Készpénznélküli társadalom

Érintés nélküli fizetés: egy lépéssel közelebb a készpénznélküli társadalomhoz

Forrás: utalkmarketing.com

Stuart Neal, a Barclaycard egyik osztályvezetője az érintés nélküli fizetés fejlődéséről beszél

Míg a legtöbb ember tisztában van a chipkártya és a pin kód működésével és használatával, ma már egy másik technológia van feljövőben, ami egyre nagyobb népszerűségre tesz szert világszerte. A becslések szerint ma már 9,6 millió érintés nélküli fizetést lehetővé tevő kártya van használatban csak az Egyesült Királyságban, azaz minden hatodik angol rendelkezik olyan kártyával, amellyel érintés nélkül fizethet 15 fontot (kb. 5200 Ft) nem meghaladó tételekért.

A Datamonitor elemzőinek nemrégiben kiadott jelentése újra élesztette a vitát arról, hogy vajon mennyire van közel ennek a fizetési módnak a robbanásszerű elterjedése. A Datamonitor szerint ez még odébb van. A Barclaycard és a Barclay viszont azért állt át az érintés nélküli kártyák használatára, mert hisznek abban, hogy ez ilyen típusú eszközöké és a készpénznélküli társadalomé a jövő.  ?Mi,? mondja Stuart Neal ?a Datamonitor jelentésével ellentétben, úgy gondoljuk, hogy ez a jövő közelebb van, mint gondolnánk.?

A jövőt helyes látó kiskereskedelmi láncok, mint az EAT. és a Pr?t a Manger már most learathatják előrelátásuk jutalmát: az érintés nélküli termináloknál kis összeges esetében sem kell készpénzzel bajlódni, így gyorsabb a fizetés, nincsenek sorok és nem kell nagy mennyiségű készpénzt kezelni.

A Barclaycard és a Barclay ma összesen 25 ezer érintés nélküli terminált üzemeltet az Egyesült Királyság területén.

A fogyasztók sincsenek lemaradva. A Fizetések Tanácsa nemrégiben azt jósolta, hogy öt éven belül a készpénzfizetések  az összes tranzakció kevesebb, mint felét fogják kitenni. A kártyás vásárlások volumene négyszeresére emelkedett egy évtized alatt.

Tulajdonképpen a készpénz mind a kereskedők mind pedig a vásárlók számára fizetőeszközből inkább afféle teherré vált. A kereskedők számára rengeteg plusz költséggel jár a készpénz feldolgozása és kezelése, a sorok a pénztárnál megnőnek, míg a vásárló aprópénzért kotorászik pénztárcájában, a bankomatból történő készpénzfelvétel pedig egy a sok teendő közül, amire az elfoglalt fogyasztónak emlékeznie kell.

Az érintés nélküli fizetés Európa egész területén kezd elterjedni. Olaszországban és Törökországban hamarosan a tömegközlekedésért is fizethetünk ezzel a módszerrel. Angliában egyre több kereskedelmi lánc jelenti be, hogy bevezeti a technológiát.

Az érintés nélküli fizetés meggyorsítja a vásárlás menetét, hiszen a fogyasztónak nem kell beütnie a pin kódját és a kártyát nem kell betenni a terminálba. Elég ha az érintésmentes terminál fölé helyezi és megvárja, míg a gép regisztrálja a tranzakciót és levonja az összeget az illető számlájáról.

A biztonság természetesen itt is elsődleges szempont, ezért a vásárlás összege nem haladhatja meg a 15 fontot (kb. 5200 Ft), illetve csak bizonyos számú alkalommal használható gyors egymásutánban, különben a gép itt is kérni fogja a vásárló pin kódját.

Míg egyenlőre a chipet egy kártyán hordjuk magunknál, 2012-re azt ígérik, hogy a már erre sem lesz szükség, hiszen hordozó eszközként mobiltelefonunk is tökéletesen megfelel. A mobiltelefon emellett követhetővé teszi a fogyasztó számára, hogy mikor, hol és mennyit költ.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. Az erintes nelküli fizetes egy ujabb epitökockat jelent az emberi allat szabadsaganak korlatozasaban.
    Georg Orwell az “1984” regenyeben leirta, hogy milyen jövö elebe nezünk: A Föld lakoinak a totális kontrollja a cel, s ennek a celnak az elerese erdekeben minden eszköz kapora jön. Az mar lassan mindenki elött megvilagosodott – aki nem a tv elött ül & a mainstreamet böngeszi-, hogy regota nem egy jogallamban elünk. A keszpenz nelküli fizetessel a bankok megkerülhetnenek egy gigantikus problematikat, hogy napvilagot lássék a machinacioik, hogy a levegöböl csinalnak penzt. Ezenkivül meg lehetne akadalyozni a ‘bank run’t, hogy csöd eseten az emberek megrohanjak a bankokat & kivegyek a megtakaritasaikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend