Nagytestvér

Az online kalózkodás elleni törvény a szólásszabadság végét jelentheti

Forrás: The Hill

Az eredetileg az internetes kalózkodás visszaszorítására indított kezdeményezés mára az amerikai alkotmányban biztosított szabadságjogok fő- vagy találóbban ?lekapcsolójává? alakult, ami megfojthatja az új elképzelések legfontosabb piacterének számító Internetet.

A szellemi termékeket védeni hivatott törvényjavaslat csomag új szabályokat írna elő az internetszolgáltatók számára is és felhatalmazná az amerikai igazságügyi tárcát, hogy kénye-kedve szerint bármilyen weboldalt lekapcsolhasson, ami nem nyeri meg tetszését.

Az úgynevezett ?Állítsuk meg az internetes kalózkodást? (SOPA) törvény értelmében lehetőség nyílik az amerikai kormány számára a szólás szabadságának megvonására, illetve az állampolgárok saját tulajdonának elkobzására – amit az alkotmány amúgy kifejezetten megtilt ? megfelelő jogi eljárás lefolytatása nélkül. A ?gondolat rendőrségnek? adófizetők pénzéből finanszírozott előfutára drámai mértékben visszavetné a technológiai befektetések és újítások mértékét, tovább gyengítve a gazdaság helyzetét.

Gondoljunk csak bele: A törvény értelmében egy weboldal lekapcsolásához semmi egyébre nem lenne szükség, minthogy a hatóság jogvédett tartalom megjelenítésével vádolja az érintett oldalt. A vádat nem kell bizonyítani, de még a megalapozott gyanú megállapítása sem szükséges. A felfüggesztéshez a vádlónak (például egy versenytársnak) nem kell egyebet tenni, mint ?ujjal mutogatni? a szóban forgó weboldalra és már indul is a gyorsított bírósági eljárás.

A törvény lehetővé tenné a szabályozó szervek számára, hogy elvágják az oldal tulajdonosának bevételi forrásait oly módon, hogy az oldalon reklámozó vagy fizetési szolgáltatást nyújtó cégeket bűntársnak tekintené a ?kalózkodás? vétségében. Ebben az esetben sem kell bizonyítékot szolgáltatni, a helytelen üzleti magatartás vádja önmagában elég az eljárás elindításához.

Kik válnának sebezhetővé, amennyiben a törvény elfogadásra kerül?

?Bármelyik oldal, amelyik felhasználói tartalmakat jelenít meg, illetve lehetővé teszi az adatok tárolását felhőben (cloud storage) áldozatul eshet a törvénynek,? írja David Sohn, a Demokrácia és Technológia Központ tanácsadója. ?Az Internetszolgáltatók kötelessé válnának a felhasználók online viselkedésének megfigyelésére és a rendfenntartó szerepének betöltésére. A fizetési szolgáltatók és reklámhálózatok felmondhatnák együttműködésüket azokkal a cégekkel, weboldalakkal, amelyek nem tettek meg mindent a szerzői jogok védelme érdekében.?

Leslie Harris, a központ elnöke nagyon szomorú képet fest a SOPA törvény esetleges elfogadása utáni időkről. Szerinte az új szabályozás ?veszélybe sodorná a szólás szabadsága érdekében létrejövő új fórumok megalakulását és politikai elégedetlenséget szülne.?

?A törvénycsomag elfogadása rengeteg járulékos kárt eredményezne az internetes fejlesztések terén, sértené az online szólás szabadságát, az internetes biztonságot és a magánadatok védelmét,? írja Harris.

Bob Boorstin, a Google közpolitikai igazgatója egy lépéssel tovább ment, kijelentve, hogy a törvénycsomag elfogadása ?pontosan olyan pozícióba hozná az Egyesült Államok kormányát, mint amilyennel az általa kritizált diktatúrákat vádolja, azzal a különbséggel, hogy a szerzői jog védelmének nevében tenné mindezt.?

A szólás szabadságának új térnyerése az Interneten az új elképzelések piacterét hozta magával, megdöntve a régi típusú médiaszerkezet teljhatalmát és a politikai vezetők felelősségre vonhatóságának új korszakát hozta el.

Természetesen ezeknek a hangoknak az elnyomása és a net innovatív potenciáljának elfojtása drámai mértékben csökkentené a felelősségre vonás eszközeinek számát, amellett, hogy rendkívül kedvezőtlen hatással lenne a gazdaságra. A törvénycsomag tervezet elleni harcra felhívó levelében Zoe Lofgren és Darrell Issa szenátorok is ezekre a veszélyekre hívták fel képviselőtársaik figyelmét.

?2004 és 2009 között az Egyesült Államok GDP-jének 15%-át a webes innovációknak és kereskedelemnek köszönhettük,? írja a két szenátor.  ?Mielőtt egy ilyen mindenre kiterjedő új rezsimet erőltetnénk az Internetre, alaposan meg kell vizsgálnunk, milyen kockázatokat jelentene ez a gazdaság szempontjából oly fontos gépezetre.?

A szerzői jogok védelme fontos cél, hiszen a szabadpiac csak úgy képes megfelelően működni, ha az ember meg tudja védeni saját munkáját és ezáltal innovációs képességét. Azt azonban nem engedhetjük, hogy a fokozott védelem nevében a kormány sárba tiporja a szólás szabadságához és a megfelelő jogszolgáltatáshoz fűződő alapvető jogainkat.

A SOPA pont olyan, mintha egy fejfájást guillotine-nal akarnánk elmulasztani. Lehet, hogy véget vet a kalózkodásnak, de egyúttal megfojtaná a gazdaságot és elvenné az alkotmányban biztosított legalapvetőbb szabadságjogainkat.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend