Nagytestvér

A chip, ami születéstől halálunkig követni fog

Forrás: networkworld.com

A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) chip nagyon kényelmes és költségtakarékos megoldás az áruk nyomon követésére. Az utóbbi időben azonban ezt a technológiát egyre inkább valami más követésére használják. Minket embereket követnek. A magánélet fogalma lassan a múlté. Az emberek szokásainak, vásárlási preferenciáinak, vagy magánéletének a követéséről sokunknak egyelőre néhány jó akciófilm jut az eszébe, de ha ön sem örül a Walmart és egyre több bolthálózat tervének arról, hogy mostantól még az alsóneműnket is RFID chipekkel követik, valószínűleg még inkább el fog gondolkozni azon, hogy az emberek születéstől sírig tartó megfigyelése nagyon is komoly valósággá vált napjainkban.

A Walmart bejelentése, amely szerint jövő hónaptól valamennyi fogyasztási cikket eltávolítható ?okos címkével? fognak ellátni új fordulópontot hozott ezen a területen. Az RFID chipeket kézi leolvasóval lehet leolvasni a leltár naprakészen tartása és a veszteségek csökkentése érdekében. A chipek árának jelentős csökkenése lehetővé tette a technológia szélesebb körű alkalmazását. A Walmart nyilvános bejelentésének eredményeként valószínűleg más kiskereskedelmi láncok is követik majd a példát.

Ha az embernek a szemetesládája tele van RFID chippel, bármelyik cyber bűnbanda visszaélhet a bennük tárolt adatokkal. Lehet, hogy érdemes lenne tájékoztatni a vásárlókat, hogy mostantól még a parkolóban távolítsák el a címkét a termékről. Hogy őszinte legyek, engem személyesen kevésbé aggasztanak a cyber bűnszövetkezetek, de annál inkább az, hogy a termékeken megtalálható címkék segítségével esetleg ?kémkedjenek? utánam, megfigyeljék hol vagyok vagy merre járok anélkül, hogy tudomásom lenne róla. Már most számos ország RFID chippel látja az állampolgárai számára kiadott útlevelet és  számos egyéb használati tárgyat. Sok esetben a chipek nem nagyobbak egy porszemnél.

És szó sincs arról, hogy a chip valamennyi felhasználása ellen szólnék. Vannak olyan területek, ahol egy RFID címke nagyon is hasznos lehet (bár rossz kezekbe kerülve ki tudja). Bizonyos élelmiszereket RFID segítségével követnek nyomon, hogy ellenőrizni tudják azok frissességét és kiszűrni a fertőzéseket. Egy cég RFID chippel ellátott kávéscsészéket gyárt, melyek megjegyzik a tulajdonos számlainformációit, vásárlási szokásait és preferenciáit.

Amikor viszont a chipet emberek követésére és lokalizálására használják kicsit megváltozik a hozzáállásom. Igaz ez sem újdonság már. 2007-ben, miután számos újság beszámolt a kormány gigantikus adatgyűjtési programjáról tulajdonképpen minden amerikai állampolgárról, a hatóságok kénytelenek voltak bezárni a Total Information Awareness (Teljes Információ Tudatosság) web oldalt. Ettől a programtól még az egyébként gyanútlan emberek is kiakadtak.

Az elképzelés azonban nem halt meg, csak szunnyad (legalábbis látszólag). Mit szólnánk hozzá, ha a rendőrség  RFID chippel ellátott közlekedési bírságokat kezdene használni? A finn VTT Technical Research Center kidolgozott egy RFID alapú rendszámleolvasó rendszert. A 2008-ban indított projekt 2011 júniusában lép működésbe. A VTT eredeti (?) célja a közlekedési dugók észlelése, de emellett a rendszer egy szempillantás alatt kiszűri a közlekedési szabálytalanságokat is. Az Amerikai Közlekedési Megoldások cég (ATS) RFID alapú autópályadíj rendszert dolgozott ki, amit a már használatban levő gyorshajtás kiszűrő kamerarendszerrel kapcsolnak össze. Ehhez adjuk hozzá, hogy ma már sok amerikai RFID-vel ellátott jogosítvánnyal rendelkezik, amit 10 méterről ruhánkon vagy pénztárcánkon keresztül is le lehet olvasni, anélkül, hogy elővennénk.

Természetesen egyesek még egy lépéssel tovább mennek a nyomonkövetésben. Az RFID adókat az egyszerű microchiphez hasonlóan bőr alá lehet ültetni. A házi kedvencek ilyen módon történő nyomon követése mára igen elterjedt eljárás. A Microsoft féle HealthVault és a Google által kifejlesztett Google Health e-egészségügyi szolgáltatás is karkötőként ajánlja a chip viselését. 2007 és 2009 között a VeriChip féle RFID chipet több száz alzheimer betegbe ültették be, a betegek könnyebb azonosítása, ellátása és nyomon követése érdekében. 2008 óta több szülészeti osztályon is bevezették az újszülöttek RFID chipes azonosítását, hogy megakadályozzák a gyerekrablást, illetve a csecsemők elcserélését. Az egyik legújabb RFID termék azt ígéri, hogy a chip születéstől a koporsóig követi tulajdonosát. A tenyérnyi RFID tábla kommunikál a mobiltelefonokkal és a felhasználókat egy internetes emlékoldalhoz navigálja. Ezek a felhasználási területek csupán a jéghegy csúcsai. A Thing Magic nevű cég nemrégiben 100 új felhasználási módot mutatott be az RFID chipre.

Önmagukban ezek ?elfogadható? felhasználási területek. A vállalati felhasználás szempontjából az RFID technológia egyik legpozitívabb jellemzője, hogy megakadályozza a termékek elveszését. Ugyanakkor éppen ez az, ami sebezhetővé is teszi. Például egy RFID-val ellátott belépőkártya a bűnözők számára is leolvasható, így lokalizálni tudják a kártya viselőjének pontos helyét. Volt NSA alkalmazott James Atkinson szerint ?sokan nem fogják fel a biztonsági kockázatot, amit egy lopott RFID kártya jelent. Ha egy kém képes 100 méterre megközelíteni a kártyát azt mondhatjuk a kártya az övé. Azt tesz vele, amit akar.

Az idei HOPE hekker konferencián a hekkerek demonstrálták az RFID kártyák pozitív és negatív oldalát. ?Ez a kártya tudja melyik előadásokon veszel részt. Tudja kikkel beszélsz. Tudja melyik helyszíneket látogatod,? mondja Rob Zinkov, a HOPE kitűzőkártya csapatától. Ha arra használod az adatokat, hogy kibővítsd a konferencián szerzett élményeket, az RFID jó dolog. Ha valaki más használja ezeket az adatokat, anélkül, hogy tudnánk róla, nem olyan jó.

[vsw id=”Bp3BNcuiKWc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

A nem túl távoli jövő boltja

Az extrém (több száz méteres) hatótávolságú RFID követési technológiával az idei DEFCON konferencia foglalkozik majd. Az idei DEFCON belépőkártyát ?teljes értékű aktív elektronikus rendszerként? jellemezték. A tavalyi konferencián egyes hekkereknek sikerült ellopni mások személyazonosságát. Ha az RFID leolvasó egy chipet érzékelt azonnal leolvasta és a biztonsági kamera ráközelített a pontos helyre és lefényképezte a kártya hordozóját.

A helymeghatározási technológiát használó alkalmazások is elég ijesztőek, de ezeknél egyenlőre még igényelned kell a szolgáltatást. Az RFID technológia azonban hamarosan teljesen körülvesz minket és mindenhol elfogadottá válik. Nyomon követi az újszülötteket és az Alzheimer betegeket. A kettő között követi a ruháidat, a vásárlásaidat, az autódat és téged. Közel vagyunk, hogy születéstől a sírig figyelje minden mozdulatunkat, ha akarjuk ha nem.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend