Háborúk

Az USA és az Arab Liga repüléstilalmi zónát akar bevezetni Szíria felett

Forrás: Infowars.com

A Kuvaitból érkező hírek arra engednek következtetni, hogy bizonyos arab államok, az USA logisztikai támogatásával, repüléstilalmi zónát akarnak bevezetni Szíria felett, egyre valószínűbbé téve a Bashar al-Assad által vezetett kormány megdöntését célzó ?humanitárius akciónak? feltüntetett támadást.

?Magas európai körökből származó források elmondták, hogy a repüléstilalmi zóna kivitelezését arab vadászrepülők és török katonai gépek hajtanák végre az USA logisztikai támogatásával, miután az Arab Liga meghozta az erre vonatkozó döntést, amelynek része a szíriai civil lakosság védelme,? jelentette az Albawaba a kuvaiti RaiDaily hírcsatornát idézve. Az Ynetnews, a legolvasottabb izraeli napilap szintén közölte a hírt.

A szír haderők azonnali megbénítását célzó, 24-óra alatt végrehajtandó terv megtiltaná a ?szír harci járművek, tankok, tüzérségi és személyszállító járművek mozgását is.?

A szír ellenzéki erők többször kérték már a repüléstilalmi zóna bevezetését az ország légtere felett, de a múlt hónapban a NATO elvetette ennek lehetőségét. Rick Perry, a republikánusok elnökjelöltje szintén a repüléstilalmi zóna bevezetését követelte az Obama kormánytól, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok ne várjon a NATO áldására az ügyben.

?Amennyiben Európa és a nyugat elkötelezte magát egy Szíria elleni légitámadás elindítása mellett, minden szem Oroszországra és Kínára tapad, akik többször is egyértelművé tették, hogy semmilyen jellegű beavatkozást nem fognak tolerálni Szíria ügyeibe. Természetesen a legfontosabb ismeretlen az egyenletben Irán, amely kijelentette, hogy Szíria bármilyen mértékű megszállására azonnali és komoly válasz várható részükről,? írja a Zerohedge.

A pénteken szíriai vizekre érkező orosz hadihajók megjelenésével egyre erősödött az ellenséges hangulat. Az orosz lépés célja nyilván egy NATO vezette támadás megakadályozása Szíria ellen.

Ahogyan arról néhány napja írtunk:

Oroszország támogatása nélkül Szíria szinte teljesen védtelen lenne egy NATO támadással szemben.

?Nem látok olyan akadályt, ami pusztán katonai természetű lenne. Szíria nem képes védekezni a nyugati rendszerek ellen? de kockázatosabb akció lenne, mint Líbia esetében. Kemény katonai akcióra lehet számítani,? jegyezte meg Jean Rannou, a francia légierő korábbi parancsnoka.

Miközben a NATO erők saját állampolgáraik elleni erőszakkal vádolják a szír kormányt, mások a kialakult polgárháborús helyzetet okolják a vérontásokért. Ahogyan azt Líbia esetében is láthattuk, a vadászrepülőket vezető és vállról indítható rakétákkal harcoló lázadókat a fővonalas média következetesen ?tüntetőknek? nevezte, rendszeresen az olvasókba sulykolva a ?békés tüntetők? elleni atrocitásokról általuk festett képet, a repüléstilalmi zóna bevezetése és a bombázások megkezdése előtti napokban.

A Líbia elleni támadás előkészítéséhez hasonlóan, ahol a bombázást szintén ?humanitárius közbelépésnek? minősítették, a NATO erők megpróbálják ördögi színben feltüntetni Assad kormányát, miközben az ellenzék hasonló támadásait elfelejtik megemlíteni, mint például a 20 biztonsági rendőrt megölő illetve megsebesítő támadást a szír légierő bázisán a múlt héten.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend