Nagytestvér

Ebédelni akarsz? Előbb kérjük az ujjlenyomatod!

?Nagytestvér? beköszön az iskolákba

Forrás: CamdenNewJournal

London egyik külvárosi iskolájában, Camdenben a nagyobb iskolák hamarosan kötelezővé tehetik az ujjlenyomatvételt az iskolai étkeztetés igénybevételéhez.

A Parliament Hill iskolában a hosszú sorbaállás kiküszöbölése érdekében szeretné az iskolavezetés minél előbb bevezetni az új rendszert, így a jelenleg használatos swipe-card helyett a diákok ujjlenyomatuk segítségével fizetnének az ebédért.

Az iskolavezetés azzal érvel, hogy az ujjlenyomat használatával ?pénzt és időt takarítanának meg? és egyúttal megoldanák az elveszett kártyák problémáját is. Az ellentábor szerint az újítással észrevétlenül hozzászoktatják a gyerekeket ahhoz, hogy elfogadják az állandó ellenőrzést, megfigyelést, mint életük elkerülhetetlen részét.

?Szerintem a jelenlegi fényképes igazolvány bőven elég a menzához is és a személyazonosításhoz is,? nyilatkozta Aza Lorentz, az egyik szülő. ?Nemsokára ott tartunk, hogy ahányszor a könyvtárt használják, vagy belépnek az iskola épületébe igazolniuk kell magukat. Megpróbálják hozzászoktatni a fiatal generációt az abszolút kontrollhoz és velejáró technológiákhoz.?

?Azt is szeretném tudni mennyibe kerülne mindez. Az iskola menzája akkora, mint a nappalink, szóval szerintem erre a leolvasóra semmi szükség. Nem lenne gyorsabb a sor,? tette hozzá Judy Jenkin, egy másik szülő.

Cate Hart, az iskola üzemeltetési igazgatója szerint a megkérdezett szülők többsége pozitívan fogadta a kezdeményezést. ?A szülők és a gyerekek sokszor panaszkodtak a hosszú sorok miatt, ami a kártyás rendszerrel jár. A kártyát könnyű elveszíteni, megsérülnek, otthon felejtik a gyerekek, ami a gyerekeknek és a konyhásoknak egyaránt frusztráló.?

?A rendszer nem tárolná az ujjlenyomatok képét, hanem azt azonnal egy azonosító számmá alakítja, amit később nem lehet visszakonvertálni ujjlenyomattá,? nyilatkozta az igazgatónő, hozzátéve, hogy a végső döntést az iskolatestület fogja meghozni a szülők visszajelzései és észrevételei figyelembevételével.

A rendszert ellenző szülők gyerekei számára nem fogják kötelezővé tenni a leolvasó használatát.

Az angol Oktatási Minisztérium adatai szerint a középiskolák 30, az általános iskoláknak pedig 5%-a alkalmaz valamilyen típusú biometrikus azonosító rendszert Nagy-Britanniában. Terri Bowti, az Akciócsoport a Gyermekek Jogaiért vezetője szerint az ilyen rendszerek ki vannak téve a hekkerek támadásainak.

?Azért küzdünk, hogy törvénybe foglalják, hogy a szülők beleegyezése nélkül ne lehessen rögzíteni a gyerekek biometrikus adatait, illetve, hogy az ilyen azonosítást ellenzők számára biztosítsanak alternatív módszereket,? nyilatkozta az Akciócsoport szóvivője.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend