Természeti katasztrófák

Óriásszúnyogok érkeznek az Egyesült Államokba

Forrás: csmonitor.com

A napfényes Floridának, ahol egyre másra jelennek meg a hatalmas, embereket magukba temető víznyelők, Burmai óriáskígyók, emberevő cápák, trópusi viharok és egyéb csapások, most a gallinippernek (Psorophora ciliata) nevezett óriásszúnyogok érkezésével is számolnia kell.

A Gallinipper petéi az esős évszak után kelnek ki és Floridában már tavaly is érezhetően megugrott a számuk a Debby trópusi vihar után. Amennyiben idén is hasonlóan sok csapadék esik, számuk megsokszorozódhat.

?A tavalyi számok ismeretében nem lennék meglepve, ha ez történne,? nyilatkozta Phil Kaufman, a Florida Egyetem rovarszakértője. ?Az esős évszak beköszöntével, a tavalyi forgatókönyv megismétlődhet.?

A rovarok körében a Gallinipper elég ijesztőnek számít. Petéi képesek évekig ?szunnyadni?, várva az áradásból érkező vizek megjelenésére, hogy kikelhessenek. Már lárvaállapotban is ragadozónak számítanak. Megeszik az ebihalakat és más kisebb víziállatokat.

A kifejlett egyedek éjjel nappal táplálkoznak (eltérően a közönséges szúnyogoktól, amelyek csak hajnalban vagy napnyugtakor teszik ezt). A testük rendkívül erős, képesek átharapni a ruházaton, megtámadják a házi és vadállatokat, sőt még a halakat is.

?Átlagosan hússzor nagyobbak, mint a közönséges floridai szúnyogok,? mondja Anthony Pelaez, a Tampai Természettudományi és Ipari Múzeum munkatársa. ?És ráadásul nagyon gonosz. Nem hagyja békén az embert, csíp és komoly fájdalmat okoz.?

A Gallinipper csípése nem tartalmaz mérget, egyszerűen maga a csípés okoz fájdalmat.

Vajon a rovarölőszerek nem nyújthatnak védelmet a gallinipperekkel szemben? Talán, mondja Kaufman professzor, bár ezek a rovarok, nagy testméretük miatt, ellenállóbbnak bizonyulnak az általános rovarölőszerekkel szemben, még azokkal szemben is, amelyek DEET összetevőt tartalmaznak. Azonkívül a DEET komoly környezetszennyező és egészségkárosító hatása miatt egyes kutatók a túlzott használat miatti veszélyekre figyelmeztetnek. A szert az amerikai hadsereg fejlesztette ki még 1946-ban és az ideggázhoz hasonló hatást fejt ki.

A veszély kezelése/csökkentése érdekében Ephraim Ragasa, Kaufman professzor egyik végzős diákja összeállított egy hasznos tanácsokat tartalmazó dokumentációt a gallinipper szúnyogokról.

A helyzet pozitív oldala, bár a floridaiaknak talán kevés vigasz, hogy a gallinipper lárvák farkasétvágyuknak köszönhetően felfalják más szúnyogfajok és egyéb rovarok lárváit, bár Ragasa szerint ez nem sokat jelent, mert az eredmény viszont még több galliniper egyed lesz.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Te jó ég remélem ez az izé nem jut át Európába azzal a kicsike másfél centis szúróeszközével! Az ilyen állatokban a gonosz szellemisége nyilvánul meg,Hordozniuk kell a gonosz szellem részeit magukban.Vérengzésben,és kegyetlen tulajdonságokban.A macskafélék vérengzése,a krokodil alaktromossága, a kígyók mérge,mérgező állatok,és növények.Mind mind a testükbe fogadták a rossz pokolit a természetből,és hordozzák.Milyen jó lenne ha az emberiség végre megtisztulna,és a természetnek sem kellene ilyennek lennie.Ott van a Bibliában is,Mózes l. 3. ahol az emberi bűn miatt lett átkozott a természet rendszere.Csakhogy az csak a kezdet,minél jobban elszabadul az emberek lelkében a rosszindulat,az megnyilvánul a természetben is,és lassan a saját lelkünk gonoszságai zúdulnak vissza ránk .Azok a rosszindulatú gondolataink nem is annyira ártalmatlanok mint azt hisszük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend