jézusért, amikor megtértél, és mivel kell vajon küzdeni a mai napig – ámde győztesen?! Ő győzött, azért 🙂

    1. Kedves Éva,köszönöm szépen kedves szavaidat!
     Az ilyesféle ötletadásról egy régi Ludas Matyis karikatúra jutott eszembe,ahol az egyik költő a másiktól kért egy verset kölcsön elsejéig.Utána néztem itt az interneten,de sajnos sehol sem találom ezt a karikatúrát..Azonban az ilyen üres kosarak talán megfelelő ötletadók lehetnek.Végül is,azt tesz bele mindenki,amit akar.Magam részéről én abból szoktam kiindulni,hogy minden ember halhatatlan teremtéssé lett Jézusban. Na,klassz..? 😀
     Ez összefüggésben van azzal,amire te felhívtad a figyelmemet.Jézusért ugyanis,egy káprázatot hagytam oda.

     “Íme,az Isten báránya,aki elvette a világ bűneit.”

     Amennyiben tehát bűnt látok a világban,az azért van,mert kancsal vagyok,és káprázik a szemem.Az az a szegényes és ütött-kopott ötletem van hát mindössze,hogy nem a szememmel,hanem hittel igyekszem érzékelni a környezetemet.Aztán LÁSSUK,mi lesz! 🙂

    2. Ez a lehető legjobb. A karizmatikusok misztikusa – minek is nevezzem Merlin Carotherst? – mondja mindenre: ELŐRE hálát lehet adni mindenért ! Persze, ezt megírta már Pál apostol is, “mindenért hálát adjatok” de ennek gyakorlata döbbenetes M.C-nél! Vannak sztorijai, például félvak sofőr keskeny hegyi utakon szürkületben (amit nem látott 😀 ) mikoris megtanultak imádkozni…. és hasonlók. Sokan tanultunk ebből, az IMA másokért is ezen a szamárvezetőn működik. Jézus így mondta: “‘Atyám, tudom hogy mindenkor meghallgatsz csak őértük kérem, hogy higgyenek…”

     Kérem Jézust, hogy azért, amit odahagytál, adjon százannyit … hiszen azt IS megígérte !
     ………………………………………..
     Most komolytalanul: kedvencem volt egy karikatúra, onnan amit említettél “Az őrület éjszakája”volt a címe, Hegedűs rajz volt, a pasi rohant a sínen kezében áramszedővel és a megállóban várakozó embernek odaszólt: “jöjjön, én vagyok az utolsó villamos” 😀

    3. Előre hálát adni???
     Naaaagyon is lehet,hogy már el vagyunk késve.Hiszen minden szép és jó már réges-régen megtörtént velünk és körülöttünk,amikért hálásak lehetünk Istennek.Nem lehet hát,hogy minden hálánk inkább csak utólagos,legkeresztényibb erőlködésünk ellenére is?
     Ha már a látásról kezdtünk el beszélgetni ezen a Jézus mellőzéséről szóló poszton,megkérdezem tőled,hogy tudod-e (persze,hogy tudod!),hogy minden amit magad körül a szemeddel látsz,az nem más,mint a merő múlt.Hiszen a környezetedről szemeidbe érkező fotonoknak időre van szükségük,hogy megtegyenek bizonyos távolságot,bármily rövidke is legyen az a távolság.Továbbá,agyunk idegsejtjeinek is időre van szüksége az információk feldolgozásához,és ugyanígy a pszichénknek is.Bele sem mernék menni annak feszegetésébe,hogy valójában biológiai érzékelésünk számára egy egész végtelent jelent ez a “cseppnyi” fáziskésés… Így tanul hát meg az ember lassan-lassan hinni,és -ahogy írtad- így látja be előbb-utóbb az ima szükségességét. 😀

     Különben nagyon könnyen előfordulhat az emberrel,hogy már a világról való kérdésfeltevése is merő zagyvaság…

     http://m.cdn.blog.hu/al/aludasmatyi/skins/10612806_768593286572829_4976372687631718478_n.jpg

     (Ludas Matyi)

    4. Jó ez az eszmefuttatás a múltról, ezt tette E.Tolle is 🙂 frissítő, tényleg. Az “előre hálát adni” arra az esetre vonatkozik, amikor durr-belénk vág egy ROSSZ történet, hír, esemény. “Azért” elég durrrrva akkor hálát adni, mert a HIT szemével az MIND jó amit Isten megenged…

     Külön eszmefuttatásom van a humorról és a keresztről, de az nagyon meredek. Majd máskor. MOST Jézussal 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=XMgGfA4RCjc – ezt a verziót most találtam, érdemes végig …

    5. Sajnos csak utólag tudom megköszönni,hogy jobban megvilágítottad ezt a dolgot.Igaz, jobb későn,mint soha.Nem akarok gonoszkodni,de akkor adjunk már most előre hálát Istennek,hogy velünk együtt a nálunk erre nem kevésbé érdemes (vagy inkább érdemtelen) többi embert -akik valaha éltek vagy élhettek volna,akik ma élnek vagy élhetnének,vagy akik még csak a jövőben fognak megszületni- megszabadította a halál törvénye alól,és akiknek velünk együtt örök szabadságot ajándékozott jó kedvéből és merő szerelemből. 😉
     A zenékért pedig külön köszönet!

 2. Kedves Thea,
  Nem tudom mi ez a újjítás, de elég rosszra sikerült. Ráklikkelek az egy hozzászólásra a főldalon és az adótt poszt elején landolok. Ha van például 99 db hozzászólás, akkor addig görgessem míg rá nem találok az adótt hozzászólásra?

  1. Most látom azt is, hogy nem látom. A főoldalon a hozzászólások alatt nem látni sem a cikkek címét, sem az avatárokat. Csak akkor jelennek meg, ha már betöltöttél egy/az adott cikket.

  2. Szia Adrián!
   Sajnos nem újítás, hanem átmeneti megoldás a másik nem működő ‘Legújabb hozzászólások’ widget helyett. Gondoltam még mindig jobb, hogy látjuk az új kommenteket a főoldalon, akkor is, ha nem visz oda az érintett kommenthez, mintha a két nappal ezelőtti van ott még mindig. 🙁

 3. Kedves Thea!
  Ne haragudj, hogy ide írom, de éppen most szembesűltem vele, hogy kíírom az oldalról a régi témákat, hogy ajánlani tudjam a rokonoknak barátoknak , most aktuális is az idők jeleire figyelni, hátha észreveszik jobban, ami történik. Aztán a régi témákat sehol sem találom, a klub oldalon rákattintottam, de nem jött ki az oldal Pl. Ak, HP-ről , a Fenevad bélyege, Millenium, Teremtés evolució. Tehát a régiek. Keresem az orosz medvés képet, a polipost és nem találom sehol.
  Köszönöm, ha tudsz segíteni és Áldott Űnnepeket kívánok neked és mindenkinek “Mert született nékünk a Megtartó” s

  1. Thea!
   Megtaláltam! a felugró ablak jelzi és szépen visszafele van sorszámozva. Ezer bocsi, pláne ünnepek előtt. Köszi nagyon jó így, már azt hittem eltévedtem az ujított oldalakon..s

 4. Érdekes,de én sehol se látom,hogy a bibliában meglenne említve a karácsony,semmilyen formában.Miután felment az égbe az őt követő hívők sokasága és az apostolok,de még Pál sem beszél Jézus születésének megünnepléséről.Jézus inkább az úrvacsorán az ő halálának a megemlékezésére hívta fel a figyelmet.Azt mondta ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül.Lukács 12:19,20.Szóval ha tudjuk,hogy a karácsony tele van pogány eredetű szokásokkal,és Jézus és az ő első századi követői,az apostolok és Pál sem tartotta,akkor miért kell ragaszkodni egy mondva csinált ünnephez?Ami ráadásul ma már csak egy jó indok a pénz költéshez és evés-íváshoz,mint Jézushoz.Az igaz imádathoz pedig fontos az igazság,ha ragaszkodunk a szentíráshoz,akkor legyünk hűek hozzá.János 4:23,24.

  1. Kedves László!

   A cikk nem a karácsony megünnepléséről szól, hanem arról, hogy egy állami iskolában nem engedik a gyerekeknek, hogy a Bibliából idézzenek, se karácsonykor, se máskor.

   Szerintem részletkérdés, hogy valaki december 24 és 26 között mit eszik vacsorára vagy vesz-e ajándékot másoknak. Keresztényként inkább arra kéne összpontosítani, hogy hogyan tudjuk ezt a pár napot arra használni, hogy elérjünk másokat az Örömhírrel. A világ igen jelentős része, függetlenül attól, hogy hívő-e, megünnepli a karácsonyt, így számomra ez egy lehetőség arra, hogy olyanokat is elérjek, akiket máskor nehezebb lenne.

   Amúgy pedig a Biblia ezt írja erről:
   “Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában: Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé.” Kolossé 2:16,17

   1. Kedves Thea!
    Én nem az evés-ivásról akartam beszélni vagy az ajándékozásról.Arra akartam rávilágítani,hogy Jézus és a követői egy szóval sem említik a karácsonyt mint ünnepet amit meg kéne egyáltalán tartani.Ahhoz hogy hirdeted a jó hírt,ahhoz nem kell semmilyen ünnep.Gondolom ez egyértelmű.Inkább az a kérdés,hogy Isten és az ő fia beleegyezése nélkül,pogány szokásokkal átitatva meg kell-e tartani a karácsonyt.Szerintem te is tudod,
    hogy ezt az ünnepet úgy rakták össze,és semmi valóság alapja sincs.A szeretet pedig nem 3 napra kéne korlátozni.De nem akarok senkit itt ezen az oldalon megbántani,remélem te sem sértődtél meg.
    Megítélni pedig senkit nem akarok a karácsony ünneplése miatt.Nekem számít,hogy mit gondol Isten és az ő fia a karácsonyról.A bibliában pedig egy szó sincs róla.Amit pedig fontosnak tartok :megemlékezni Jézus haláláról és hirdetni a jó hírt Isten királyságáról házról-házra,ajtóról-ajtóra,ahogy Jézus tanította.Máté 28:19,20.Ahhoz hogy eljöjjön Isten ítélete pedig teljesednie kell a Máté 24:14.-nek .

    1. Kedves László!
     Csodálatos dolog, ha te az év 365 napján egyformán tudod hirdetni az evangéliumot. Engem nem zavar, ha nem teszel különbséget a napok között és együtt örülök veled, ha mindegyik egyformán gyümölcsöző.
     “Ez az egyik napot különbnek tartja a másiknál, az pedig minden napot egyformának tart. Mindenki legyen a maga értelme felől meggyőződve.” Róma 14:5

     Az én életben eddig sok lehetőség adódott karácsonykor olyanokat elérni, akik az év más időszakában kevésbé voltak nyitottak. Tudtad például, hogy karácsonykor követik el a legtöbb öngyilkosságot?

     Továbbá: http://idokjelei.hu/2015/12/charlie-brown-karacsonya-jezus-nelkul/comment-page-1/#comment-57474

    2. Kedves Thea!
     Szép dolog,hogy az öngyilkos embereken akarsz segíteni karácsonykor,de ezt megteheted más napokon is.
     Én nem állítottam hogy az év minden napján hirdetem a jó hírt,mivel dolgozó ember vagyok és csak a szabad napjaimon
     teszem ezt.De a lényeg,hogy minden ember megmentésben részesülhessen vagy legalább esélye legyen rá ismeretet kell,hogy szerezzen.János 17:3.Ezt bízta a követőire.Karácsonyról nem volt szó.Szerintem egy csecsemő semmit nem tud
     tenni az emberiségért,de egy felnőtt tökéletes ember már fel tudta áldozni az életét az emberiség bűneiért.
     Én úgy gondolom ha valami nincs leírva egy törvénykönyvben,nem örülne neki a szerző ha olyasmikkel toldanánk meg amit
     ő nem kért.

    3. “Tudtad például, hogy karácsonykor követik el a legtöbb öngyilkosságot?” Csak hogy ez egyáltalán nem igaz.

    4. Az ilyen felmérések elég összetettek. Most éppen az dívik, hogy ez egy mítosz, de ezzel nem mindenki ért egyet (a pszichológián belül sem). A személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy aki magányos vagy eleve gondokkal küzd, az karácsonykor ezt fokozottan érzi. A lényeg, hogy van tennivaló bőven.

    5. Kedves László,

     engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét egy dologra, amin érdemes elgondolkodni.
     Ezt csak azért teszem, mert megemlítette a hozzászólásában, konkrétan a házról házra való hirdetést.
     Szerepel e valahol a Bibliában, hogy Jézus utasította volna a követőit arra, hogy házról házra járkálva hirdessék a jó hírt?
     Szerepel e valahol a Bibliában valahol a házról házra való járkálás?
     Igen, több esetben is, negatív kontextusban.
     Ha az Önök szervezete alkalmazza azt az érvelést egy témában, hogy a ha Biblia negatív eseményben említ meg egy dolgot, például a születésnap megünneplését, akkor az azt jelenti, hogy attól tartózkodnia kell egy kereszténynek, akkor miért nem alkalmazza ugyanezt az érvelést a házról házra való hirdetés esetében is?
     Ne vegye támadásnak a hozzászólásomat, csak mint egy információt, amin érdemes elgondolkodni.

    6. Kedves Tboy!
     Itt van pár bibliavers ahol a házról-házra tevékenységről ír a biblia.
     Lukács 8:1,Máté 10:11-13,Cselekedetek 5:42,10:42,20:20.Jézus és a tanítványai ezt a munkát végezték.Én nem látok ebben semmi negatívat.Még Pál is ezt munkát végezte.Bejárta az ókori közel keletet.Szóval ha ön Jézus szolgálatát negatív kontextusban látja,akkor ön az egész újszövetséget annak tekintheti.Ugyanis az első századi keresztény gyülekezetek,így alakultak.Ma már ezt munkát kevesen végzik,de Jézus megmondta keskeny az az út ami az életre visz.Máté 7:14.

    7. Hogy ilyenkor tarol a depresszió meg a stressz az tuti. 1 hete erről hallottam beszélni a rádióban egy pszichológust. A nagy kérdés, hogy általában mitől? Akik egyedül vannak év közben, azok nem a karácsony miatt fognak hirtelen összeomolni és feladni.
     Az egyik ismerősöm 2-3 hete van hasonló hangulatban, mert nincs miből ajándékokat vennie a családnak, ami 1 feleség, 1 gyerek, 1 anyósból áll. Már hitelt sem kaphat, mert hitelt hitelre halmozott,…ő is, a felesége is.
     De jó, hogy sikerült leszoktatnom családomat erről a “hagyományról”, “ünneplés” őrületről. Nincs fa, nincs ajándékozás, nincs karácsonyi “Jézuska”. És még annyira meg sem kellett dolgoznom érte, csak egyszerűen elmondtam az igazságot nekik és imádkoztam,…igaz, ehhez 3 kellett. Nem erőltettem nem siettem el a dolgot. A Mikulással is ugyanez volt. Valójában egy projekt volt a kettő. Nagyon hálás vagyok az ÚRnak mindezekért. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a nejemnek nehezebben ment lemondani róla, mint a gyereknek. A gyerekek sokkal könnyebben, sokkal hamarabb fogadják be az igazságot, szóval nem ők jelentik a legnagyobb akadályt. Sok keresztény felnőtt pont a gyerekek boldogságával meg a szeretettel exkuzálja magát. Nálunk is ez volt a helyzet, mind mostanáig.

    8. Kedves László,

     megnéztem a Biblia verseit, amiket beidézett, de egyikben sem az szerepel, hogy házról házra, hanem az, hogy házanként. Az Önök szervezetének a Bibliafordításában valóban szerepel ez a kifejezés, viszont az összes többi fordításban házanként szerepel ez a kifejezés. Azaz egy egy házban, de nem kivétel nélkül minden házban!
     Sőt inkább még inti is Jézus a követőiket, hogy előtte tudakozódjanak, hogy melyik házban laknak rendes emberek, és oda menjenek, amikor bemennek egy faluba, vagy városba.
     Kifejezetten int a Biblia a házról házra való járkálástól. A Károli Konkordanciában, ha kikeresi, hogy hol szerepel a házról házra kifejezés, mindenütt negatív kontextust fog találni!
     És nem a prédikálás negatív voltára hívom fel a figyelmet, csak a házról házra való járástól.
     Pál apostol is ír arról, hogy nem vonakodott tanítani a követőit, nyilvánosan, és házanként, azaz ott ahol a követői laktak. Ez a kifejezés erre vonatkozott.
     Tehát ha a vezető testületük születésnapnál azokat az igeverseket veszik figyelembe, ahol baj történt, és ezért ebből azt vonják le, hogy annak megünneplése nem javasolt keresztények számára, akkor ugyanezt a logikát követve bizony a házról házra járást sem lenne szabad javasolni, sőt előírni a követőiknek.

    9. Cselekedetek 20:20

     “Hogy semmitől sem vonogattam magamat, ami hasznos, hogy hirdessem néktek, és tanítsalak titeket nyilvánosan és házanként.”

     Tehát ott, ahol azok laktak, akik nyilvánosan is hallgatták őt.

   2. Kedves Thea!

    Szerinted hányan fognak megmenekülni,vagyis Isten és Jézus oldalára állni a végidőkig?Lehet,hogy Isten csak a globalista elitet és azok közvetlen követőit fogja elveszteni teljesen,hogy a többség (lelke-szelleme)megmeneküljön vagy annál többen lesznek a vesztes oldalon?Lehet,hogy kb.csak párezren vagy százezren lesznek végül a sátán oldalán és több milliárd Isten oldalán,mert odafent elférünk sokan,úgy gondolom.Te hogyan látod ezt?

    1. Kedves István!
     Egyetlen Ige jut eszembe ezzel kapcsolatban, amire támaszkodhatnánk, minden egyéb csak spekuláció lenne, azt pedig kerülném.
     A Jelenések 7:9-ben János egy nagy sokaságot látott, “amelyet senki sem tudott megszámolni, minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből”. Pár verssel arrébb azt olvassuk róluk, hogy “Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében.” (Jel. 7:14)
     Szóval úgy tűnik, hogy megszámlálhatatlanul sok ember megy az Úrhoz a nagy nyomorúság során, lehet, hogy mártírhalált halva.

    2. Kedves István!
     Szerintem szép ez a bolygó!Miért akarod hogy több milliárdan az égbe menjenek?
     A Zsoltárok 37:29 ezt mondja “Az igazságosak öröklik a földet,és örökké rajta lakoznak.”
     A 11-es vers ezt mondja:A szelídek pedig öröklik a földet,és gyönyörködnek majd a béke bőségében.
     Ha csak százezeren lesznek a Sátán oldalán,akkor sincs értelme a mennybe menni.

    3. Kedves Thea!
     A Jelenések 7:14 -ben a nagy nyomorúságból jöttek ki azt jelenti,hogy túlélték.
     A Köntöseik fehérre vannak mosva a Bárány vérében,pedig azt jelképezi, hogy igazságos állapotban vannak Isten előtt a Jézus áldozatába vetett hitük alapján.Szóval itt lesznek a földön és nem halnak mártírhalált.

    4. Ez még az ezeréves királyság előtt van, Isten trónja előtt, ami legjobb tudomásom szerint a mennyben van. Mivel a nagy nyomorúságból jöttek ki, így vagy elragadtattak vagy meghaltak és feltámadtak.

    5. Isten trónja a mennyben van a nagy nyomorúság pedig itt a földön.Itt fognak kijönni a nagy nyomorúságból és jelképesen megállnak Isten trónja előtt itt a földön.Az, hogy egy személy vagy egy csoport valaki előtt ?áll?, illetve ?megáll?, a Bibliában olykor azt jelképezi, hogy az adott személy vagy csoport kedvére van annak, aki előtt áll.Pl.Zsoltárok 1:5,5:5

   3. Elég későn jutott eszembe egy régi szokás, gyermekkoromból. Jézuska-inget készítettünk – mert Jézus, az Úr ici-pici volt újszülöttként innen a becenév – ami egy összehajtott papírlapból kivágott “ing” és hajtásokat csináltak rajta. Ezeket a hajtásokat azután bevagdosták, kihajtva V alakúak lettek. A gyerekeket arra biztatták, hogy a jócselekedeikkel “öltöztessék fel” a kicsi Jézust, akkor egy bevágást visszahajtottak. A kis “ingek” pedig a karácsonyfa alá kerültek.
    Az ötésfél éves unokámnak is milyen jót tett volna ha a JÓRA figyel, nem pedig a tiltásokra mindig 🙁 mert a “jóság” nincs értelmezve a nevelésben sajnos, csak úgy, hogy akkor “nem rossz” 🙁
    Gondolom ill. remélem,hogy nem nyílik most vita arról, hogy cselekedetek üdvözítenek vagy nem. https://www.youtube.com/watch?v=vgCS0V0hcnQ
    A napokban egyfolytában arra az időre gondolok, amikor még Mária szűz méhében kifejlődve volt az Isten-Magzat … berúgok ennek csodájától 🙂 … ezen már csak a “szoptatós képek” tesznek túl – de azt majd az Ünnepen 🙂

 5. “Mert eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat.?
  Azt hiszem, erősen alkonyodik. Már nem lehet megkülönböztetni a fehéret a feketétől.
  Ez így van a karácsonyi ünnepi jellemzőkkel is. Vannak akik nem fenyőfát állítanak, hanem szülinapi tortát sütnek… De várjunk csak… mikor is született Jézus? December 25.-én? Nem inkább szeptemberben kellene ünnepelni? Az igazság az, hogy nem tudjuk mikor született Jézus, de az valószínűsíthető, hogy nem karácsonykor.
  Jézus megszületett. Nagy öröm ez az emberiségnek. Ilyenkor sokkal inkább megszólítható az ember mint az év más szakaszában. Mondjuk el a jó hírt az embereknek. De ne hazudjunk nekik, hogy a karácsony jelenlegi formájában Krisztust ünnepli.

  1. Nem nagyon akarom elterelni a témát, de ehhez ketté kell választanunk az egybemosott dolgokat. A karácsonyi időszakban Jézus megszületését ünnepeljük – de nem születésnapját. Azt, amiről Lukács evangéliuma is szól: “mert Dávid városában ma megszületett nektek az Üdvözítő, aki az Úr Krisztus”. Eljött, hogy üdvözüljünk. Az ajándékon van a hangsúly, amit hozott.
   Ezt viszont egybemosták anno a téli napforduló ünnepével, mégpedig igen kézenfekvő okokból: a napforduló után az éjszakák rövidülnek, a nappalok hosszabbodnak, egyre több a napfény, így Jézus születéséről való megemlékezéssel ki lehet fogni a szelet a pogány ünnep vitorlájából. A fény élet, az élet örök élet, örömhír – ezen az analógián végighaladva adta magát a dolog.

   A pontos dátumot én nem ismerem – mellesleg nem is tartom fontosnak – de a szeptemberi datálás miatt máskor is lehetne ünnepelni – ha figyelembe vesszük az akkori szándékot, akkor kapásból kettő is adódna, bár tartalmilag nem megfelelő. (Napéjegyenlőség és holtak)

   A karácsonyi jelképrendszer megint egy olyan dolog, hogy melyik jelentését nézem. Az örökzöldet, mint örök élet szimbólumát, vagy a fáét, mint világfáét? A gyertyaláng is mit jelent, ezeken is lehetne eltöprengeni.
   Pontosan ezért értek egyet Thea kommentjével: “függetlenül az ilyen külsőségektől”.

   Viszont abban Neked is igazad van, Herceg, hogy ne hazudjunk, rakjuk rendbe azt, amit összemostak – de ésszel, nehogy a nagy rendvágásban esetleg elvágjuk a környezetünk Evangéliumhoz tartozó kötelékeit.
   Ha lehet, hozzunk másokat az ajtóhoz, de ha nem hozunk senkit, csak magunkat, legalább másokat ne lökjünk el onnan.

   1. Ennek margójára: elgondolkodtató az egyre több fény, fényhozó, Jézus összemosása azért…

   2. Kedves KoePaal,
    1. “A fény élet, az élet örök élet, örömhír”
    2. “Az örökzöldet, mint örök élet szimbólumát, vagy a fáét, mint világfáét? A gyertyaláng is mit jelent, ezeken is lehetne eltöprengeni.”

    És mit szólsz egy ilyen esetleges analógiához.
    Lucifer = fényhozó
    “És És monda a kígyó* az asszonynak: Bizony nem haltok meg;” Mózes I. 3:4 (örök élet, vagy lélekvándorlás jellegű reinkarnáció? Nem mindegy.)

    * The Hebrew word rendered “serpent” in Genesis 3:1 is Nachash (from the root Nachash, to shine), and means a shinning one

  2. Nem elfelejtve és tisztában lenni azzal, amit mondtál Jézus születési időszakát illetően,…az egyik kezemen nyugodtan megszámolhatom, hányszor hallottam Jézusról az utolsó 2 hétben mint a karácsonyi ünnepeltről. Abból is két alkalommal, Jézus születési helyét valami barlanggal hozták kapcsolatban(forrás: TV2 esti híradó). Még a 10 éves fiam is nagyot nézet ennek hallatán. Viszont ezzel szemben mást se hallani, mint a szeretett ünnepe meg a segítsünk embertársaikon, segítsünk az elesetteken,…fogjunk össze és adjuk meg nekik azt, amire oly nagyon szükségük van,….négy számjegyű adományvonalak, a SEGÍTS TE IS!, ADAKOZZ TE IS! felhívásokkal. És itt ugye mindig az anyagiakról van szó , miről másról. Nyugodtan mondhatni, más se folyik a médiából ezekben a hetekben. De mit is várunk attól a csúnya médiától, a média dolgozóitól, amikor még az intézményesített egyházaknak segély és szeretetszolgálataik sem említik soha ilyenkor Jézus betöltött szerepét, az evangéliumot? A dolgunkat tehetjük természetesen, de kérdés, hogy kinek és minek a nevében?
   Bocs, de én ugyanazt a hamisságot, ugyanazt a képmutatást látom most is mint az év többi időszakjaiban.
   “Sárdobálás” helyett, sajnálkozni vagy bánatosan nagyokat sóhajtani persze továbbra is lehet, ha úgy érezzük, hogy attól tisztább a lelkiismeretünk.

   1. Meg sem lepődök ezen, Adrián; annak idején elég volt 40 napra magára hagyni a nyájat, és arany Ápisz-bikát emeltek. Most is fényesítgetik, immáron világméretben.

    1. Kedves Pál!
     Jól fejezted ki az ápisz-bikával. Mi már egy jó ideje inkább evangéliumi könyveket ajándékozunk. Most a férjemnek volt az az ötlete, hogy SD kártyára prédikációkat, előadásokat /pl genderről, házasságról, mai problémákról szóló evangélizációs sorozatokat, énekeket, teremtéstörténetről előadást/stb. vettünk át 30 db-ot és még fogunk többet is felvenni és 160 előadás van rajta. Mindenki megtalálhtja az érdeklődésének megfelelőt. Azt írtam mellé, hogy ez egy iciri-piciri ajándék, de nagy lelki tartalommal.
     Mindig azt gondolom: ez az utolsó Karácsony, amikor adni jó, és lehet,pláne evangéliumot, tanítást, még lehet, ki tudja mi jön jövőre, ha ilyen sebesen tíltják már Jézus Nevének kiejtését is.Nagy a család és a baráti kör. Igaz tudom, hogy néhányan legszivesebben kidobnák, de hátha előveszik, ha baj van. Kicsit rossz érzés, csak egy kis kütyüt átadni, de megpróbáltam szívhezszóló levelet írni mellé, abban a reményben, hogy az Ige nem tér vissza üresen, hanem elvégzi a dolgát. És hát ilyenkor át lehet adni az ajándékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend