Idők jelei

Milliók az ‘őrület’ határán

“Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, amik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.” – Lukács 21:26

Forrás: wnd.com

Terrorizmus, káosz és félelem a jövő miatt. A globalizáció és a félelemkeltés korában a világ alapvető változásokon megy keresztül.

Ezzel nyilván a legtöbben tisztában vannak, amit azonban csak kevesen látnak, hogy ezek a változások emberek millióit sodorják az őrületbe vagy a depresszió és önpusztítás mélységeibe.

Néhány megfontolandó tény ezzel kapcsolatban:

 • Az öngyilkosság vált az elsőszámú sérülésből származó halálozási okká az Egyesült Államokban, megelőzve az autóbalesetek okozta haláleseteket is. Ami ennél is aggasztóbb, hogy a tavalyi év során több amerikai katona vetett véget önkezűleg az életének, mint ahányan harc közben estek el.
 • Az USA munkavállalóinak egyharmada szenved krónikus stressztől. A 18-33 évesek igen nagy százaléka aludni sem tud miatta illetve depresszióban vagy pánikbetegségben szenved.
 • Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint minden ötödik középiskolásnál diagnosztizáltak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD), New Yorkban pedig minden ötödik 6-12 közötti gyerek szenved ettől vagy más hasonló betegségtől, mint például pánikbetegségtől, depressziótól vagy bipoláris zavartól.
 • Több tanulmány is kimutatta, hogy a stressz több súlyos betegség kiváltója lehet. A krónikus stressz például kulcsfontosságú szerepet tölt be a rák kialakulásában, ami a második legfőbb halálozási ok az Egyesült Államokban (a világon pedig a hetedik) és a szívbetegségek kialakulásánál is fontos tényező.
 • A 12 év feletti amerikaiak 11 százaléka szed valamilyen antidepresszánst, amelyek köztudottan megváltoztatják az ember hangulatát, olyannyira, hogy a gyógyszerügyi hatóság ‘öngyilkossági’ figyelmeztetésével kerülnek forgalomba. A nőket különösen nagy arányban érinti a depresszió. A 40-50 év közötti amerikai nők 23 százaléka szed antidepresszánst.
 • Ehhez adjuk hozzá azt a sok tízmillió embert, aki valamilyen pszichiátriai gyógyszert szed. A példa kedvéért 6,4 millió 4-17 év közötti gyerek szed orvosi utasításra Ritalint vagy hasonló pszicho-stimulánst az Egyesült Államokban. Ne feledkezzünk meg a lakosság 28%-át képviselő alkoholistákról sem, ami további 60 millió embert jelent, vagy a 22 millió emberről, akik ilyen-olyan gyakorisággal használnak kábítószert. Ezek tudatában egy igazi begyógyszerezett ország tárul a szemünk elé.

Az óceán túlpartján sem sokkal jobb a helyzet.

Egy komoly 2011-es tanulmány szerint az európaiak 38 százaléka, 165 millió ember, szenved valamilyen mentális vagy neurológiai betegségben, mint amilyen a depresszió, a pánikbetegség, az álmatlanság vagy a demencia:

Az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium kutatásának eredményei szerint a leggyakoribb zavarok a következők: 69 millió embert érint valamilyen szorongás (ide tartoznak például a különféle fóbiák vagy a pánikbetegség), 29 millió ember szenved álmatlanságban, 30 millió depresszióban. 20 millió embernek van olyan lelki hátterű betegsége, amely testi tünetek formájában jelentkezik (ezek a szomatoform tünetek, régi nevükön pszichoszomatikus betegségek). 17 millió ember pedig alkohol- vagy drogfüggőségben szenved. A fiatalok 5 százaléka hiperaktivitással vagy valamilyen figyelemkoncentrációs zavarral küzd, a 85 év feletti idősek csaknem harmada pedig az időskori elbutulással, azaz demenciával.

Mi történik? Miért nem képes a modern orvostudomány megoldást találni ezekre az igen súlyos problémákra? Miért nem képes az emberiség által felhalmozott hihetetlen mértékű tudás boldoggá tenni? Miért van az, hogy a boldogság helyett az emberek egyre több stresszt tapasztalnak, ami fokozódó lelki nyomorhoz, tragédiához és halálhoz vezet?

Tényleg nincs megoldás?

A stressz, a nehézségek, a csalódások vagy balesetek az élet elkerülhetetlen részei. Egy egészséges társadalomban azonban, ahol a család egysége erős, ahol az erkölcsi értékek alapvetően szilárdak, az egyén sokkal kevesebb stresszt tapasztal, mint mondjuk egy perverz társadalomban. A mai világban, ahol a család egysége egyre gyakrabban esik szét, ahol a sérült kultúra kigúnyolja a hagyományos értékeket, ahol káosz uralkodik a gazdaságban, a monetáris rendszer pedig szétesőben, és ahol demagógok és szociopaták irányítják az országot (és a világot), az élet nehézségei megsokszorozódnak, az igazi megoldásokat pedig hamis ígéretekkel vagy gyógyszerekkel próbálják helyettesíteni.

Így történt, hogy Amerika, amely egykor a világ reménysége volt, egy lehangolt, dühös nemzetté vált, megállíthatatlanul haladva a hagyományos értékektől és szabadpiaci kapitalizmustól a szocializmus felé. Ez már önmagában is feszültséget szül, mert azzal elég sokan tisztában vannak, hogy a szocializmus végül a szabadság és jólét elvesztését hozza.

kilakoltatas

Emellett ott vannak a gazdasági nehézségek. A szüntelenül folyó kilakoltatások, csődök, stagnálás, munkanélküliség, elszegényedés, emelkedő árak és az államcsőd, most már az állampolgárokat sújtó ‘kiadáscsökkentésekkel’ megtetézve.  Fontos megérteni, hogy a kormány intézkedései nemcsak szándékosak, hanem egyenesen stratégiai fontosságúak a hatalom számára. Az elit által kívánt radikális változásokat nem lehetne véghezvinni miközben a lakosság nyugodtan éli világát, boldogan, elégedetten, hálásan Isten áldásaiért. Arra van szükség, hogy az emberek feszültek és elégedetlenek legyenek.

Elegendő elolvasni Saul Alinsky hírhedt “A radikálisok 12 szabálya” című írását, hogy megértsük: a radikális változásokhoz fontos, hogy a népet folyamatos nyomás és feszültség alatt tartsák, folyamatosan dédelgetve régi sérelmeiket. Egyszóval mindig legyenek dühösek.

Természetesen a hagyományos értékek elleni támadás középpontjában Isten elutasítása áll (elsősorban a társadalmi elit által), ami a társadalom dezintegrációjához vezetett és kinyitotta Pandora szelencéjét.

Sajnos a pszichológia kevés esetben tud igazi megoldást nyújtani az embereknek, hiszen a szekuláris, mechanikus folyamatokon alapuló gondolkodáson alapul, ami szerint minden mentális, érzelmi és lelki probléma genetikai vagy élettani eredetű. A bűn, mint olyan nem létezik. Nincs lélek és nincs erkölcs. Az egészséges vagy ‘jó’ tulajdonságok, a megértés, a megbánás és megbocsátás – az igazi gyógyuláshoz elengedhetetlen feltételek – fel sem merülnek. Kérünk egy receptet és futunk a gyógyszertárba.

A kiút

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a kérdést, a gyógyuláshoz három alapvető területre kell összpontosítani:

1)       Az igazán egészséges étrend. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a helytelen ételek vagy a túl sok étel fogyasztása komoly problémákhoz vezetnek. Kerüljük az egészségtelen, magas cukortartalmú, agyonkezelt, vegyszerezett, tartósított, mesterségesen ízesített, édesített ételeket. Ezek testünk és elménk számára is egészségtelenek. Dr. Lee Hieb nagyon találóan fogalmazta meg a követendő szabályt: ?Ha a dédanyám nem ismerné fel, hogy egy ételről van szó, nem eszem meg.?

2)       A rendszeres testmozgás. A testmozgás a testi egészségen kívül számos egyéb jótékony hatással bír, többek között csökkenti a stresszt.

3)       A rendszeres nyugalom és elmélkedés, az Istennel imában töltött idő elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabaduljunk mindattól, ami szívünkbe férkőzött és nem oda való. Adjuk át problémáinkat, frusztrációinkat Istennek. Ma már egyre több orvos is tisztában van azzal, hogy a düh és a keserűség számos mentális és egyéb betegség kiváltója.

Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy nem a stressz tesz beteggé, hanem a stressz kezelésének módja, illetve ennek elmulasztása. Amikor a problémák a szokásos felgyülemlő düh és frusztráció helyett türelemmel és hittel találják szemben magukat, egy csodálatos dolgot tapasztalunk: a stressz, ahelyett, hogy megbetegítene vagy hátráltatna, igazából erősebbé tesz és végül igazi, kipróbált békét, olyan békét eredményez, ami a legnagyobb viharban is kitart.

Jakab

Maradj nyugodt!

A stressz, ami tulajdonképpen a bibliai ‘megpróbáltatás’ vagy ‘szorongattatás’ kifejezések modern megfelelője, a hit megpróbálója. Az élet fontos része, ami által tanulunk, és jó esetben növekszünk.

Jézus nemcsak megváltást hozott nekünk, de azt is megmutatta, hogyan kezeljük a stresszt, amikor a kereszthez szegezve Isten bocsánatát kérte kínzóinak. Jézuson keresztül a bűneink bocsánatot nyertek, most már csak azt kell megtanulnunk, hogyan éljünk a jelenben. Hittel, türelemmel, kitartással.

“A ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez.” – Jakab 1:3

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

 1. nos eppen az a stressz maximalasa , hogy Jesuat felszegeztek ahova oda , es azzal gunyolya a Sauluspaulusi alkatolicizmus , h
  ogy megvaltotta az embereket … mindenkit juhganyenak nezek ???

 2. Ida írta:
  “Úgye nem azt akarjuk ezzel mondani, az öngyilkosjelölteknek, hogy egyenek tanyasi csirkét, és akkor oké lesz minden? És lehetőleg, saját maguk vadásszák le, hogy meglegyen a kellő testmozgás is? Utána pedig szundítsanak egyet az árnyékban, és gondoljanak szép dolgokra?!”

  🙂 ez nagggyonn jóóó!! 🙂 ugyanis a testmozgás ezután következik, mert a tanyasi csirkánek van gazdája….és ezért jön a futás, mikor észrveszi, hogy oda a pipi! 🙂

  Ebből aztán rájön az öngyilkosjelölt, hogy a lopás bűn, és menekülés közben fohászkodhat kegyelemért.

  Egyébként a vadászat gyakorlása hasznos lehet a nagy nyomorúság idejére készülve…. .(

 3. Ha tudjuk, hogy a mesterséges háborúk, válságok, elszegényedés és elnyomás miatt tarunk ott, ahol vagyunk, akkor arra miért a táplálkozás, mozgás vagy elmélkedés a megoldás? Nem inkább az elnyomóktól kellene megszabadulni? Nem erre a cikkre mondják azt, hogy mellébeszélés?

  1. A cikk szerintem nem ezt mondja, legalábbis nem ez volt a cél. A felsorolt néhány lépés csupán stresszoldásra szolgál és inkább azoknak szól, akik megtalálták már az igazi megoldást, ami a szívünknél kezdődik. Hiába szabadulnál meg az elnyomóktól, ha a legtöbb ember hátat fordított Istennek a régi elnyomók helyére újak lépnének. Ezért kell magunkkal kezdeni a változást.
   A jó hír viszont, hogy a sok gonoszság és saját magunk ellenére mégis van megoldás és az elnyomók nem fognak a végtelenségig uralkodni. Ehhez viszont már igazi isteni közbelépésre lesz szükség, ami meg is fog érkezni a maga idejében.
   Amennyiben nem vagy járatos az “idők jelei” témakörében, ezt a hosszabb írást ajánlanám kiindulópontnak: http://idokjelei.hu/2011/01/pillantas-a-jovobe/ és a második rész: http://idokjelei.hu/2011/01/pillantas-a-jovobe-2-resz/

 4. Igazad van kedves Szergej, de az orosz , kínai és indiai is igyekszik a maga jóléti társadalmát bebiztosítva fönt tartani kisebb, korruptabb államban való térnyerése árán. Ez van, Marx is leírta a Tőkében. A cikkhez kapcsolódva én azt érzem, hogy az emberiség egyre határozottan két részre oszlik: az aki megérzi az idők szavát/jeleit, az változik, fejlődik, tanul. A másik réteg viszont nem ért semmit, tétován példálózik klisés, kiégett, semmitmondó üres frázisok pufogtatásával. Kergeti elérhetetlen álmait, csakis anyagiakban mér mindent és mindenkit, a dekadens nyugati világ rabja, végső elkeseredésében valamiféle pszicho-stimulánshoz nyúl, család fölbomlik, a kör bezárult

 5. Megemliteném,hogy a társadalmi idegbaj és szociális bénaság a nyugati életstilus természetes velejárója amint megcsappannak a természeti erőforrások ,- azaz felugranak az árak-amelyet a kapitalista társadalom a jólét fenntartása érdekében abszolut kizsigerelt és behajtott a gyarmatairól ,a cucc nagyon megcsappant ,már az alját kaparja eme kincseskamrának .
  Elfherdálta és felelötlenül felélte a környezetét és a jövöjét,és több helyen másokét is,most meg ideges és depressziós ha megszokott pazar életszinvonala közeliteni kezd a pakisztáni kecskepásztoréhoz,vagy az indiai mezőgazdasági napszámoséhoz.
  Nem kell mindenféle hazugsággal etetni önmagunkat,hogy az elit ,meg a háttérhatalom húzza le a nyugati életszinvonalat.-csak egyszerűen nincs több bekebelezhető ,kifosztásra váró ország,amelyet demokráca ,felszabaditás zászlaja még kifoszthatnak,amelyet a választópolgár szó nélkül hagy,csak olcsó benzin legyen az ötezer köbcentis terepjárójában,olcsó maradjon a hamburger ,mit számit az ,ha emiatt rengeteg ártatlan ember veszti életét valahol a közelkeleten az energiaháború következtében,és millió hektár termöföld eródálodik el évente az eröltetett vegyszerkezelés miatt a dús termés erőltetéséért,hogy a nyugati munkanélküli is töltött pulykát kajálhasson.
  A nyugatnak leáldozott,a kör bezárult, nincsenek új lehetőségek a társadalmi jólét megszokottt fenntartásához.A kis országok már kifosztva és bekebelezve,a nagy falatok,azomban tényleg nagy falatok,Oroszország,Kina,India-mindegyik atomnagyhatalom és ami az ővék az az ővék,abből nyugat nem eszik,csak ha jó drágán megvásárólja.Már ha egyálltalán szüksége van még valakinek a világon a virtuális,fedezet nélküli pénzére és szolgáltatásaira.

  1. “most meg ideges és depressziós ha megszokott pazar életszinvonala közeliteni kezd a pakisztáni kecskepásztoréhoz,vagy az indiai mezőgazdasági napszámoséhoz.”

   Na, ha ott tartanának már ők, akkor mi már nem írosgatnánk itt! Mondjuk úgy, hogy rosszabbúl élnek mint 4 éve!

  2. Az természeti és fizikai erőforrások kimerülése MINDENKÉPPEN és RÖVIDESEN TELJES társadalmi összeomláshoz fog vezetni, – bár ez a társadalmi berendezkedés még korlátlan erőforrásháttérrel is felőrölné önnmagát – ez radikálisan fel fogja gyorsítani az elkerülhetetlen végkifejletet.

   http://www.navimozgalom.com/apps/faq/

 6. Sziasztok!

  Remélem, hogy félreértek valamit!

  Úgye keresztényként, nem az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást, és ” A rendszeres nyugalom és elmélkedés, az Istennel imában töltött idő”-t alánljuk a az embereknek, a depresszió, a stress, stb, a gondok megoldágsára, az ISTENHEZ MEGTÉRÉS HELYETT, az EVANGÉLIUM és JÉZUS KRISZTUS helyett?!
  Úgye nem azt akarjuk ezzel mondani, az öngyilkosjelölteknek, hogy egyenek tanyasi csirkét, és akkor oké lesz minden? És lehetőleg, saját maguk vadásszák le, hogy meglegyen a kellő testmozgás is? Utána pedig szundítsanak egyet az árnyékban, és gondoljanak szép dolgokra?!

  1. Ezen egyszer egy másik cikknél már végigmentünk Ida. A cikk egészét kellene nézni, amiből szerintem egyértelműen kiderül, hogy mi a probléma, és mint a legtöbb esetben a legfontosabb választ ebben is megtalálod egy link (itt az utolsó) formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend