Nagytestvér

Új bűnmegelőző kamerák San Franciscóban a ?Különvélemény? mintájára

Forrás: Infowars.com

San Francisco metróvonalain több száz új bűnmegelőző térfigyelő kamera kerül telepítésre, amelyek ?gyanús viselkedés? észlelése esetén azonnal riasztják az biztonsági őröket, mielőtt bármilyen bűntettet elkövettek volna.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LeLo1YgyAg8

?A gyártó BRS Labs elmondta, hogy a kamerákat már számos turisták által gyakran látogatott helyen, kormányhivatalban és katonai bázison szerelték fel az Egyesült Államok területén. A mostani legújabb projekt keretén belül a San Franciscoi közlekedési hálózatot látják el ezekkel a kamerákkal, ami a busz, villamos és metróhálózatot is magában foglalja,? írja a Daily Mail.

A kamerákba a ?normálisnak? ítélt viselkedési formákat programozták be. Minden, ami a szokásos tevékenységektől eltér, gyanúsnak számít és a rendszer szöveges üzenetben vagy telefonon riasztja a biztonsági őröket.

Az egyszerre 150 gyanúsított követésére képes kamerák memóriája folyamatosan bővül, ahogy egyre több ?gyanús? viselkedést ismernek meg, hogy ezek alapján határozzák meg, mi számít bűnelkövetés előtti cselekménynek.

A 12 közlekedési csomópontban összesen 288 új kamerát szerelnek fel.

A hatóságok egyre gyakrabban fordulnak az ilyen és ehhez hasonló bűnmegelőző megfigyelési eszközökhöz, hogy csökkentsék a térfigyelő kamerák felügyeletéhez szükséges emberi erőforrásokat.

Ilyen technológiákról hallva, a legtöbb embernek a Tom Cruise nevével fémjelzett és Philip K. Dick története alapján készült Különvélemény című film jut eszébe. A filmben egy kegyetlen rendőrállamot ismerhetünk meg, ahol a ?bűnözőket? néhány jövőbelátó segítségével azonosítják a bűntett elkövetése előtt.

A washingtoni bűnüldözési szervek már egy ideje alkalmazzák a Pennsylvania Egyetem által kifejlesztett adatbázis szoftvert, ami a fejlesztők szerint képes megjósolni ki és mikor tervez elkövetni bűntettet, mielőtt megtörténik.

A program a több ezer bűntettet tartalmazó adatbázist végigpásztázva egy erre a célra kifejlesztett, különböző tényezőket (mint például a földrajzi hely, bűnügyi nyilvántartás vagy a korábbi elkövetők kora) figyelembe vevő algoritmus alapján számolja ki, hogy hol és mikor készülnek elkövetni egy bűntettet és amennyiben lehetséges, azt is megmondja, hogy ki lesz az elkövető.

A bűnmegelőző technológia másik, még fejlesztés alatt álló formája, olyan agyszkennereket alkalmaz, ami képes leolvasni a megfigyelt emberek szándékait, mielőtt azok tettekben nyilvánulnak meg, így képes megállapítani, hogy van-e az adott személyben ?ellenséges szándék?.

Az új technológiák bevezetése folyamatosan zajlik a repülőtereken és egyéb zsúfolt nyilvános helyeken, hogy segítségükkel kiszűrjék és kihallgassák a gyanús utazókat. Az arcszkenner rendszer ?az esetek kétharmadában képes megállapítani, hogy valaki hazudik-e vagy igazat mond,? ami csupán egy kicsit jobb arány a vakszerencsénél, így a hazugságvizsgálónál is megbízhatatlanabb módszernek számít, amiről ma már mindenki tudja, hogy gyakran téved.

Többször volt már szó az amerikai Védelmi Minisztérium FAST nevű programjáról, ami hasonló technológián alapul, tehát megpróbálja azonosítani az ?ellenséges szándékot?, a bűnelkövetés előtt végzett kihallgatások és pszichológiai vizsgálatok segítségével.

A program egyik promóciós videóján azt láthatjuk, hogy a biztonsági szempontból kényes események látogatóit lakókocsikba vezetik, ahol a hazugságvizsgálókhoz hasonló számítógépek elemzik pszichológiai reakciókat, hogy ezek alapján megállapítsák, vajon potenciális terroristával van-e dolguk. A vizsgált személyektől megkérdezik tartózkodási helyüket, valamint, hogy készülnek-e bombát vagy lehallgató eszközt becsempészni az eseményre, ami bizonyítja, hogy az eszközt nyilvános rendezvények alkalmával is, nemcsak repülőtereken tervezik bevetni. Az első vizsgálaton fennakadt embereknek további kérdésekre kell válaszolniuk.

A térfigyelő kamerák fejlődésével komoly esély van arra, hogy a bűnmegelőző technológiákat előtt-utóbb keresztezzék az új ?okos?, egyúttal a nemzetvédelem kémrendszereként is funkcionáló utcalámpa rendszerrel.

Korábbi cikkekben hírt adtunk arról, hogy a térfigyelő kamerák ma már utasításokat is adnak a járókelőknek és lehallgatják az ott elhangzó párbeszédeket.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend