Egészség

Megindulhat az első génmódosított burgonya termesztése az Egyesült Államokban

Forrás: Natural Society

Miközben a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos háború szünet nélkül folyik és az amerikai lakosság jelentős része követeli, hogy kötelező legyen feltüntetni a GMO összetevőket az élelmiszerek címkéin, az amerikai mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy megadta az engedélyt az első génmódosított burgonya nagyüzemi termelésére.

Ez a legújabb lépés hűen tükrözi az amerikai kormány különböző szervei és a nagy biotechnológiai cégek közötti dokumentált kapcsolatot. Számos cikket olvashattunk arról is, miként fenyegettek meg az Egyesült Államokat képviselő személyek más nemzeteket egy komoly kereskedelmi háború kirobbantásával, amennyiben azok nem engedélyezik a Monsanto génmódosított magjainak mezőgazdasági felhasználását. (Lásd még: LINK)

Az új génmódosított burgonya gyártója pedig történetesen a McDonalds egyik legnagyobb beszállítója:

Mcdonalds-french-fries-could-be-genetically-modified-fries-health-risks“A mezőgazdasági minisztérium pénteken jóváhagyta az első génmódosított burgonya kereskedelmi termesztését az Egyesült Államokban. A döntés bizonyára erős reakciót vált majd ki az élelmiszerek mesterséges manipulálását ellenző csoportok körében.

A J.R. Simplot Co. által kifejlesztett Innate burgonyát úgy módosították, hogy az kevesebbet tartalmazzon egy rákkeltőnek vélt anyagból, ami a hagyományos burgonya olajban történő sütésekor keletkezik, azonkívül kevésbé hajlamos a szállításból eredő sérülésekre.

Boise, az Idaho állambeli Simplot a McDonalds gyorsétterem óriás egyik legnagyobb burgonya beszállítója.” (forrás)

A döntés tökéletesen illusztrálja, mennyire lehet hinni annak az állításnak, ami szerint a kormány a nép érdekeit képviseli.

Doug Gurian-Sherman, Ph.D, az Élelmiszerbiztonsági Központ (CFS) fenntartható mezőgazdaság igazgatója és a központ vezető kutatója a következőket nyilatkozta:

“Egyszerűen nem tudunk eleget az RNS beavatkozási technológiákról ahhoz, hogy megállapíthassuk, vajon a GMO termények emberi fogyasztásra alkalmasak-e, valamint, hogy károsítják-e a környezetet. Lehet, hogy a lépéssel jóságos kinézetet próbálnak kölcsönözni a biotechnológiának, ehelyett azonban arra derült fény, mennyire hiányosak a GMO terményeket szabályozó törvények. Az engedélyek tele vannak hiányosságokkal és rendkívül aggasztóak.”

Előző posztKövetkező poszt

10 hozzászólás

 1. 2013-ban augusztus 20-ára esett a Globális Túlfogyasztás Napja, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét az adott évben.

  Idén – ettől a naptól kezdve – év végéig, azaz 133 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk.

  Az 1960-as évek elején még csak kétharmadát használtuk bolygónk erőforrásainak, jelenleg viszont másfél Földre lenne szüksége az emberiségnek, ha pedig nem változtatunk, 2050-re már két bolygó is kevés lesz.

  ?Emberi szükségleteink meghaladják azt az erőforrás-mennyiséget, amennyit az ökoszisztéma regenerálni képes. Földünk már képtelen hiánytalanul ellátni lakóit elegendő ivóvízzel, az erdőirtások, a fajok gyors kihalása, halállományok összeomlása és az üvegházhatás okozta globális klímaváltozás mind az emberi tevékenységek következménye?- mondta Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának munkatársa.

  A New Economics Foundation (az embereket és a bolygót szolgáló, új gazdaság létrehozásával foglalkozó alapítvány) koncepciója alapján minden évben kiszámolható, mikor haladja meg, az emberiség természeti erőforrások és szolgáltatások iránti kereslete azt a mennyiséget, amelyet a Föld abban az évben regenerálni tud. 2012-ben ez a dátum augusztus 22-ére esett, a folyamat azonban tovább gyorsul, így idén két nappal előbb éltük fel Földünk erőforrás-kapacitását.

  Akadnak olyan országok, amelyek igényei messze meghaladják saját természeti erőforrásaikat, azokat import segítségével pótolják. Ez a szám Japánban hétszeres, Svájcban több mint négyszeres, Katarban pedig, majdnem hatszoros. Magyarország e rangsorban jobban teljesít, fogyasztásunk 1,3-szorosan haladja meg az ország biokapacitását.

  Forrás: WWF

 2. http://hvg.hu/tudomany/20141113_chipet_ultetett_magaba_penztarca#rss

  Chipet ültetett magába, hogy mindig legyen nála pénztárca

  ?Azt is teszi mindenkivel [a hamis próféta], kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. 18 Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.? (Jelenések könyve 13:16-18)

 3. Ezen a hétvégén Hovind-ért szeretnék imádkozni. Őrülnek, ha más is csatlakozna. Esetleg Thea megszervezhetne egy közös esti időpontot, szombatra és vasárnapra is. Mit gondoltok?

   1. Adrián!
    Láttam a fóromon és imádkozom érte.
    Thea? Mióta van a börtönben és miért? A tudományos filmjeiből láttam, nagyon érdekes volt, pláne ahogyan az özönvizet magyarázta, és nemsokkal utána már a rossz hír is megérkezett felőle.

    1. Kedves Soraya!
     Körülbelül 8 éve van börtönben. Egy olyan szabály megsértése miatt ítélték végül el (hivatalosan azt hiszem adócsalásnak nyilvánították), amit a bűnbandák miatt hoztak, hogy ne tudjanak kézpénzben pénzt mosni. A lényeg az volt, hogy találjanak valamit, ami miatt elítélhetik és most is ezt próbálják tenni az új váddal. Leginkább azzal haragította magára a hatóságokat, hogy szembeszállt velük és nem fogadja el a vádakat.

     Amúgy épp tegnap olvastam a fia bejegyzését a Facebookon, hogy a börtönben eltöltött 8 év alatt 500 embert vezetett az Úrhoz, 1500 könyvet olvasott el és több könyvet írt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend