Nagytestvér

A mentális és érzelmi reakciókat figyelő karkötők Bill és Melinda Gates jóvoltából

Forrás: NaturalNews

Úgy látszik az oltások népszerűsítése nem az egyetlen célja a Bill és Melinda Gates Alapítványnak. Legújabb projektjük keretében egy olyan kutatást támogatnak, amelynek célja bizonyos ingerek által kiváltott érzelmeket és fizikai reakciókat nyomon követő karkötők kifejlesztése. A Washington Post cikke szerint a Gates Alapítvány szép csendben már 1 millió dollárt költött a biometrikus karkötők kutatására, ami örökre megváltoztathatja a diákok tanulási és a tanárok tanítási módszereit.

Tavaly ősszel a Gates Alapítvány több mint félmillió dollárt adott a South Carolina-i Clemson Egyetemnek, majd 600 millió dollárt az (amerikai) Országos Oktatási Kutatóközpontnak (NCTL), amely a diákok teljesítőképességének fejlesztésével foglalkozik. Mindkét adományt a ?galvanikus bőrreakciós? karkötők hatékonyságának kutatására adták, ami a diákoknak a tanulási eszközökre adott fiziológiai reakcióit elemzi.

Az elmélet lényege, hogy például, amikor a tanár új tananyagot mutat be a diákoknak, a karkötő érzékeli a bőr és a test elektromos töltését és ez alapján megállapítja, milyen hatékonyan sajátítják el az egyes tanulók a kapott információt. A karkötő esetenként a diák agyában végbemenő különböző kognitív reakciókat is érzékel, amelyek jelzik, hogy az adott tanítási módszer mennyire hatékony, illetve mennyire hatékonyan vonja be a diákot saját tanulási képességeinek megfelelően.

A karkötők a maradék emberiességet is eltörlik az oktatásból

?A kiválasztás igazságossága érdekében mindenki ugyanazt a vizsgafeladatot kapja: Kérem másszanak fel arra a fára.?

Első hallásra úgy tűnhet, hogy a karkötő akár javíthatna is az oktatás színvonalán az Egyesült Államokban. Végtére is mi rossz van abban, ha megfigyelik a diákok külső behatásokra adott érzelmi és kognitív reakcióit az oktatási módszerek fejlesztése érdekében?

Ugyanakkor, ha belegondolunk, a diákok ilyen jellegű megfigyelése a maradék emberiességet is kiölheti az oktatásból. A szabványosított dolgozatok és vizsgák, a számalapú értékelés és egyéb eredményfüggő oktatási formák szinte teljesen kizárták az emberi tényezőt az oktatásból.

A karkötő azt is eredményezheti, hogy a tananyag összeállításánál nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, amit a diákok akarnak, nem pedig arra, amire szükségük van. A diákok érzelmi reakciói alapján mérni fel egy tanár teljesítményét hibás megközelítés és számos felkészült, veterán oktatót foszthat meg munkájától.

Mi lehet a kezdeményezés hátterében?

Amikor a karkötő-projekt és a Gates alapítvány finanszírozása először a figyelem középpontjába került, a technológia támogatói tagadták, hogy használatuk bármilyen negatív hatással lehetne az oktatás környezetére. A Forbes magazin nemrég megjelent cikke például Deborah Veney Robinson-t, a Gates Alapítvány kommunikációs igazgatóját idézve azt írja, hogy a karkötőket nem a tanári teljesítmény mérésére alkalmaznák, mint ahogyan azt az ellenzők állítják.

Ha azonban nem a tanári teljesítmény mérésére valók, akkor mire? Ezt a kérdést teszi fel számos oktató és kutató jelenleg. Egy dologban biztosak lehetünk: a Gates Alapítványnak valami határozott terve van a karkötőkkel, amit nem szeretnének közölni a nyilvánossággal.

?Miért akarnak vezeték nélküli érzékelővel ellátott karkötőt a gyerekeknek és a tanároknak, ami méri a fizikai reakciókat?? kérdezi Diane Ravitch, a New York Egyetem pedagógia professzora, akinek komoly kétségei vannak a Gates Alapítvány szándékait illetően. ?Mi a célja a kutatásnak? Nem értem mire valók azok a karkötők.?

Figyelembe véve a Gates Alapítvány egyéb projektjeit, nem túl vakmerő gondolat azt feltételezni, hogy egy napon ezeket a karkötőket arra használnák, hogy kigyomlálják például az oltásprogramokat, vagy a hamis környezetvédelmi kampányokat ellenző diákokat vagy tanárokat. Azáltal, hogy megfigyelik, mit tanítanak a tanárok és erre hogyan reagálnak a diákok, Nagytestvér elvileg folyamatosan nyomon követheti mi megy végbe az emberek fejében, ami igencsak nyugtalanító következményekkel járhat.

Mennyi idő múlva fogják a karkötőket kötelezővé tenni? Mi lenne, ha idővel a karkötők apró elektromos sokkal ?térítenék észhez? az ?alkalmatlankodó? diákokat? Tényleg ?Szép új világ? vár ránk és a Gates házaspár segít előkészíteni a terepet hozzá.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

    1. “52 milliárdot ad ,,,” –>> lehetne belőle venni mondjuk szuper számítógépeket, és mondjuk arról üzemeltetni a neptunt… ennek örülnék (meg sokan mások is) 😀

  1. Kész csoda ,hogy még nem akarnak az emberi szem mögé kamerát építeni és rákapcsolni egy központi rendszerre az emberek agyát.Ezektől tényleg minden kitelik . Bár lehet hogy a fenevad bélyege homlokon lesz vagy kézfejen ,de én már ezt a karkötőt se, se a bélyeget és semmi más ilyen eszközt nem volnék hajlandó felvenni ,használni ami,persze egy
    “békés,boldog -Új- világot hozna el “. A következő lépések talán a ketreces embertartás volna ,mint a csirkéket. Lehet hogy a bélyeg és ezek segítségével lehet csak majd egy új rendszerben élelmet vásárolni és minden mást,mégis érdemesebb éhen halni bélyeg nélkül,mint pokolra jutni jóllakva bélyeggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend