Globális valuta @hu

És mi van a dollárral? 20 milliárdos orosz-iráni kereskedelmi szerződés

239656_mainimgForrás: zerohedge.com

Mi hiányzik a Reuters alábbi híréből a 20 milliárd dolláros orosz-iráni olaj és árukereskedelmi megállapodással kapcsolatban?

Aki a dollár teljes hiányára gondolt, helyesen tippelt. Pontosan erre a fejleményre figyelmeztettünk, amennyiben a nyugat és a JP Morgan továbbra is a dollármentes sarok felé kényszeríti Oroszországot.

Április 1-én már szó volt a JP Morgan intézkedéseiről az orosz utalások blokkolásával kapcsolatban:

?Lehet, hogy a JP Morgan ezzel az intézkedéssel, ami felér Oroszország nemzetközi utalásainak blokkolásával, egy megelőző csapást akart mérni az országra, hasonlóan ahhoz, ahogy Iránt is ?mentesítette? a petrodollár használata alól, arra kényszerítve az arab országot, hogy dollár helyett rubelben, jüanban és persze aranyban számoljon el partnereivel az exportált vagy importált árukról vagy szolgáltatásokról.

Az ember elgondolkozik, hogy vajon a JP Morgan valóban annyira vigyáz a hírnevére, hogy inkább hajlandó meggyújtani a gyutacsot, minthogy a ?gonosz oroszokkal? kereskedjen? Ezzel a lépéssel tulajdonképpen rákényszerítette Oroszországot, hogy leszakadjon a dollárról és felgyorsította a Kína, Oroszország és India közötti eurázsiai tengely kiépülését.?

Oroszország pedig üzeni, hogy szíves örömest tér át a barterre (vagy ne adj’ Isten az aranyalapú kereskedésre) és egyéb ?regionális? valutákra a dollár helyett. Valószínűleg nem ez volt a nyugat blokádjának célja, ami innen nézve úgy tűnik, hogy visszafelé sült el, tovább rontva a petrodollár amúgy is labilis helyzetén.

A Reuterstől:

Irán és Oroszország jól haladnak a hírek szerint 20 milliárd dolláros olajat-áruért megállapodás megkötésével, ami lehetővé tenné Teherán számára, hogy a nyugati szankciók ellenére is jelentősen növelje energiaexportját, mondta egy, a részleteket ismerő forrás a Reutersnek.

Januárban a Reuters már beszámolt arról a tárgyalásról, amelynek célja napi 500.000 hordó iráni olaj, orosz berendezésekre és árukra történő cseréje volt.

A Fehérház nyilatkozata szerint egy ilyen ügylet komoly aggályokat vet fel és nem összeegyeztethető a világhatalmak és Irán között folyó tárgyalások feltételeivel.

Orosz források megerősítették, hogy Moszkva már ?előkészített minden szükséges dokumentumot a maga részéről?, hozzátéve, hogy a megállapodás aláírásához már csak a pontos árban kell megegyezni.

A forrás szerint az ügylet részeként Oroszország ipari termékekkel, fémmel és különböző árukkal, de nem katonai termékekkel fizetne az iráni olajért és a megállapodás összértéke elérheti a 15-20 milliárd dollárt.

Természetesen a ?szakvélemény? sem hiányozhat a cikkből:

?A megállapodás tovább csökkentené az igencsak megtépázott iráni energiaszektorra nehezedő nyomást és orosz segítséggel részben helyreállítaná Irán hozzáférését az olaj iránt érdeklődő ügyfelekhez,? mondta Mark Dubowitz, a Demokrácia Védelmi Alapítvány, egy amerikai agytröszt munkatársa.

?Ha Washington nem képes megállítani ezt az ügyletet, az jelzésként szolgálhat más országoknak, hogy az Egyesült Államok nem kockáztatja meg diplomáciai viták kialakulását a ?szankció rezsim? rovására,? tette hozzá.

Egy újabb hatalmas geopolitikai bukás, amit az erőfitogtatásnak szánt intézkedések váltottak ki, és amelyek ehelyett igen gyors ütemben válnak a gyengeség újabb bizonyítékaivá.

Azt nem tudjuk, hogy a ?Petrodollár Védelmi Alapítvány? mikor változtatott nevet.

Akit a következő lépés is érdekel, olvassa el a ?Petrodollártól a Petroaranyig: Az USA megpróbálja elvágni Irán hozzáférését az aranyhoz? című tavalyi cikket.

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

  1. Emanuel Todd : A birodalom után c. 2003-as könyve egészen pontosan megjósolta illetve inkább felvázolta és megindokolta az USA jelenlegi helyzetéhez vezető okokat, és a gyakorlatilag elkerülhetetlen bukást.
    Ez a mű azért különleges mert napjainkban kerül át a “jövendölés” kategóriából a megvalósult előrejelzések kategóriájába.
    Egészen megdöbbentő hogy több mint tíz évvel ezelött a gazdasági, társadalmi és szociológiai okok mellett kulcsszerepbe helyezte Ukrajnát az USA végnapjai szempontjából, ami akkor a legtöbb politikai gazdasági bennfentes számára is érthetetlennek tünt…

  2. THEA!
    Néhány oldalon ill. VNTV, jú(h)Tyúb-on megjelentek elemzések az USD agóniájáról! Néhány oldalon “Szavazás”-t is indítottak a dolcsi bedölésének valószínüségére, de a dollár csak nem akar “megdögleni”! 🙁
    No, nem mintha a “sirató asszonyok” közé szeretnék beállni akik “(bérbe)sírnak”, mert ha bedöl akkor azé, ha meg nem akkor azé! Kétségtelen, hogy nagy port fog felverni és az összeomlás hangját sem lehet egy petárdáéval összekeverni!
    Az viszont tény, hogy az amcsi zöldhasú/hátú csak a lavina kezdö pihéje, mert a júró és kistesói a szabadesésnél is gyorsabban fogják követni!
    Bevallom, nem szeretném ha a jó magyar forintunk ismét világcsúcsot döntene inflálódó sebességével! De, teccik, nem teccik ezt már a zsinórpadlás lakói lezongorázták! Ök, döntik el mikor és hogyan!

    U.i. Csak remélni tudom, hogy hsz-im nem kerülnek ismét a “Spam”-ek közé! (Két hsz-em már ki lett “moderálva”, amit csak a “PC” is csak ember-nek tudok be!)

    Áldott napot, minden igaz szívünek!

    1. Köszönöm az infót.
      A spamek között egyetlen kommented sincs. Itt ezen az oldalon a spam szűrés teljesen automatikus, (három program végzi) de ezeket a kommenteket is látom. Néha előfordul, hogy nem spam komment is közéjük kerül, de a legtöbbet észre szoktam venni, kivéve, ha egyszerre nagyon sok érkezik, ami sajnos előfordul néha. Ma biztos nem volt ilyen.

      1. Köszi! Én is “géphibára” gyanakodtam!
        Azt hiszem nem vagyok olyan “rebellis”, hogy off shore legyek!

    2. Gyanítom én is a hasonlókat, Wiking testvér. Mostanában gyakran helyezi az Úr elém a hét szűk esztendőről szóló tanítást; nem árt talán felkészülni. Ha ezek a valuták elértéktelenednek, a mi pénzünk is elszáll.
      Igazi fejlövés egy birodalomnak, amiből csak csodával határos módon tudna feltápászkodni…

  3. Az, hogy Kínának a tavaly év végi dollár-ultimátuma mennyire komoly, az azt bizonyítja, hogy oroszország sem rest válaszlépéseket adni a Wall Streetnek az orosz bankok elleni szankciók miatt. Az eddigi kétpólusú világ a szemünk előtt válik egypólusúvá.A forrás szerint az ügylet részeként Oroszország ipari termékekkel, fémmel és különböző árukkal, de nem katonai termékekkel fizetne az iráni olajért és a megállapodás összértéke elérheti a 15-20 milliárd dollárt. Oroszország, de főleg Irán tanult, valószínűleg nem Stuxnettel fertőzött Siemens szoftverekkel egyenlíti ki a számlát
    Itt egy kitünő írás, ami nagyon jól kiegészíti Thea posztját:http://www.hidfo.net/2014/04/05/oroszorszag-bevezeti-az-aranyrubelt

  4. Azért még mindig repkednek a dollár milliós, sőt még milliárd nagyságrendű üzletek Oroszország és nyugati partnerei között. És ez csak 2-3 példa, mert nem akarok több energiát és időt fektetni ebbe a kérdésbe.
    http://www.bloomberg.com/news/2014-01-14/putin-14-billion-nuclear-deal-wins-orban-alliance.html
    http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-france-britain-russia-sanctions-20140318,0,7110071.story
    http://euobserver.com/opinion/123411

    1. Nyilván. Ez egy folyamat. Néhány évvel ezelőtt még nem lehetett tudni, hogy a világvalutát milyen vonalon akarják bevezetni. Emlékszem még arról beszélgettünk, hogy vajon a dollárt, esetleg az eurót vagy más létező valutát használnak majd erre vagy egy újat. Hát most a jelekből egyre egyértelműbb, hogy nem a dollár lesz az.
      Ez a hír lényege. Illetve, hogy az USA világhatalmi szerepe leáldozóban.

        1. azért, jöhetne már a matt is, hogy az utánunk jövő nemzedéknek jobb legyen.
          🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend