Idők jelei

Oroszország a katonai dominancia felé

Forrás: bibleprophecyblog.com

A Szovjetunió 21 éve szűnt meg és az egykori nagyhatalom által a nyugat irányába képviselt terror ma már csak emlék. De vajon tényleg ez a helyzet? Sokakban merül fel a gondolat, hogy az orosz medve esetleg csak téli álmát alussza és a tavasz közeledtével ereje is visszatér. A Szovjetunió ma már nem létezik, de Oroszország lankadatlan erővel fejleszti katonai erejét.

A nukleáris hatalomnak számító Oroszország azzal dicsekszik, hogy a világ legfejlettebb katonai eszközeit állítja elő és értékesíti a közel-keleten és a világ más pontjain, nem törődve a nyugat ellenvetéseivel, hogy pont az ő ellenségeit látja el fegyverekkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben nyilatkozta, hogy 2012 során több mint 10 milliárd euró értékben adtak el fegyvereket vagy katonai szolgáltatást. Oroszország 88 ország számára értékesít fegyvereket a világon, amelyek közül 57 rendszeres vásárló, India pedig továbbra is a legfontosabb vevő.

Putyin azt ígérte, hogy 2014 és 2020 között 580 milliárd euróval fogja növelni az ország katonai kiadásait, a virágzó földgáz és olajkereskedelméből származó nyereség pedig lehetővé tette, hogy növelje az exportra szánt fegyverek gyártását.

Az orosz T-90-es és T-70-es tankok és Su-35M vadászgépek (rakéták) Afrika legkomolyabb hadseregeit erősítik, például Algériában, Ugandában vagy Csádban. Egyes szakértők szerint például az orosz T-90-es harckocsi fejlettségben megegyezik az amerikai M1-es harckocsival, de csupán fele annyiba kerül. A tervek szerint az új T-99-es modell 2014-ben kerül bemutatásra és akkor még nem beszéltünk az MSTA-S önjáró mozsárágyúról, a Sukhoi T-50-es harci repülőkről vagy az új Yasen-osztályú tengeralattjáróról.

A Vlagyimir Putyin által megálmodott Eurázsiai Unió megvalósításának talán egyik legfontosabb lépése Oroszország részéről, saját konvencionális és nukleáris stratégiai kapacitásának megerősítése.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy az Eurázsiai Unió létrehozása nevében egy új szovjet hatalmat alakít ki azokkal az országokkal, akik egykor a Szovjetunió tagjai voltak.

Szíria Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, és mint ilyen, lehetővé tette Oroszország számára, hogy a fekete-tengeri orosz flotta Tartus kikötővárosában állomásozzon, ami komoly visszatartó erőt jelent a NATO földközi-tengeri flottája számára.

Bár sok hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Oroszország S-300-as föld-levegő rakétákat szállított az Assad vezette szíriai kormánynak, ezt az orosz illetékesek nem erősítették meg.

A komoly orosz katonai jelenlét Szíriában mindenesetre igazi visszatartó erőt jelent egy esetleges USA vezette katonai beavatkozó akció szempontjából a térségben. A szíriai hadsereg rendkívül fejlett rakétavédelmi rendszerét jelenleg is orosz tanácsadók segítségével üzemeltetik.  A régi föld-levegő rendszer helyére Moszkva egy sokkal modernebb védelmi megoldást szállított Szíriába a forradalom 21 hónappal ezelőtti kirobbanásakor.

Az új védelmi rendszer miatt bármilyen esetleges repüléstilalmi zóna felállítása vagy légitámadás lebonyolítása rendkívül kockázatossá vált.

Guy Ben-Ari, a washingtoni központú Nemzetközi Stratégiai Kutatóközpont munkatársa a következőket mondta:

?Oroszország nemcsak eladta ezeket a felszereléseket. Segít az üzemeltetésben és a személyzet kiképzésében is. Időnként nem megoldható ezeknek a rendszereknek a helyi emberi erőforrásból történő üzemeltetése, és ez Szíria esetében is igaz. A szíriai személyzet nem képes kihasználni a rendszer minden adottságát.?

Moszkva sokat költött Szíriára és nem akarja elveszíteni befektetéseit.

Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb terve, hogy az általa megálmodott Eurázsiai Unió a globális hatalom komoly pólusa legyen. Egyes elemzők szerint Oroszország 30 százalékkal akarja növelni éves katonai költségvetésének védelmi és biztonsági kiadásait.

Oroszország egyre növekvő katonai ereje, otthon és más országokban egyaránt, komoly figyelmeztetés az Egyesült Államok számára, hogy Putyin mindent megtesz az Eurázsiai Unióval kapcsolatos terveinek védelmében, ha kell katonai erejének bevetése árán is.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Hé nem T-70 hanem T-72 és a Su-35M nem rakéta hanem vadászgép ezt javítsd ki, hogy pontos legyen az információ. AHOY

  2. Kezd kirajzolódni, amiről Ezékiel 2600 évvel ezelőtt prófétált: “Embernek fia! vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen, és prófétálj felőle…kivezetlek téged és egész seregedet, lovakat és lovagokat, kik mindnyájan teljes fegyverzetbe öltözvék, nagy sokaságot, nagy és kis paizszsal, fegyvert viselők mindnyájan; Perzsák, szerecsenek, libiaiak vannak velök, mindnyájan paizszsal és sisakkal; Továbbá Gómer és minden serege, Tógarma háza messze északról minden seregével, sok nép van veled. Készülj hozzá és készítsd elő magadat te és minden sokaságod, kik te hozzád gyűltek, és légy nekik vezérök…és leszel mint a felleg, hogy beborítsd a földet, te és minden sereged s a sok nép veled…” Ez. 39.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend