Bibliatanulmányok

Megfigyelt társadalom

Írta: Joseph Candel

George Orwell röviddel halála előtt, 1948-ban írta meg utolsó művét, a klasszikusnak számító 1984-et. A mű hátborzongató képet fest a jövőről, melyben a világ három diktatórikus kormány uralma alá kerül. Az egykori Nyugat-Európa, Anglia, és az USA Óceánia birodalma alatt egyesült, a kormányt pedig Nagytestvér irányítja. Óceániában az állam mindenek felett áll, ezért mindenki köteles vak hűséggel szolgálni.

Ahhoz, hogy ezt elérjék, polgáraikat megfosztják magánéletük sértetlenségétől. És ha az ember magánéletét nem tartják tiszteletben, azzal a szabadságát is elveszik.

Mindent cenzúráznak; a híreket, a könyveket, a színdarabokat, a filmeket. A történelmet átírják, hogy a jelenlegi propagandához illeszkedjen. ?Gondolatrendőrség? figyeli az emberek viselkedését, hogy kiszűrje a gyanús egyéneket. Személyiségi jogokat sértő lehallgató készülékekkel lehallgatják a legbizalmasabb beszélgetéseket is.

Az ellenőrzés talán egyik leghatékonyabb eszköze a kétirányú televízió; mert belát minden irodai, gyári és lakóhelyiségbe. A polgárok állandóan Óceánia biztonsági erőinek felügyelete alatt állnak.

Bármilyen profetikusnak bizonyult is az 1984, még maga George Orwell sem képzelte volna, hogy a megfigyelés-technológia ilyen mértékű fejlődést ér el napjainkra. Regénye most kezd valósággá válni. Szegény Orwell! Ha most belépne a világba, és meglátná, hogy mivé lett, valószínűleg szörnyethalna ijedtében. Az ő idejében mindez még csak tudományos fantasztikum volt; mára viszont valóság ? és ez sajnos nem fog elmúlni.

Ami azt illeti, az idők jelei közül az egyik legvészjóslóbb, hogy az embereket már nem aggasztja az a tény, hogy minden mozdulatukat megfigyelhetik és rögzíthetik. Minden emailt el tudnak olvasni. A titkosszolgálatok minden telefonbeszélgetésünket le tudják hallgatni.

Az NSA új Adatközpontja, ahol a yottabájtokra is fel vannak készülve

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) napi 1 milliárd telefonbeszélgetést képes átirányítani saját szervereire, és olyan tárolókapacitással rendelkeznek, ami lehetővé teszi minden ezek rögzítését és szükség szerinti lekérdezését. Az Utah államban felépült új adatközpontban pedig már yottabájtokban mérik a feldolgozott adatok mennyiségét.

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott PRISM program pedig lehetővé teszi a különböző hivataloknak (NSA, FBI, stb.), hogy a nagy internetes és szoftveróriások (Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple) szervereire rácsatlakozzanak és közvetlenül onnan gyűjtsék az adatokat. A kiszivárgott információk szerint a titkosszolgálat szinte az emberek éppen formálódó gondolatait is valósidőben látja.

A vásárlásainkra vonatkozó adatokat is nyilvántartják, a nevünkkel, címünkkel együtt. Ezek a kiterjedt és összekapcsolt adatbázisok pontosan tudják, hol vagyunk, és bizonyos mértékig azt is, hogy mit csinálunk. Ha valaki tanulmányozza vásárlási szokásainkat, információt nyerhet az ízlésünkről és a szokásainkról is.

Nagytestvér, a multikkal karöltve olyan technológiákat fejleszt ki, amelyek az emberek biometrikus adatainak rögzítésével egyre inkább lehetetlenné teszik az információhamisítást. A Tom Cruise nevével fémjelzett Különvélemény című filmben látottak is lassan valósággá válnak a célzott reklámok, biometrikus azonosítók, bűnmegelőző kamerák és hasonló technológiák megjelenésével.

httpv://www.youtube.com/watch?v=G64IKWkZ-b8

Egyre több olyan technológiai újításról is hallunk, amelyek mintegy ?Isten hangját? utánozva, egyenesen az emberek fülébe vagy fejébe közvetítenek mások által nem észlelhető üzeneteket. A német Sky vasúttársaság olyan technológiát fejlesztett ki, amivel a reklámokat, a szerelvények ablaküvegein át, egyenesen az utasok fejébe közvetíthetik.

A fejüket az ablakra támasztó utasoknak olyan élményben lesz része, mintha a reklámok saját fejükben szólalnának meg, első körben arra ösztönözve őket, hogy töltsék le a Sky Go alkalmazást.

A Beszélő Ablak elnevezésű kampányhoz készített promóciós videó elmagyarázza, hogy ?a fáradt ingázók gyakran fejüket az ablaknak támasztva pihennek utazás közben, amikor is hirtelen arra lesznek figyelmesek, hogy egy hang a fejükben beszél hozzájuk. Az üzenetet senki más nem hallja.?

Mit szólnánk, ha egy hang egyszer csak megszólalna a fejünkben?

A megfigyelés mindenre kiterjed. Az új műholdvevők beltéri egységeit kamerákkal akarják ellátni, ami figyelné a nézők szokásait, hogy a reklámozók célzottan a számukra érdekes hirdetésekkel bombázhassák őket. A tervek szerint nemcsak kamerák, hanem mikrofonok is lennének az új eszközökben, és megfigyelnék a nézőknek a különböző reklámokra adott reakcióit.

Természetesen külön fejezetet érdemelnek a beültetett számítógépes chipek, amelyeket ma már a gyermekek, foglyok, háziállatok, Alzheimer kórban szenvedő betegek, és sok más személy megfigyelésére használnak. Az utcán sorakozó kamerák, az üzletek, parkolók és magánházak térfigyelő rendszerei már világszerte egyre inkább kezdenek mindennapi életünk szerves részévé válni. Az Interneten az utolsó egérkattintásig le lehet jegyezni mozgásunkat.

Az Egyesült Államokban és Európában egyre több helyen vetnek be drónokat a lakosság megfigyelésére és bizonyos rendfenntartó feladatok ellátására. A becslések szerint 20 éven belül egyedül az Egyesült Államokban 30 ezer pilótanélküli gép teljesít majd szolgálatot, amelyek képesek átlátni a falakon, arcfelismerő szoftvert és akár fegyvert is hordozhatnak.

Nagytestvér már itt van

Nagytestvér nemcsak megérkezett, de már szorosan a markában tartja a világot. Ausztráliától kezdve Indián, Kanadán, Dél-Amerikán, az USA-n keresztül egészen Európáig és Afganisztánig olyan egységes ? a világkormány végső felemelkedéséhez szükséges ? infrastruktúrát építenek ki, amely szemmel tartja az embereket, persze ?saját érdekünkben?. A napjainkban létező megfigyelőeszközök lehetővé teszik a teljesen megfigyelt társadalom kiépítését.

Minden a hatalom megszerzésére irányul. A Biblia jóslata szerint létrejön majd egy egységes világkormány, amelynek vezetője egy ördög által megszállt diktátor lesz, akit a Biblia Antikrisztusnak vagy fenevadnak nevez (Dániel 11,21.23.24; 8,23-25; Jelenések 13,7). A világ feletti uralomhoz Antikrisztusnak előbb az emberek feletti ellenőrzést kell megszereznie; és ahhoz, hogy az embereket ellenőrizhesse, tudnia kell, mit csinálnak.

Bár ez a technikai fejlődés hihetetlennek tűnhet, mégsem kellene meglepődnünk. A Biblia már több mint 2000 évvel ezelőtt megjövendölte, hogy eljön majd egy ilyen rendszer.

?És megadatott neki [az Antikrisztus legfőbb segítőjének, vagy ahogy a Biblia nevezi, ?a hamis prófétának”, aki ?becsapja a világot”], hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.? (Jelenések könyve 13,16-18).

A fenevad számával, azaz a 666-al fémjelzett gazdasági rendszer fennállása alatt a világon senki sem vehet vagy adhat el semmit, ha nem veszi fel homlokára vagy jobb kezére a ?bélyeget?. A technika gyorsan elérheti azt a stádiumot, amikor ez a rendszer élesben is működésbe léphet.

Más olyan változások is történnek a világban, melyek lehetővé teszik, hogy az Antikrisztus hatalomra kerüljön. Jézus azt mondta, hogy az Antikrisztus hétéves uralkodása alatt ?megsokasodik a gonoszság, [és] a szeretet sokakban meghidegül? (Máté Evangéliuma 24,12). A Biblia arról is beszámol, hogy azokban a napokban ?a gonosz emberek és ámítók még tovább mennek a rosszban? (Timóteushoz írt 2.levél, 3,13). Ki fogja ?megmenteni? a világot a gazdasági összeomlástól, a szörnyű háborúktól, a terrorizmustól, és egyéb problémáktól? ? Természetesen az Antikrisztus.

Ez a technológia istentelen, hataloméhes emberek kezében van, így a világ közvetlenül az Antikrisztus kezére játszik; elősegítve az egységes világkormány megalakulását, ami ?biztonságot ígér mindenkinek?, ugyanakkor nagyobb mértékű megfigyelést és erőszakos irányítást eredményez azok felett, akik kilógnak a sorból; és igazi háborút azok ellen, akik nem hajlandók fejet hajtani és Istenként imádni az Antikrisztust (Jelenések könyve 13,5-7.14-18; II. Thesszalonika 2,3-4).

Nem valami fényes jövő áll közvetlenül előttünk, de az, aki jól informált, jobban fel tud készülni, és képes lesz ellenállni az antikrisztusi rendszernek. A nem túl távoli jövő azonban, amikor Jézus visszatér, csodálatosabb lesz, mint valaha (Máté Evangéliuma 24,29-31), amikor majd egy boldog világ köszönt ránk, melyben ?a farkas a báránnyal lakik, és a föld tele lesz az Úr ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja? (Ézsaiás könyve 11,6-9).

Utolsó frissítés: 2013.09.10

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Technológia vs. Isten. Nem kell túlzottan felpörgetni a dolgoknak ezen oldalát. Az ember szellemét semmilyen technológiával nem lehet befolyásolni. Egyedül a b?nre való kísértéssel. Annak kell ellentálni, nem a kütyükt?l rettegni.

  2. “Az email címet nem tesszük közzé. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük” – ezen mosolygok kínomban a cikk elolvasása után. Nyugodtan közzé lehet tenni, ha úgyis látja, aki akarja…remélem, nincs is ennél több öröme.Talán nem érem meg ezt azt időt, ha mégis, hirdethetik ellenem a háborút.

    1. Kedves Zsuzsa!
      Akár hiszed akár nem, az email cím megadása az oldal védelmét szolgálja. Mivel itt nem szükséges regisztrálni, ez az egyetlen módja, hogy ki lehessen szűrni a rosszindulatú hozzászólásokat, spameket. A rosszindulatú hangvételt pedig igazán nem értem. 😥

      1. Kedves Thea!
        Remélem életemben sem voltam rosszindulatú, most sem, csak elolvastam és értelmeztem a cikket, valamint összevetettem a mai valósággal. Szép napot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend