Egészség

Orosz-amerikai harc az Európai Unióért ? A GMO-k dönthetik el a kérdést?

Big-FoodForrás: Activist Post

Úgy tűnik, hogy jelenleg az EU egyszerre sebezhető és kívánatos gazdasági-geopolitikai partnernek számít.

Oroszország nyílt javaslatot tett az Unió felé, hogy az Egyesült Államokat (és a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséghez (TTIP) történő csatlakozás lehetőségét) faképnél hagyva inkább az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozzon.

Az ellene bevezetett nyugati szankciók eredményeként Oroszország betiltotta a nyugati élelmiszerek behozatalát. Oroszország következetesen ellenállt a génmosósított élelmiszereknek és tovább szigorított a vonatkozó szabályozáson. Ebből a szempontból tehát kívánatosabb piacot képvisel az EU (bizonyos rétegei) számára. Az EU egyelőre szabadságot biztosít állampolgárainak a GMO-k tekintetében, ugyanakkor erős a kísértés, hogy ezt a szabadságot átruházza a biotechnológiai érdekek számára. Amennyiben az EU az Egyesült Államokat választja, a lépés egyenlő lesz a génmódosított élelmiszerek behozatalának engedélyezésével. Az EU egyelőre nem tudja eldönteni melyik lóra tegyen.

Oroszország kezében több erős lap is van. Ezek között nyilván a legerősebb, ha tükröt tartva az EU elé, megmutatja milyen gyengén állnak az Unió országai gazdaságilag, a másik azonban az amerikai élelmiszerek gyengeségében rejlik, ami még a genetikailag nem módosított termékekre is igaz.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten a következőket írta néhány napja (a Zero Hedge fordításából):

Oroszország megdöbbentő javaslattal állt elő az EU és közte fennálló feszültség enyhítésére: az EU adja fel az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi egyezmény terveit és inkább az újonnan létrejött Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozzon. Elvégre a szomszédjaival kötendő szabadkereskedelmi egyezménynek több értelme van, mint bármilyen megállapodásnak az Egyesült Államokkal.

Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU nagykövete pedig a következőket nyilatkozta az EU Observer számára:

?Az gondolják, hogy bölcs döntés ilyen komoly politikai energiát fektetni az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásba, amikor egy sokkal kézenfekvőbb partnert találnak épp a szomszédban? Mi legalább nem kezeljük klórral a csirkéinket.?

Christian Schmidt, német mezőgazdasági miniszter pedig a TTIP megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy ?nem tudunk minden kolbászra külön vigyázni?. A jelek szerint ő sem tartja előnyösnek az EU-USA megállapodást. A génmódosított élelmiszerek komoly szerepet kaptak a tárgyalásokban és érdekes módon az Egyesült Államok vezetői első alkalommal vették komolyan fontolóra, hogy feltüntessék a génmódosított összetevőket az amerikai termékeken. Ebből is látszik, hogy a fogyasztók igényei nem sokat nyomnak a latban. Az átláthatóság kizárólag geopolitikai érdekből jöhet szóba.

Egyre több ország vonakodik megállapodást kötni, illetve a meglévő megállapodásokat fenntartani az Egyesült Államokkal. Az üzleti érdekek védelmében az USA semmilyen követeléstől nem riad vissza és az adott ország lakosságának egészsége egy cseppet sem érdekli. Egyre többen jönnek rá, hogy a megállapodások a biotechnológiai óriások érdekeit védik, köztük Guatemala, Brazília és Kína.

A jelen cikk terjedelme nem teszi lehetővé a teljes geopolitikai és világgazdasági kép felvázolását, azt azonban tudnunk kell, hogy a globális sakktáblán végbemenő gyors lépések tekintetében egy nemzet élelmiszerellátása soha nem választható szét az összképtől.

Előző posztKövetkező poszt

10 hozzászólás

  1. Nekem már a “deviza” hitelek forintosításánál (a forintot) gyanús volt a HANGSÚLYA a gazd.miniszternek ! MOST lépjenek ezen az áron “a devizába” később nem lehet majd … hm vajon miért … Az általános kommunikáció: “ezt nem tudta senki előre” !

 1. Amerika
  elősször rakjon otthon rendet. 😀
  TISZTELJE – MÁS ORSZÁG HATÁRAIT, és vigye vissza a rakétáit Oroszország közeléből.
  szerintem
  hamarosan eljön az idő, amikor nem az angol
  hanem
  az orosz lessz a nyerő, mind nyelvben,
  mind katonai hatalomban.
  Egy 3 VH- ban,
  nem fognak az oroszok Berlinnél megálni.
  Usa egyedül kevés lessz….
  Amerika: szerintem elfogja vesziteni a világban majd, a hatalmi pozícióját.
  de lehet hogy ketté szakad,
  vagy polgárháború lessz….
  de
  új szelek fújnak az biztos.

  ÉS REMÉLEM,
  EGY esetleges VH-esetén
  végre jó oldalon fogunk állni.
  mert ugye- nem jöttünk jól ki, az 1, és 2 VH-ból….
  sőőőt.
  ELÉG SOKAT VESZÍTETTÜNK TERÜLETBŐL IS, ÉS MINDEN SZEMPONTBÓL.
  szerintem: Oroszország jó döntés lenne.
  Ha a nagy orosz medve megindul… nem biztos hogy az usa, és a nato-t kellene like-olni.

  már pedig , fegyverkezik, erősödik, és
  elfog indulni…az orosz medve.
  JÓ LENNE GYŐZTES OLDALON ÁLLNI, gyarapodni, és esetleg talán területeket is kapnánk…
  de ehhez:
  NEM AZ A NYUGATOT AJNÁROZÓ POLITIKA KELLENE
  AMIT
  A MAGYAR KORMÁNY MINDIG IS CSINÁLT,
  ÉS
  AMIT
  MOST IS CSINÁL.

  ,,mindenünk megvan ami egy gazdaságilag erős,
  és
  új Magyarország felépülését ill eljövetelét, elősegítheti.
  Terület, termőföld minden…
  CSAK VÉGRE
  JÓL KELLENE ODAFENT DÖNTENI. ”

  A DOLGOKAT AKARNI KELL, és
  REMÉLEM POLITIKUSAINK AKARJÁK NEKÜNK A JÓ DOLGOKAT,
  ÉS
  NEM CSAK SZÍNHÁZ, ÉS
  KÉPMUTATÁS AZ EGÉSZ.
  &
  és az, hogy amíg Amerikában ha valaki kirak a házára egy, nemzetiszínű zászlót hazafias tett,
  nálunk
  BIZTOS NÁCI, VAGY FASISZTA.
  REMÉLEM ELFELEJTJÜK A NYUGATOT,
  MERT ONNAN CSAK MOCSKOT,
  ÉS
  SZENNYT KAPUNK,
  KAPTUNK.( tv, rádió, zene, kultura)

  de, ez csak az én sajátos véleményem…
  TOVÁBBI SZÉP NAPOT MINDENKINEK!

  1. Kedves Éva,köszönjük.
   Nem hiszem,hogy túl sok magyar olvasta volna,vagy egyáltalán említették volna a magyar médiákban.

   1. Igen, látszik, NEM akarnak háborút … DE belesodorhatják … Ezért, “lehet Orbánt nem szeretni” és nemkeresztény “kurzus” ide vagy oda, első számú politikusnak, meg kell adni … 🙂

 2. Ez volna Oroszország részéről a valódi felszabadítás! Évtizedek után ünnepelnék 🙂 nagyon, lelkesen !
  Ennél TÖBB igaz viszont az ottani szabályokra, nem “nagyon” szigorúak, hanem, bűncselekmény az a típusú genetikai módosítás, kukoricára, szójára melynek minden sejtje mérget termel.
  De ez a probléma a teljes vidék +gazdaság +egészség ügyét: a mezőgazdaságtól az élelmiszertermelésen át a lakosság városokba vándorlásától visszatelepüléséig, a globalizáció/lokalizáció problémáját is bennfoglalja ahogy tovább, ill. végiggondoljuk. .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend