Készpénznélküli társadalom

Érkezik a készpénznélküli társadalom ? Magyarországra is

A napokban számos hírportálon olvashattuk, hogy a magyar nemzeti bank új lépéseket javasol a készpénzmentesítés felgyorsítása érdekében. Ezzel akár magánszemélyek készpénzes fizetéseire is összegkorlátot vezethetnek be és tovább növelnék a csekkadó különbségét az elektronikus tranzakciók és a készpénzes fizetések között, természetesen a készpénz rovására.

A másik fronton, a virtuális pénzvilágban pedig, a mobiltárca bevezetésével indul támadás a papírpénz ellen. A bankok és mobilszolgáltatók kezdeményezésére, háromezer fő bevonásával már ebben a hónapban elindul a mobiltárca tesztje. A hírek szerint hazánknak van miért szégyenkeznie, mert igencsak hátul kullogunk a bankkártyás, de még inkább az érintésmentes és mobil fizetések terén. Bár Magyarországon nyolcmillió bankkártya van forgalomban, a legtöbben csupán készpénzfelvételre használják. Vajon a magyarok bizalmatlanabbak, mint más országok lakói?

Ismerve a háttérben működő erőket és a végcélt, ezen nem kellene csodálkoznunk, bár valószínűleg a legtöbben alapvetően bizalmatlanok a hatalommal szemben és nem a bibliai próféciák beteljesülésétől tartanak. Ettől függetlenül, amíg van lehetőség a világban készpénzzel fizetni, az állam nem lesz képes teljes mértékben irányítása alá vonni a lakosságot. A folyamat azonban, még ha lassan is, de a kijelölt irányba halad.

Ami néhány éve még összeesküvés elméletnek vagy tudományos fantasztikumnak számított, ma már sok nyugati országban rohamos léptekkel terjedő gyakorlat. Eddig a legtöbb ember egy kis műanyag lapon hordta a virtuális fizetéshez szükséges chipet, ma egyre többen a mobiltelefonjukba költöztetik, onnan pedig csupán egyetlen lépés, hogy a testbe kerüljön, ahogyan azt János a Jelenések könyvében kétezer évvel ezelőtt megjósolta.

Valóban ennyire közel lennénk egy teljesen készpénznélküli rendszer bevezetéséhez?

Míg a múltban a készpénznélküliséget leginkább pénzügyi vagy ideológiai érvekkel sürgették, ma a kényelem a legfőbb vonzerő. A ?bárhol-bármikor? mentalitás szerint nevelt fiatalok szeretik, ha minden azonnal elérhető. Az sem utolsó szempont, ha nem kell számolgatniuk a zsebükben lapuló aprópénzt. A kereskedők szívesebben adnak el olyan vevőknek, akik gondolkodás nélkül vásárolnak hitelre, a pénzvilág szívesebben ad kölcsön magasabb kamatra és persze a gyártók minél több emberrel szeretnék elhitetni, hogy az általuk gyártott kütyük nélkülözhetetlenek.

A mobiltárcához erősen védett adattárolóval ellátott SIM-kártyára és olyan NFC-csipre van szükség, ami kommunikálni tud a kártyaleolvasó terminállal.

Ha a ?kényelmes és szórakoztató? feliratú úton indulunk el, egyre több ?készpénznélküli? útjelzőbe fogunk botlani.

Egyetlen példa: manapság sok szülő adja oda bankkártyáját a gyerekének, de az eredménnyel nem mindig elégedett. Mennyivel egyszerűbb és megnyugtatóbb a szülőnek és mennyivel menőbb a gyereknek, ha anya a mobiltelefonnal amúgy is rendelkező lurkónak a mobiltárcáját tölti fel, mondjuk a felhasználás helyére és idejére beállított korlátokkal, vagy akár GPS nyomkövetéssel kiegészítve, aminek segítségével pontosan tudhatja, hogy csemetéje mikor és mennyi pénzt költött.

Szóval hol is tartunk?

Forrásként használt cikkek:

index.hu

cmswire.com

Előző posztKövetkező poszt

23 hozzászólás

 1. Minap a metróaluljáróban kezembe nyomtak egy Metropol ingyenes újságot. Ez az írás is benne volt, valahogy így:
  “Frei Tamás írása a Metropolnak Miamiból”

  És íme az írás

  “A történet több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, nagyon messze Magyarországtól, Ugandában és Ghánában. De most már a szomszédunkig, Romániáig érnek a szálai, és szerintem csak hónapok kérdése, hogy átlépje a magyar határt is.
  Ha majd átlépi, az érdekes fordulatot hozhat a magyar bankrendszerben. Nem verik nagydobra, szerintem érthető okokból. Hiszen Magyarországon sokféle adó és illeték terheli annak a pénznek a ?mozgatását?, amit beteszünk a bankba. Nos, egy ilyen országban az Afrikában kitalált mobilfizetésnek könnyen nagy sikere lehet.
  A hét elején jelentette be a Vodafone, hogy zöld lámpát kapott. A Szaharától délre fekvő országokban rendkívül elterjedt, félig-meddig banki szolgáltatásnak, amolyan bankhelyettesítő mobil-pénzautomatának tekinthető M-Pesa rendszer európai bevezetésére pár napja a Vodafone megkapta az engedélyt. Románia lesz a kísérleti terep, aztán jöhet sorban a többi kelet-európai ország is.
  Az M-Pesát teljesen véletlenszerűen ?találták fel? Ugandában. Telekommunikációs szakembereknek tűnt fel, hogy fejlett bankrendszer és megfelelően kiépített pénzautomata-hálózat híján a helyi lakosság feltölthető mobilkártyákkal és lebeszélhető percekkel fizet egymásnak. Boltban, piacon, buszon, szinte mindenhol.
  A veszélyes, rossz közbiztonságú országban az emberek nem hordtak magukkal készpénzt, hanem inkább SMS-ben küldték el a mobilszolgáltatótól vásárolt időkereteket, átruházták az eladóra, aki aztán tovább kereskedett a percekkel. Lényegében lebeszélhető mobilpercek váltották fel a valódi pénzt. Először Ugandában, aztán Ghánában, utána pedig Mozambikban, és így tovább. Futótűzként terjedt el a technika, főleg, hogy a Vodafone továbbfejlesztette.
  Mobilpénznek, szuahéliül M-Pesának nevezte el.
  Ma már ez a világ legsikeresebb és legfejlettebb mobilfizetési technikája. Kenyában például a 44 milliárd dolláros teljes gazdasági összforgalom egyharmada M-Pesában bonyolódik. Lesothótól kezdve Egyiptomig futótűzként terjed a biztonságos és a bankokat teljesen kihagyó új és olcsó fizetési rendszer. Lényegében maga a mobilszolgáltató válik bankká. Anélkül, hogy a vásárlóknak, eladóknak vagy bárkinek is el kellene valahová mennie (Lesothóban messze a bankfiók, Kelet-Európában pedig drága), anélkül, hogy számlát kellene nyitnia, aminek költségei vannak, és anélkül, hogy bármiféle jóváhagyás kellene az átutaláshoz vagy készpénzfelvételhez.
  Egyszerűen egy SMS, ennyi, és kész. A Vodafone azért kezdi Romániával, mert ott hétmillió lakosnak nincs is bankszámlája, ők csak készpénzt tartanak a zsebükben, nem pedig bankkártyát. Van viszont mobiljuk.
  Jut eszembe, épp ezen a héten jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy tavaly 150 ezer bankszámla szűnt meg Magyarországon, és ötmillió alkalommal kevesebbszer vettünk fel készpénzt az automatákból, köszönhetően a különböző díjaknak.
  Magyarországon is egyre drágább bankban tartani a pénzt. Ha én lennék a Vodafone, Románia után Magyarországra jönnék. Ha bank lennék, aggódnék?Ha pedig bankadókból élő kormány lennék…nos…akkor is aggódnék!”

  Elolvastam az íráshoz kapcsolódó kommenteket , a legtöbben nagyszerű ötletnek tartják és úgy érzik, hogy ezzel a nagyszerű ötlettel jól betarthatnának majd a gonoszan harácsoló bankoknak. Hmm, ez az emberi felületesség azért elég elszomorító. Valójában, ez a “megoldás” sem szól másról, mint a készpénz nélküli társadalom felé terelésről, Problem>Reaction>Solution-ként tálalva. Az, hogy ez pont Ugandából indult útjára, az most teljesen irreleváns. Itt nem az ország, vagy az országokon van a hangsúly, hanem a mobilszolgáltatókon. Azokról meg jól tudjuk, hogy hová játszanak.
  Ezt az írást jelenleg, a következő felületeken lehet megtalálni: Metropol napilap mint ingyenes újság a BKV-s metro egész területén, Metropol napilap elektronikusan a Facebook oldalukon és nem utolsósorban a Frei Tamás Facebook oldalán. Már most lemerem fogadni, hogy ezt a hírt hamarosan terjeszteni fogják a többi mainstream-nek számító belföldi csatornán is. Ha valakinek ezek után sem esik le a tantusz, akkor csak annyit tudok mondani, hogy…sorry.
  Az etetés már globálisan alkalmazzák: http://yourstory.com/2014/04/vodafone-m-pesa-india/ ……..neked is köszönjük FREI TAMÁS!

 2. Nem tudjatok esetleg, hogy van e napi keszpenzfelveteli – limit Mo-gon? ATM-bol, a kartyas kp. felvetelre gondolok.

  1. Szerintem kártyától, banktól és számlacsomagtól függ, meg a saját beállításaidtól. Azt hiszem 300 ezer Ft-nál többet nem lehet, de nem vagyok szakértő…

 3. A hírben szereplő állítólagos lemaradásunk nem igaz, illetve hiányos info mondatja nyilván az újságíróval , hogy Magyarország lemaradt!
  A következő oldalon ugyanis lehet regisztrálni a Szentkorona nevű virtuális elszámoló egységre, illetve fizetőeszközre!
  http://www.szentkoronabank.hu/viewpage.php?page_id=2
  Kérem ezt a tényt is feltenni híranyagként a hivatalos lapjukon, hogy ne idegenből vegyünk példát miközben már Magyarhonban megvan ennek a technikai feltétele , illetve egyénektől függ, hogy mikor hányan fogadják el, kinek van hozzá NFC képes készüléke!
  A T mobil egyik dolgozója szerint a lakosságnak kb 30%ának van NFC képes készüléke, amivel használható a Szentkorona mint virtuális fizető eszköz!
  Az NFC mint chip van egyébként a beléptetőkártyákban és bankkártyákban is!!!
  Ami pedig még a Szentkoronát mint fizetőeszközt illeti, árfolyama egyszinten lett beállítva az amerikai dollárhoz, tehát ebből következőleg aki forintban számolva 200forintos értékű dolgot vesz, annak szentkoronában az értéke 1 stk! Hasonlóképpen a munkadíjak is nyilván eszerint fognak alakulni, vagyis legalábbis én azt várom, hogy a munkadíjak 20 stk lesz óránként!

 4. Ez az oldal nem konstruktiv, ez csak lehúzni tudja a magyar államot?!
  Nem hiteles hírportál!!! Lebuktak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hírét viszem ennek a egyoldalúságnak!

  1. Az oldal az idők jeleivel foglalkozik: http://idokjelei.hu/rolunk/
   A hírverést köszönjük.
   A lemaradást a készpénznélküliségben pedig cinikusan értettük, mert egyáltalán nem tartjuk jó iránynak.
   A helyi fizetőeszközök jó kezdeményezések lehetnek, de sajnos ezeknek éppen a hatalmi törekvések miatt sajnos a legtöbb országban nincs jövője. 🙁

  2. A pénz csak egy jel , a lényege az , hogy ne legyen hamísítható .
   És ezt mindig ki kell hangsúlyozni .
   Hogy készpénz vagy számlapénz az pedig csak annyi különbség
   a számlapénz a 8% készpénz tartalmaz . Tehát több lehet belöle .
   Ezért a számapénz bukik elöször szerintem .

   Mk 12.15
   Ő pedig ismervén az ő képmutatásukat, monda nékik: Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy pénzt, hogy lássam.
   Mk 12,16.
   Azok pedig hozának. És monda nékik: Kié ez a kép és a felírás? Azok pedig mondának néki: A Császáré.
   Mk 12,17.
   És felelvén Jézus, monda nékik: Adjátok meg a mi a Császáré, a Császárnak, és a mi az Istené, az Istennek. És elálmélkodának ő rajta.

   Szerínted a pénzért mivel tarttózol , mivel az csak a mindenkori kiskirályok pénze , mert ebből
   a szövegből kiderül képmutatással . Ja és ami fel megy az le is esik , régi tapasztalás .

   Kedves Palotás Gábor én is figyelem a szentkorona bank tevékenységét magyarországon .Mivel jelentősnek
   tartom , de nem vagyok oda a elektronikus rendszerekért mivel mindig vannak bennne kis kapuk . Amit
   a felhasználó nem tudd .

   Legalábbis én ezt tartom .

 5. Ok lesz volt a bankó, majd jött a bankkártya, majd jön a mobil, majd jön a chip. Aki uralja a rendszert, uralja a pénzforgalmat, aki uralja a pénzforgalmat, ural mindent.
  A rendszer számítástechnikán alapul, tehát aki uralja a számítástechnikusokat, programozókat, ural mindent.
  De mi van, ha a programozók önmaguk kezdik el uralni, mint a római birodalom pretoriánusai, kik egy idő után testőrként császárokat váltottak kényük, kedvük szerint.?
  Nem aggódom az emberi pozitívizmus, önistenség miatt, mert a természet, isten mindig utat tör, megmutatja ki része kinek,

 6. A Chip-hez szükséges ipv6 technologiát 2012.06.06-án élesitették.
  Igencsak sokat mondó dátum.

 7. JELENÉSEK 13:17 !
  És hogy senki se vehessen,
  se el ne adhasson semmit,
  hanem csak akin a fenevad bélyege van vagy neve, vagy nevének száma.
  —– & 666
  később lesz majd a beültethető chip, vagy valami olyasmi…
  [expand title=”Teljes hozzászólás” swaptitle=”Bezár”]
  szépen lassan vezetik be, ezeket a dolgokat…
  egyenlőre, csak gyakoroltatni akarják a jobkézzel, avagy balkézzel való használatot…
  utánna már, élesben fognak menni a dolgok…
  a CHIP- el….

  ,, Sokan azt fogják majd kérdezni, na de mit tegyek ?
  enni kell a családomnak…
  enni igen…
  NA de MILYEN áron ??????????????????????????
  DE
  nem lessz kötelező felvenni….
  Így
  aki majd a gyomrát fogja választani, annak lessz majd ideje ( Örökkön örökké )
  gondolkozni azon, hogy
  érdemes volt e- ezért
  eldobni
  az üdvösségemet…. !?
  Jelenések könyve:14:11 -És az ő kínlódásuknak füstje felmegy
  örökkön örökké;
  és nem lesz nyugalmuk éjjel és nappal,
  akik imádják a fenevadat
  és annak képét,
  és
  ha valaki az ő nevének bélyegét felveszi.

  ,, AZ RFID CHIP, VAGY KARKÖTŐ VAGY
  NEM IS TUDOM MI LESZ..
  FELRAGASZTHATÓ MATRICA VAGY VALAMI,
  AMIN MAJD AZ ÖSSZES ADATUNK LESSZ,
  ELEVE
  EGY KÖZPONTI RENDSZEREN FOGJÁK MAJD AZ ADATOKAT TÁROLNI…
  ÍGY BÁRKI,
  AKI KÖZEL LESSZ A TŰZHÖZ HOZZÁFÉRHET..
  ELLOPHATJA,MIND AZ ADATAIDAT, PÉNZEDET ,ÉLETEDET ( és sajnos el is fogják, ha nem vigyázunk rá , NE VÁRJUNK GONDVISELÉST, EGY sátánista, gonosz, kegyetlen, Istentelen világban !!!
  VAGYIS:
  ELLOPHATÓ, FELTÖRHETŐ….FÖLÖSLEGES….
  TÖKÉLETES RENDSZER NINCS !!!
  AMÚGY AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZERINT,
  EZZEL FOGJÁK MAJD AZ EMBEREKET IRÁNYÍTANI,
  MINT EGY KIS ROBOTOT MAJD…
  LÁSD:- 3D-s TV…SZEMÜVEG…. ( véletlenek nincsenek )
  SZOKTATJÁK AZ EMBERT EZEKHEZ,
  AZ ANTIKRISZTUSI DOLGOKHOZ….
  http://keresztenyfilmek.com/szinkronizalt-filmek/127-apokalipszis-az-antikrisztus-koraban-1-resz.html
  http://keresztenyfilmek.com/szinkronizalt-filmek/93-jelenesek-az-antikrisztus-koraban-2-resz.html
  ( ebben a filmben benne van, hogy majd az embereken szemüveg lessz, és ez által lesznek majd irányítva… 🙁 🙁 🙁

  ÉS sátán-t ismerve, az sem kizárt,hogy így akar majd mindenkit megölni,
  akin ez a bélyeg lessz… dehogy ÁTFOGJA VERNI AZ EMBEREKET AZ BIZTOS !
  HISZEN Ő MÉGIS CSAK :- GYILKOS,
  ÉS HAZUGSÁG ATYJA….nincs ő benne semmi jó….

  http://keresztenyfilmek.com/szinkronizalt-filmek/92-meggido-omega-kod-2.html
  ( film: az antikrsiztusról)

  Róma levél:14:8
  Mert ha élünk, az Úrnak élünk;
  ha meghalunk,
  az Úrnak halunk meg.
  Azért akár éljünk, akár haljunk,
  az Úréi vagyunk. 😀
  Ámen ! …
  [/expand]

 8. Most nézem, bocs a flood-ért, a technika ördöge jól kibabrált velem…
  Törölhetitek ám a kis darabkákat, megvan az egész, ha jól látom…

 9. Nem is olyan régen (tavaly ilyenkor) volt egy beszélgetésünk a barátommal, ebben a témában (sokat beszélgetünk ebben a témában :D).
  Felvetődött, hogyan lehetne bevezetni az RFID-t, pláne úgy, hogy elég sokan tudnak a Jelenések üzenetéről, elég sokan hisznek, és a hívőket is meg kell vezetni (=megpróbálni őket). Ezen kritériumok mellett ugye nem mehetünk el, ha a Teremtő úgy mondja, akkor úgy is lesz, dicsértessék az Ő neve.
  Függetlenül most attól, hogy akinek van szeme a látásra, az látja, és azokat megvédi az Úr, mindenképpen olyan dolgokkal rukkolnak elő majd, ami fogyasztásra ingerli a jónépet, minél szélesebb réteget megszólítva. Itt lyukadtunk ki azután:
  ha nekem az a célom, hogy mindezt megcselekedjem, akkor igen vonzóvá kell tennem a csipet, hiszen mégiscsak egy kütyüt kell bedugni a bőr alá.
  Az egyik réteg a tetoválós-piercinges szubkultúra megcélozása; ők könnyebben ráállnak egy testékszerre.
  A másik a hajdani popkultúrából kinőtt emo-goth-bármilyen divatos szubkultúra (most ne menjünk el abba az irányba, hogy hogyan jöttek ezek létre, sok logikai lépcsőt átugrok, csakhogy ne kelljen esszét írnom ide). Nekik szintén tetszenek a testékszerek, illetve szeretik a színes, hivalkodó dolgokat.
  A harmadik réteg a fogyasztói társadalom gerince, az uniszexuális-uniformizált termelő-fogyasztó egység, a polgár. Ideje kevés, gondja sok, kényelmet akar, trendi akar lenni, az agymosó kampány sugallatainak meg kell felelni, ezért hajlandó áldozni. Van még réteg, de ezek kb lefedik a társadalmat. (fontos, hogy csak körül-belül)
  Ebből arra jutottunk tavaly, hogy a folyamat: először a meglévő okmányokat vonják össze egy okmánnyá. Minden egy kártyán, egy csipen. A kényelem netovábbja. A fellépő visszaélések elkerülése végett ezután, vagy ezzel párhuzamosan integrálják valami elektronikus platformra. Mi karkötőre, piercingre, ékszerre, felhelyezhető tapaszra gondoltunk, de a mobiltelefon-vonal tűnik jelenleg a járható útnak. A visszaélések nem szűnnek meg (gondoltuk, álhír-kampánnyal fenntartható a félelem, ha van visszaélés, ha nincs…), ezért egyre inkább testimplantátum lesz a vezérgondolat.
  Nem a csúnya csip-kapszula, az olyan giccses, prosztó, randa, akármi. Az a szegényeknek való,a kulimunkásoknak. (Félreértés ne essék, nekünk semmi bajunk egyetlen egy fajta emberrel sem, igyekeztünk megvilágítani egyfajta osztály-ellentét szemszögéből is…) Itt van helyette a világítós, panda-macis, koponyás, zöld-lila-cilámen pulzálós, a divatos elektro-királykék vagy cián fényű, fémesen hideg, a gyöngyházfényű úrias, minden formában, ahogy akarod.
  Mellette ugyebár orvosi eszköz is, mindentől megvéd, mindent monitoroz, ellophatatlan!

  Nem,nem ment az agyunkra a célpont bemérve, egyszerűen csak a magunk kis eszével megpróbáltuk eladni még a hívőknek is ezt az eladhatatlan terméket.
  Ja, a globális diktatúrában ilyen gond persze nincs. Felveszed önként, vagy ugrik a fejed a helyéről…

  1. Bizony,elbiralos lett a hozzaszolas…nem akarhol vagy am,Koe Paal..:/

   Szamodra Koe Paal,jelenleg a mobiltelefon-vonal tűnik járható útnak,csakhogy ettol nem “…tamada gonosz es artalmas fekély azokon az embereken,akiken vala a fenevad bélyege es akik imadjak vala annak képét”(Jel 16:2).”Jelenleg” még ez,”késobb” pedig a végleges.
   Ilyen kijelentéseket pedig:” Ezen kritériumok mellett ugye nem mehetünk el, ha a Teremtő úgy mondja, akkor úgy is lesz, dicsértessék az Ő neve.” – nagyon szeretek latni:).

 10. Basszus ez tényleg elég észrevétlen volt. Pedig én figyelek, és mégsem vettemészre. Igaz TV -t valymi keveset nézek.
  BiG LOL.

 11. A jelszavuk “egyszerű és gyors bankkártya ügyintézés”. Kényelmes, egyszerű, gyors, praktikus stb. Lassan megszűnik a bankó… Bevezetik az egységvalutát. És még mi legyünk hálásak, hogy helyettünk kitalálták ezt a baromságot.

 12. Miután elolvastam ezt a cikket, megnézten a Facebookomat, és rögtön ez fogadott a T-Mobile Hungary által megosztva: “Ha van mobil előfizetésed, teszteld te is a MobilTárcát, és tapasztald meg az elsők között, milyen élmény egy érintéssel fizetni! Jelentkezz, majd használd a mobilod minél több vásárlásra és észrevételeiddel formáld te is a jövő szolgáltatását!”
  A téma aktuálisabb, mint gondolnánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend