Gazdasági válság

A derivatíva válság, ami elpusztíthatja a jelenlegi pénzügyi rendszert

Forrás: The Economic Collapse

Sok ember nem is sejti, hogy a Wall Street mára egy óriási pénzügyi kaszinóvá alakult. A nagy Wall Street-i bankok évi sok tízmilliárd dollárt keresnek a derivatíva piacon és a pénzvilágban senki sem akarja, hogy a buli véget érjen.

A ?derivatíva? (származékos vagy derivatív ügylet, származtatott ügylet), mint fogalom bonyolultnak hangzik, de igazából nem nehéz megérteni mit is takar. Tulajdonképpen csak egy szakmai kifejezés, ami nem más, mint egy tét valamilyen ügyletre.

Eredetileg ezeket a téteket kockázati fedezetként használták, de mára a derivatíva piac soha nem látott kiterjedésű spekulációs piaccá nőtte ki magát. A globális derivatíva piac spekulatív értékét 600 ezermilliárd és 1,5 ezerbillió (1,5 x 1015) dollár közötti értékre becsülik.

Ne feledjük, hogy az egész világ GDP-je körülbelül 65 ezermilliárd dollár. A derivatíva ügyletek olyan mértékű veszélyt jelentenek a globális pénzügyi rendszer számára, hogy Warren Buffet egyszer ?pénzügyi tömegpusztító fegyvernek? nevezte.

A világot irányító hatalmak egyelőre a kaszinó életben tartását látják jónak, de ez a szemétből épült hatalmas hegy előbb-utóbb a világra szakad majd.

Amikor ez megtörténik az eredményeként kialakuló derivatíva válság az egész globális pénzügyi rendszert elpusztíthatja.

Sokan azért nem beszélnek a derivatívákról, mert nem értik miről is van szó. Talán néhány meghatározás segíthet ebben.

Egy Bloomberg cikk a következőképpen próbálja körülírni:

“A derivatívák a spekulációkkal szemben fedezetül szolgáló pénzügyi eszközök. Értékpapírokból, kötvényekből, kölcsönökből, valutákból és árukból származnak vagy adott esetben bizonyos eseményekhez kötődnek, ami lehet például az időjárásban vagy a kamatokban történő változás.”

A kulcsszó a ?spekuláció?. A Wall Street kereskedői mindent spekuláció tárgyává tesznek.

Az Investopedia a következőképpen írja körül a derivatívák fogalmát:

“Olyan értékpapír, amelynek értéke egy másik mögöttes eszközből származik. Maga a derivatíva tulajdonképpen egy szerződés kettő vagy több fél között. Értékét a mögöttes eszköz értékének ingadozása határozza meg. A leggyakoribb ilyen mögöttes eszközök a részvények, kötvények, áruk, valuták, kamatok és piaci indexek. A legtöbb derivatívára a magas tőkeáttét jellemző.”

Egy derivatívának nincs saját értéke. A derivatíva tulajdonképpen egy külön tét. Ezekre a külön tétekre általában a magas tőkeáttét jellemző.

Mára a pénzvilágban ezek a külön tétek irányíthatatlanná váltak. Szinte mindenre lehet külön tétet tenni és a nagy Wall Street-i bankok óriási pénzeket keresnek rajtuk. Ennek a rendszernek szinte egyáltalán nincsenek szabályai és teljes egészében a nagy nemzetközi bankok uralják.

Az elmúlt néhány évtized során a derivatíva piac mérete megsokszorozódott. Graham Summers, a Phoenix Capital Research vezetőjének becslése szerint a globális derivatíva piac spekulatív értéke megközelíti az 1,4 ezerbillió dollárt 1,4 (1,4 x 1015) és a Seeking Alpha számára írt cikkében megpróbálja szemléltetni az összeg méretét:

Ha a világ összes részvényének az értékét összeadjuk, teljes piaci tőkésített értékként 36 ezermilliárd dollárt kapunk. Ugyanezt a kötvényekkel elvégezve körülbelül 72 ezermilliárd dollár jön ki. A derivatíva piac értéke ezzel szemben 1,4 ezerbillió dollár.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a szám mesefilmbe illő nagyságúnak hangzik, ezért megpróbálom másképpen is szemléltetni.

1,4 ezerbillió dollár:

  • A világ valamennyi értéktőzsdéjének 40-szerese,
  • A világ összes részvényének és kötvényének a 10-szerese,
  • A világ GDP-jének a 23-szorosa.

Az ezerbillió egy nagyon nagy szám. Ha most azonnal elkezdenénk számolni 32 millió évre lenne szükségünk, hogy elérjünk 1 ezerbillióig.

Igen, a srácok ott a Wall Street-en nagyon elszabadultak. A legtöbb ember nem tudja, de a 2008-as válságot is javarészt a derivatív ügyleteknek köszönhetjük és minden bizonnyal a derivatívák lesznek a következő válság kirobbantói is.

A derivatívákban levő legnagyobb kitettséggel jelenleg a JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo és a HSBC Bank USA rendelkeznek, a Morgan Stanley-ről nem is beszélve. Mint láthatjuk pont az ?elbukni túl nagy bankok? rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel.

Amikor ?robbantják a bankot?, mindenki veszíteni fog. A világ országainak kormányai előléphetnek, hogy megpróbáljanak mindenkit kimenteni, de az egész világon nincs annyi pénz, ami képes lenne a derivatíva piac robbanásából származó romokat helyreállítani. [Így állhatnak majd elő egy teljesen új rendszerrel, és csakis így lesz hajlandó a világ ezt az új rendszert elfogadni. – Szerkesztő]

Minden eddiginél nagyobb derivatíva válság közeledik.

Mostantól érdemes figyelni a hírekben a ?derivatíva/származékos ügyletek? vagy ?derivatíva válság? kifejezések említését. Amikor ez a válság ideér, a gazdaság villámgyorsan fog darabokra esni.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. Már unom a szarakodást, hogy semmi sem történik, csak mindenki beszél róla, már lassan a csapból is a válság szó folyik……ideje lenne már pontot tenni a végére, dőljön végre össze az a kártyavár! A válság oka a kapzsiság, a mohóság, és amíg a fejekben nem lesz rend, addig hiába is beszélünk új rendszerekről, azok is már a születésük pillanatában halálra vannak ítélve…….ha egy jobb világot szeretnénk, azt először is mentális szinten kell elkezdeni, utána átültetni a fizikális valóságba, másképp nem lesz jobb…….a világ vezetőinek egy nagy “tudatváltásra” van szükségük, ha ez egyáltalán megvalósítható valaha? hogy a negatív érzelmeket hagyják maguk mögött: kapzsiság, mohóság, irigység……és akkor jön majd el az igazai aranykor!

    1. ja. és igazán összeomolhatna már végre, de attól tartok túl értékes falat ez sokaknak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend