Háborúk

Irán egyik szövetségese a háború kirobbanásának veszélyére figyelmeztet, Netanjahu és a Fehérház pedig ?egyetért?

Forrás: flashtrafficblog.wordpress.com

Hassan Nasrallah sejk, a libanoni Hezbollah terrorszervezet, Irán egyik fő közel-keleti szövetségesének vezetője múlthét szerdán arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem születik megállapodás Irán és a világ többi hatalmának vezetői között, egy kiterjedt regionális háború kirobbanásának esélye igen komoly. Hasonló figyelmeztetéseket hallhattunk a Fehérháztól és Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnöktől is. Nehéz bármilyen másik olyan alkalmat felidézni, amikor ez a három politikai szereplő bármiben is egyetértett volna.

?Minden öbölbeli arab népnek Szaúdi-Arábiában, Kuvaitban, Katarban, Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban és Ománban: Mi az Irán és a világvezetők közötti egyetértés alternatívája? A válasz: regionális háború,? figyelmeztetett Nasrallah.

?Az Obama kormány még komolyabb lobbi tevékenységet indított az Irán elleni szankciókkal kapcsolatos kongresszusi lépések ellen, azzal magyarázva az intézkedést, hogy egy ilyen megoldás háborúhoz vezetne,? írta a Times of Israel.

?Az amerikai nép, érthető módon és teljesen jogosan, békés megoldást szeretne az iráni atomprogram megállítására, és ez a megállapodás, amennyiben létrejön, képes lehet erre,? nyilatkozta Jay Carney fehérházi szóvivő. ?A másik alternatíva a katonai beavatkozás.?

?Carney szerint az emberek nem akarnak ?beleugrani? egy újabb háborúba,  a szankciók pedig pontosan ezt hoznák, arra célozva, hogy a törvényhozóknak sokba kerülne politikailag a diplomáciai megoldás bukása,? írja a Times of Israel.

?A hat világhatalom és Irán között tárgyalt megállapodás háborúhoz vezethet, mondta Netanjahu szerdán, tovább erősítve egy Teheránnal kötendő köztes megállapodás elleni kampányán,? írja a Times of Israel egy másik cikkben.

?Nemcsak két opció létezik az iráni ügyben: egy rossz megállapodás vagy háború. Ez nem igaz. Van egy harmadik lehetőség is: a szankciók által kifejtett nyomás folytatása,? mondta Netanjahu a Knesset-ben. ?Odáig megyek, hogy szerintem egy rossz megállapodás a második, nem kívánatos eredményhez vezetne.?

?Semmi sem indokolja, hogy meghajoljunk az iráni követelések előtt, illetve nincs okunk sietni,? tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

?Iránra komoly gazdasági nyomás nehezedik és az előny a nyomást gyakorlóknál van. Lehetséges olyan jó megállapodásra jutni, amelynek eredményeként sikerülhet leszerelni Irán nukleáris lehetőségeit. Azonban ezt nem lehetséges elérni a Genfben jelenleg tárgyalt javaslattal. Az a javaslat egy tátongó lyukat hagyna, amin keresztül a levegő kiszabadulhat, megszüntetve a szankciók nyomását.?

Netanjahu tanácsadói szerint a miniszterelnök nem ellenzi az Iránnal való megállapodást, csupán ?rossz? megállapodást nem akar. A megállapodásnak szerinte megoldást kell találnia a következőkre:

  • Megállítani Iránt az urániumdúsításban,
  • Elérni a centrifugák lebontását,
  • Előírni, hogy Irán adja át a birtokában lévő dúsított urániumot egy másik országnak (vagy országoknak) és a lakossági áram előállítására használt erőművek fűtőanyagát vásárlás útján szerezze be és ne állítson elő nukleáris fegyvereket,
  • Elérni, hogy Irán bezárja plutónium létesítményeit,

 

Irán és a P5+1 hatalmak (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország plusz Németország) legközelebb november 20-án ülnek össze Genfben.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Nem is szóltatok én meg ebben a műzűrzavarban észre sem vettem, hogy Ahmadinnerjacket már nincs többé 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend