Idők jelei

Putyin visszaveszi az elnöki címet

Forrás: The Australian

Vladimir Putyin, Oroszország miniszterelnöke úgy döntött jövőre ismét indul az elnökválasztáson, ami felveti egy esetleges hatalmi harc kérdését Putyin és Dimitrij Medvedev között

A keményszavú volt KGB tiszt Putyin és a visszafogottabb, Twitter rajongó Mevedev közötti egykor szoros kapcsolat egyre inkább akadozik. Moszkvából olyan hírek érkeznek, hogy Medvedev nem szívesen adná fel az elnöki széket.

A mindkét vezetőhöz közelálló források szerint Putyin, aki nyolc évig volt Oroszország elnöke, mielőtt a miniszterelnöki címre váltott volna három évvel ezelőtt, kezdi elveszíteni Medvedev iránti bizalmát.

Az alkotmány értelmében az elnöki cím visszavétele esetén Putyin két hatéves ciklus alatt, 72 éves koráig vezethetné tovább az országot, egészen 2024-ig. Ebben az esetben összesen 24 évnyi elnökséget mondhatna magáénak.

Az említett források szerint néhány Medvedev által hangoztatott kritika tette Putyint gyanakvóvá. ?Putyin indulni fog az elnökválasztáson. Ezt már eldöntötte. Az arra vonatkozó pletykák, hogy egyelőre még mérlegeli esélyeit nem igazak.?

?A Medvedev és Putyin közötti feszültség egyre nő. A Putyin-tábor szerint Medvedev túl arrogáns lett és viselkedésével megkérdőjelezi Putyin hatalmát. Putyin pedig egyre inkább kételkedik Medvedev hűségében.?

Az orosz alkotmány két egymást követő elnöki ciklust tesz lehetővé egy elnök számára. Putyin 2008-ban adta át a gyeplőt Medvedevnek, azzal a hallgatólagos megállapodással, hogy a következő évben visszatérhet, ha úgy akarja.

Eleinte mindenki Putyin bábjaként tekintett Medvedevre. Még elődje karakteres macsó járását és beszédét is utánozta. Három év elteltével azonban Medvedev, aki 45 évével az elmúlt 7 évtized legfiatalabb orosz vezetőjének számít, nem szívesen adná át az elnöki címet Putyinnak.

Az elnököt zavarja, hogy hazájában és külföldön is béna kacsának tartják. Egy második ciklus több hatalmat adna a kezébe, hogy a politikai szabadsággal kapcsolatos liberálisabb célkitűzéseit és átfogó igazságügyi reformjait megvalósítsa Putyinnal szemben, akit az emberek inkább hatalomelvű politikusnak tartanak.

?Mindketten az elnöki szerepben látják magukat a következő ciklusban,? mondta egy másik Kreml forrás. ?Figyelembe véve, hogy Putyin juttatta Medvedevet hatalomra, ez elég nagy baj.?

?A mester posztját átvenni akaró tanítvány tipikus esetével állunk szemben. Putyin tábora szerint Mevedev túl pimasz lett, míg az elnök és emberei úgy gondolják, itt az ideje, hogy az öreg visszavonuljon.?

?Az a vezető, aki úgy gondolja, hogy a végtelenségig hatalmon maradhat, veszélyt jelent a társadalom számára,? mondta Medvedev a múlt héten egy Putyin elleni burkolt támadásnak vélt nyilatkozatban. ?Az orosz történelem azt mutatja, hogy a hatalom kisajátítása stagnáláshoz vagy polgárháborúhoz vezet,? tette még hozzá Medvedev.

A múltban Medvedev, aki nagy Led Zeppelin rajongó, imádja az iPad-et és folyékonyan beszél angolul, kerülte Putyin nyílt kritizálását, de mostanában volt néhány összetűzésük.

?Jobb, ha tudja a világ, Medvedev nagyon jó benyomást kelt vezetőként, és jót tenne Oroszországnak, ha hatalmon maradna,? mondta egy másik forrás a Kremlből. ?Megy a rivalizálás, de mind ketten túl okosak ahhoz, hogy belemenjenek egy ronda személyes konfliktusba.?

?A két jelölt pozíciója közötti különbség egyszerű: Putyin megkérheti Medvedevet, hogy álljon félre, Medvedev pedig vonakodva, de megtenné. Medvedev viszont nem állíthatja meg Putyint, ha ő eldöntötte, hogy visszatér az elnöki székbe. Putyin pedig elnök akar lenni.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend