Nagytestvér, Tudomány és technika

A legújabb sikeres chipbeültetés eredménye gondolatátvitel egyik agyból a másikba

Forrás: blog.alexanderhiggins.com, Smartplanet.com

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (DHS) terrorista tevékenységek kockázat és gazdaságelemző központjának otthont adó Southern California egyetem tudósai olyan mesterséges memóriarendszert hoztak létre, amely lehetővé teszi a gondolatok, emlékek és tanult viselkedési formák átvitelét egyik agyból a másikba.

Az orwelli novellába illő projekt keretében az idegmérnöki (neural engineering) és biometrikus mikroelektronikai rendszerkutatásban járatos tudóscsoport az agy irányítására és a hosszú távú emlékek tárolására képes chipet hozott létre. A kísérletek során a tudósoknak a beültetett chip segítségével sikerült rögzíteni, letölteni és átvinni az egyik alany emlékeit a másik agyába.

A jelenlegi projekt során a tudósok patkányoknak tanítottak meg bizonyos feladatokat, mint például, hogy két kar lenyomásával egy korty vízhez juthatnak. A patkányok agyába ültetett mikrochip képes volt átvenni a hippokampusz (az agynak a hosszú távú memóriáért felelős része) szerepét, bizonyos agyhullámokat kódolni, majd azokat az agynak továbbítani.

A technológia ilyen irányú fejlődésével földünk egyre közelebb került egy globális rendőrállam kialakulásához, ahol a hatalom képes irányítani az egyén gondolatait.

Ennél is ijesztőbb perspektíva az egykor csak sci-fi regényekből ismert ?gondolat rendőrség? megvalósítása a való életben, ahol a kormány erőszakkal rehabilitálja azokat, akiket veszélyesnek talál, még mielőtt bármilyen bűntényt elkövettek volna, pusztán egy számítógépes valószínűség számítás alapján, ami megmondja, hogy bizonyos gondolatokat gondoló egyének milyen valószínűséggel fognak bűnt elkövetni a jövőben.

A megelőző katonai csapások és más országok lerohanása, még mielőtt azok bármilyen agresszív lépést tettek volna, már évek óta bevett gyakorlatnak számítanak, így egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy közel az idő, amikor egy terrorista szándékkal gyanúsított embert előzetesen, bármilyen bűntett elkövetése nélkül vallathatnak.

Talán kevésbé hangzik nagy szenzációnak, az 1984-ből ismert példákhoz képest, a Mátrix trilógiában látotthoz hasonló felhasználás, ahol az ismereteket egy számítógépes program segítségével közvetlenül az ember agyába lehet feltölteni.

Egy biztos, a gondolatrendőrség felállításához szükséges technológia a gondolat sebességével fejlődik.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Ez nem vetít a jövőbe valami boldog időszakot.Szép nagy civilizáció az akaratuktól megfosztott emberek és állatok,kegyetlenkedés.Az ilyesmi rosszabb jövőt vetít elénk mint bármilyen múltbéli borzalom.Hitler mindent elpusztított volna ilyen cuccokkal.Zombi chip lesz belőle és senki nem menekülhet.A kínzás pedig az agyon át lesz lehetséges és ezt lesz aki kihasználja az biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend