Egészség, Nagytestvér, Tudomány és technika

Az ehető mikrocsippel ellátott gyógyszerek szeptembertől kaphatóak

Forrás: Daily Mail

Már korábban is írtunk a mikrocsippel ellátott tabletták kifejlesztéséről, mára viszont úgy tűnik a fejlesztés valósággá vált. Az orvost tájékoztató és a beteget a gyógyszerszedésre emlékeztető tabletták hamarosan kaphatóak lesznek Nagy-Britanniában. A szóban forgó technológia lényege, hogy a beteg szokásos gyógyszereivel együtt egy apró ehető jeladóval ellátott tablettát is bevesz, ami információkat küld a bőrre kívülről felragasztott vevőnek.

A vevő rögzíti a gyógyszerek bevételének időpontját és a lenyelt adagot, azonkívül figyelemmel kíséri a beteg pulzusát és testhőmérsékletét és emlékezteti a következő gyógyszeradag bevételére. A készülék azt is ellenőrzi, hogy a páciens jól alszik-e és végez-e elég testmozgást.

A vevő a kapott információt egy számítógépre vagy okostelefonra továbbítja, amit a beteg és az orvos egyaránt elérhet.

Az idősebb betegek esetében gyakran előfordul, hogy öt vagy annál is több különféle gyógyszert szednek naponta több alkalommal. A betegek fele nem képes betartani a szedési utasításokat. A Helius rendszer keretében kifejlesztett okos-tabletták segítségével a beteg egyetlen csomagban kapja az egy időben beveendő gyógyszereket, ami a rizsszem nagyságú jeladóval ellátott Helius tablettát is tartalmazza.

A jeladó élelmiszeripari összetevőkből készül, melyek lenyelés után a gyomornedvekkel reakcióba lépve kapják meg a jeladáshoz szükséges energiát és öt percen keresztül jeleket továbbítanak a bőrön elhelyezett vevőnek a lenyelt gyógyszerekről. A rögzített információkat a beteg és az orvos is megtekintheti, hogy ellenőrizzék a gyógyszerek szedésének helyességét. Becslések szerint az angol állami egészségbiztosítónak (NHS) évi 400 millió fontjába kerülnek a soha be nem vett gyógyszerek. A Lloyds gyógyszertárak szerződést kötöttek az amerikai Proteus Biomedical digitális gyógyszeripari céggel a rendszer angliai bevezetésére. Szeptembertől kezdve a betegek havi 50 fontért juthatnak hozzá az új tablettákhoz (támogatás nélkül).

Nick Pickles, a Big Brother Watch emberjogi szervezettől elmondta, hogy ?Bár a technológia nyilvánvaló előnyökkel jár az egészségügy számára, a módszer bevezetése sérti a betegek személyes adtainak védelmét.?

?A módszert alkalmazó betegeket és családjukat tájékoztatni kell erről és tudomásukra kell hozni, hogy ki és milyen adatokat érhet el a technológia segítségével.?

A rizsszem nagyságú mikrochip élelmiszeripari alapanyagokból készül

Steve Gray, a Lloydspharmacy egészségügyi szolgáltatások igazgatója a következőképpen nyilatkozott: ?Mindenki, aki egynél több gyógyszert kénytelen bevenni egyszerre tisztában van vele, mennyire könnyű megfeledkezni arról, hogy az ember mit is vett már be és mit nem az adott napon. Ehhez adjuk még hozzá az olyan eseteket, amikor a család vagy az egészségügyi szolgálat látja el a beteget és felügyeli a gyógyszerek szedését és mindjárt jobban fogjuk értékelni a rendszer nyújtotta előnyöket.?

A chipet tartalmazó gyógyszerek szedésére számos klinikai kísérletet végeztek, de tudtunkkal ez lesz az első alkalom, hogy az a fogyasztók számára is elérhető lesz a gyógyszertárakban.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Ez is a “nagytesófigyeltégedéskövet” kategória, okostelefon után okosgyógyszer. ( és a britek ezt gondolkodás nélkül benyalták? ) Ha ott már szept-től lesz, akkor nálunk is lesz rövidesen :((

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend