Egészség

105 tudós nyílt levélben ítéli el a GMO tanulmány visszavonását

Magyar és külfödi hírportálokon egyaránt olvashattunk (igen egyoldalú) cikkeket arról, hogy a Food and Chemical Toxicology nevű tudományos folyóirat visszavonta a GMO kukorica káros hatásairól készült tanulmányt, amiről itt az idokjelei.hu oldalon is írtunk korábban.

Szerencsére akadnak még őszinte tudósok, akik nem a GM ipartól kapják a fizetésüket, így röviddel a fenti sajnálatos lépést követően több mint 100 ilyen szakember, nyílt levélben jelentette be, hogy bojkottálni fogják a folyóiratot megjelentető Elsevier kiadót.

Vajon a GM ipar melyik darázsfészekébe nyúlhattak a kutatók?

Az Ecologist nevű oldalon 2013. december 5-én megjelent cikk a következőket írta:

Egy kiadott, szakmabeliek által alaposan véleményezett és alátámasztott tanulmány egyoldalú és alaptalan visszavonása példa nélküli eset a tudományos publikálás történetében és komoly kételyeket ébreszt a tudomány integritását és pártatlanságát illetően. A kételyeket erősítik a visszavonást megelőző alábbi események:

– Egy volt Monsanto alkalmazott, Richard Goodman kinevezése a folyóirat biotechnológiai társszerkesztői posztjára,

– Egy másik tanulmány visszavonása, ami a GMOk potenciálisan káros hatásaira mutatott rá (amely szinte azonnal megjelent egy másik folyóiratban),

– A Monsanto kutatói által készített, ugyanebben a folyóiratban 2004-ben megjelent másik tanulmány visszavonásának elmaradása, annak ellenére, hogy az érintett tanulmány súlyos, számos tudós által azonosított hibákat tartalmaz. [1]

Az első tétel a listán magáért beszél és világosan mutatja, hogyan szerez befolyást a Monsanto a társadalomban, a kereskedelemben és az államigazgatásban. Ideje lenne megvizsgálni számos befolyásos ember ?forgóajtó politikáját?, mint amit Michael Taylor [2] is kihasznált, aki a Monsanto vezető lobbistájaként számos szövetségi ügynökség kegyeit is élvezhette, és aki jelenleg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) élelmiszerügyi biztosa. Lehetséges, hogy neki köszönhetően döntött úgy az FDA, hogy nem szükséges megjelölni az élelmiszereken a GMO összetevőket?

De vehetjük Clarence Thomas, a legfelsőbb bíróság bírájának esetét is, aki korábban a Monsanto jogásza volt. [3] Vajon a vállalati jogászi tapasztalat elegendő az amerikai legfelsőbb bíróságon egy bírói pozíció betöltéséhez?

A harmadik pont pedig végleg egyértelművé teszi, hogy mi is történik. Szégyen, ami manapság a tudomány, az üzleti élet és az államigazgatás terén folyik.

Az Economist [4] is írt az esetről, kiemelve a tanulmányt és a visszavonást ért kritikákat egyaránt. Az utóbbinál fontos megemlíteni, hogy a kiadó elismerte ?nincs jele csalásnak, vagy a kapott adatok félremagyarázásának,? ami a visszavonások általános kritériuma más esetekben.

A tudósok nyílt levelükben leírják, hogy egy tanulmány visszavonásának három oka lehet:

– egyértelmű bizonyíték, hogy a kísérleti eredmények nem megalapozottak, rosszhiszemű magatartás vagy jóhiszemű tévedés miatt,

– plágium vagy ismételt megjelentetés,

– etikátlan kutatásmenet.

A visszavont tanulmány esetében egyik kritérium sincs jelen. A levelet aláírók szerint a lépés a tudományos kutatások és ismeretek egyértelmű cenzúrája és a tudománnyal való visszaélés.

?Szorgalmazzuk a döntés mielőbbi visszavonását valamint nyilvános bocsánatkérést Gilles-Eric Séralini professzortól és kollégáitól,? írják.

Források:

[1] http://www.theecologist.org
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_R._Taylor
[3] http://www.forwardprogressives.com
[4] http://www.economist.com
Activist Post

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. A gén módosított kukorica nem használható vetőmagnak! Minden évben vásárolni kell a vetőmag kukoricát, ezzel zsarolhatóvá válnak a termelők. Látom itt Kanadában, az előző évi kukorica földön elszórt magokból csak csenevész szárak fejlődnek ki, de termést nem hoznak.

    Az egészségre káros, a szervezet nem emészti meg, és akkor még hol van a Monsalto gazdasági rendőrség terrorja!! Ne engedjék se a vegyszereit műtrágyáit? Az USA-ban a Monsalto cégtestületének a tagjai mind szenátorok, akik persze jóváhagynak mindent a Kongresszusban, mert haszonrészesek.. Nem leszek meglepődve, ha egyszer betellik a pohár, és lelövik a Monsaltó rendőreit!
    Péter

    1. …képzelje kedves Péter, a termelők már évtizedek óta “zsarolva” vannak, hiszen senki sem vet a góréból kukoricát, esetleg csak mislingnek (itteni tájszó), hisz a hibrid kukoricák vetőmagját is minden éveben venni kell, de a termelők mégis megveszik, hiszen sokkal többet teremnek, mint az egykori fajták…hasonlóan van ez számos más növénnyel is…ráadásul ezeket nagyon erős méreggel csávázni is szokták, egyesek még a fácánok ellen is (kieszi a kikelt kukoricát és nem megy messzire utána már), azonkívül persze gyomírtani is szükséges, azt sem kölnivízzel…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend