Készpénznélküli társadalom, Nagytestvér

Újabb Facebook húzás: ?Intézze pénzügyeit az oldal elhagyása nélkül?

Forrás: Activist Post

Egyre szorosabb kontrol alá vont világunkban, ahol a magánadatok fogalma eltűnőben van, és a készpénz nélküli társadalom megvalósításához szükséges eszközök gomba módra szaporodnak, a Facebook nem maradhat ki a folyamatból. A közösségi portál új alkalmazásának fejlesztése, aminek segítségével a felhasználók ?befizethetik közüzemi számláikat, ellenőrizhetik egyenlegüket vagy pénzt utalhatnak, miközben feltöltik és megosztják barátaikkal legutóbbi vakációjuk során készült képeiket,? a béta verziónál tart.

Az új alkalmazás, amit a Commonwealth Bank of Australia üzemeltet, lehetővé teszi, elvileg biztonságos kapcsolaton keresztül, a banki és pénzügyi szolgáltatások használatát a Facebook oldalán belül.

Az indiai ICIC Bank hasonló, bár gyengébb alkalmazása már egy ideje fut az oldalon, ahol a felhasználók ?biztonságos SSL kapcsolaton keresztül megnézhetik bankszámlájuk adatait, mini számlakivonatot tölthetnek le, bankkártyát és csekkfüzetet igényelhetnek.? (Az alkalmazás bemutatása: http://www.youtube.com/watch?v=GBBhTCoeMNs)

A KeyPoint Credit Union szintén rendelkezik Facebook banki alkalmazással, aminek segítségével a felhasználók szinte minden feladatot elvégezhetnek a közösségi oldal elhagyása nélkül, amit korábban csak a cég online fiókján keresztül tehettek.

A Facebook sok mindenről híres, de az adatok védelme nem tartozik ezek közé. Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója nyíltan vallja, hogy hidegen hagyja az adatvédelem kérdése, sőt többször kijelentette, hogy egyáltalán nem hisz benne.

Ennek ellenére a Facebook és a fejlesztés alatt álló pénzügyi alkalmazás résztvevői váltig bizonygatják jövőbeli ügyfeleiknek, hogy személyes adataik biztonságban vannak/lesznek. A Commonwealth Bank például kijelentette, hogy el sem indítja az alkalmazást, ha nem biztosított az ügyfelek adatainak 100 százalékos védelme és biztonsága.

Mindezeket és a Facebook múltját és vezetőinek nyilatkozatait figyelembe véve, ki bízná online banki ügyeit és pénzügyi adatait a közösségi médiaóriásra?

Sajnos a válasz: nagyon sokan.

Ana Kasparian, a Young Turks online hírhálózattól elég találóan összegezte aggodalmait az újabb adatvédelem-zúzó Facebook alkalmazással kapcsolatban:

?Elmondom mi az én saját összeesküvés elméletem. A Facebook abból él, hogy reklámokat ad el. A reklámokat úgy tudja jól eladni, hogy megmondja a hirdetőknek, mire költik a felhasználók a pénzüket. Ha az új alkalmazás segítségével pontosan láthatják, hogy mire költik az emberek a pénzüket, mondjuk a BillPay alkalmazáson keresztül, akkor ezt az információt el fogják adni harmadik feleknek. És akkor majd ott állunk, hogy ?Mi van?? Magánadatok védelme? Miről beszélsz??

Ana Kasparian több elismerést is követelhetne magának. Következtetései teljesen logikusak, a múlt tapasztalatain és a Facebook hírnevén alapulnak. Ez nem összeesküvés elmélet.

Az adatvédelmi aggodalmakra visszatérve, biztosak lehetünk benne, hogy ezek az alkalmazások rövid időn belül okostelefonról is elérhetőek lesznek, ami újabb lehetőséget nyújt az adathalászok és hekkerek számára.

Az egyre növekvő számú, bárhonnan elérhető, pénzügyi, banki és fizetési okostelefon-alkalmazások, bizonyára egyre több adat és személyazonosság lopási esetet eredményeznek majd. Ennek következtében a felhasználók tömege, akiket olyan könnyen rá lehetett venni ezeknek az alkalmazásoknak a használatára, most majd még szigorúbb biztonsági intézkedéseket és szabályokat követelnek, az általuk önként közzétett (bár védettnek vélt) adatok védelmére. Tehát önként, bár sokszor tudatlanul húzzák egyre szorosabbra maguk, és sajnos mindannyiunk körül a hurkot.

Itt lépnek a képbe a biometrikus azonosítók: a lopások és hekkertámadások elleni egyetlen biztos védelemként.

Sajnos az Ana Kasparian által kifejtett aggodalmakat szinte senki sem fogja komolyan venni. Amennyiben a Facebook vagy a kezdeményezésben résztvevő valamelyik banki partner egyáltalán foglalkozik majd a kérdéssel, azt csupán PR intézkedésként teszi, azoknak az ügyfeleknek a megszerzése érdekében, akik esetleg az adatvédelmi kérdések miatt nem tudták még eldönteni, hogy igénybe vegyék-e a szolgáltatást.

Végül a Facebook banki alkalmazás csak egy, bár fontos lépés lesz a sok közül, ami segít a végcél, a készpénz nélküli társadalom megvalósításában, aminek előfeltétele lesz, hogy legszemélyesebb adatainkat, beleértve, írisztérképünket, ujjlenyomatunkat, értérképünket, fényképünket, sőt még DNS mintánkat is átadjuk adataink (vélt) biztonságáért cserébe.

Ezeket a programokat legtöbbször a kényelmünk szolgálatában kínálják. Miután egyre többen bekapták a csalit, a régi, nehézkesebb fizetési módszereket fokozatosan leépítik, és ami eredetileg még választható opció volt, az egyetlen lehetséges módszerré válik.

A szóban forgó Facebook alkalmazás iróniája, hogy az adatvédelmet és a készpénz nélküli társadalom kérdését félretéve, a program még tökéletes működés mellett sem tűnik kényelmesebbnek a korábbi módszereknél.

Ahogy az egyik hozzászóló a Young Turks oldalán megjegyezte:

?Már most is lehet online banki ügyintézést folytatni Facebookozás közben. Úgy hívják, hogy ?új lap megnyitása,? idióták.?

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. Szémann Balázs – nagyon jól látod. Az egyetlen dolog amiben különbözik a véleményünk, az az hogy szerintem ez a rendszer már rég kész van és működik. A technológia adott volt 5-8 éve is (és ez is csak az a technológia amiről egy átlagembernek tudomása van, longitudinális tesla hullámokról, haarp technológiáról még szó sincs). A törvényekre szerintem pedig magasan tesznek, ők hozzák, ők tartatják be, nem nagyon zavarja ez őket.

  Ezért szorgalmazom hogy az ember amit tud, mentsen le offline tárolóra ami a saját tulajdonában van, és törölje az online tárhelyről (más kérdés hogy onnan véglegesen sosem tudod letörölni, max ha széttöröd a merevlemezeiket, itt a hangsúly azon van hogy az illető ne függjön attól hogy el tud-e valamit érni a felhőből). Illetve ami új adat, azt nem feltenni.

  Maradjatok névtelenek.
  Szó keresőbe beír. Olvas. Tanul. Használ.

  Tor project
  Tor browser bundle
  DuckDuckGo.com
  PeerBlock
  HTTPS-everywhere
  Thunderbird (ne függj az e-mail webes felületétől)
  Ghostery
  Portable software – hordozható, nyomot nem hagyó programok
  BetterPrivacy
  Facebook Purity
  ipFuck / ipFlood
  RefControl
  NoScript
  Tormail
  TorChat (p2p, végtől-végig titkosított chat és fájlküldés)
  AdBlock + privacy listák
  Truecrypt
  Diaspora (Facebook helyett)
  Bitcoin

  + meglévő biztonsági rétegeitek erősítések (tűzfal felcsavarása, automatikus frissítések kikapcsolása, áttérés Linuxra, stb.)

 2. A FB lassan olyan, mint egy karácsonyfa: tele van mindenféle applikációkkal és hasonlókkal. Az itt említett banki app is csak egy a többi között: nem kell használni és kész. Senki sem kényszerít senkit sem arra, hogy használja a FB adathalász alkalmazásait…

 3. Mindenesetre arra jó a facebook, hogy az ember gyanutlanul kiszolgáltassa magát az új rendszernek. Mindenkinek lesz hamarosan egy adatlapja(nem biztos hogy a facebookon), egy állami cloud adatlapja, ahol miután a jeled, chiped alapján azonosít a net, hogy te vagy te, belépsz és intézheted életed….a pénzed, adód, számláidat, orvosi TB adataidat….többé nem kell a gépen tárolnod semmit, hanem csak a cloud accounton….mivel minden szoftver a központban fut, és mindenünk ott lesz, a szoftver hamisitás, kiberbűnözés, adatvisszaélés kizárva….akkor már CSAK a mindenkori világkormány tud visszaélni velünk és fog is….. szerintetek hülye vagyok ha azt gondolom, hogy – mivel a technika adott, már csak a törvényeket kell módosítgatni- még ebben az évtizedben megteszik velünk? A jó polgár ezért teljesen odalenne és ma már oda is van…..ERRE VALÓ A FACEBOOK, A BEETETÉSRE, legyél önmagad istene!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend