Nagytestvér, Tudomány és technika

Az amerikai légierő ?mikro-flottája?

Forrás: wired.com

A légierő kutatói szerint a katonaság újgenerációs repülő robotjai rendkívül aprók lesznek, melyeket a legtöbb civil nem fog tudni megkülönböztetni az élő madaraktól, denevérektől vagy akár rovaroktól.

Az első ilyen mikro-flotta Ohio államban működik és külsejét tekintve valamennyi egy repülő állatot hivatott utánozni.

A miniatürizálás vezető technológiának számít a katonaságnál. A hadsereg új távirányításos, félig automata Switchblade névre keresztelt rakétáját aknavetőből lövik ki kamikaze akciók során. Az AeroVironment mérnökei pedig kolibri és szitakötő formájú robotrepülőket fejlesztettek ki.

A tengerészet egy lépéssel továbbment. Madár vagy rovar-felépítményű távirányítással vezérelt repülők helyett elkezdték megfigyelni a madarak, halak és denevérek vándorlási szokásait, hogy alkotásaik még élethűbbek legyenek.

A pálmát mégiscsak a légierő viszi el. A Wright-Patterson légibázison működő Mikro-légierő kutatói szuper érzékeny mozgásérzékelőkkel borították tele a hangár falait, melyek Greg Parker, az egyik fejlesztő szerint centiméteres pontossággal képesek érzékelni az apró repülőalkalmatosságok helyzetét.

Az érzékelőkkel rögzített adatok segítenek a kutatóknak ?szárnycsapással működő? robotrepülők és ?nagyon-nagyon apró szárnyas repülők? kifejlesztésében, magyarázza Greg Parker.

Az alábbi videón látható egyik ilyen repülő a Wright-Pat bázis kutatói által kifejlesztett szitakötő robot. A robot úgy tűnik nem több, mint egy apró áramkör, motor és két rovarszárny és kényelmesen elfér egy ember ujjának hegyén.

A robot méretének megfelelő kamera kifejlesztése és a robotba integrálása a projekt következő fázisa. A másik opció élő rovarok kémrobottá alakítása, ami a DARPA Hibrid Mikro-rovar Elektromechanikus Rendszerének (HI-MEMS) lényege. Az irányított rovarok létrehozását célul tűző program keretében a kutatók egy mechanikus szerkezetet ültettek egy molylepkébe, még lárva állapotban. A rovar teste a fejlődés során körbenőtte a szerkezetet.

Ez legtöbbünk számára elég undorítóan hangzik. A légierő mikro-flottája nem kevésbé orwelli, de a katonaság számára mindenképp hasznosabb, mint a hibrid rovarok.

Néhány éven belül az utcai vezetékek felől hallatszó csiripelés forrása egy kameráját élesítő kolibri vagy veréb is lehet.

[vsw id=”CXEy5udocV0″ source=”youtube” width=”590″ height=”355″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend