Nagytestvér, Tudomány és technika

Az amerikai hadsereg cyborg rovarai

Forrás: MSNBC.com, Blog.brickhousesecurity.com

Miniatűr robotok előállítása helyett, a DARPA mérnökei élő rovarokat alakítanak 'cybogarakká'

Akármennyire hihetetlen, de az amerikai kormány egy cyborg rovarhadsereg létrehozásán fáradozik. A tervek szerint apró kamerákat és érzékelőket ültetnének az állatokba, amelyek segítségével a technikusok irányítani tudnák mozdulataikat és fontos információkhoz jutnának videó felvételek és az érzékelők által összegyűjtött adatok formájában.

Bár az elképzelés első hallásra inkább egy sci-fi film forgatókönyvéhez hasonlít, a technológia fejlesztése már folyamatban van és az első távirányításos bogár egyedet már sikerült létrehozniuk. A hadsereg egy ideje már képes irányítani a molylepkék repülését az állatokba, még lárvakorukban beültetett csipek segítségével. Tehát sci-firől szó sincs.  A DARPA elmondta, hogy az irányítóegységeket még a rovarok lárva állapotában juttatják az élő szervezetbe, mivel így a megújulási folyamat során az állatnak lehetősége van regenerálódnia, a sebek begyógyulhatnak, és a szervek felvehetik végső helyzetüket az idegen (mechanikus) tárgyak körül.

A kormányok azért próbálkoznak rovarok felhasználásával, ahelyett, hogy apró robotokat hoznának létre, mert az élőlények működtetéséhez nincs szükség áramforrásra, egy robot esetében viszont jókora akkumulátorra lenne szükség. Az egyik elsődleges szempont, hogy a robot minél apróbb legyen, így egy áramforrást nem igénylő rovar a legjobb megoldás. A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) hiszi, hogy az állat által termelt hő és mechanikai erő elegendő a parányi egység működtetéséhez, így ahhoz nem szükséges majd külön akkumulátort használjanak. Azt már bemutatták, hogy a csippel ellátott molylepkék repülését képesek befolyásolni.

Amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, apró élő kémek hada áll majd a hadsereg rendelkezésére, melyek segítségével információt gyűjthetnek, robbanószerkezeteket kutathatnak fel és észrevétlenül követhetnek fontos célpontokat.

A kérdés, mint mindig, az, hogy vajon a Különvélemény című filmben látottakhoz hasonlóan bevetik-e majd ezeket a cyborg állatokat a civil lakosság ?ellen? is.

Az alábbi videón egy ilyen csippel ellátott, élő rovar látható ‘akció’ közben:

[vsw id=”j4_6NJewrC8″ source=”youtube” width=”550″ height=”390″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend