Idők jelei

Drága napfény: Spanyolország a napenergia megadóztatását tervezi

Forrás: Infowars.com

Amikor a politikusok már a nap, vagy jelen esetben a napenergia megadóztatását fontolgatják, tudhatjuk, hogy az adott ország bajban van.

Ahelyett, hogy más országokhoz hasonlóan különféle engedményekkel jutalmaznák a leleményességet, az önellátást és a takarékosságot, Spanyolország azt fontolgatja, hogy inkább megadóztatná azokat, akik saját maguk állítják elő az otthonuk működtetéséhez szükséges energiát.

35 milliárd dolláros adósságának lefaragása érdekében a spanyol energiaszektor azt szeretné, ha a napelemet használó fogyasztók ?tartalékdíjat? fizetnének, tulajdonképpen arra kényszerítve őket, hogy fizessenek a saját maguk által megtermelt áramért.

?Mi leszünk az egyetlen ország a világon, ahol fizetni kell a nap használatáért,? nyilatkozta Jaume Serrasolses, a SEBA nevű fenntartható energiákra specializálódott cég igazgatója a BBC-nek. ?Furcsa dolgok történnek Spanyolországban. Ez az egyik.?

A napelemek saját áramellátásra történő használatával átlagosan nyolc év alatt térül meg a kezdeti befektetés. A tervezett új napadóval ez az időtartam 25 évre emelkedne.

A javaslat azon a logikán alapul, hogy a növekvő ?saját fedezetű fogyasztás miatt a hagyományos energiarendszerek bevétele csökken, miközben a hálózat fenntartásának költségei változatlanok maradnak,? írja a BBC.

?Ha én előállítom saját energiaszükségletemet, de továbbra is rá vagyok kötve a hálózatra, hogy legyen tartalékopció bármilyen termelési probléma esetére, hozzá kell járulnom a rendszer költségeihez,? magyarázza Alberto Nadal, energiaügyi miniszter.

Tehát bár maga a spanyol kormány hat évvel ezelőtt hatalmas kampányt indított a napenergia népszerűsítése érdekében, most ugyanez a kormány azzal vádolja azokat, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy megrövidítik az öt legnagyobb spanyol energiaszolgáltatót, így ismét az adófizetők lesznek kötelesek orvosolni a helyzetet.

Peit Hotrop, holland ügyvéd vállalta el annak az 1000 embernek a védelmét, akik az új javaslat miatt akár otthonukat is elveszíthetik, mivel ingatlanuk a toxikus befektetés kategóriába kerülhet.

?Többségük olyan ingatlantulajdonos, mint például saját szüleim is, akiknek volt egy kevés megtakarított pénze, amit olyan hasznos dologba akartak fektetni, aminek elég jó a megtérülési ideje,? mondja Holtrop.

?Sokan közülük el fogják veszíteni házukat (amit fedezetként kellett adniuk a napelemek megvásárlásakor). Nem tudják visszafizetni a banknak a felvett hitelt. A napelemeket és egyéb berendezéseket pedig nem tudják eladni, mert a kormány ezzel a döntéssel toxikus befektetéssé minősítette őket.?

Bár az adó még nem lépett hatályba, Serrasoles szerint a fényelektronikai szektor már most érzi a helyzet negatív hatásait.  ?Senki nem fog ilyen befektetésbe vágni, ha a megtérülés több mint 20 évre emelkedik.?

Eközben az öt legnagyobb spanyol energiaszolgáltató fogyasztásnövekedést tapasztalt, valószínűleg azért, mert hirtelen kevesebben érdeklődnek a napelemek telepítése és használata iránt, és Richard Jornet, a Barcelonai Autonomous Egyetem professzora szerint valószínűleg pontosan ez volt a cél.

?Azt hiszem (a kormány) tisztában van azzal, hogy ennek a javaslatnak semmi értelme sincs. Csak időt akarnak nyerni,? nyilatkozta Jornet. ?És ezek alatt a hónapok alatt az energia oligopólium sok millió eurót keres.?

A BBC szerint legalább négy másik EU tagállam, Lettország, Olaszország, a Cseh Köztársaság és Görögország is szoros figyelemmel kíséri a spanyol fejleményeket, valószínűleg, hogy kövesse példáját, amennyiben a tervezett adó bevezetése viszonylag zökkenőmentesen megy végbe.

A javaslat tökéletes példája annak, hogy miként próbálják a hatalmi kormányok ellehetetleníteni saját állampolgáraikat, miközben váltig állítják, hogy a köz érdekében cselekednek. Mi jöhet még? Oxigénadó?

Ugyanakkor miért is csodálkoznánk az ilyen megalomániás próbálkozásokon, amikor George W. Bush már 2006-ban kijelentette, hogy a világűr az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik.

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

 1. Milyen napenergiaert kell fizetni?? A Napbol csak a feny erkezik. A napelem az ami enegiava alakitja at!

 2. “- Az embereket energia függőségben tartom, ami azt jelenti, hogy hiába van mindenféle szuper technológiai, amivel rendkívül olcsó lenne az energia, az embereknek akkor is rengeteg pénzt kell fizetnie a rezsiért valamelyik hatalmas cégnek, ami termeli nekem a billiárdokat.”

 3. Oxigén adó is csak azért nincs még mert nem tudnák elzárni előled ha nem fizeted,
  de nem kell aggódni, széndioxid adó lesz 🙂

  1. Bender. CO2 adó már van csak nem a lakosságnak. Azt tudod, hogy ez is átverés ? Hogy nem a CO2 okozza a felmelegedést.

   1. Ja.
    Amúgy nem követem hol tart most a dolog, de a CO2 adót is a lakosság fogja fizeti végül, mivel a gyártók úgyis áthárítják a fogyasztókra a kvóták árát.

   1. Szia Ria ! Nem tudod ? E politikusok mögött a háttérhatalom áll, mögöttük az illumináti, a mögött sátán (meg idegeneknek álcázott bukott angyalok). Ők úgy (is) követik őt mint Nap istent, a világosság forrása, lsd.: Hórusz, Heliosz stb. Van erről egy fura de talán némi hátérinfót tartalmazó és érdekes videó, elküldöm a linket. Üdv
    666 Busted – Nibiru Palace Part 13

    1. Ki mas allna “e politikusok mögött”, ha nem a hh.akik egy ugyanazok az illu.-val,es term. nagyon is összefügg az ” idegeneknek álcázott bukott angyalok”-kal, sot ezek azok ivadékai.
     A linkelt vidit majd megnézem késobb,(par percre belenéztem), es a valaszt ra nem itt fogom megirni, ahhoz tul bonyolult.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend