Tudomány és technika

Az új óriásplakát lefilmezi az arra járókat és a mobiljukat is követi

?Hé, fehér Evoque! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.?
?Hahó, fehér Evoque! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.?

Forrás: Activist Post

Az elmúlt években egyre több olyan célzott hirdetési módszerről hallani, amik még George Orwell fantáziáját is meghaladják. Szó volt már az adathalász és megfigyelő kirakati babákról, utcai lámpákról, tévékről és egyéb kütyükről.

A legújabb a sorban az Immersive Lab óriásplakátja, ami a járókelők arcát megfigyelve jelenít meg személyre szabott hirdetéseket. Hétfőn pedig egy olyan új generációs óriásplakát megjelenéséről értesülhettünk, ami háromszögeléssel azonosítja a célközönséget.

Látod azt az óriásplakátot? Lehet, hogy a plakát lát téged!

A Channel Outdoor Americas reklámcég az AT&T szolgáltatóval és egy sor egyéb technológiai és adathalász céggel együttműködve olyan hirdetési rendszert hozott létre, ami a hirdetőfelületbe beépített megfigyelőeszközöket és a mobilok helymeghatározási funkcióit vegyítve elemzi az emberek szokásos útvonalát és vásárlási szokásait. A Radar nevű program első körben 11 helyszínen került bevetésre hétfőn, de a tervek szerint egy éven belül az Egyesült Államok egész területét szeretnék lefedni.

?Hé, Audi Q7! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.?
?Hahó, Audi Q7! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.?

A kamerával felszerelt óriásplakát önmagában nem újdonság, de a mobilos helymeghatározás integrálása az adathalászatba igen.

Az óriásplakátok által gyűjtött adatok közé tartozik majd a járókelők átlagéletkora és neme, és az általuk látogatott boltok listája, valamint az ezekben eltöltött idő hossza. Az óriásplakátok által összegyűjtött információkat összevetik harmadik felektől kapott adatokkal, így az eredményként kapott információ rendkívül értékes lesz a hirdetők számára.

A csapatmunka lényege tehát, hogy az óriásplakát beazonosítja az arra járót, a többi résztvevő pedig a mobilja segítségével követi az illető fogyasztási és vásárlási szokásait.

Természetesen nem meglepő, hogy az adatvédelmi aktivisták elítélik a módszert.

?Az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy ilyen módon célozzák és követik őket,?

nyilatkozta Jeffrey Chester, a Digitális Demokrácia Központ ügyvezetője.

?Hátborzongató és minden tekintetben sérti az adatvédelmi szabályokat.?

Az Elektromos Privacy Information Center szerint a céges megfigyelés azért nagyon aggasztó, mert előkészíti a terepet az állami megfigyelés számára. Például az amerikai hadsereg kutatásfejlesztési hivatala, a DARPA sokszor magáncégeket használ alvállalkozóként az új haditechnikák kifejlesztésére. Ugyanez a helyzet a megfigyeléssel is.

A fogyasztói profilok elkészítésével a magán cégek tulajdonképpen társadalmi bétateszteket futtatnak, amik közül az állam kedvére kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. Kedves Pál testvérem,
  íród és vallód:
  “Krisztuson keresztül van megoldás. Akinek gyökeret vert a szívében az Ige és az Igazságban kezd el járni ? még csak át sem ment a szűk kapun, egyszerűen csak afelé halad ? már kigyomlálódik kívánságai közül a gonosz nagy része, amikor pedig valaki elfogadja az örömhírt, el is hagyja azokat. ”

  De mi van akkor, ha még csak az a bizonyos szűk kapuhoz vezető úton haladsz és eközben áll be hirtelen a vég?
  Mert az alapján amit írtál, neked így a pokolba a helyed. Hát miféle igazság és szeretet lenne ez egy Isten részéről?
  Kérlek ne haragudj rám, nekem nem szokásom a kekeckedés, pedig sokan annak nézik, vagy nevezik, de én szeretem a számomra igen fontos kérdéseket kibeszélni magamból.
  Ha ezen majd túl leszünk, mindannyiunk örömére, majd lesz egy következő kérdésem 🙂

  1. Kedves Adrián,

   ki nem állom a kekeckedést, de az építő kérdéseket, amik az igazság felé vezetnek, nagyon is szeretem – és ilyen kérdés a Tiéd is. Hálás vagyok érte!
   Az én fejemben is megfordult már ez, amikor találkoztam és végiggondoltam Jézus beszédeit. Vajon mi van azokkal, akik úton vannak – egyáltalán, vannak-e úton a hívők a hívő állapot felé?
   Ezt a következőképpen tudtam feloldani: egyrészt több igeversből nekem az jött át, hogy Isten számára az idő, mint olyan, nem létezik. (Ő a Vagyok, ha úgy tetszik) Ez nagyon fontos alapja annak, hogy megérthessük az “úton levők” problémáját: csak nekünk tűnik úgy, hogy úton vagyunk és _majd_ át kell mennünk a szűk kapun.
   Nézzük idő figyelembevételével: adatott több évtized, eseménnyel teli, mindennapjainkat megélve eljutunk a hívő állapotba abban a pillanatban, amikor megérlelődik bennünk egy döntés és átmegyünk a “szűk kapun” (azért nem fejtem ki bővebben, mert bár a lényege mindenkinek ugyanaz, személyenként mégis különböző a “szűk kapu”, a lemondás); azaz egy több évtizedes folyamat lezárult. Képesek voltunk meghozni a döntést, elfogadtuk a megváltást. Ha nem voltunk képesek meghozni, akkor nem fogadtuk el.
   Most vegyük ki az időfaktort: hívők vagyunk, vagy éppen nem. Isten mindent lát, mindenre hatással van, és nála nincs időfaktor. Látja azt is, a jelenlegi állapotunkból hova tartunk (esetleg tartanánk) döntéseinkkel; mindent tud rólunk, ez nagyon fontos. Ő teremtett minket.
   Ha elindulunk azon az úton, mindegy, mikor jön a vég – amennyiben bennünk jó táptalajba esett a mag, szárba szökken és gyümölcsöt hoz, csupán idő kérdése, amit – ismételve magamat – figyelmen kívül hagy Isten az Ő végtelen kegyelméből.
   Mindegy tehát, hogy mikor állunk be a gazdához a szőlőbe munkásnak, reggel, délben vagy este, az egy dénárt mindenki megkapja.
   Ezt a problémát nem könnyű megértetni olyanokkal (=velünk) akik végesek egy olyan szemszögből, ami végtelen. Jézusnak mégis sikerült, áldom is ezért.

   1. Az Úr Jézus szinte ugyanazt fejezte ki több példabeszédben. Hol innen, hol onnan mutatta meg ugyanazt, több “nekifutásból”. Nem kell elképzelni a kaput és az utat tehát úgy hogy azok összefüggnek.
    Szó volt keskeny és széles útról, ezek egymással SZEMBE vannak állítva. Szó volt egy széles kapuról és egy keskeny kapuról, szintén szembeállítva.
    És ahogy Pál írta, főleg a munkásokról, akiknek ugyanaz a bére bármikor is álltak be az Úr szőlőjébe.
    Nem is reklamációs alap 🙂 hiszen az Úrral lenni, neki “dolgozni” remek, jó dolog! Csak ezzel a példabeszéddel is azt akarta jelezni, hogy ŐNÁLA nem úgy folynak a dolgok mint az embereknél, nem olyan az Ő igazsága: :”az én gondolataim nem a ti gondolataitok, az én utaim nem a ti utaitok”!

 2. Milyen jó lenne, ha lenne ilyen a belvárosban is, sokkal jobb lenne a közbiztonság, drasztikusan csökkenne a bliccelők száma. Egy élhetőbb társadalom, nyugodtabb élet, emellett teszem le a voksomat.
  Hajrá óriásplakát!

  1. Aki másokra veszélyes, sumákol, bliccel, stb. az szívéből csinálja, mert így dönt. egy plakát nem állítja meg a szívből hozott döntést, csak a cselekedeteket odázhatja esetleg. Pótszer, pótcselekvés, az Igazság helyett (ami a szívedben meghozott döntéseidet igazítja jó irányba) egy kézzel csinált eszköztől várni a változást – félmegoldás, de talán még az sem. Ideig-óráig hozhat eredményt, de megoldást nem.
   Krisztuson keresztül van megoldás. Akinek gyökeret vert a szívében az Ige és az Igazságban kezd el járni – még csak át sem ment a szűk kapun, egyszerűen csak afelé halad – már kigyomlálódik kívánságai közül a gonosz nagy része, amikor pedig valaki elfogadja az örömhírt, el is hagyja azokat. Nem csak egy plakát közelében, olyanra sosem lesz már szüksége.
   Lehet azzal érvelni, hogy ez nem működik a világban mindenkinél, meg hogyan lehet ezt megvalósítani – szó sincs róla, hogy mindenki be fogja fogadni. Attól még ez a működő megoldás.

   1. Kedves Pál!

    Érződik,hogy szívedből mondod ezt,én szintén ugyanígy érzem,hogy az a plakát csak félmegoldás.

   2. A mi véleményünktől függetlenül, nagy sikere lesz mindenféle kukkolásnak, TÉNYLEG nincs kritikus környékeken autólopás, viszont SAJNOS nem értik meg az emberek, hogy nem a figyelem miatt kell “jónak lenni” hanem az belülről, a szívünkből boldogsággal tölt el.
    Nagy sikere lesz azért is, pl a beültetett csipnek, mert akkor semmi esély nem lesz elbújni, és az emberek örülni fognak, mert ugye, milyen sokba kerülnek a börtönök!
    Ezen túl pedig, hadd lássák hogy “én jó vagyok” nem olyan mint egyesek … Ez szintén erősíteni fogja az ilyesmi elfogadottságát.Szerintem még ünnepelni is fogják vakon, ezek miatt! És sajnos, hiába fogjuk mondani, hogy “eszednél légy ott van a Bibliában”!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend