Gazdasági válság

Néhány figyelmeztetés a tőzsdének

A piac összeomlása ideális lehetőség lenne az Antikrisztus és a világkormány számára, hogy átvegyék a hatalmat. A világ egy ilyen esemény hatására olyan pénzügyi szorítóba kerülne, hogy igazi megmentőként fogadná az Antikrisztust és az általa kínált gazdasági megoldását, aminek részeként, az együttműködés és összefogás ürügyén ráveszi majd az embereket terve feltétel nélküli elfogadására. ? Joseph Candel

Forrás: The Economic Collapse

A Wall Street 1929. október 29-én

A pénzvilágban október a tőzsdekrachok hónapja. Idén vajon mire számíthatunk? Egy biztos, a pénzrendszer rosszabb állapotban van, mint 2008-ban volt és több neves szakértő, köztük Doug Short, Peter Schiff, Robert Wiedemer és Harry Dent is egy közelgő összeomlásra figyelmeztetnek.

A világtörténelem legnagyobb adósságlufija alakult ki és ma a Wall Street nem egyéb, mint egy hatalmas, adósság, kockázat és tőkeáttét hálóra épült kaszinó. Amikor ez a háló átszakad, a világ felett összecsapnak a 2008-as válságnál sokkal pusztítóbb hullámok.

Az amerikai Fed most havi 40 milliárd dollár új pénz nyomtatásával próbál javítani a helyzeten, de ezt az összeomlást ennyi pénz sem fogja megakadályozni. Remélhetőleg ezt az októbert és az év hátralévő részét megússzuk krach nélkül, de sajnos végleg elkerülni nem tudjuk.

A pénzügyi történelem kiemelkedő eseményei adják ennek a hónapnak a jelentőségét. A USA Today a következőket írta erről:

A vagyonok hirtelen megsemmisülését tekintve október vészjósló hónapnak számít. A Nagy Gazdasági Világválsághoz vezető 1929-es tőzsdekrach is októberben történt. 1987-ben, szintén októberben jártunk, amikor a Dow Jones ipari átlag 22,6 százalékot esett azon a bizonyos ?fekete hétfőn?.

A 2008-as válság legfélelmetesebb 19 napja is októberben volt, amikor a Dow 2675 pontot zuhant, miután a befektetők, a pénzügyi összeomlástól tartva, pánikszerű részvényeladásba kezdtek, így a Dow 123 éves történelmének 10 legnagyobb napi eséséből öt ebben a hónapban került feljegyzésre.

Természetesen nem tudhatjuk előre mi fog történni, de a krach idei elmaradása nem jelenti azt, hogy ezek a szakértők tévedtek. Csupán időben, esetleg túl korán szóltak.

A világgazdaságot több ezer folyamatosan mozgásban lévő kerék tartja mozgásban, így tökéletes előrejelzés nem létezik. A pénzügyi helyzet folyamatosan változik.

Nézzük meg, mit mondanak a fent említett szakértők a jelenlegi helyzetről.

Doug Short

Doug Short, az Advisor Perspectives elnök-helyettese szerint a tőzsde úgy 33-51 százalékkal van túlértékelve. A Business Insider számára írt cikkében a következő bizonyítékokkal támasztotta alá állítását:

 • Crestmont Research ár/eredmény arány (LINK)
 • Ciklikus ár/eredmény arány a csúszó 10 évre vonatkozó eredményeket alkalmazva osztóként (LINK)
 • A Q arány, ami a piac teljes értéke osztva annak pótlási költségével (LINK)
 • Az S&P Composite árindex viszonya egy regresszív irányvonallal (LINK)

Peter Schiff

Peter Schiff, az Euro Pacific Capital elnök-vezérigazgatója, a pénzügyi közösség egyik vezető hangjának számít az érkező válságra való figyelmeztetésben.

A Fox Business számára nemrégiben adott interjú során, Schiff kijelentette, hogy a 2008-ban tapasztalt komoly pénzügyi összeomlás nem az a bizonyos ?igazi összeomlás volt? és, hogy az ?igazi krach még hátravan?.

Vajon igaza lesz?

Robert Wiedemer

Robert Wiedemer, közgazdász, már 2008 előtt figyelmeztette az embereket az összeomlásra és most ismét ezt teszi, kihangsúlyozva, hogy a következő krach súlyosabb lesz az előzőnél:

?Az adatok egyértelműek. 50%-os munkanélküliség, 90%-os zuhanás az értéktőzsdén és 100%-os éves infláció ? úgy 2012-től kezdve.?

Harry Dent

Harry Dent, pénzügyi szakíró, úgy hiszi, hogy az értéktőzsde akár 60%-ot is zuhanhat az elkövetkező hónapok során. Meg van győződve arról, hogy a tőzsde hihetetlen mértékben túlértékelt jelenleg:

?A történelem legnagyobb adósságlufijának vagyunk szemtanúi. Globális hanyatlást fogunk tapasztalni és ilyen válságkörnyezetben a részvényekkel az eredmény öt-hétszerese értékben kellene, kereskedjenek.?

Hamarosan elválik mennyire volt igazuk. Az is figyelemreméltó, hogy egyes ismert befektetők olyan intézkedéseket hoznak, amelyek egy érkező válságra való felkészülés jeleinek értelmezhetők.

Ilyen például Soros György, aki minden JP Morgan, Citigroup és Goldman Sachs részvényétől megszabadult a közelmúltban.

John Paulson, hírhedt milliárdos, aki úgy 20 milliárd dollárt keresett az amerikai ingatlanpiac összeomlásán az előző válságban, óriási összegeket tesz az euró ellen.

A fővonalas médiában nyilatkozó ?pénzügyi szakértők? nevetnek egy tőzsdei összeomlás eshetőségén. Kitartanak amellett, hogy minden rendben lesz és meg vannak győződve arról, hogy az új mennyiségi enyhítés hatására az árfolyamok még magasabbra fognak emelkedni.

Végtére is a likviditásnövelési programoknak jótékony hatással kellene lenniük a részvényekre.

Akkor hogyan jósolhat bárki is tőzsdekrachot? Nem ellentmondás ez?

Egyáltalán nem.

Az első két mennyiségi enyhítés valóban felverte a részvényárakat. Ugyanez történne a harmadik kör esetében is, hacsak közbe nem szól valamilyen komoly krízishelyzet.

Ilyen lehet például a derivatíva piac összeomlása, ami esetén a mostani mennyiségi enyhítés értelmetlenné válna.

Az amerikai bankok derivatíva piaci kitettségének szemléltetése

A globális derivatíva piac spekulatív értékét 600.000 milliárd és 1,5 billiárd (1,5 x 1015) dollár közötti értékre becsülik. A pontos értéket senki sem tudja, de abban mindenki egyetért, hogy felfoghatatlan összegről van szó.

Amikor ilyen számokról beszélünk, havi 40 milliárd dollár akkora befolyással bír a helyzetre, mint egy köpés a Niagara vízesésbe. Egyszóval semmilyennel.

Sok ember azt sem tudja, mit takar a derivatíva kifejezés. Egy korábbi cikkben a következőképpen foglaltuk össze:

Egy derivatívának nincs saját értéke. A derivatíva tulajdonképpen egy külön tét. Ezekre a külön tétekre általában a magas tőkeáttét jellemző.

Mára a pénzvilágban ezek a külön tétek irányíthatatlanná váltak. Szinte mindenre lehet külön tétet tenni és a nagy Wall Street-i bankok óriási pénzeket keresnek rajtuk. Ennek a rendszernek szinte egyáltalán nincsenek szabályai és teljes egészében a nagy nemzetközi bankok uralják.

Az elmúlt néhány évtized során a derivatíva piac mérete megsokszorozódott. Jelenlegi spekulatív értéke a világ GDP-jének a 23-szorosa.

Öt amerikai nagybank (köztük a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Bank of America) kitettsége a derivatíva piacban meghaladja a 250.000 milliárd dollárt. Ne feledjük, hogy az USA GDP-je 2011-ben körülbelül 15.000 milliárd dollár volt. Ezek felfoghatatlan számok. Nem véletlen, hogy ilyen sok szó esik a derivatívákról, de még ennél is többet kellene beszélnünk róluk.

Aki szeretné megérteni a közelgő pénzügyi összeomlást, elsősorban a derivatívákat kell megértenie. A világ pénzrendszere, ahogy említettem, egy hatalmas kaszinóvá alakult hatásukra. A szerencsejátékban pedig elkerülhetetlen a bukás.

Emlékezzünk a JP Morgan bejelentésére, amikor közölték a világgal hány milliárd dollárt veszítettek. Azt is a derivatívták okozták. A játéknak pedig még mindig nincs vége számukra és további komoly összegek elvesztése forog kockán.

Sajnos még ez is csak a jéghegy csúcsa. A híreket figyelve különösen hegyezzük fülünket a ?derivatíva válság? említésére. Ne akadjunk fenn az időbeli előrejelzések pontosságán vagy pontatlanságán. Csupán azért, mert ebben a hónapban nem volt piaci összeomlás, nem jelenti azt, hogy a következőben sem lesz.

Amikor viszont beüt, mindannyiunk élete megváltozik. Remélem mindenki készen áll rá.

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

  1. “egyébként azt állította, hogy nem a Földről származik”… aha…elolvasva inkább azt mondanám hogy ezeket bárki meg tudja igy válaszolni akinek van tudása az egész “illuminátusról” és van egy kis szinészi képessége. Az egész egy nagy evolució/new age/ősspiritiszta/titkos tudás megalománia egy kis úri modorral keverve, valójában semmi újat nem mond, a kérdések meg eleve rosszak.

   1. Ne igy olvasd, Tom!
    Ugy olvasd, hogy ezek egy luciferanus beavatott szavai. Csak a morzsakat szedd ossze a rengeteg spiritualis felremagyarazas kozul. Azokat a morzsakat, amikbol kovetkeztetni lehet a gondolkodasmodjukra, es melyek a jovore vonatkoznak valamelyest. Ezek szerint mar az utolso idokben vagyunk. Amit o “Aratas”-kent nevez, az a tomeges emberaldozat, ami az Uj Vilagrend felepitesehez es mukodtetesehez szukseges. Ez elott az aratas elott all az emberiseg. A newage maszlag termeszetesen megtevesztesre van. Azt nem varhatod egy luciferanustol, hogy az igazsagrol beszeljen. De erdekes modon teljesen tisztan elismeri a teremtest, es bepillantast nyerhetsz az egi szferak felepitesebe is a 2. egig. Szoval erdekes. De csak komoly bibliai ismerettel es bibliai szemszogbol szabad olvasni es ertelmezni, mert mint mondtam, ez egy luciferanus vilagkep, amit sugall.

 1. Egy tokeletesen antikrisztusi nyilatkozat Orbantol. (Most mar attol sem riad vissza, hogy nyiltan hangoztassa az illuminaty-elveket. Okos dolog volt ot megvalasztani, mondhatom…)

  Forras: http://index.hu/belfold/2012/10/10/orban_az_elnoki_rendszer_alkalmasabb_a_reformokra/

  A gazdasági természetű válság legkésőbb öt év múlva politikai vezetési válsággá mélyül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Handelsblattnak adott interjúban, amelyből a német üzleti lap szerdán előzetest közölt az internetes kiadásában. A kormányfő hozzátette: a jelenlegi demokratikus rendszerek beépített problémája a vezetés gyengesége. “Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer.”

  1. Orbán:?Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer.?
   Wow ekkora hülyét, elolvasta ez egyáltalán mondjuk az amerikai vagy a német alkotmány az elnökökre vonatkozó részét, mert ott nem nagyon látok gazdasági beavatkozásra felhatalmazó paragrafusokat.

  1. Sajnos nem volt még időm végignézni a teljes filmet, de abból, amit eddig láttam úgy érzem, a lényeg pont kimaradt. Javítsatok ki, ha nem így van. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend