Készpénznélküli társadalom

Újabb javaslat a készpénz teljes eltörlésére – A helyébe államilag felügyelt bankszámla kerülne

Forrás: Infowars.com

A Bank of England volt közgazdásza a készpénz teljes eltörlését javasolja, a helyébe pedig a kormány közvetlen felügyelete alatt álló bankszámlákat vezetne be.

A London Telegraph-ban megjelent cikkében Jim Leaviss, aki jelenleg alapkezelőként tevékenykedik, kifejtette, hogy a kormány egy készpénznélküli társadalom bevezetésével tudna a leghatékonyabban megküzdeni a pénzügyi válság ellen.

“Mindenkit rákényszerítve, hogy kizárólag elektronikus úton, mégpedig egy államilag kezelt és felügyelt bankszámláról fizessen, könnyebben kezelhetnénk a recessziókat és a gazdasági fellendülés időszakait,”

– áll Leaviss írásának bevezetőjében.

Aki azt gondolja, hogy ez kicsit diktatórikusan hangzik, kösse be magát, mert a java még hátravan. Leaviss azt javasolja, hogy az állam “kövesse nyomon, sőt közvetlenül befolyásolja,” hogy ki-ki miként költi el a munkával megkeresett pénzét, például olyan módon, hogy ?a gazdaság lelassulása esetén költekezésre, élénkülés esetén pedig takarékosságra bátorítja az állampolgárokat.?

Mégis, hogyan képzeli el ennek kivitelezését? A betétek megadóztatásával? A megtakarítások után fizetendő negatív kamattal? Netán korlátozások bevezetésével arra vonatkozóan, hogy mennyit lehet költeni egy hónapban?

Pontosan. A Leaviss által bevezetésre javasolt tranzakciós adó például büntetné a pénzköltést. A megálmodott rendszerben a kereskedelmi bankok felhagynának a betétkezeléssel és finanszírozásuk a központi bank ellátásától függne, a feketepiac pedig megszűnne létezni.

“Miután minden pénz kizárólag a bankszámlákon létezne, amit a kormány figyelne, sőt közvetlenül felügyelne, a hatóságok számára lehetőség nyílna arra bátorítani bennünket, hogy többet költsünk, amikor a gazdaság lelassul és kevesebbet, amikor fellendülőben van.”

“Ha eltörölnénk a papír- és aprópénzt és kizárólag a kormány által felügyelt bankon keresztül birtokolhatnánk pénzt, nem lenne menekvés,” írja Leaviss.

Leaviss persze nem az első, aki ilyen irányú javaslattal állt elő. Willem Buiter, a Citi közgazdásza néhány héttel ezelőtt szintén a készpénz eltörlését tanácsolta. Buiter úgy gondoja, hogy a bankok problémáját alapvetően a készpénz okozza. A készpénz ugyanis egy bemutatóra szóló eszköznek nevezhető, ami után nem folyik be névleges kamat. A válasz tehát szerinte a készpénz eltörlése, de legalábbis megadóztatása.

Dániában is hasonló javaslatok születtek mostanában:

A dán kormány engedélyezné a benzinkutaknak, ruhaboltoknak és éttermeknek, hogy a jövőben ne kelljen elfogadniuk a készpénzt. Ez az intézkedés egy ötven tételes gazdaságélénkítő csomag része, és az elektronikus fizetési módokra való átállást gyorsítanák vele.

Dánia a többi skandináv országhoz hasonlóan élen jár az elektronikus fizetés népszerűsítésében. Szinte minden dán felnőtt rendelkezik bankkártyával, és négyből három használta is online vásárláshoz tavaly. 1990-ben még a lakossági fizetések 80 százalékát tette ki a készpénz és a csekk, ez 2014-re 25 százalék körülre szorult vissza.
Az ország elkötelezettségét jelzi, hogy tavaly a dán központi bank úgy döntött, felhagynak a készpénz kibocsátásával. Több helyi bankfiók már nem is tart készpénzt. A mostani tervek szerint az érintett vállalkozások 2016 januárjától utasíthatnák vissza a készpénzt. Az új szabályozás alól kivételt jelentenének az élelmiszerboltok, orvosok, kórházak, idősotthonok és posták. (forrás)

Izrael már tavaly májusban azt tervezte, hogy teljesen kivezetik a fizikai fizetőeszközt a gazdaságukból. A kormány három lépcsőben, folyamatosan csökkenő készpénzlimittel vinné ezt véghez, a feketegazdaság elleni harc jegyében.

A múlt hónapban a JP Morgan Chase Bank levélben értesítette ügyfeleit, hogy a bank széfjeiben többé tilos készpénzt tárolni és a “hitelkártya, jelzálog, autó lízing és egy sor egyéb kölcsönök visszafizetése, csak bizonyos korlátozások mellett lesz megengedett készpénzben”.

Kapcsolódó: A készpénz nélküli társadalom megérkezett

Előző posztKövetkező poszt

17 hozzászólás

 1. Ugye- ugye! Mocorog valami a nagyvilágban. Ha a legódarabokat összepakoljuk, akkor kiderül az igazság. Múlt héten Oroszország bejelentette, hogy hamarosan a kőolaját rúbelbe fogja árusítani. Ez a világbank összeomlását fogja előidézni, mert eddig a dollárnak a kőolaj volt a fedezete. A rúbelnek pedig jelenleg igen erős aranyfedezete van. A Nyugat vakarózik, hogy a sok-sok fedezetlen készpénzzel mi lesz? Azok a fránya kibocsájtott bankjegyek… ha nem lennének, akkor nem is volna semmi gond. Ha el lehetne törölni, akkor bármennyi pénzt lehetne elektronikusan generálni, senki nem is tudná nyomon követni, ellenőrizni, számon kérni! Milyen csodás is lenne! (1) Nem beszélve arról, hogy mindenkinek a pénzmozgását számon tudnák tartani, (2) s ha valaki nem a kényük szerint cselekszik, akkor annak a bankszámláját tudnák nullázni! (3) Három legyet egycsapásra! Ilyen egy totális kontroll! Sakk- matt pórnép!

  1. Mondok egy igaz történetet. Jó pár éve vettünk egy lakást, és a lakást áruló munkanélküli úgy becsapott, hogy miután megkapta a lakás árát, gyorsan (még mielőtt a telekkönyvi átírás megtörtént volna), egy kölcsönt vett fel, és a mi lakásunkkal kezeskedett. Természetesen a kölcsönt nem fizette vissza, úgyhogy lakásunk egy ismeretlen cég tulajdonába került. Természetesen bíróságra adtuk a céget, meg őt is. 5 éves pereskedés után nagy nehezen visszaírták a lakást a mi nevünkre, és a (már) hajléktalant 2000 euró perköltség megtérítésére ítélték. Azóta próbáljuk kihajtani ezt a pénzt, de nem lehet, mivel az illető csak ál-hajléktalan (az anyjánál lakik), és ál-munkanélküli (tehát feketén dolgozik). Ha nem lenne pénz, akkor ilyesmi nem létezhetne. Akkor nem létezhetne fekete munka, mert mindenkinek a számláján látható volna, hogy mennyit keres. Ha pedig keres, akkor adózni is tudna, sőt a végrehajtó is levonhatná a tartozását. De így soha nem fogja tudni megfizetni a kárt.

   1. Kedves Ernő!

    Amíg az állam asszisztál az ilyenekhez, addig ne csodálkozz rajta. A becsületes embert mindenhol (állami segédlettel) igyekeznek átverni, ha lehet.
    Ezt végre minden becsületes embernek is illenék tudomásul venni. Persze nem az a megoldás, hogy mi is becstelenné váljunk, hanem ugrásra készen lévő és szemfüles emberekké, – akik tudnak gondolkodni a bűnözők agyával is, de nem azért, hogy bűnözőkké váljunk, hanem hogy saját magunkat megvédjük.

    Egyébként tudom miről beszélsz, mert magam is, – már száma sincs hányadjára – nem ilyen, de ehhez hasonló kőröket futok, majd az élet minden területén.
    Nem a tisztességes emberek szabadságjogát kéne egyre kisebbre faragni, hanem a bűnözőknek vissza passzolni a “labdájukat.”
    Bár tudom, az Isten által megjövendölt eseményeket elkerülni nem lehet.
    Már csak azért sem, mert ezeknek a “mostani részét” még nem az Isten adja ránk, hanem az erkölcseitől megfosztott és megtévesztett emberiség a maga választott úton rohan a szakadékba. (pl. a készpénz nélküli társadalommal való egyetértésével – bármilyen okból kifolyólag is.)
    Ne hidd, hogy ez jót fog hozni, – vagy eltörli a bűnözést,- nem törli el, hanem csak felerősíti. A készpénz nélküli társadalom bevezetésére Sátán vezeti az embereket, mert az erkölcsileg le vannak nullázva, ezért nem is ismerhetik a helyes megoldást. Egy “vakot” pedig oda lehet vezetni, ahova “én” akarom.

    Szeretettel: Erika

  1. Na ugye, megtartani a kis címleteket (írja a fenti cikk) ‘a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani’ megleszünk mi azokkal, már úgyis elkülönült a két társadalmi réteg, a (hamis) “fenn” és a szerények 🙂

   1. Drága Évi!

    Az ott, a cikkben, az csak egy “ajánlás”! A gazdag országoknak, hogy a lakosság ne legyen felháborodva. De, azokban az országokban, ahol a lakosság nagy részének már eddig se volt “megtakarított aprója” ( amely már egyébként se ér semmit) a hónap végére ( illetve sok településen a lakosok már csak segélyből tengetik az életüket, amelyről senki nem tudja, hogy abból hogyan lehet kihúzni a következő hónapig…! Hiszen a minimálbér ( amelyről kiderült, hogy MO-on a legkevesebb az egész EU-ban), amelyet a legtöbb munkavállaló keres, se elég arra, hogy az illető saját életet kezdjen, és éljen…. ) , nem kell ilyen “engedményeket” tenni…!
    Az ilyen helyeken ( amelyeket már leraboltak, és kifosztottak) már teljesen elég azt törvénybe hozni ( mert mindenki teszi azt azonnal!) , hogy “na,…1 hónapotok van rá, hogy számlát nyissatok, mert azután csak az kap fizetést, nyugdíjat, és segélyt, aki rendelkezik azzal….! És ezentúl csak a banki átutalással fizethettek mindenhol, mert nem fogjuk fizetési módként elfogadni a készpénzt…! Ezt az értékesítőhelyek biztonsága érdekében tesszük, hogy megszüntessük pl a rablások lehetőségét ….! Azoknak az állampolgároknak pedig, akik szeretnék még nagyobb biztonságban tudni a pénzüket , a chip-beültetés javasoljuk, lopás elleni védelemként . Amellyel a zsebtolvajlások, és rablások ( vagyis a bűnözés ) is leredukálhatók, minimálisra. ” ( Persze ehhez nem árt egy DNS felismerő rendszert beépíteni azokba, hogy az életellenes bűncselekmények ne szaporodjanak el ( persze kérdés, hogy ez cél e!) . Csak az használhassa, aki a “tulajdonosa”. ( Igaz,így az emberrablások elfognak szaporodni, ahogyan az a Jelenésék könyvében is prófétálva van…!)
    És ebből a szempontból a Úriembernek teljesen igaza van, mert a feketegazdaság teljesen meg fog szűnni ( én is erre gondoltam, hogy a kormányok felé ezt az adut fogják kijátszani ennek hasznos voltával kapcsolatban.). Ugyanis, ha sehol nem tehetsz szert aprópénzre, mert nem fizethetsz sehol olyasmivel, amiből visszaadnak azt, akkor már nincs olyan veszély, hogy pár kiló 5 Ft-ossal fizethetsz valakinek, valamilyen munkájáért. Az még benne van a pakliban, hogy az általad megvásárolt dolgot odaadod neki fizetségként, de ehhez meg neked kell “számlával” rendelkezned….! Ha meg nem veszed fel a pecsétet, akkor az, amit esetleg még megtermelsz magadnak és a családodnak ( ha egyáltalán teheted, mert van hol! És az a “hol” nem egy “sűrűn” lakott településen van, amelyeken már most se termelnek semmit a “látogatók” miatt, akik mindent elvisznek, amit termeltél…!), jó esetben nektek elég. Hiszen akkor már nem számolhatsz benzinnel működő munkagépekkel ( ha vannak is esetleg), villanyárammal, vagy hasonlókkal, mert ehhez nem jutsz hozzá. Marad az ásó, és a kapa. A “gazdagabbak” esetleg rendelkeznek majd ekével, lóval, vagy tehénnel. ( Ez utóbbi még tejet is ad, ezért hasznosabb… , de annak az eltartására több föld kell! Na meg folyamatos őrzés…! És kútnak persze feltétlenül lennie kell…! És, azért egy erdő terület megvásárlását is számításba kell venni még most, mert ugye már manapság se úgy van, hogy kimehetsz az erdőbe fát gyűjteni, vagy gombát, vagy akármit….! Márpedig ekkor nemcsak a téli fűtésre kell gondolni, hanem a mindennapi sütésre, és főzésre is. És, arra, hogy ha gabonát termelsz, akkor azt meg tudd őrölni…! Tehát mindenféle kézi szerszámmal ellátni magatokat. ) Persze (talán) összeállhatsz majd néhány keresztény családdal, ha elég földed ( és rajta elég nagy házad ) van ( amit esetleg pecsét nélkül is megtarthatsz ), és közösen termelhettek, de még ekkor is élni fog Jézus tanítása, hogy ” …ha valaki elveszi ami a tied, ne kérd vissza tőle…” ! Stb…!
    Én látom bennetek az optimizmust, és a túlélési lehetőségek fontolgatását, azzal a korral kapcsolatosan, de nem látom azt, hogy valóban ismernétek ( illetve felfognátok ) az ige arra az időre vonatkozó próféciáit. Az a kor ( ami itt van a nyakunkon) nem egy régi paraszti világ visszajövetelének lehetőségéről szól egyesek számára ( akik a hatalomnak nem akarnak behódolni, és nem akarják a lelküket, és magukat rabszolgának eladni, mint ahogyan azt az egyiptomiak tették a 7 szűk esztendő alatt…), hanem egy olyan kor eljöveteléről, amelyre Jézus azt mondta, hogy “…Luk. 21,36 Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy ELKERÜLJÉTEK mindezeket, a mik bekövetkeznek, és megállhassatok az embernek Fia előtt! ”
    Én a magam részéről inkább erre az igeversre koncentrálok, és mindenkinek ezt javaslom, de ha mindenáron megakarjátok azt az időt érni, és benne élni, akkor több esélyetek van valami barlang keresésével, és az abba való betárolással, hogy amikor eljön az idő, akkor ott esetleg kihúzzátok…!

    1. Kedves Ida úgy gondolom, hogy máris szükséges hogy ne csere legyen mint sok helyen vidéken – hogy egyáltalán túléljenek – hanem KOMOLYAN használva “az aprót” sokszoros értéket tulajdonítani neki. HA nem leszünk “rögtön mártírok” akkor három és fél évig – ha itt nem lesz háború – plusz még a 45 napig ha jól emlékszem … Nem is ez a fontos, tisztában vagyok vele, hanem, hogy komolyan vegyük. Szerinted mennyi kaja elég háromésfél évre + még egy kis időre ?boldog, aki várja és megéri az ezerháromszáz és harmincöt napot? (Dán 12:12).
     Nem illúziókban ringatom magam, hanem sürgetem 🙂 magamat is, csinálni kell mielőbb.

    2. Drága Évi!

     Én nem az “Úr napjára” készülök, hanem a vőlegény visszajöttére! (Jel. 22,17 És a Lélek és a menyasszony ezt mondják: Jövel!… Ján. 14,2 Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek. Mát. 25,6 Éjfélkor pedig kiáltás lőn: Ímhol jő a vőlegény! Jőjjetek elébe! … megérkezék a vőlegény; és a kik készen valának, bemenének ő vele a menyegzőbe, és bezáraték az ajtó. )
     Az én ambicóim nem a balga szüzek közé való kerülésre irányulnak… Amíg a Szent Lélekkel telt menyasszony a földön van, az AK nem léphet fel. Ezért is ( de egyébként is), számomra ez az az igevers, amelyhez tartom magamat: ?Luk. 21,36 Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy ELKERÜLJÉTEK mindezeket, a mik bekövetkeznek, és megállhassatok az embernek Fia előtt! ?

     A nagy nyomorúság idejére való fizikai felkészülésre pedig nem kaptam anyagi lehetőségeket, úgyhogy, ha valamilyen módon “belecsúsznék”, akkor se tudnék másban reménykedni, mint Istenben, és az Úrban…! Viszont abban is biztos vagyok, hogy ha nekünk itt kellene lennünk abban az időszakban, akkor már most megkaptuk volna a felkészülésre való felhívásunkat, és az ahhoz szükséges anyagi forrásokat….!

    3. Hallottál már az éjjel látó készülékekről?Tele vannak minden minden féle high tech műholdas vacakkal és egyebekkel,amikkel a mezőőrök,vadászok,erődkerülők…stb. is fel lesznek szerelve,nem beszélve a hőkamerás technikáról…azonnal kiszúrnak a barlangban is és vissza toloncolnak a városok agromerátumaiba esetleg megmaradt falvakba,már ha lesznek ilyenek még akkor ,akár eljárást is indíthatnak engedetlenségért és a rendszerrel nem együtt működése végett,hogy ne partizánkodjál önhatalmúlag az ő akaratuk ellenére.

 2. Ez azzal fog járni, hogy számtalan apró tranzakció ellehetetlenül, ami az állampolgárok egymás közötti elszámolását jelenti. Aki korrepetált diákot, vagy pl. ha a szomszéd elmegy a boltba, nem kérhetem meg, hogy hozzon ezt-azt…
  Nincs mese: ki KELL védeni ezt a tengernyi aljasságot. Valószínűleg el fognak terjedni a készpénzt helyettesítő tárgyak: drágább csavarok, ékszerek, szerszámok mondjuk 100Ft-tól 100ezer Ft-ig értékben, konzervek, víztisztító szűrők, tisztasági szerek, ruhák, gépalkatrészek, stb… a lista hoszának csak az emberi találékonyság szabhat határt.

  1. Megőrizhetjük az aprót, nem kell ékszer, bonyolult, ha mondjuk minden 100-szorost érne, mint ami rajta van, egy határozott körben, néhány száz család közt 🙂

  2. Készpénzt helyettesítőnek megteszi majd az arany és az ezüst. Egyébként meg éljen a cserekereskedelem.

   Egyébként meg Jelenések Könyve 13:17

   “És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson [semmit,] hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”

   1. Kamionos: Nincs annyi arany és ezüst, emiatt az ára drasztikusan meg fog nőni ilyen esetben (a forgalomban levő pénznek egyensúlyban kell lennie az épp eladásban (mozgásban) levő javakkal).
    Az arany jelenleg 2-5-10-20-50 grammos lapkák formájában van, és nagyobb súlyú téglák. (befektetési arany).
    Már egy 2 grammos aranylapka is mostani áron 20-26 ezer Ft körül ingadozik, ha ez feljebb megy, akkor nemigen lehet vele pl. a korrepetálási órákat vagy a kert rendbetételét kifizetni.
    Van még egy probléma: a használat közbeni kopás. Az arany igen puha, az ezüstöt pedig a levegő kéntartalma megtámadja.
    A nagyobb értékű javakat/szolgáltatásokat (pl. egy műtét) persze lehet arannyal fizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend