Nem kategorizált

Gépház üzenet

Bizonyára észrevettétek, hogy némi gond támadt az oldallal tegnap. A tárhelyszolgáltató úgy látta, hogy feltörték. Én erről nem vagyok egészen meggyőződve, de a lényeg szempontjából mellékes. Az oldalt teljesen át kell/kellett szerkesztenem, mert az eddig használt dizájn az adatbázis helyreállítása után sem működött. Erre már egy ideje készültem, mármint egy új szerkezet és külső bevezetésére, csak éppen időm nem volt rá, így viszont nem volt más választásom.

Valószínűleg lesz, akinek furcsa, szokatlan vagy nem szimpatikus, amit lát – nekem is barátkoznom kell vele – de talán idővel, amikor már sok fontos, felemelő és elmúlhatatlan gondolatot adtunk hozzá közösen, a külső is tükrözni fogja a belsőt.

Találni fogtok még számtalan kivasalni való ráncot a funkciókban és a dizájnban egyaránt, de úgy gondoltam, hogy inkább kezdjük el használni az oldalt így gyűrötten, minthogy napokig álljon még vasalásra várva a szekrényben, gondosan elzárva a karbantartás üzemmód mögé.

Sajnos még vár rám és az oldalra egy komoly átalakítás, ami kifelé nem annyira fog látszani, viszont egy időre ismét kénytelen leszek bekapcsolni a karbantartás üzemmódot, de remélhetőleg ezt előre fogom tudni jelezni.

Mivel az adatbázist a leállás előtti nap mentése alapján lehetett csak visszaállítani, az utolsó néhány hozzászólás elveszett, de nem menthetetlenül, mivel az email értesítők alapján meg tudom osztani valamennyit. Úgy gondoltam, hogy ömlesztve bemásolom őket egyetlen hozzászólásba, és ha az egyes szerzők szeretnék, ez alapján újból feltehetik.

Hálás lennék, ha segítenétek az új külső gatyába rázásával, de kérlek, hogy a hibák jelzésével várjatok néhány napot, mert egyrészt nagy eséllyel én is látom őket, másrészt pedig addig nem lesz időm foglalkozni velük. Azt pedig nem kell jelezni, hogy időnként nagyon lassan vagy egyáltalán nem tölt be az oldal, mert ez az a probléma, ami miatt leginkább fő a fejem. Apróságnak tűnik, de azért leírom, hogy a dizájnváltás miatt minden idéző- és gondolatjel kérdőjelre változott. A legújabb posztoknál nagyjából kijavítottam őket, a többinél pedig kérlek, próbáljátok ezt a hibát fejben konvertálni. 😀 A funkciókkal és egyéb alapvető elrendezésekkel kapcsolatos ötleteket, tanácsokat és kéréseket is várom. Ezeket már most is bátran leírhatjátok. Ez a poszt lenne ezeknek a gyűjtőhelye.

Jó olvasást és izgalmas, kihívásokkal, szeretettel, szívvel és lélekkel teljes beszélgetéseket kívánok mindannyiunknak!

Thea

Előző posztKövetkező poszt

30 hozzászólás

 1. Újabb összeomlás (nem hekkertámadás). Rákényszerültem a kérdéses bővítmény kikapcsolására, anélkül újraindítani se lehetett az oldalt. Megoldódott a kérdés, hogy mikor lesz időm erre. Most lett, mert megint muszáj volt. Egyelőre bizonyos dolgok angolul látszanak, de szerintem azért el lehet igazodni.
  A jó hír, hogy most már nem lesz lassulás, meg lefagyás, a rossz, hogy az angol tartalom nem érhető el.

   1. Kedves Thea !
    Ha nem megy az angol nyelv, vissza lehetne állítani a régi verziót ? Én biztos vagyok benne, hogy ha csinálnál egy kis statisztikát, akkor a többség visszasírja azt. Ez nem csak randább meg “szépkorú” stílusú, hanem információszegényebb is. Hátha….

    1. Szia Árpi!
     Nagyon jól esik, hogy ennyire szíveden viseled az oldal kinézetét. Az a helyzet, hogy a régi sablon több szempontból is elavult és csak újabb problémákhoz vezetne a visszaállítás. Az az előtti sablont is ezen okból kellett lecserélni, nem azért mert nem tetszett a kinézete.

 2. Szia Thea! Emnlítetted, hogy a szolgáltató szerint lehet, hogy feltörték a szervert. Szerinted ez miért nem lehetséges? A hozzászólók email, ip címén kívül semmi érdekes nem lehetett rajta. Adrian itt volt mostanában?

  1. Nem mondom, hogy nem lehetséges, csak nem vagyok benne olyan biztos.
   Két tényezőre alapozták a megállapítást: az oldal nem töltött be és a bővítmények mappában változás történt.
   Az adatbázishoz nem fért hozzá senki, és anélkül semmilyen fontos adatot nem tudnak megszerezni vagy igazi bajt okozni.
   Ezek alapján sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a egyes bővítmények bizonyos, az Internet világában folyamatos változásoknak köszönhetően, összeférhetetlenek lettek.

 3. Kedves Thea !
  Igen, így már kicsit más a leányzó fekvése, az a bölcsesség jutott eszembe, hogy egy popóval csak egy pacit lehet (jól) megülni, gondolva arra a fránya WPML-re, és hogy feltétlenül kellett az angol verzió is. 😉 Szerintem angol nyelven annyi más és hasonló honlap van, hogy csak na. Az jutott eszembe, hogy ha ezen a fizetős alkalmazáson múlt a dolog, óvatosan kérhettél volna korábban egy kis adományt, ha az állandó olvasók csak egy ezressel (fejenként) támogattuk volna az ügyet, lehet meg is lett volna az a licenc. Most annyiban rosszabb a helyzet (gondolom neked is az informáltatás a fő cél, márpedig ez sérült), hogy sok eddig látványosan önmagát kellető anyag (videó stb.) gyakorlatilag alig megtalálható, csak az fogja megnézni, aki pontosan tud róla, illetve tudja hol és mit keressen. Ez a mostani felállás inkább amolyan nyugis, nyugdíjas verziónak tűnik, az óriási betűkkel és kinagyított háttérképekkel, de kevés részletinfóval. Nekem az tetszett eddig, hogy milyen informatív és részletgazdag a web felületet, ami még jól is nézett ki, talán máshol nem is igen láttam ilyet. Remélem, ha pont olyan mint volt nem is lehet, de legalább valami hasonló még lesz, talán felhasználva a FB-os profil külcsínjét is.

  1. Ezt érdemes elemezni, hogy megtaláljuk a jó megoldást:
   “sok eddig látványosan önmagát kellető anyag (videó stb.) gyakorlatilag alig megtalálható, csak az fogja megnézni, aki pontosan tud róla, illetve tudja hol és mit keressen”

   Az új felületen ugyanannyi poszt látható a főoldalon, mint eddig, csak (egyelőre) nincsenek kategóriánként feltüntetve. Ezen egyszerű változtatni.
   Egyelőre nincsenek fent az “ajánlott olvasmányok”. Ez megint csak könnyen megoldható. Az oldalsávban lévő videókat is könnyű visszatenni, vagy még több ajánlott posztot megjeleníteni oldalt.
   Igazából a szerkezet nagyon hasonló is lehet, csak a kinézet marad más.

   Jó lenne tudni, hogy mi hiányzik konkrétan. Azok a posztok, amik alatt sok a hozzászólás? Azok, amik a tartalmuk miatt fontosak? A téma szerinti rendezés?
   Megköszönném, ha ezeket megírnád. 🙂

  1. Talán mindezek együtt, nem feltétlenül ebben a sorrendben (de főleg a téma és tartalom szerinti csoportok). 🙂 Azért nehéz megmondani, mert látni kellene a régi felületet, úgy tudnám. Arra emlékszem, hogy ha kerestem valamit, elég volt beírni (illetve a könyvtárban rákattintani) Idők jelei és sokszor lapozás nélkül, kicsit húzva az oldalt meg is találtam. Ez most még nem megy. Ránézésből meg kevés kép (vagy semmi) és ikon, ami többet mutat a címsornál. De nem akarok annyit elégedetlenkedni, csak jól megszoktam, megszerettem az elmúlt kb.5 évben a honlapot.

   1. Akkor vegyük sorra. 🙂
    A keresés alatt az oldalon belüli kereső funkciót érted? Mert az most is van, csak felköltözött a menüsorba. 🙂
    Melyik könyvtárra gondolsz?

    Ezt pedig kérlek, pontosítsd, csak hogy biztosan jól értsem:
    “Ránézésből meg kevés kép (vagy semmi) és ikon, ami többet mutat a címsornál.”
    Tehát legyen kevesebb kép vagy túl kevés van?
    Köszi 🙂

    1. Figyi, én sem értem amit írtam, akkor nem csodálom hogy te sem ! 🙂 A könyvtár alatt a saját böngészőm könyvjelzőjét értettem, a képek és ikonok alatt meg azt hogy abból kevés van, a régi felületen több volt, amitől jobban is nézett ki, és informálisabb is volt. A menüsort ismerem, látom én is, csak az olyan rideg, snassz (a régihez képest). Bocs a félreérthetőségért.

 4. Hali!
  Kuldtem egy kis sziverositore valot.
  Informatikus vagyok. Ha kell segitseg szolj.
  Udv

 5. Kedves Gépész! 🙂 Mit mutat jelenleg az az óra a gépházban?Mennyi az idő éppen?Hogy állnak az idők jelei?Mekkora a nyomás mostanság?

 6. Szia!
  Könyörgöm vedd le ezt a sablont! Felfordul tőle a gyomrom ha ilyet látok. Használhatatlan. Nekem is van egy WordPress oldalam, a Twenty Four sablont használom. Egyszerű, átlátható. Ezen a csiribiri szaron nem lehet kiigazodni. Egyébként nagyon jó volt az oldalad. Eddig.
  Üdv: Blikkk

  1. Szomorúan veszem tudomásul a véleményed, bár az előző sablonra való átálláskor is ezt gondolták páran. Én is szeretem a régi, megszokott dolgokat, de néha az új felrázza az embert. Persze az új nem mindig jobb, mint a régi, de ez most egy kényszerű helyzet volt.
   A Twenty Fourteen sablont én is szeretem, de az én esetemben sajnos nem felelne meg a célnak.

 7. Szia Thea, eddig nagyon tetszik az új köntös!
  IT szektorban dolgozom, hobbim a grafika, így ha valamilyen kérdés, kérés merül fel, segítség kellene, jelezz bátran akár mailben is!

  1. Köszönöm. 🙂 Amint lesz egy kis időm privátban leírom, hogy mi a gond. A többieket nem akarom untatni a technikai részletekkel 😀

 8. Én a magam részéről sajnálom, hogy nem tér vissza a régebbi külső, nem csak azért mert megszoktuk, hanem mert info gazdag volt és szebb is. Biztos nem lehet visszaállítani a régi rendszert ? Az nem titok, hogy ki és miért törhette fel a honlapot ? Az fontos lehet, hogy a jobb oldali sávban, mind időrendileg, mind téma szerint meglegyenek a korábbi posztok és a hozzászólások is, tovább sorolva, mint korábban (szerintem ez az egy gyengéje volt).

  1. Szia Arpiel!
   A régit nem tudom visszaállítani. Meg lehetne oldani, de hosszú távon csak még több gondot okozna.
   Mint fent írtam, én nem vagyok biztos benne, hogy feltörték az oldalt, ha pedig mégis, akkor az csak egy béna spammer lehetett. Én inkább arra gyanakszom, hogy az oldal (saját bénaságom miatti) kusza felépítése okozta a hibát. Ez nem a külsejére vonatkozik, hanem az egészet hátulról működtető szerkezetre.

   A korábbi posztok téma és időrend szerint eddig is, most is elérhetők legalul, illetve kategóriánként a menüből.
   A hozzászólásokat csak a jelenleg is látható formában tudom megjeleníteni. Ez az előző külsőnél is így volt.

 9. Szia Thea !
  Sajnáljuk ami történt, és remélem írhatom sokak nevében, szurkolunk neked, hogy sikerrel leküzd az akadályokat, bizakodunk hogy helyreáll a rend a honlapon és visszajön a megszokott info gazdag külső, ami szerintem az egyik legjobb szerkezetű honlap volt (ez az I.J. Klubra nem vonatkozik :-)).

  1. Szia Arpiel!
   Köszönöm. Ami a régi kinézetet illeti, az nem jön vissza. Amit most látsz az az új külső, persze sok mindenen lehet változtatni ezen belül. Például a régi oldalon kategóriánként voltak fent a cikkek, most nem. Ezzel kapcsolatban például érdekelne a többség véleménye, vagyis, hogy simán időrendben legyen fent a tartalom vagy témák szerint és azon belül időrendben.
   Vagy például, hogy mi az, amit fontosnak tartotok az oldalsávban.
   Az új oldal mindenképp egyszerűbb, letisztultabb szerkezetű lesz, mert technikailag ez fontos ahhoz, hogy jól működjön minden és az új olvasóknak is könyebbé teszi az eligazodást. Szóval várom a konkrét javaslatokat. 🙂

   1. Szerintem témák szerint időrendben, ahogy eddig is volt 🙂 bár lehetséges, hogy egy-egy cikknél nehéz lehetett skatulyázni …

  2. Szia Arpiel!
   Köszönöm. Ami a régi kinézetet illeti, az nem jön vissza. Amit most látsz az az új külső, persze sok mindenen lehet változtatni ezen belül. Például a régi oldalon kategóriánként voltak fent a cikkek, most nem. Ezzel kapcsolatban például érdekelne a többség véleménye, vagyis, hogy simán időrendben legyen fent a tartalom vagy témák szerint és azon belül időrendben.
   Vagy például, hogy mi az, amit fontosnak tartotok az oldalsávban.
   Az új oldal mindenképp egyszerűbb, letisztultabb szerkezetű lesz, mert technikailag ez fontos ahhoz, hogy jól működjön minden és az új olvasóknak is könyebbé teszi az eligazodást. Szóval várom a konkrét javaslatokat. 🙂

 10. Szia 🙂
  Például az üzenőfalnál lehetne felül a hozzászólás doboz, és akkor nem kéne annyit görgetni.
  Sok sikert! 🙂

 11. Sokoldalú vagy kedves Thea, hogy néha megfordulsz a gépházban is 🙂 Magamról ezt nem tudom elmondani, inkább csak azért írtam, hogy rám – sajnos – ne számíts ebben a körben. Erről pedig eszembe jutott egy vicc.
  Ketten beszélgetnek, kérdezi az egyik:
  – Hova, hova így öltönyben-nyakkendőben, nem szoktál így járni?!
  – Tudod, olvastam egy hirdetést, keresnek legalább két diplomával és három felsőfokú nyelvvizsgával valakit, akinek az igazgatásügyben van legalább húsz év gyakorlata.
  – Na és, neked van?
  – Nincs, de megyek, hogy rám ne számítsanak!
  (Hm, és viccet sem tudok mesélni 🙁 ) DE jó munkát Nektek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend