Járványok

A madárinfluenza végigtarol a nagyüzemi gazdaságokon és érintetlenül hagyja a kicsiket ? Miért?

chicken

?Mindenfelé nagy földrengések, járványok és éhínségek lesznek?? Lukács 21:11

Forrás: motherjones.com

Az Egyesült Államok középnyugati részén tomboló madárinfluenza járvány hihetetlen pusztítást végzett a nagyüzemi tojás és pulykatelepeken. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy a múlt héten további 20 üzemben bukkant fel a betegség és ezzel újabb 4 millió állatot kényszerültek levágni. A madarak számára rendkívül veszélyes, az embereket egyelőre békén hagyó H5N2 vírus eddig 168 helyszínen bukkant fel, 36 millió szárnyast érintve ezzel, túlnyomó részt Iowa államban és a környező területeken.

Ez az amerikai történelem eddigi legnagyobb madárinfluenza járványa. Iowaban, ami az Egyesült Államok elsőszámú tojástermelője, már a tojók 40 százalékát meg kellett semmisíteni.

A vírus azonban érintetlenül hagyta a háztáji és kisebb gazdaságokat. Miért?

Hon S. Ip, az Amerikai Földtani Szolgálat virológusa szerint a jelenség igazi rejtély a szakemberek számára. A háztáji gazdaságok általában a szabadban tartják az állatokat, ahol bármikor kapcsolatba kerülhetnek a vadon élő madarakkal, amelyek a szakemberek szerint a vírus forrásai.

A kereskedelmi felhasználásra nevelt baromfiállományokat ezzel szemben zárt térben, szigorú biológiai biztonsági előírások szerint nevelik, ami azt jelenti, hogy semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek a külvilággal, a dolgozók különleges csizmát és védőruhát viselnek, sőt még zuhanyozniuk is kell mielőtt az üzembe belépnek.

Ip elmondta, hogy a vadon élő madarak két módon terjeszthetik a betegséget: közvetlenül, például úgy, hogy a csirkék vagy pulykák közvetlenül érintkeznek a fertőzött ürülékkel vagy közvetetten, például a levegőben található részecskéken keresztül, amik a gazdaság szellőzőrendszerén át juthatnak be az üzembe.

?Amennyiben így terjed a betegség, azt gondolnánk, hogy a háztáji és kisgazdaságok madarait is széles körben érintenie kellene a vírusnak, de nem ez történik,?

mondta a kutató.

Emellett a betegség azután is tovább terjedt Iowa államban, miután a tojástermelők tovább szigorították a biológiai biztonsági intézkedéseket. Ip szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a betegség a vadon élő madarakon kívül valamilyen más módon is terjedhet.

De hogyan?

Hon S. Ipnek fogalma sincs és elmondása szerint másnak se.

A Science folyóirat szerint a járvány ?rejtélyes?.

?Az influenza terjedéséről elfogadott elméleteinket kihajíthatjuk az ablakon,?

mondta Michael Osterholm, a Minnesota-i Fertőző Betegségek Kutatóközpontjának igazgatója.

Tom Vilsack, az amerikai mezőgazdasági minisztérium államtitkára azzal próbálta magyarázni a jelenséget, hogy a vírus bizonyára a biztonsági protokoll megszegése miatt juthatott be a gazdaságokba.

?Előfordult például, hogy egyesek tavakból látták el ivóvízzel az állatokat. Ez baj, mert a víz fertőzött is lehet,?

nyilatkozta Vilsack egy interjúban.

?Olyan eset is volt, hogy egyesek nem zuhanyoztak az üzembe való belépés előtt, mert a zuhany nem működött. És mégis bementek.?

Miközben a hatóságok a járvány terjedési módjának megfejtésén törik a fejüket, a tojástermelők és pulykatenyésztők annak a szomorú problémának a megoldásán fáradoznak, hogy miként tudnának biztonságosan megszabadulni több millió potenciálisan fertőzött madártetemtől.

A járvány hatására komoly tojáshiány alakult ki az Egyesült Államokban és emiatt persze az árak is emelkedtek. Több cég elkezdett külföldi források illetve a tojást, mint alapanyagot kiváltó adalékok után kutatni. Az amerikai cégek helyzete nem egyszerű. Kanadában hiába keresgélnek, mert északi szomszédjuk is tőlük vásárolt eddig, Mexikót pedig szintén érintette a járvány. Európából pedig a szabályozási eltérések miatt bonyolult ilyen termékeket vásárolni.

Időkjelei: Mit gondoltok, miért nem érinti a járvány a háztáji madarakat?

Előző posztKövetkező poszt

34 hozzászólás

 1. A témához kapcsolódóan érdemes megtekinteni a “Mindennapi kenyerünk” című, kommentár nélküli – a modern élelmiszeripar szinte minden ágát bemutató – dokumentumfilmet.
  Ide belinkeltem a baromfitenyésztéshez tartózó részletet, de érdemes végignézni a teljes filmet.

  https://youtu.be/bzHhnGcoskU?t=391

  Ezek után komolyan gondolja valaki hogy az így – ahogy alább írta egy hozzászóló – “termesztett” állatkák ugyanolyan lények lesznek, ugyanolyan biológiai értéket képviselnek ilyen körülmények között mint egy hátsó kertben, zöld gyepen, magokat és bogarakat kapirgáló csirke?
  Antibiotikumok, oltóanyagok, egysíkú tápellátás, stressz a zsúfoltság miatt…
  Természetesen ez a nagyüzemi állattartás minden szegmensére vonatkozik, és persze a nagyüzemi növénytermesztés is tartogathat pár kellemetlen meglepetést az avatatlan érdeklődőnek.
  Mindezek a tényezők nyilvánvalóan hatást gyakorolnak az ezeket a termékeket fogyasztókra is,
  úgyhogy aki tényleg szeretné családja és saját maga egészségét megóvni, jól teszi ha valóban eljátszadozik a háztáji – legalább – kisálattenyésztés és növénytermesztés gondolatával.

  1. Egy kis vigasz egy másik világból, mely reméljük a sajátunk lesz nemsoká: nem csak játszadozni kell a gondolattal, hanem tervezni majd termelni, kedves barátaim! Nehéz volt, de gyönyörű. Itt a film a kenyérről. http://emberiseg.hu/emberiseg/a-kenyer/ egy és negyedóra a film.

 2. @ Időkjelei: Mit gondoltok, miért nem érinti a járvány a háztáji madarakat?@
  Azé´ mer´ a gyári csiken a “széles úton jár”=tömegtermelés, ergo hitetlen, … a háztáji kapirgálós pedig “keskeny tikudvarba” szocializálódva( kakas cicerélte! 🙂 ) tehát hívö – hisz a teremtés/normális ráruházott isteni mátrix-ában!

  Summa summarum:”Szeretkezz normálisan és rendszeresen! Ne légy leszbi, homoksex,és semmilyen aberrált emberforma állat! ”
  /Bocsi! Hirtelen felindulásból elszabadult agymenéseik!/

  1. Ezért kár volt, kedves Wiking 🙁 Sokáig úgy gondolták – amikor még nem írtam ide – hogy hívő vagy, mert jól játszottad. Ez most őszinte volt, de a helyedben, hogy csak csúfolódni jössz, szégyellném magam 🙁
   Nem szúrsz ki magaddal, ha Jézust követed. Sőt 🙂

   1. Istennek van humorérzéke! …és Neked?
    Sajna, ha nem érted az iróniát! 🙁

    ” Hiszek EGY Istenben, Hiszek az örökkévalóságban, …!” folytassam?
    De, nem hiszek az képmutatásban!

    Szerinted Jézusnál volt ” tabu” téma? Mit gondolsz zavarba jött volna, ha ” …és Istem megáldotta Öket, …” témáról kérdezted volna? … én Jézust másként ismerem!

    1. Drága Wiking!

     Istennek van humorérzéke, nagyon is, csak te sajnos nem ismered, sem Őt, sem a humorérzékét 🙁
     Miért lenne vicces Isten számára, hogy, te azzal “viccelődsz”, hogy milyen sokan mennek a pokolba…. Ő emiatt mérhetetlenül szomorú, hiszen a Fiát, Jézust adta azért, hogy aki hisz Őbenne azzal ez ne történjen meg, és mégis… az emberek többsége nem hallgat Isten hívó szavára.

     Kol 2,4
     Ezt pedig azért mondom, hogy valaki titeket rá ne szedjen hitető beszéddel
     Ef 4,29
     Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem csak a mely hasznos a szükséges ÉPÍTÉSRE, hogy áldásos legyen a hallgatóknak.
     Ef 5,4
     Sem undokság, vagy BOLOND beszéd, vagy trágárság, melyek nem illenek: hanem inkább hálaadás.

     Isten áldjon!
     Szeretettel,
     Anikó

    2. @ Drága(?!) Anikó!
     A “?!” jelek sokkal inkább a tisztelet és egész/felebaráti szeretet jele, mint sem megkérdöjelezése annak, hogy Te valóban drága vagy! 🙂
     Csak, hogy szavaimat egymásba öltsem. anno kiscsikó koromban – úgy az özönvíz után nem sokkal 🙂 – szakmai kihívásként kiszámoltam, hogy “mennyit ér az ember?”. / Ha, érdekel a teljes szösszenet, akkor szívesen rendelkezésedre bocsájtom! Csak 1x A/4 oldal terjedelemben! / Szóval vissza az eredeti kérdéshez: egy 75kg ember C,H,O,N, …etc. -akkori áron- csupán kb.1.500 Ft került volna!
     De, az igazi értéket/drágaságot egy láthatatlan és megfoghatatlan részünk alkotja: a lelkünk, a szellemünk, vagyis egyedi személyiségünk! Bocs a kitéröért!

     Kedves/Drága Anikó isten!
     Mivel Isten nevében nyilatkozol (?!), hogy Ö mit tart humorosnak gondolom, nem túlzás az ily´ megszólítás! Ami kissé zavar, -intelligens kereszténynek tartva magad és ebben nem vagy egyedül -, hogy veszitek a bátorságot és olyan kijelentésekre ragadtatjátok magatokat ami nincs sem a Bibliában, sem a józan paraszti ésszel összhangban.
     Ezt azért ne vedd éles kritikának, csupán baráti suttogásnak!
     Ugye nem baj, ha én meglátom az finom humort Isten teremtésében és Jézus szavaiban is!

     Áldott napot! Üdvözlettel … a Király, pontosabban Király István tollából! 🙂

    3. milyen jó ez a forintosítás 🙂 “világi” értelemben fabatkát sem érek (érünk) és mégis volt valaki, aki értünk az életét adta… Na, ezért vagyunk mi mindannyian DRÁGÁK.
     Régen írtál ide. Hiányoztál drága Wiking, azt szomorúan tapasztalom, hogy még nem találtad meg a békét és az igazságot.

     Ami, pedig az örök élet EGYETLEN lehetőségét érinti, amit voltam olyan merész, hogy saját szavaimmal megfogalmaztam, korrigálom:
     Jn 14,6
     Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az ÉLET; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

     Nem elég tudni Jézus létezéséről és azt gondolni, hogy te pontosan tudod, hogy ő milyen….
     Ismerd meg. Ott áll szíved ajtajánál…
     Szeretettel,
     Anikó

 3. Talan mert a nagyuzemben gyartott tapokba belekerulhetett “veletlenul” olyan allati feherje ami esetleg fertozott volt. Esetleg magat a virust juttatak bele…?

  A kisgazdasagok pedig alltalaban nem vasaroljak a tapkeverok nagyuzemi felhasznalasra gyartott, “gyogyszerezett” keszitmenyeit. Elelmiszer hiany kivaltas ” ON “.

  Csak nehogy utana meg a hazikedvenceiket, kutya, macska sujtsa valamilyen uj korsag. Vajon ez a sok kenyszervagott allati tetem hol vegzi majd? Remeljuk, hogy nem az allateledel gyartok kevero uzemeiben…

 4. Talán az lehet a kölünbség, mint a régi falusi gyerekek és a mai városi négy fal között felnőtt gyerekek között. Régen (50 éve) nem voltak ennyit betegek a kicsik, immun rendszerük jobb volt, mert egészségesebb környeztben egészségesen éltek, mozogtak. Gyanítom, hogy ez a helyzet a csirkékkel, az izolált környezetben, ha mégis bekerül a vírus, védtelenek. Ez csak egy tipp – ezúttal minden összeesküvés elméletet kihagyva. 🙂

 5. Drága gyermekeim!
  A hírekben is láthatjátok, hogy közel 6 ezer ember halt meg Afrikában Ebola vírusban,mivel nem kapták meg ennek a vírusnak a helyes gyógymódját, és az elszigeteltséget. Egy kevés vírust is sikerült behozni Amerikába.Ezeket az embereket meg lehetne menteni, de mindig ott van egy fejlemény hogy újra kezdődjön.Ebola, az a betegség, amit nem lehet levegőből megkapni de testi érintkezéssel igen.Az AIDS és az Ebola mint laboratóriumokban kikísérletezett vírusok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a Föld népességet 500 millió főre. Ezt a tervet a sátán ihlette, s ő az egy- világrend embereit használja fel erre a célra,hogy ezzel a vírussal egy világméretű járványt indítsanak el. Az Ebola vírust át lehet alakítani úgy, hogy szétterjedjen a levegőben, s így ezáltal ez a vírus ragályossá veszélyessé és halálossá fog válni.Mivel ezt az újfajta vírust már kifejlesztették,cemo trail eljárás által lesz szétszórva ( lsd. cemo trail repülő csíkok mint most vannak).

  Amikor ezt a vírust elkezd terjedni híveimet figyelmeztetni fogom,mivel menedékhelyeimen látni fogtok egy fényes keresztet, és egy gyógyító forrást, amely bárkit képes lesz meggyógyítani ebből a betegségből.Amikor életetek a világméretű éhség,bankrendszeretek összeomlása, a világméretű újfajta Ebola vírus, és a testbe ültetett microchip fogja fenyegetni, híveimet figyelmeztetni fogom amikor eljön az idő, hogy menedékhelyeimmel megvédjem a testeteket és a lelketeket.Ezeket a menedékhelyeket meg fogjátok találni Édesanyám jelenési helyein,én és Édesanyám kegyhelyein, kolostorokban,valamint szent helyeken és barlangokban.Őrangyalaitok vezetni fognak benneteket, A menedékhelyekről gondoskodni fogok és védelmezni fogom őket.

  http://www.johnleary.com/index.php/2014/08/?cat=3&order=ASC

  1. Kedves Andre!
   Nagyon érdekes amit olvastam tőled.Mintha a Mária rádiót hallgatnám.Szinte mindnyájan ismerjük a ránk váró borzalmakat,ha máshonnan nem akkor a jelenések könyve mindenképpen biztos infoval szolgál.Inkább kellene azt olvasni és nem különféle jelenésekben látottakat.
   Amúgy nem lesz hely a földön ahová ember elrejtőzhet ha igen akkor az nagyon keserves lesz.A végkifejleten nem változtat semmit.Minden előre megvan írva lehet készülődni,csomagolni de minek.Inkább éljünk a mai nap úgy hogy abból többnek is legyen jövője az örökkévalóságban.
   A mai nap áradt ki a szentlélek a földre hiszen ez az ünnep.Nincs más név az ég alatt csak a Bárány neve.ŐT kövessük!!!!!!!!!!
   Üdv Gábor

  2. Hónapok óta olvasom a hülyeségeket, amit írsz és, tudom, hogy tőled nem jöhet építő írás, mert magad is egy megtévesztett ember vagy, így nem olvastam általában, amit írtál, mert csak dühített, hogy esetleg mások elhiszik, ha olvassák. Szóval, legtöbbször el sem olvastam. Most igen. Ugyan azt éreztem, mint mindig…. DE
   Dicsőség Istennek és köszönet Jézusnak, hogy már új ember lehetek, engedek annak, amit Isten a szívemre tett, mert szeret téged, nem magam miatt, hanem engedelmességből, mert Jézus érted is meghalt, hogy neked örök életed lehessen:

   Ef 1,22
   És mindeneket vetett az Ő (Jézus Krisztus) lábai alá, és Őt (Jézus Krisztus) tette mindeneknek fölötte az anyaszentegyháznak fejévé.
   Te miért nem a főhöz Jézushoz kapcsolódsz?

   BIBLIÁT KELL OLVASNI ANDRÉ, nem emberektől várni az útmutatást, tanítást! Így nem növekszel, hanem mész a széles úton…
   Jn 14,26
   Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, a kit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek.

   Isten áldjon!
   Szeretettel,
   Anikó

 6. Egyébként ez a gond bármelyik élőlénynél fennáll,mármint azoknál amelyek kénytelenek nagy számban együtt egy helyen élni. Ha oltod az a baj, ha nem még nagyobb baj.

 7. Én is tartok csirkéket, inkább tojókat,és kb 6- hónap alatt fejlődnek ki,valamint tartok nyulakat is azok is kb. ennyi idő alatt nőnek vágó sulyra. Namármost egyiket sem kényeztetem, oltóanyagot életükben nem látnak, de még Istennek hála vész nem volt, azt leszámitva, amikor egyet-egyet levágok. Egyébként a túlzott strilitásra gyanakszom ez esetben, mert ilyenkor ha egy elkapja, vagy gyengébb és azért, akkor rövid időn belül kinyiffan az egész.

 8. Szerintem megint az van, mint ami a marháknál a kergekór esetén. Valami olyasmit tesznek a tápjukba, amit a háztáji csirke nem kap meg. Csak reménykedni lehet, hogy még nem hoztak tojást vagy tápot Európába is, mert még nem írták alá a Szabad kereskedelmi egyezményt. Alá fogják írni, ne legyen kétségetek. Merkel erre lett kitenyésztve (!), a soros háborús felbújtás erre lett időzítve.

   1. Jó látni, hogy vannak még tisztességes emberek, akik érzik, hogy valamikor el kell számolniuk azzal, amit tettek, vagy mondtak….! Akármilyen pozícióban is voltak…!

  1. Pontosan. Ahogy a kukoricabogár is egyszer csak megjelent Európában 🙁 a levegőből ledobva. Most akkor kell ellene a rezisztencia: GMO – miközben már van bogár, amelyik az ilyen kukoricát eszi, de azt nem hozták utána 🙂

 9. Időkjelei: Mit gondoltok, miért nem érinti a járvány a háztáji madarakat?

  Azért mert szánt szándékkal fertőzik meg őket!
  Ezt a mostani “izmust” is, csak az állandó háborúk tudják “fenntartani” legyen az éppen a nemzetek tömeggyilkosainak fellegvárában az USA-ban, vagy a világ bármely pontján !
  Az is a háború fogalomkörébe tartozik, hogy “káoszt” csinál, ami elégedetlenséghez vezet, a későbbiekben polgárháborúkhoz, majd végül az elsőként említetthez!…
  Egy célt szolgál ez a mesterségesen útjára indított vírus is, azt hogy hiányt generáljon, ami majd a fenti folyamatokat beindítja !
  Mindenféleképpen valahogyan ki akarják kényszeríteni, hogy az agyhalottá, s zombivá tett elkényesedett amerikai lakosság előszedje a fegyvereit, ami megkönnyíti majd a velejéig romlott háttérhatalom helyzetét !
  Az a több ezer FEMA tábor sem véletlenül készült a demokráciaexportőrök fellegvárában, hanem azért, hogy az ilyen-olyan okból elégedetlenkedőket likvidálják a befelé forduló szögesdrót kerítések mögött!

 10. Szerintem egyszerű az ok : valószínű hogy azok a csirkék akik elkapják, génmódosítottak. A háztájiak nem .

 11. Miért nem? A “gyári” csirke 6-8 hét alatt vágásérett, a háztáji 6-8 hónap alatt. A háztájinak íze van, ráérsz konyhakészre pucolni, csak a legyeket tartsd távol, a “fóliás, a gyári” lemászik az asztalról, ha pucolás közben egy kicsit rámélázol. A háztáji baromfi egy kifejlődött biológiai lény saját védelmi rendszerrel, amely a valós veszélyeket képes rezisztenciával, tartalékokkal, alkalmazkodással kivédeni, a “gyári” szerencsétlen egy gyorstalpalón kihozott biomassza, kemikáliákkal helyettesített immunrendszerrel, a tartástechnológia miatti éppen csak annyi fizikai adottsággal, hogy meglegyen benne a vágósúlynyi csirke… Mindent mindent megetetnek vele, ami gazdaságosan hozza a vágósúlyt, de semmit, amire “csak” az egészséges és a környezeti anomáliáknak kitéve ellenálló biológiai lénynek lenne szüksége. A “gazdaságos gyári” esetében nincsenek anomáliák, ha mégis, akkor az már tömeges pusztulást okoz, a háztájinak van ideje és lehetősége egy ökoszisztéma szerves részévé válnia. Ebbe az ökoszisztémába pedig a baktériumok, vírusok is beletartoznak.

  1. Egy darabig semmilyen csirkére nem bírok ránézni, hiába barátságosan nevelt ami tényleg! látszik is rajta. Láttam egy videót, hogy pumpálják a gyárban, már levágottan “szép teltre” 🙁 Katasztrófa.

 12. Éhezés pedig biztosan nem lesz,amig terem kukorica és búza. A húst mellözni lehet ,ahogy a tejtermékeket is.Ja,és végre az amerikájn megtanulja,hogy ne hajitsa ki a szemétbe az megvásásrolt élelem felét.

 13. Mert ellenállobb az immundrendszerük . Az ipari csirkét inkább termesztik,mintsem nevelik teleoltva mindenféle antiniotikummal,így a természetes immunrendszerük nem tud kifejlödni. A túlzott higiénia és antibiotikum fogyasztás az ember számára is nagy veszélyeket hordoz .

  1. Igen, és pont ezért van kizárva ez a magyarázat, hogy ezért kapták el azok. A tudósok nem “állnának értetlenül” akkor dolog előtt…! Legalábbis nem tudom elképzelni, hogy ne lenne ott egy általános iskolás gyerek, aki ne mondta volna el ezt nekik ( ha esetleg ők valamiért elfelejtették volna…!)…! Marad a kísérleti jelleg ( mondjuk repgépes permetezéssel, hogy valóban lehessen csodálkozni azon ( és értetlenül állni előtte) , ha a természetben tartott lábasjószágok ( minden erőfeszítés ellenére ) nem fertőződnek meg…! ) Mert ugye a steril körülmények is csak bizonyos fokig tarthatóak. A növénytermesztésnél, és a tápok előállítása, és tárolása közben is elkerülhetetlen hogy azok a kórokozók a levegővel, illetve a vízzel bekerüljenek a táplálékba folyamatosan ( és még ott vannak a számunkra láthatatlan rovarkák, férgecskék, stb-k is ezeken a növényeken, amelyek hordozói lehetnek ezeknek a vírusoknak, baktériumoknak..) . És még akkor is van némi immunitás, ha az antibiotikumokkal teljesen legyengítették a szervezetüket. Viszont, ha nagy dózisban jutottak ezekhez hozzá, akkor nem csoda…! Kérdés, hogy a zárt rendszerekbe hogyan jutnak be a nagy dózisok ( amelyeknek a “parasztcsirkék” még ellenállnak…!). ( Ha azt leszámítjuk, hogy a szerencsétlen munkás nem fürdött meg a hodályba lépés előtt….!) A többi lehetőséget már elmondtátok…! Már csak az a kérdés, hogy az a “fürdetlen” munkás (munkások) nem “terrorista” szándékkal ment-e, mentek-e be “koszosan” a csirkékhez….!? ( Hogy belülről meggyengítse az USA gazdaságát, élelmiszer ellátását…! ) De, az is lehet, hogy a már említett USA-EU kereskedelmi egyezmény aláírásának a sürgetésére kellett egy kapóra jövő esemény….?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend