Gazdasági válság, Klímaváltozás

Az elmúlt 60 év leghidegebb időjárása tönkretette Mexikó és az amerikai délnyugat termését

Forrás: Businessinsider.com

Az Egyesült Államok az elmúlt 60 év leghidegebb időjárásának sokkoló hatásaival kell szembenézzen. A már amúgy is elszabadult árak a szokatlan februári hideg eredményeként exponenciális emelkedésbe kezdtek. Egyes boltokban az árak megháromszorozódtak.

A King5 TV arról számolt be, hogy az USA lakosságának fel kell készülnie, hogy a friss gyümölcsért és zöldségért a megszokott ár kétszeresét és egyre gyakrabban háromszorosát fizesse ki. A 60 éve nem tapasztalt hideg Mexikó északi részének és az amerikai délnyugat egyes vidékeinek teljes termését tönkretette.

A probléma nem egészen egy hete kezdődött, mikor az USA lakosságának nagy része a Superbowl mérkőzéseivel volt elfoglalva és megdöbbenve látta, hogy a texasi stadiumról óriási jégdarabok hullanak.

?Egyes termékek árát kétszeresére, sőt háromszorosára kellett emelnünk, a vásárlók pedig ledöbbennek, amikor meglátják,? magyarázza Rusty Peake, a Food4Less portlandi boltjának vezetője.

?Áremelés, áremelés, áremelés,? mondja Troy Winterhalter, ahogy a laptopján egymás után érkező üzeneteket olvassa. ?Paprika, cukkini, uborka, spárga. Most látom, hogy az egész spárgatermés tönkrement.?

Az extrém hideg miatt tönkrement a termés Mexikóban. 60 év legnagyobb csapása a mezőgazdaságra. - A bolttulajdonosok ilyen kiírásokkal próbálják menteni a menthetőt.

Csütörtök óta egyes paradicsomfajták ára megkétszereződött és hamarosan egyáltalán nem is lesz kapható.

Tulajdonképpen csak azokat a termékeket nem érinti az áremelkedés, melyeket északnyugaton termelnek, mint a burgonya, a hagyma és az alma.

A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy a boltok a meghirdetett akciókhoz sem tudják tartani magukat.

?Ilyet még nem láttam, hogy ne tudtam volna tartani az akcióban meghirdetett árakat! Próbálom menteni a menthetőt, és legjobb tudásom szerint elmagyarázni a vásárlóknak, hogy mi történik. 25 éve vagyok a szakmában, de ilyet még nem tapasztaltam,? mondja Peake szomorúan.

Jövő héten további zöldség áremelkedés várható, a régi árakra pedig legalább a következő termésig várni kell.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend