Egészség

Az első GMO influenzaoltás megkapta a hatósági engedélyt

Forrás: NaturalNews.com

Elgördült minden akadály a rovarok sejtjéből nyert genetikailag módosított fehérjéket tartalmazó és ezzel az első GMO vakcinának számító oltóanyag forgalomba kerülése elől. A hírek szerint az Amerikai Egészségügyi Hatóság (FDA) mostanában hagyta jóvá a Flublok néven jegyzett szert, ami rekombináns DNS-t és egy baculovirus nevű rovarvírust is tartalmaz, ami elvileg a vakcina gyors előállítását hivatott segíteni.

A Flubok-hoz mellékelt ismertető szerint trivalens oltásról van szó, ami azt jelenti, hogy három különböző vírustörzsből származó protein genetikailag módosított változatát tartalmazza. A gyártó Protein Sciences Corporation (PSC) elmondása szerint a Flublok vakcinát egy bizonyos hernyó (Spodoptera frugiperda) sejtjeiből állítják elő, amelyeket úgy módosítanak, hogy azok nagymennyiségű hemagglutinint, a vírusnak a szervezetbe történő gyors bejutását segítő proteint termeljenek.

Tehát a ?hagyományos?, tojás kultúrát alkalmazó módszerrel szemben, a gyártók így gyorsan képesek nagymennyiségű oltóanyag előállítására, ami nyilván a nyereségüket és persze a mellékhatások számát is növeli fogja.

A Flublok mellékletében található információk szerint a vakcina klinikai kísérletei során két ember veszítette életét. Ennek ellenére a PSC úgy gondolja, az oltóanyag biztonságos és hatékony, ami azt jelenti, hogy az esetek 45 százalékában nyújthat védelmet az influenza valamennyi törzse által okozott megbetegedések ellen.

Jelenleg két másik GMO vakcina van fejlesztés alatt. Az egyik, a Novavax által kifejlesztett oltóanyag ?olyan, a hernyók sejtjei által termelt vírusszerű részecskéket tartalmaz, amelyek utánozzák az influenza vírust,? írja a Reuters.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend