Idők jelei

A meggyőződésessel rendelkező keresztények Hitler idejében is lemondtak, most is ezt kell tenniük, mondja Anthony Kennedy

Anthony_Kennedy_official_SCOTUS_portrait_810_500_55_s_c1

Forrás: lifesitenews.com

Anthony Kennedy, az amerikai legfelsőbb bíróságnak az azonos neműek házasságával kapcsolatban egyik igennel szavazó tagja, a Harvard jogi egyetem hallgatósága előtt kijelentette, hogy a házassággal kapcsolatban vallásos meggyőződéssel rendelkező alkalmazottaknak le kellene mondaniuk.

A bíró úgy gondolja, hogy amennyiben egy köztisztviselőnek erkölcsi aggályai vannak a homoszexualitással kapcsolatban, két választása van: vagy betartja a törvényt vagy lemond hivataláról.

A bíró egy hallgatói kérdésre válaszolt, ami azt firtatta, hogy mit kell tennie egy kormánytisztviselőnek, aki nem ért egyet a legfelsőbb bíróság döntésével az azonos neműek házasságával vagy az abortusszal kapcsolatban, illetve, hogy az alkotmány biztosítja-e az ilyen pozícióban lévő állampolgároknak, hogy saját erkölcsi meggyőződésük szerint járjanak el.

Kennedy szerint a válasz, nem, nincs joguk megtagadni a törvény betartását.

Érdekes módon, véleménye alátámasztására Kennedy megemlítette, hogy a Harmadik Birodalom idejében csak kevés bíró mondott le hivataláról.

?Mit gondolnak, hány bíró mondott le a Harmadik Birodalomban??

A kérdést síri csend fogadta, amire Kennedy három ujjának feltartásával válaszolt.

?Úgy gondolom, hogy nagy tisztelet jár azoknak, akik inkább lemondanak, minthogy olyasmit tegyenek, ami ellenkezik erkölcsi nézeteikkel.?

A bíró elismerte, hogy azok a keresztények, akik a saját erkölcsi értékeik szerint erkölcsileg korruptnak ítélt törvényeket kénytelenek betartatni, erkölcsileg nehéz helyzetbe kerülnek.

?A törvény azonban kimondja, hogy egy köztisztviselő, a törvény által előírt feladatai teljesítéséhez köteles betartani a törvényt.?

Egyes keresztény vezetők ironikusnak tartották azt a feltevést, hogy a köztisztviselők számára az tekintendő erkölcsösnek, ha az erkölcstelenséget követik.

Kennedy arról nem beszélt, hogy a vallásos meggyőződést egyetemes igazságnak tekinti-e.

Mat Staver, a Liberty Counsel elnöke a következőképpen reagált a felvetésre:

?Az igazságtalan törvényeknek ellen kell állni. Az Egyesült Államok történelmében számos példát találunk az erkölcstelen törvényekkel szembeni ellenállásra, még elnökök részéről is.?

?A vallás- és lelkiismereti szabadságot védeni kell,? mondta Staver, hozzátéve, hogy az erkölcsösség éppen az ellenkezőjét követeli annak, mint amit Kennedy hirdet.

?Azok a jogászok vagy bírók mondjanak le, akik figyelmen kívül hagyják az alkotmányt és a saját akaratukat akarják ránk erőltetni.?

A melegpárti aktivisták üdvözölték a bíró észrevételeit. Az Új Polgárjogi Mozgalom nevű online folyóirat szerint ?Kennedy nem hagyott játékteret azoknak a Kentucky állambeli tisztviselőknek, akik ?vallásos meggyőződésük? figyelembe vételét követelik.?

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. Amikor egy 320+ milliós ország sorsa 9 ember szubjektív véleményére van bízza, akkor az ilyen döntéseken sem meglepődni, sem pedig panaszkodni nem illik. És ezek a dolgok idehaza sincsenek másképp. Egészségünkre!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend