Készpénznélküli társadalom

A Citi közgazdásza szerint ideje eltörölni a készpénzt

atm

Forrás: bloomberg.com

A világ központi bankjai egy komoly problémával állnak szemben.

A gazdasági helyzet romlására gyakran kamatcsökkentéssel reagálnak, hogy ezzel próbálják stimulálni a gazdaságot. (Mivel az alacsony alapkamat mellett nem éri meg a megtakarításokat és a készpénzt banki betétekben tartani, ezért az alacsony kamatráta arra ösztönzi a tőkével rendelkező szereplőket, hogy a gazdaságba forgassák pénzeszközeiket.)

Az elmúlt években azonban láthattuk, hogy egy bizonyos ponton túl a központi bankok már nem tudnak hová csökkenteni. A nulla százalékos kamat még csak-csak elmegy, de ez alatt már olyan problémák jelentkeznek, amivel nem igen tudnak mit kezdeni. A bankok szerint leküzdendő akadályok között pedig jelenleg a forgalomban lévő készpénz a legnagyobb.

Willem Buiter, a Citi közgazdásza ezt a kérdést járja körbe legújabb írásában.

Buiter úgy gondolja, hogy a problémát alapvetően a készpénz okozza,  amely enélkül egyáltalán nem is létezne.  A készpénz ugyanis egy bemutatóra szóló eszköznek nevezhető, ami után nem folyik be névleges kamat.

Például miért tartaná valaki a bankban a pénzét negatív kamatráta esetén, amikor azt tarthatja készpénzben is, anélkül, hogy az veszítene értékéből?

A készpénz tehát lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a negatív vagy névleges kamatok okozta veszteséget.

Buiter szerint éppen ez a probléma és három megoldást is megfogalmaz rá:

1. A készpénzt el kell törölni.

2. A készpénzt meg kell adóztatni.

3. El kell távolítani a készpénz és a központi banki tartalékok/betétek közötti fix  kamatkülönbözetet.

Jól olvastátok! Buitler megoldása annak megakadályozására, hogy az emberek elkerülhessék a negatív kamatot, a készpénz teljes eltörlése lenne és ezzel a véleménnyel nincs egyedül.

Mielőtt  azonban megkezdenék a készpénz  gyakorlati kivonását, néhány ? ez irányba mutató – ?szükséges lépést? kell megtenniük.

Az egyik a nagymennyiségű készpénz tárolásával járó költségek növelése. Emiatt Buiter úgy gondolja, hogy egy mínusz 100 bázispontos csökkentés, tehát a -1%-os alapkamat válhat olyan kényszerítő erővé, amely mellett a készpénzről történő leválás komoly alternatívának tűnhet a piac szereplői számára.

Időkjelei: Emlékeztetőül a Telegraph cikke, miszerint az egyes nagyvállalatok jelentősebb készpénztartalékokon ülnek, mint egyes államok: link

A készpénz eltörlése tehát akkor válhat szükségessé, ha a központi bankok ? 1%-nál is alacsonyabb kamatot tudnának bevezetni.

Buiternek nem kell messzire mennie, hogy valós példát találjon erre. Egy igen agresszív Taylor-szabályt alkalmazva bemutatja, hogy a Federal Reserve Banknak mínusz 6 százalékos kamatot kellett volna bevezetnie a pénzügyi válság idején. (A Taylor-szabály egy egyszerű képlet, ami szerint ha magasabb az infláció a kívánt szintnél, vagy a gazdasági termelés meghaladja a potenciális kibocsátást, akkor emelni kell a kamatot, ellenkező esetben csökkenteni, így simítva a gazdasági ciklusokat.)

Buiter tisztában van azzal, hogy javaslata ellentmondásos, ezért a készpénz eltörlésével járó hátrányokról is szól.

1. A készpénz eltörlése jelentős változást jelentene az emberek életében, a változások pedig gyakran komoly ellenállást váltanak ki.

2. A szegények és az idősek között magas a készpénzhasználat aránya. (Buiter szerint erre az lehetne a megoldás, hogy a kis címleteket megtartanák egy időre.)

3. A központi bankok és a kormányok elveszítenék a nettó készpénzkibocsátásból és a hitelintézeteknek a központi banknál kamatmentesen, vagy a piaci kamatnál alacsonyabb kamat mellett elhelyezett kötelező tartalékaiból származó jövedelmet.

4. A készpénz megszüntetését egyesek a magánszféra megsértésének tekintenék, ami újabb kaput nyitna az államnak, hogy betekintsen az állampolgárok személyes adataiba.

5. A tisztán elektronikus fizetésre való átállás új biztonsági és működési kockázatokat teremtene.

Buiter úgy gondolja, hogy ezek az aggályok mind elhanyagolhatóak és a következő kijelentéssel zárja írását:

?Összegzésképpen kimondhatjuk, hogy a készpénz eltörlésével kapcsolatos ellenérvek elég gyengék.?

Időkjelei: A Jelenések könyvéből (Jel. 13:16-18) tudjuk, hogy a világ egy olyan gazdasági rendszer felé halad, amelyben egy központi azonosító (Fenevad Bélyege) nélkül nem lehet majd venni vagy eladni. Ennek megvalósításához mindenképpen szükséges lesz a készpénz felszámolása, hiszen amíg az embereknek lehetősége van központi számítógépek, azonosítás és nyomon követes nélkül, tehát készpénzzel fizetniük, a totális kontroll nem valósulhat meg.

(Köszönet Sharkynak a cikk beküldéséért és lektorálásáért!)

Kapcsolódó: A készpénz nélküli társadalom megérkezett

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

  1. ,, Márpedig az ötlet nem hülyeség ” 🙁 🙁 🙁

    SZERINTEM MEG IGEN IS AZ !!!

    A KÉSZPÉNZ ELTÖRLÉSE AZOKNAK VALÓ , AKIK NEM HAJLANDÓAK A DOLGOK MÖGÉ NÉZNI….

    a készpénzel való fizetés a pénztárnál kb, 5másodperc…
    AMIÓTA
    MAJDNEM MINDENKINEK kártyája van,
    ÁLL A SOR, MINDEN KÁRTYAJÁTÉKOSNÁL 1 PERCET…
    vagy ttöbbet…
    levan terhelve a rendszer stb…mindig van vmi .

    GONDOLD CSAK AZT, HOGY NINCS MÁS ÚT, HOGY EZ A DOLOG TRENDI…
    hogy milyen jó…
    HALGATSZ TE MINDENRE, CSAK ARRA NEM AKIRE KELLENE ( JÉZUS KRISZTUS )

    OLVASOL TE MINDENT,DE AMIT KELLENE – NEM… ( Biblia lásd Jelenések könyve pl )
    vagy Máté Evangéliuma, mert abban Jézus konkrétan elmondja, mi fog napnainkban történni, és mi lessz az utolsó időkben, ami most van….

    És egymás vállát megveregetve, egymástól nyerve dicsőséget mondván :
    MINDEN RENDBEN VAN, VÉGRE KÖNNYŰ LETT AZ ÉLET….

    és akkor,
    AKKOR MAJD AMIKOR, AZT FOGJÁK MONDANI
    BÉKE & BIZTONSÁG ….NAGY HIRTELENSÉGGEL VESZEDELEM JÖN RÁJUK mint
    a szülési fájdalom a terhes asszonyra…..

    KÉSZPÉNZ MEGSZŰNÉSE=PAYPAL= RFID CHIP ( lásd decathlon termékekben )
    RFID CHIP= sátán megbélyegzése az emberek irányába & 666
    JELENÉSEK KÖNYVE…

    UTOLSÓ DOLGOK A VILÁGBAN & A MARADÉK PRÓFÉCIÁK BETELJESEDÉSE

    A SZUPER MINDEN PROBLÉMÁT MEGOLDÓ AK, FELLÉPÉSE.

    ELRAGADTATÁS, emberek eltűnése.
    7 év…AK.

    sátán végleg legyőzetik.

    JÉZUS KRISZTUS VISSZAJÖVETELE, AZ OLAJFÁK HEGYÉRE, URALKODÁSÁNAK ELKEZDÉSE.
    mindenki megkapja a jutalmát, cselekedetei szerint ….

    A sátán megbélyegez, paypal =rfid chip, kézre vagy homlokra való későbbi felvétel
    talán egy ultra vékony tetoválás, vagy matrica formájában, avagy beültetik majd a bőrükbe….

    JÉZUS KRISZTUS SZABADSÁGOT AD !!!
    az hogy kit választasz,
    a láthatót, vagy a láthatatlant
    rajtad múlik….

    AZ EMBEREKNEK MOST MÉGJOBBAN SZÜKSÉGÜK VAN ISTENRE ,
    MINT BÁRMIKOR….

    nem egységes rabosítás kell ide …

    Amit most csinál a világ,
    az pontosan a biliában leirt próféciák beigazolódása…
    ( keresztények megölése, üldözése, hamisságokhoz való odafordulás, és testi örömök keresése-lelkiek helyett… )

    LEGYEN BÁTORSÁGOTOK ENNEK A RFID CHIPNEK, TESTI MEGBÉLYEGZÉSNEK
    AMI ÖRDÖGI, ÉS ÁLLATI

    NEMET MONDANI !!!
    NEM, NEM ÉS NEM !!!

    NE A LÁTHATÓRA, ÉS A TESTI ÖRÖMÖKRE, HASUNKRA GONDOLJUNK
    HANEM

    GONDOLJUNK A LÁTHATATLANRA .
    mert az első, ideig -óráig fog csak tartani,
    az utolsó pedig….

    ÖRÖKKÖN – ÖRÖKKÉ !!!

  2. A bankokat ki kéne vonni vonni a forgalomból, semmi hasznuk, csak gyilkolnak. A virtuális pénz egy rémálom, azt csinálnak vele amit csak akarnak. A kápé olyan amilyen, de legalább nem lehet annyi visszaélést csinálni vele mint a mindenki drótra kötésével. FÉRGEK EZEK MIND.

  3. Márpedig az ötlet nem hülyeség, csak a jelenlegi pénzrendszer (papírpénz és a rá képzett számlapénz) okozza a nehézséget illetve a kamat. Az alapfeltételezése az volt egyes XX. századi közgazdászoknak h. a kereslet alapvetően hiányos, a kibocsátás (áru és szolgáltatás) mellett elmarad a fogyasztás (ami egyben jövedelem is) és ez tömeges munkanélküliséget okoz. Nő a munkanélküliség, csökken az összjövedelem, vállalati csődök és bankcsődök következnek be az adósság meg elszáll. Ennek okát a megtakarításokban látták (Keynes és a legradikálisabb Silvio Gessel). Keynes úgy próbálta egyensúlyba hozni az áruk (kibocsátás) és a fogyasztás (elköltött jövedelem) egyensúlyát, hogy alacsony kamatok mellett a költségvetés plusz pénzt vitt a rendszerbe/fogyasztásba, jegybanki addicionális pénzből (jegybanki pénzteremtéssel, nyomtattak pénzt). Így helyreállította a kibocsátás és a kereslet egyensúlyát. Ezt a rendszert ismerjük a kapitalizmus 30 aranyévének (1950-1980). Silvio Gessel (és szerintem ez a legfigyelemre méltóbb) negatív kamatot vetett ki minden pénzre. Elmélete az volt hogy a “pénznek hatalma van az áru felett” és ezt, ill. a pozitív kamatot (ok) pedig meg kell szüntetni (mert ez adja a pénz fölényét az áruval szemben). 1932-ben (tehát a válság mélyén) Wörlgben bevezették S. Gessel rendszerét és az eredmény figyelemreméltó volt. Míg Ausztriában 1 év alatt 20%-kal nőtt (korábbi + 20%) a munkanélküliség, addig Wörlgben 25%-kal csökkent!!!!! Persze a szakirodalom azt nem említi h. itt két vesztes volt a bankrendszer és a pénzvagyont felhalmozó.
    Silvio Gessel idézet 1918-ból:
    “Annak ellenére, hogy a népek szentül megígérték, hogy a háborút örök időkre elítélik. Annak ellenére, hogy milliók kiáltottak: soha többé háborút. Minden szép jövő reményének ellenére azt kell mondjam ha a mai pénzrendszer, a kamatos gazdaság fennmarad akkor ki merem jelenteni nem telik el 25 év és egy új még borzalmasabb háború fog kitörni. Én a fejlődést tisztán látom magam előtt, a mai technikai szint lehetővé teszi, hogy a gazdaság kimagasló eredményeket érjen el. A tőkefelhalmozódás a háború nagy veszteségei ellenére hamar újratermelődik és a túlkínálat a kamatot hamar le fogja nyomni. Ekkor az emberek pénzt kezdenek el felhalmozni és a gazdaság ettől összezsugorodik és a munkanélküliek nagy tömege kerül utcára. Sok helyen az lesz kiírva, hogy a munkakeresőknek nincs helyük ebben az országban, de a lustákat teli pénztárcával szívesen fogadjuk. Mint a régi időkben újra ágyúkat fognak gyártani, de ekkor legalább a munkanélkülieknek lesz munkájuk. Az elégedetlen tömegek között vad, forradalmi mozgalmak kelnek életre és a nacionalizmus mérges növénye ismét burjánzani fog. Egyik ország sem fogja megérteni a másikat és újra háború lesz.”

    1. A helyzet csalafintasaga az, hogy a keszpenz eltorleset, mint “szuksegszeru” lepest hirdetik.
      Azaz mintegy “eszkozkent” tekintenek erre a lepesre, amely aztan majd elhozza a varva-vart gazdasagi fellendulest.
      Mi van azonban, ha a kerdest megforditjuk? Es ugy kozelitjuk meg, hogy a keszpenz eltorlese maga a cel, melynek eleresevel egyidoben be lehet vezetni a totalis tarsadalmi kontrollt.
      Ebben az esetben a “cel” elerese erdekeben az igazi “eszkoz” maga a 2007-2008-as valsag, es az azt koveto kamatcsokkentesi ciklus is csak eszkoznek tekintheto. Mikozben a nagy szereplok tulelnek, sot meg gazdagodnak is az egeszen.

      A keszpenz eltorleset mint “eszkozt” feltuntetni a jolet eleresenek remenyet lebegtetve, ez szemfenyvesztes es hazugsag, amellyel konnyu megteveszteni a tomegeket (de meg a “tanult” kozgazdaszokat is).
      Csakhogy nem szabad elfelejteni, – ezt egy baratom fogalmazta meg egy masik forumon – hogy “Kevesen tudják, de közgazdaságtan morálfilozófiából nőtt ki.” Tehat nem feltetlenul egy egzakt, es csak a matematikara epulo “tudomany”. Mivel mindig a legoptimalisabb allapotot, a steril korulmenyeket feltetelezi. Altalaban nem veszi szamitasba peldaul a korrupciot, es a romlott emberi termeszetet.

      1. “kamatcsokkentesi ciklus is csak eszkoznek tekintheto” Ha nem csökkentik a kamatot 0%-ék környékére, akkor már a ‘munkanélküliek népes tömege’ szétverte volna a rendszert. Ez egy kényszer volt. Ez a papírpénz rendszer egy instabil rendszer, amit az arany a belső értékével tudott kezelni (felhalmozás), azt a papírpénz nem teljesen tudja stabilan betölteni (ellentét állhat fenn -és fenn is áll- a felhalmozás és a forgalom között, ahogy a cikk is szemlélteti). Ennek a rendszernek fejlődési szakaszai vannak, tehát tekinthetünk rá mint egy kísérletre. A kísérlet vagy hiperinflációval végződik vagy recesszióval, de rendre mindig kudarcot vall. Sajnos az arany mennyisége és a forgalom pénzigénye meg nem állt szinkronban.

        1. Igaz.
          Azonban felhivnam a figyelmet, hogy a “Kozponti Bank” mint intezmeny – amely a piaci folyamatokba beavatkozva diktalja az alapkamatot – Karl Marx otlete, amely a tarsadalom feletti kontroll megvalositasa erdekeben szuletett.
          A tiszta alaphelyzet az lenne, ha a kolcsonado es a kolcsonvevo kozotti megallapodas – minden egyes esetben – hatarozna meg a kamatot.
          Igy a “kolcson-piacon” kialakulna egy kamatkornyezet (jobban fogalmazva egy kamat-piac) es egy egeszseges kamatverseny is, ahol nem allambacsi, vagy egy bankarcsoport hatarozna meg (jelzem ez monopol helyzet!) a kamatokat, hanem az eppen aktualis gazdasagi kornyezet.
          Egy valoban szabad piacon (azaz tiszta kapitalizmusban, ami egyebkent mar 1913 ota nem letezik) nem lennenek mentocsomagok es bankmentesek sem. Aki rosszul safarkodik, az egyszeruen tonkremenne. Igy ervenyesulne a “piac” ontisztito szerepe.
          Nem kellene kuzdeni egy mestersegesen deformalt, korrupt, kizsakmanyolo rendszer takolmanyanak toldozgatasaval (mintahogy ez ma tortenik), es igy fel sem merulnenek olyan “unortodox” megoldasi javaslatok, mint a fizikai fizetoeszkozok torlesenek szuksegessege.
          Persze tudjuk, hogy a rendszernek maganak ez nem erdeke, mivel kicsuszna a kezebol az iranyitas. Anelkul pedig nem tudna hatalmat gyakorolni az emberek felett.

          Visszakanyarodva tehat Marxhoz. Ahol szabad kamat nem letezik (marpedig ahol egy kozponti jegybank hatarozza meg az aktualis alapkamatot, ott szabad kamat nem letezik), ott valodi szabadsag sem letezik. Diktatura ez, ahol az emberek a virtualis kamat altal kizsakmanyolt rabszolgak. A kamatos kamat (ami ugye a kotelezo tartalekrata rendszer altal bele van kodolva a hitelezesi lancolatba) biztositja ez eroforras-elszivast globalisan, a szegenyebb retegektol az extra gazdag retegek – azaz az iranyitok – fele.

  4. Nem vagyok közgazdász, de annyit látok én is hogy érdekes közgazdász lehet ez a Willem Buiter, mert nem tudja azt az alap tézist, hogy a pénzen van adó, amit kamatnak nevezünk. És épp ezért is van probléma, mert a pénzutáni kamatot elő kell teremteni valahonnan, Általában ez a munka értékéből jön létre. Vagy a tőzsdén, ami szinte csak virtuálisan létezik, és itt is gondot okoz a nagy mennyiség. Ugyanis sokkal több pénz lehet virtuálisan, mint amennyit fizikailag kinyomtattak. Ergo- ha mindenki egyszerre szeretné kivenni a pénzét, összeomlana a bankrendszer, mert nem létezik annyi pénz, amennyit számlán virtuálisan vezetnek. Ettől fél legjobban a bankrendszer. Magát a pénzt kellene megszüntetni, de mit találnánk ki helyette? Jöhetne sokkal jobb kamatmentes cserekereskedelmi rendszer, de ezt nem lehet nagyban, globálisan multi cégek közt elképzelni, egyébként sem engednék a nagyhatalmak, vagy a magánpénzoligarhia csoportja az elit. Azért mert ezzel a kamatmechanizmussal tartja kordában, kontroll alatt, rabszolgaságban az emberiséget egyfajta szabályt ráerőltetve az egyénre: dolgozz, ha pénzt akarsz, dolgozz, hogy kifizesd a hitelt, dolgozz, ha élni akarsz.

    1. Szia!

      A rendszerben nyilvantartott globalis osszegnek mindossze a 8%-a a fizikai keszpenz (ebben benne van a forgalomban nem levo, raktarozott keszpenzmennyiseg is) vilagszerte.
      Igy konnyen belathato, hogy ha a nyilvantartott penzeszkozoknek mindossze 10%-at kivennek az emberek, akkor az egesz rendszer osszeomlana.
      Ha viszont eltoroljuk a keszpenzt, akkor ez sosem tortenhet meg. Raadasul egy kvazi azonnali 8%-os novekedest erunk el a rendszeren belul, ami a jelenlegi “konjunkturat” tekintve feler egy 5 eves globalis novekedessel is. Tehat ha szarazon a kozgazdasagi elonyoket nezzuk, akkor a hatranyok tenyleg elenyeszoek az elerheto elony mellett.
      Termeszetesen ez nem a “kisember” szamara fog elonyt jelenteni, hanem kizarolag a “fenevad rendszer” es annak kiszolgaloi szamara.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend