Gazdasági válság

Putyin tanácsadója egy dollárellenes szövetség létrehozását javasolja az Egyesült Államok agressziója ellen

Glazijev

Forrás: zerohedge.com

Az ukrajnai helyzet és a nyugati szankciókra adott orosz válaszok (amelyek működésbe hozták az eurázsiai tengelyt és szorosabbra fűzték a kínai-orosz kapcsolatokat) néhány hétig elkerülték a sajtó címoldalait. Még mindig nem világos, hogy a nyugati média miért ejtette az ukrán témát, különös tekintettel arra, hogy a Donyeckben folyó csatározások egy cseppet sem csillapodtak és több tucat életet követeltek mindkét oldalon.

Elképzelhető persze, hogy a sajtócsend jól jön az orosz politikai elitnek. Az Oroszország Hangja például arról ír, hogy miközben az amerikai figyelemelterelő gépezet más területeket céloz, Oroszország a következő lépésre készül.

glazyev 2Szergej Glazijev, Putyin egyik tanácsadója, már márciusban javasolta, hogy a szankciókért cserébe Oroszország szabaduljon meg amerikai kötvényeitől és ejtse a dollárt. A javaslat úgy tűnik bejött, hiszen a Kreml megtartotta a Krím feletti hatalmat, a nyugati szankciók pedig mintegy varázsütésre abbamaradtak. A történelmi jelentőségű orosz-kínai gázmegállapodás is részben Glazijev munkájának köszönhető.

Az orosz Argumenti Nedeli nevű oldalon megjelent cikkében Glazijev részletezi, miként lehetne ?aláásni az Egyesült Államok gazdasági erejét? és ezzel arra kényszeríteni az országot, hogy felhagyjon az ukrajnai polgárháborúval. Glazijev szerint ennek egyetlen módja egy új hidegháború elindítása, aminek végcélja a dolláralapú rendszer összeomlása lenne.

A cikkben Glazijev azt írja, hogy Washington katonai intervenciót próbál kiprovokálni Moszkvától a kijevi juntát használva csalétekként. A terv sikeres kivitelezése esetén Washington szerinte számos előnyre tenne szert. Először is újabb szankciókat tenne lehetővé Oroszországgal szemben. Például leírhatnák Moszkva amerikai államkötvény portfólióját. Ami viszont ennél is rosszabb, hogy az orosz cégek nem lennének képesek fenntartani az európai bankok felé fennálló tartozásaikat.

Glazijev szerint az Oroszország elleni szankciók úgynevezett ?harmadik fázisa? hatalmas érvágás lesz az Európai Unió számára, amelyben a veszteségek az ezermilliárd eurót is meghaladhatják. Ez olyan mértékben gyengítené az európai gazdaságot, hogy eredményeként az Egyesült Államok maradna az egyedüli ?biztonságos menedék? a világon. Az Oroszország elleni kemény szankciók kiütnék a Gazpromot az európai piacról és utat engednének a sokkal drágább amerikai földgáznak.

Az európai országok felsorakoztatása egy Oroszország elleni fegyverkezési verseny és katonai hadművelet mellett, lehetővé tenné Washington számára, hogy a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséghez hasonló egyezmény megkötésére kényszerítse az Uniót, ami az Egyesült Államok gazdasági gyarmatává alakítaná Európát. Glazijev szerint egy újabb európai háború kirobbantása az Egyesült Államokat erősítené, az EU számára pedig kizárólag problémákkal járna. Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok a globális és regionális háborúkat saját gazdasága javára használjon és a Fehérház most az ukrán polgárháborús helyzetet próbálja kihasználni a régi trükk megismétlésére.

Glazijevnek az ellenlépésekre tett javaslatai elsősorban az amerikai háborús gépezet legfőbb erejét támadják: a Fed nyomdáját. A tanácsadó egy ?széleskörű dollárellenes szövetség? létrehozását javasolja, amelynek olyan országok lehetnének tagjai, amelyek képesek és hajlandóak teljes mértékben felhagyni a dollár használatával nemzetközi kereskedelmükben. A szövetség tagjai emellett dollártalanítanák tartalékaikat is. Glazijev azt tanácsolja, hogy a dollárban denominált eszközöket kezeljék toxikus befektetésként, a szabályozó testületek pedig követeljenek 100 százalékos fedezetet ezekre. A dollárellenes koalíció létrehozását a háborúellenes koalíció első állomásaként jellemezte, amivel az amerikai agresszió megállítása lehetővé válhat.

Nem meglepő, hogy Glazijev szerint egy ilyen politikai koalícióban az európai üzleti közösség játszaná a főszerepet, hiszen az Egyesült Államok hidegháborús taktikája és egy újabb háború kirobbantására tett kísérletei leginkább az ő érdekeiket sértik. Látva Oroszország, Németország, Franciaország és Ausztria legbefolyásosabb üzletembereinek erőfeszítéseit az Oroszország elleni szankciók megállítására, Glazijevnek igaza lehet. Washington azzal találhatja szemben magát, hogy az Ukrajnáért folytatott háború igen gyorsan a dollártól és az Egyesült Államoktól való európai függetlenségi háborúvá alakult.

Előző posztKövetkező poszt

16 hozzászólás

 1. Látható a fenti cikkből:
  Az emberi élet egy kalap sz@art nem ér a nagyhatalmi játékban.
  kb. ennyit ér (k. sz@rt) egy ország szuverenitása -semmit, nincs ilyen.
  Óriási a kontraszt a valóság és az fősodratú média által sulykolt világkép között. A téma nem új keletű: pénzforgalom feletti jog megtartása, megszerzése.
  kb. annyit érnek mai közgazdaságtan könyvei amennyit egy emberi élet. A témát jobban megérthető a 60-80 évek pénzelméleti, pénzügyi szakkönyveiből.

 2. Visszatérve az oroszokhoz, aki nálunk Aczél volt, az a Szovjetúnióban Gorbacsov! Ő is a Soros-barátságból kifolyólag csinált peresztrtojkát a saját trojkájából.

  Most Putyin próbálja visszaszolgáltatni legalább az egykori Oroszországot az oroszoknak. És ő a második a”rendszerváltók” közül, aki nem vágyik többre a sajátjánál, de ahhoz legalább ragaszkodik. Az első Havel volt, aki inkább lemondott a szlovákokról, hogy épségben megtarthassa Csehországot a bohémeknek.

  Bezzeg a magyarországi Soros-tanítványok , Jeszenszkyvel az élükön! Még a felvidéket is átjátszották az ukránoknak, holott nem is ők kaptám meg a területet a troanoni sorosoktól, hanem a szétesett Szovjetúnió.

  Na, és délen mi történt? Életeket áldoztak Soros növendékei névleges területekért.

  Mert amúgy már az egész úgyis a Soros-klikké.

 3. Thea!
  dzsordzs s(za)oros … az arc a lélek tükre!…már akinek van lelke! (na az ilyen képektöl vannak “rémálmaim”!
  Total, thriller, horror, okádék!
  Az a kijelentés, hogy ” jótékonykodik” már-már a holokamu fantasy müfaj! TASZ, AI, Helsinki Bizottság, Négy M(p)ancs és ki tudja hány(adék) fajta romboló, bomlasztó és züllesztö paraziták serege, minden csak nem magyar! Inkább a cián-liberál-kereszténygyalázó söpredék!
  Ugye nem voltam túl “kemény”? 😀 …csak tényszerü!

  1. Nem is a két “szép” szeméért linkeltem a cikket, hanem azért, mert a hatalomban elfoglalt helye miatt egy-két következtetést le lehet vonni a nyilatkozataiból. Én például most azt, hogy Glazijev talán jó helyen kapizsgál. Amúgy ritkán olvasni a magyar médiában ilyen “szép” önéletrajzot Sorosról. Ezen én is mosolyogtam.

  1. “.. Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel támogatja a fejlődő országok civil szervezeteit..”

   Hihihi! Éppen a Soros-Aczél paktumnak, és az MSZ(M)P-Soros közös “civil”
   alapítványának köszönhetjük mi is, hogy nem jöhetett létre valódi rendszerváltás 1990-ben.

   Viszont a káder dűlő valamennyi dinasztiája ma már milliárdos here lett az országban, lelkes híve Mr. G. Soros világmegrontó ideológiájának.

   Egyébként őkelme NEM MAGYAR, csupán magyarországi születésű nemzetközi szélhámos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend