Háborúk

Oroszország rakétákkal látja el Szíriát a NATO támadás ellen

Forrás: Infowars.com

Most már tudjuk miért érkeztek azok az orosz hadihajók a szír vizekre a múlt héten és mit szállítottak. Az erőfitogtatás mellett, melynek célja a Szíria ellen tervezett NATO vezette támadás meghiúsítása, néhány orosz szakember is érkezett a hajókkal, hogy segítsenek Damaszkusznak üzembe helyezni az oroszoktól vásárolt modern rakétavédelmi rendszert.

?A néhány napja szír vizekre érkezett orosz hadihajók fedélzetén utaztak azok az orosz szakemberek, akiknek feladata segítséget nyújtani a szír hadseregnek a néhány hete vásárolt S-300-as rakéták üzembe helyezéséhez, jelentette a londoni arab nyelvű Al Quds-Al Arabi lap csütörtökön. Szíriai és orosz forrásokat idézve a lap leírja, hogy Moszkva szemében egy nyugat vezette támadás Szíria ellen azt a bizonyos ?vörös vonalat? jelképezi, melynek átlépését nem tolerálhatja,? írja az izraeli Arutz Sheva oldala.

Az S-300 rakéták, melyek a jelentések szerint egy ?esetleges NATO, USA és EU vezette támadást hivatottak visszaverni,? olyan nagy-hatótávolságú föld-levegő rakéták, melyeket Oroszország még 1979-ben fejlesztett ki, fontosabb ipari és katonai komplexumai védelmére, katonai repülőkkel és cirkáló rakétákkal szemben.

A rendszer sokak szerint a modern haditechnika egyik a leghatékonyabb légvédelmi eszköze, amely egyszerre 100 célpontot képes követni, 12 ellen pedig egyidejű támadást indítani. Oroszország Iránnak is el akarta adni a rendszert, de a tranzakció amerikai és izraeli nyomásra meghiúsult.

Szíria ilyen hatékony fegyverrel történő ellátása nem sok jót jelent a nyugat által tervezett repüléstilalmi zóna felállításánál. Ahogyan arról korábban írtunk, több hír is felröppent arról, hogy török és arab hatalmak vadászrepülőinek közreműködésével és amerikai logisztikai támogatásával a nyugati hatalmak ?humanitárius? akció elindítását tervezik.

?A rakéták mellett Oroszország fejlett radarrendszereket is felszerelt valamennyi kulcsfontosságú szíriai katonai és ipar komplexumban. A radarrendszer az északi és déli határokon túlra is ?ellát?, így képes észlelni az ellenséges csapatok közeledését földön és levegőben egyaránt. A radar szinte Izrael egész területét is belátja, valamint a NATO által használt török Incirlik katonai bázist,? áll a cikkben.

Alain Juppé, francia külügyminiszter néhány nappal ezelőtt megerősítette a szíriai ellenzéki erők felé, hogy a NATO hatalmak ?humanitárius folyosók és zónák? bevezetésével készülnek beavatkozni a szíriai helyzetbe, hogy megvédjék a civil lakosságot az Assad rezsim állítólagos visszaéléseivel szemben.

Sokak szerint egyre nagyobb a humanitárius ürüggyel indítandó támadás valószínűsége, figyelembe véve, hogy a George W. Bush nevét viselő amerikai anyahajó, a Hormuz-szoros közelében lévő szokásos állomáshelyét elhagyva, néhány napja a szíriai partok közelébe érkezett.

A feszültséget tovább fokozta, hogy néhány napja a damaszkuszi amerikai követség Szíria azonnali elhagyására szólított fel minden amerikai állampolgárt, Törökország pedig arra figyelmeztette Szaúdi-Arábiából hazatérő állampolgárait, hogy Szíriát kikerülve utazzanak.

A helyzet egyelőre nagyon bizonytalan, de az kitalálható, hogy egy Szíria ellen indított támadás az igazi célpont, Irán elleni akció előjátéka lenne csupán, Teherán pedig ígéretet tett, hogy minden tőle telhetőt megtesz szövetségese védelmében.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

  1. a zsidók most meglakolnak minden eddigi tettükért ! amióta meggyilkolták JÉZUST , már éppen itt az ideje , hogy töröljék őket a világból végleg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Érdekes! Orosz újságok meg azt közlik, hogy nem küldtek hajókat Szíriába! Akkor hol itt az igazság? 🙂

    1. Nikolaj Makarov tábornok tegnap azt nyilatkozta, hogy az orosz hadihajók egy korábban beütemezett hadgyakorlat keretében indultak a Földközi tengerre és nem a Szíriai helyzet miatt. LINK
      Én valahogy úgy látom, hogy mindegy milyen ürüggyel mennek, ha egyszer ott lesznek/vannak. Azt pedig tudjuk, hogy ellenzik a Szíria elleni támadást vagy a repüléstilalmi zóna bevezetését.

  3. cirkálórakéták ellen is… na innentől kezd kicsit izgalmasabb lenni a téma!

    az oroszok persze, ahogy várható volt, nem fognak közvetlen beleszólni a nato támadásba, nem hülyék. inkább adnak el fegyvereket a szíreknek, elvégre ez is csak üzlet…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend