Globális valuta @hu

Kína szerint a dollár ideje lejárt

Andrew Brown
Forrás: Wall Street Journal

Hu Jintao washingtoni látogatása szerdán kezdődik

Hu Jintao sürgeti a kínai-amerikai együttműködést ugyanakkor megkérdőjelezi a dollár szerepét

Peking ? Hu Jintao kínai elnök szerdára tervezett washingtoni látogatása előtt kihangsúlyozta a két ország közötti együttműködés fontosságát, olyan területeken, mint például az új energiaforrások vagy az űrprogramok kérdése, de nem rejtette véka alá véleményét a jelenlegi dollárközpontú pénzügyi rendszerről, ami szerinte a ?múlt terméke?. Hu elnök természetesen a yüant látná legszívesebben a globális valuta szerepében.

?Mindkét fél előnyére válna egy szorosabb kínai-amerikai együttműködés és mindketten veszítenénk egy esetleges konfrontáción,?  áll Hu elnöknek a Wall Street Journal és a Washington Post számára adott írásos interjújában.

A legnagyobb vitákra a két ország között a dollár és a jüan árfolyamai körül lehet számítani. Kína azon az állásponton van, hogy a jelenlegi nemzetközi pénzügyi rendszer a múlt vívmánya, és a dollár mindenhatósága véget ért. A dollárt világszerte használják, mint tartalék valutát, valamint a nemzetközi kereskedelem és befektetések fizetőeszközeként. Kína nem csak amiatt aggódik, hogy a laza amerikai szabályozás inflációt eredményez, hanem hogy erodálja a  dollárban tartott külföldi valuta-tartalékainak az értékét. Ez 2010-ben 2850 milliárd dollár volt.

2009-ben Kína központi bankelnökének, Zhou Xiaochuannak a javaslata egy új, a dollárt leváltani hivatott mesterséges tartalékvaluta létrehozásáról nagy vihart keltett nemzetközi körökben. A kínai elnök nyilatkozatai alapján arra lehet következtetni, hogy Kína át akarja rendezni a nemzetközi piacok második világháború után kialakult és a mai az amerikai által dollár által dominált rendszerét.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend