Gazdasági válság

Az európai gondok miatt az IMF külső segítséget vár, Oroszország pedig válaszol

Forrás: Zerohedge

A kockázati eszközök ?lekapcsolásra? kerültek a tőzsdéken Christine Lagarde, IMF vezér bejelentésére, aki ezzel személyesen is hozzájárult a válság elmélyítéséhez amikor kijelentette, hogy

  • Az európai adósságválság ?eszkalálódik? és
  • A válság súlyossága miatt az Európai Unión kívüli országok segítségére is szükség van.

Ugyebár tudjuk, hogy Nagy-Britannia kiszállt a játékból, néhány okos intézkedésnek és nyilatkozatnak köszönhetően. Ki segíthet akkor? Úgy tűnik Oroszország.

 • Arkady Dvorkovics, elnöki tanácsadó nyilatkozata szerint Oroszország egy 20 milliárd dolláros ?segítséget? kíván nyújtani az IMF-nek.

Hogy miért? Mert Kínához hasonlóan Oroszország is 12 hónapja folyamatosan adja el amerikai állampapírjait és a régi nemkívánatos befektetés helyett mindkét hatalom úgy döntött Európából jobb hűbéri birtok válhat.

Most pedig azt is tudjuk már, honnan lett ennyi pénze Oroszországnak hirtelen: az amerikai adósság eladásából természetesen:

Oroszország tulajdonában levő amerikai állampapírok (milliárd dollárban) - 2010. október óta 48%-os csökkenés
Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

 1. Érdekes hogy DC nem Britanniát és nem is Angliát védte hanem a City of London-t ami olyan szuverén állam London közepén mint a Vatikán Róma közepén.

 2. A nagy Brit hátraarc

  “Cameron kormányfő “kvázi-békejobbja” egyben az IMF vezérigazgatójának figyelmeztetését is követi.

  Békejobb-félét nyújtott David Cameron brit kormányfő az Európai Uniónak, illetve koalíciós partnerének, a liberális demokratáknak. Egy, az Európai Tanács elnökével, Herman von Rompuy-jel folytatott telefonbeszélgetés után a Downing Street 10. szóvivője bejelentette: a szigetország ?kész csatlakozni azokhoz a technikai jellegű megbeszélésekhez, amelyek elősegíthetik a pénzügyi megegyezést?. A szóvivő korábban tagadta, hogy a kormányfő az elmúlt napokban ?lázított? volna a brüsszeli megállapodás ellen. Megerősítette viszont, hogy Cameron az elmúlt napokban konzultált az eurózónán kívül eső dán, svéd és cseh hivatali kollégájával, illetve Enda Kenny ír kormányfővel.

  Dublin esetében felmerül, hogy az EU működését lényegesen befolyásoló új fiskális szerződést népszavazásra kell bocsátani. Az engedékenyebb brit hang egyben Christine Lagarde csütörtöki figyelmeztetésének szellemét is követi. A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy ?együtt kell működnie, ha el akar kerülni egy az 1930-as éveket felidéző gazdasági depressziót?. “

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend