Készpénznélküli társadalom

Töröljük el a készpénzt! – javasolja ismét a Financial Times

Miközben a világ a mini-tőzsdekrachot figyelte, a Financial Times anonim írása ismét a készpénz eltörlésére szólított fel.

A ?Védőbeszéd egy másik barbár relikvia eltörlése mellett? címen megjelent cikk szerzője azon kesereg, hogy az emberek egyre inkább a készpénz felhalmozása mellett döntenek a gazdasági összeomlásra felkészülendő, ami a szerző szerint ?komoly torzulást okoz a gazdasági rendszerben, még kis mennyiségben is?.

Szóval miért rossz, ha az emberek fizikailag a kezükben tarthatják a saját pénzüket? Segítség nélkül ki nem találnánk: azért mert ez korlátozza a világ leginkább demokráciaellenes intézményeinek, a központi bankoknak a hatalmát.

?A készpénz, vagyis egy látra szóló és nulla százalékos kamatot tartalmazó eszköz létezése korlátozza a központi bankok gazdaságélénkítő képességét. A legfőbb aggodalom, hogy amint egy központi bank a negatív kamatok irányába mozdul, az emberek még nagyobb mértékben fogják készpénzre váltani betéteiket.?

Kiemelve, hogy a készpénz nyomon követése nem lehetséges, az író úgy gondolja, hogy annak eltörlése ezzel szemben ?megkönnyítené a kormányok életét, hiszen könnyűszerrel felszámolhatnák az informális gazdaságot?.

A készpénz eltörlésével a kormány egyszerűen leemelhetné a kirótt adót az állampolgárok bankszámlájáról.

?Az általános forgalmi adó felszámítása és visszatérítése például automatikusan és valós időben történhetne az érintett bankszámlák között.?

A cikk azt javasolja, hogy vezessenek be valamilyen büntető díjat a készpénzhasználatra, így ?a készpénzhasználók kénytelenek lennének fizetni az anonimitásért,? azonkívül egy ilyen megoldással a ?monetáris politika a készpénzhasználókat is érintené?.

A dátummal ellátott bankjegyek idővel elveszítenék értéküket, miközben az emberek azért is fizetnének, ha elektronikus megtakarításaikat készpénzre akarnák váltani és fordítva.

A cikkben leírt javaslatok Kenneth Rogoff, az IMF korábbi vezető közgazdászának véleményét tükrözik, aki a nagy címletű bankjegyek, mint például a 100 és 500 eurósok fokozatos bevonását javasolta.

Rogoff már tavaly is a készpénz eltörlését javasolta, szintén egy Financial Times cikkben, az adóelkerülés és illegális tevékenységek felszámolása? érdekében, illetve, hogy megakadályozzák a készpénzfelvételt, amikor a kamatráták a nullához közelítenek.

A készpénz eltörlésének kérdése az idei Bilderberg találkozón is asztalra került, amelyen a Financial Times gazdasági főszerkesztője, Martin Wolf is részt vett.

Szintén májusban az angol jegybank közgazdásza, Jim Leaviss írt a London Telegraph-ban arról, hogy a ?készpénznélküli társadalom megvalósítása kizárólag úgy lehetséges, ha ?minden egyéb fizetési módszer kizárása mellett mindenki számára kötelezővé teszik az állami bankban vezetett elektronikus számlát?, amit ?közvetlenül az állam felügyelne?.

Nagy-Britanniában például már minden 5000 font feletti készpénzfelvétel ?gyanús tevékenységnek? minősül, miközben Franciaországban éppen holnaptól lép életbe az a törvény, amelynek értelmében 1000 euró feletti összeget tilos készpénzben kifizetni.

Amikor a készpénz eltörlésére vonatkozó propaganda felerősödik, tudható, hogy a hatalom ideges és komolyabb lépésekre készül.

A gazdaságpolitikában nem létezik még egy olyan lépés, ami a szabadságot a készpénz betiltásához hasonló mértékben korlátozná.

Természetesen a készpénz megszűnésével erősödne a nemesfémek iránti érdeklődés, így azok szükségszerű betiltásával a teljes gazdasági diktatúrához már csupán egyetlen apróság hiányzik majd?

Források: libertyblitzkrieg.com, infowars.com

Előző posztKövetkező poszt

19 hozzászólás

 1. Kedves Thea !

  Elnézést, hogy nem a cikk témájába vág amit mondok, de van egy olyan érzésem, hogy valami hallgatás folyik itt az Idők jelein. Lehet hogy a legsúlyosabb helyzet alakul hazánkban és Európában is, aminek beláthatatlan végidőket is érintő következménye lehet, még sincs semmi cikk erről a bizonyos migrációs hullámról és hogy kik állnak mögötte és milyen céllal. Furcsa és némileg kínos is mikor keresztényeknek nincs véleménye vagy egyenesen kerülik a témát (ezt ne vedd magadra), mert megosztó, mert látszólag Jézus akaratával megy szembe, mikor kimondjuk, hogy ez egy veszélyes helyzet, ahelyett hogy a menekülteket etetnénk. Meggyőződésem, hogy ez az ügy, egy nagyon súlyos háttérhatalmi terv része, aminek könnyen lehet a vége az, hogy a totális káoszt és háborús helyzetet majd megoldja az, aki egyesíteni tudja Európát majd a világot is. Gondolom kitaláltátok hogy kire gondolok.

  1. Tisztelt Árpád,

   hozzászólásod végén meg is válaszoltad az érzésed okát.
   Nem érzem szándékosnak a hallgatást a témában, de az okát és a végidőkben betöltött szerepét nagyjából ugyanoda soroljuk elég sokan szerintem.
   “Meggyőződésem, hogy ez az ügy, egy nagyon súlyos háttérhatalmi terv része, aminek könnyen lehet a vége az, hogy a totális káoszt és háborús helyzetet majd megoldja az, aki egyesíteni tudja Európát majd a világot is. Gondolom kitaláltátok hogy kire gondolok.”

   Egyetértek, ha a háttérhatalmi terv alatt az antikrisztusi ügyködést értjük.

 2. Nem hiszem, hogy évtizedek kellenek egy egységes vallás összegyúrásához. A pápa minap kijelentette, hogy az abortusz is megbocsátható, amennyiben az abortáló bűnbánattal visszatér a katolikus egyházhoz. Már zajlik az a folyamat, ami alapján a világegyház mindent egybeolvaszt. Csak a teremtőn múlik, hogy meddig fékezi még az események kibontakozását. A trendek egyértelműek.
  Ha lassul a folyamat, akkor lehet még egy-két évtized, de ha nem? Isten tudja. A világ egyre intoleránsabb a kereszténységgel szemben. Amerikában egy lelkészt eltanácsoltak azért, mert a lelkigondozói foglalkozásokon egy börtönben bűnnek nevezte a homoszexualitást. Igen, már itt tartunk. Elvárják, hogy legyél toleráns a homoszexuálisokkal szemben, viszont veled már a liberális hordák nem igen toleránsak.
  Ami németországot illeti:
  Merkel igen csak nagyvonalú ajánlatot tett, amikor kijelentette, hogy Németország minden szír menekültet befogad. A német nagyasszony pedig ezt minden eus országra rákívánja erőltetni. De kérdezem én: a német lakosság mit szól ehhez? Mert ha a német lakosság egyszer felkel, akkor Isten irgalmazzon. Ők tudják azt, amit mi nem igen: mit jelent az egység, az egy ember, egy nemzet elve. És itt van Oroszország is. Amerika háborút akar, ez egyértelmű. Az, hogy eddig még nem szélesedett ki az ukrán válság által kirobbantott gócpont, Wlagyimir Wlagyimirovics Putyin józanságán múlott.
  És persze a Teremtőnk irgalmán és kegyelmén, aki mindörökké áldott.Ámen!

  1. Kedves E.V.,
   Neked is ugyanazt tudom mondani kedves E.V.
   Inkább az emberek újjászületése miatt aggódjál, nemzetiségtől függetlenül, minthogy az emberek éppen aktuális szociálpolitikai nézeteik miatt tedd ugyanazt.

   1. Szerintem egyszerűbb,ha mi hagyjuk Istennek,hogy olyanná formáljon minket és a Földet,amilyennek látni szeretne minket,és nem a Földön 7 milliárdan,vagy ahány vallás,és politikai párt van önmagukat tennék Istennek Isten valódi szeretete nélkül,mert addig csak bálványimádat van.

  2. sziasztok
   Mit szólnak hozzá a németek? – ezt kérdezted.
   A német emberek is látják, hogy nem jó az amit Merkel asszonyuk meg a kormányuk csinál.Én itt lakok kint németországban, és az emberek itt is morognak és bosszankodnak(na nem minden német, mert ki tudja hogy hány millió igazi német él ebben az igen-igen vegyes lakosságú országban. Németország nagyon fel van higulva “idegenekkel”.Ez sem véletlen hogy így történt.Szerintem a politika irányította ebbe az irányba, hogy ennyire vegyes legyen a nagy németország lakossága, mert így nem tud mégegyszer megtörténni a hitleri terv, hogy fajilag tiszta német országot hozzon létre.
   Ma már ez nem nagyon valósítható meg.Talán azért nincsenek komolyabb utcai zavargások, mert a sok bevándorló nem igazán megy ki az utcára, mert ők is bevándoroltak valamikor és nekik is jól esett, hogy befogadták őket.
   De egyébként az egész bevándorlási folyamat politikai irányítás alatt zajlik,ha akarnák kívűl tarthatnák őket az EU területéről, de nem cél. A cél hogy beengedjék őket, segítő kezet nyújtsanak, majd a beszivárgó rendbontókra(terroristákra)hivatkozva felkészítsék az európai lakosságot az ellenség kép felállítására, majd ez után beindítják a háborús gépezeteket és kirobban a 3. világháború. Mint az előző 2 világháborúnál is volt -legalább is nekünk az iskolában azt mondták- indok, úgy most is kreálnak indokot a háború elindításához aztán ameddig akarják, hogy tartson a háború, majd békét kötnek és egy egy új világra kezdetére ébrednek fel az emberek, persze akik túlélik.
   Előre, forgatókönyv szerűen a háttérhatalmak által kívánt terv szerint alakítják az emberiség sorsát és jövőjét.
   Elhitetik a hazugságukkal az emberekkel, hogy értetek tesszük mindezeket, A buta, vak és gondolkozni nem akaró/nem tudó emberek pedig elhiszik amit mondanak.
   Tisztán látszanak a hazugságaik és manipulációik.Nem szabad bedőlni nekik. Bár meg fognak történni bizonyos dolgok, de akinek van józansága vagy is az Úr Lelke az nem fog belemenni , inkább választja a bujdosást, a börtönt vagy a halálos ítéletet a hatalommal való szembenállásért, lázadásért.

 3. Remélhetőleg az emberek megtalálják a készpénzt helyettesítő módszereket. Kényelmetlen lesz, de ha ez a szabadság és a függetlenség (az emberi történelem eddigi legaljasabb hatalmától) ára, akkor meg lesz lépve.
  A nagyobb értékek képviseletére (pl. agy műtét esetén az orvosnak) ott vannak a színesfémek, a kisebb értékek adásvételére pedig majd lesznek tartós és kis helyet foglaló cikkek: különféle csavarok, szerszámok, zoknik, cipők, sapkák, kisebb-nagyobb elektromos és elektronikus cuccok, evőeszközök, a lista hosszának csak az emberi találékonyság szabhat határt.
  Aztán ott lesznek a külföldi pénzek, amig ez a szörnyhatalom nem tenyerel rá az egélsz Földgolyóra (amire nem nagy az esélye, szerencsére).
  Reménykedjünk.

  1. Az éles teszt elkezdődött: a menekülthullám príma indokot szolgáltat az azonosítórendszerek szigorítására akár törvényben, akár az okiratokban. Nem várom, de esélyes, hogy egy ilyen trend bontakozik ki.

  2. Mondjuk nekem szöget ütött a fejembe a trend:
   Ukrán válság, ami láthatólag az Orosz-EU kapcsolatokba ver éket, a Németeknek kifejezetten előnytelen helyzetet teremtve, majd most ez a menekülthullám, ami kifejezetten Németország felé veszi az irányt, és mellette a törekvés, hogy a fizetőrendszert is átalakítsák.
   Ha egy ilyen kaotikus állapot közepette állna át a gazdaság egyik alappillére, mondjuk mellette még megropogtatná a struktúrát egy válság( ~szerű helyzet; nem kell háború, elég a híre alapon), abból nagyon rosszul tudna néhány ország kilábalni. Mondjuk Németország. Az a Németország, amit már bő száz éve ütnek-vágnak.
   De miért pont azt az országot? Gazdaságilag roppant kemény, de geopolitikailag meg törékeny. Nem ismerek mindent a helyzetről, csak látok valami aggasztót…

   1. Koe Paal,
    Talán próbáld vallási szempontból vizsgálni a kérdést,…..de tegyél hozzá hosszú évtizedeket is. Gondolkozz Pali, a színes multikulturális világ nem hihet, imádhat EGY (hit) rendszert csak úgy egyik évtizedről a másikra. Jelenleg (persze nagyon sarkítva) többnyire ez van. A un. keresztény világ, óriási létszám főlényben, köszi szépen jól megvan azokon a saját területeknek számító földrészeken, amelyeket mindannyian jól ismerünk. A többi vallás meg a világ más pontjain vannak szétszórva, ugyancsak számfölényben. Azok között a monoteista vallásnak számító iszlám az egyik legmeghatározóbb irányzat. Mindkettő vallási dogmája kizárja a másikat vagy egy másik vallás elfogadását (dolgoznak rajta!).
    Na de akkor mi a megoldás, hogy lesz ebből EGY hitrendszer? Ismétlem,…mindezt nem értheti meg az, aki agyilag már az AK-nál, a végidőkben jár. Talán sikerült beindítani gondolataidat,…..de az is lehet, hogy nem.
    Ezek az európai, amerikai “bevándorlások” és így az idegen kultúrák összegyúrása sem most kezdődöttek el, ahogy a a protestáns reformáció hazája (Németország) elleni háború sem. Tévedés ne essék, ott ugyancsak árulók irányítanak,…lásd a modern Németország politikáját. Török, szír stb. milliós nagyságrendű muszlim migránsok…..nem mindegy? Nem ők jelentik a veszélyt, hanem az a megoldás, az a vallási ideológia, amit majd tálcán nyújtanak az embereknek,…a megoldás, a tolerancia, a béke nevében és ami összefogja tudni kötni EGY-é az embereket. Tézis+antitézis=szintézis.
    Ennél jobban most nem tudtam megfogalmazni a dolgot.

    1. De nem is kellett, Adrián. Nagyon jól elindította a vezérhangyát 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend