Készpénznélküli társadalom, Nagytestvér

Készpénznélküli társadalom lépésről lépésre

(Joseph Candel) Az új technológiák támogatói nem mulasztják el kiemelni az egymás után megjelenő személyazonosító módszerek előnyeit. Valóban, a legtöbb ilyen fejlesztés növeli a kényelmet, a biztonságot, költséghatékony és gyors. Ezzel nem is lenne semmi baj, csakhogy miután az előnyök segítségével egyre elterjedtebbé válnak, a korábbi azonosítási módszerek kiszorulnak a piacról, míg végül már nem választható opcióként állnak rendelkezésre, hanem az egyetlen és kötelező azonosítási, illetve idővel fizetési módszerként lesznek jelen. Ennek a folyamatnak a végén pedig tudjuk mi vár a világra. (Jelenések 13:16-18)

Az alábbi cikkben egy már létező technológia fejlettebb, kevésbé becsapható változatáról olvashatunk.

Forrás: mg.co.za

A most indult program keretein belül a Dél-Dakota Bányaipari és Technológiai Egyetem lesz az első olyan intézmény, ahol az új, becsaphatatlan biometrikus kriptológiát, rövidebb nevén biokriptológiát, bevezetik a személyazonosításra. Az eljárás lényege, hogy a leolvasó nem csupán az ujjlenyomatot ellenőrzi, hanem mélyen a bőr rétegeibe behatolva, több ilyen réteg leolvasása mellett, a vérben található hemoglobint is azonosítja.

A szabadalmazott technológia minden ujjleolvasást fix érték nélküli számmá alakít, amely minden egyes leolvasás alkalmával megváltozik.

Az adatok titkosítása a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, mivel a számokat nem lehet felhasználható módon másolni, se boltok, se a bűnüldözési szervek, vagy akár hekkerek, de még a fejlesztő Nexus Smart Pay által sem.

A Nexus Smart Pay programot 50 diák és négy tanár részvételével, az iskola két helyszínén tesztelik.

A folyamat során a fogyasztó pénzt helyez el egy számlán, amihez hozzárendelik biometrikus adatait. Az iskola diákjai és tanárai ezután az ujjukkal fizetnek. A tranzakcióhoz nincs szükség se pénzre, se hitelre, se bank vagy személyazonosító kártyára, de még pin kód megadására sem.

A biometrikus kriptológia rádióhullámok segítségével a bőr több rétegét is leolvassa. A technológiát más területeken, például fizikai és logikai hozzáféréshez is lehet majd alkalmazni.

Szuperbiztonság

A módszer megakadályozza a személyazonosság lopást, mivel nincs szükség arra, hogy az ember okmányokat hordjon magánál, a rendszer pedig rendkívül biztonságos, zárt és különleges titkosítással ellátott környezetben működik.

?A Bányaipari Egyetemen célja a technológiai haladás támogatása az emberi életminőség javítása érdekében, így büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak az első egyetem, de az első szervezet vagyunk a világon, amelyik ilyen tesztprogramban részt vesz,? mondta Duane Hrncir, az egyetem elnöke.

?Izgalommal tölt el bennünket, hogy ennek a technológiának az úttörői lehetünk. A Nexus USA Hanscan céggel való együttműködés természetes folyamat számunkra.?

A Nexus USA a spanyol központú Hanscan Identity Management leányvállalata, amelynek az olajmágnás Klaas Zwart a tulajdonosa.

?A Nexusnak egy olyan teszthelyszínre volt szüksége, amelyik elég fejlett technológiailag az eszközök és a rendszer kezelésére, olyan diákokkal, akik műszaki beállítottságúak és így a használat nem okoz számukra nehézséget,? mondta Al Maas, a Nexus USA elnöke.

?Reméljük, hogy kielégítő visszajelzést kapunk tőlük, hogy tovább fejleszthessük a terméket és megtaláljuk a népszerűsítéshez szükséges megfelelő marketing módszereket. Ez egy innovatív egyetem. Már csak meg kell mutatnunk a világnak a terméket.?

?A módszer rendkívül kényelmes, azonkívül biztonságos, tehát szerintem nagyon gyorsan el fog terjedni. Lépést tartunk a technológia korával. Láthatjuk, hogyan lett a faxból email, és hogyan vándorolt az email a számítógépből a mobiltelefonba.?

?Három év alatt az egyszerű telefonálástól odáig jutottunk, hogy életünk minden részét telefonon intézzük,? mondta Maas.

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

 1. Gondoltam végig hallgatom ezt a díjjal is megjutalmazott Majka dalt.
  A YouTube.hu is ezt dobja be elsőnek már egy jó ideje, gondoltam ennek valami oka lehet. Igazából maga a dal szövegére voltam kíváncsi, tudjátok,…. az ördög mindig a részletekben rejlik.
  Hát,…”így legyen ötösöm” szokták mondani.

  http://www.youtube.com/watch?v=UylZ_e2mAFk

  Szerintetek értenek egyáltalán valamit ebből az egészből ezek a magyar előadok? vagy csak eléneklik a dalt és “köszönöm szépen, pá-pacsi-puszi”

  1. Szia Kanku.
   Szerintem nem is nagyon törödnek vele. Valószinü inkább a mégtöbb anyagi számit náluk sajnos. Becsapott emberek 🙁
   Ha tudnák hogy valójában mit tesznek, szerintem sirnának és könyörögnének az Atyának hogy bocsájtsa meg. pl ök mit énekelnek 🙁 http://www.youtube.com/watch?v=tJFwn_YGGgc

   1. Szia djusee,
    Köszi a videoklipet, látom megy az adok-kapok a megjegyzések írói között, és hogy Pirulának ez jó reklámnak bizonyult. Az egyik szemem sír a másik meg nevet.
    Ezt pár hónappal ezelőtt fedeztem fel. Igazi gyöngy szem, annak aki érti. Carbonfools-tol a HippieSong. Nem egy túl ismert dal, szerintem Amikor végig néztem majdnem leesett tőle az állam, komolyan mondom, nem semmi ez a klip.

    http://www.youtube.com/watch?v=8g0xqUngrUQ

 2. Azu rendben van, hogy a kliens oldali azonosítás megoldják, de ki fogja kezelni és felügyelni az adatbázist?

 3. A kártyalopások száma csökkenni fog, a végtaglopásoké megnövekszik. Ennyi az egyenlet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend