Járványok

Az Armageddon vírus ? Miért félnek a szakértők az állatról emberre terjedő betegségektől?

(Joseph Candel) Máté evangéliumában olvashatunk azokról a jelekről, amikre Jézus figyelmeztette tanítványait. Elmondta, hogy visszatérése előtt ?nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lesznek éhségek és döghalálok (járványok), és földindulások mindenfelé.? (Máté 24:7) Sajnos manapság egyre nyilvánvalóbb, hogy ezeknek a csapásoknak jelentős részéért maga az ember a felelős. Függetlenül attól azonban, hogy az egyre nagyobb számban megjelenő új betegségek és vírusok honnan erednek, mindenképpen figyelmeztetésül szolgálnak számunkra, hogy ?zivatar lesz; mert az ég borús és veres?. Jézus azonban nemcsak figyelmeztet, hanem bátorít is bennünket:

?Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!? ? János 14:27

Forrás: Daily Mail

A tünetek hirtelen jelentkeznek. A beteg először erős fejfájást, magas lázat, ízületi és gyomorfájdalmat, majd erős hányást tapasztal. A betegség előrehaladtával a betegeken zúzódásra hasonlító foltok jelentkeznek és erős, megállíthatatlan vérzés indul meg. Az esetek 30 százalékánál a Crimean-Congo vírusos vérzéses láz halálos kimenetelű. Így történt ebben a hónapban is annak a 38 éves Glasgow-i szerelőműhely tulajdonosnak az esetében is, aki bátyja esküvőjére utazott Afganisztánba. Ő volt a kullancsok által terjesztett betegség első, hivatalosan megerősített angol áldozata.

A betegség nagyon gyakori Afrika és Ázsia házi és vadállatai között és azon fertőzések közé tartozik, amelyek képesek voltak áttörni a fajok közötti korlátokat, az embert is megfertőzve a halálos betegséggel. A fent leírt eset azonban nem az egyetlen, amikor egy külföldi vírus az európai szigetországban betegített meg valakit.

Múlt hónapban egy 49 éves férfi került kórházba Londonban súlyos lázzal, erős köhögéssel és légzési nehézségekkel. Minden jel a SARS vírus felé mutatott, ami 1000 ember halálát okozta 2003-ban. A vérvizsgálat azonban cáfolta az elsődleges feltevést. A súlyos betegséget, nem a SARS vírus idézte elő. A problémát az jelentette, hogy semmilyen más, az orvostudomány számára ismert vírus sem volt okolható. A helyzetet súlyosbította, hogy a légzési nehézségekkel és magas lázzal küzdő beteg állapota egyre romlott, a veséi kezdtek leállni.

Miközben az életéért küzdöttek, az orvosokban súlyos kérdések fogalmazódtak meg. A beteg nemrég érkezett haza Katarból. Vajon mit szedhetett össze utazása során? Másokat is megfertőzött már? A legmodernebb génazonosító technológiák segítségével az orvosok megpróbáltak minél több információt összeszedni a most már mesterségesen életben tartott beteg szövetmintáiból.

A vírus a SARS-szal megegyező családba tartozik, de szerkezete teljesen eltérő. Nem embertől, hanem állattól származik. Legközelebbi rokonait ázsiai denevérekben azonosították. A kutatók azt is felfedezték, hogy a vírus már korábban is ölt. A globális orvosi adatbázisokat átkutatva azt találták, hogy ugyanez a rejtélyes vírus júliusban egy 60 éves férfi halálát okozta Szaúd-Arábiában.

Amikor a múlt hónapban az Egészségvédelmi Hivatal figyelmeztette a világot az új vírus felbukkanására, a szakemberek között felmerült a kérdés, hogy vajon nem ez a kórokozó fogja-e kiváltani az új madárinfluenza vagy akár a spanyolnátha járványt. A vírus ezekben a korábbi járványokban is egy állattól származott. A kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy az 1918-19-es spanyolnátha járványt elindító vírus egy vízimadártól eredt. Az állatokról emberre terjedni képes vírusok azért veszélyesek, mert váratlanul támadnak és rendkívül gyorsan képesek terjedni, amikor az ember a legkevésbé számít rá.

John Oxford professzor, a University of London-hoz tartozó Queen Mary kórház szakorvosa, vezető brit virológus és járványügyi szakértő, arra figyelmeztet, hogy öt éven belül várható egy állattól eredő globális járvány kirobbanása, ami katasztrofális következményekkel járna az emberiség számára. Véleménye szerint egy rendkívül fertőző influenza szupervírus okozhatna ilyen komoly bajt, ami Ázsiának vagy Afrikának valamelyik elmaradott vidékéről származhat és elég, ha egyetlen ember elkapja egy vadonélő vagy háziállattól.

Mire az első áldozaton megjelennek a betegség első tünetei már tovább is adta családtagjainak és környezetének a veszélyes vírust. Sűrűn lakott, globális világunkban a betegség könnyen körbejárhatja a földet mire diagnosztizálják és az orvosszakma vezető elméi elkezdhetnék megfejteni a betegség genetikai összetételét. Még arra sem lenne idő, hogy elnevezzék.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. Kedves Hallgatónk!

  Az Egyetem egységes egyetemi kártyarendszert vezet be, melynek legfontosabb elemeként az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló diákok hallgatói kártyát igényelhetnek.

  A kártyán lévő fénykép, illetve beépített rfid chip manuális és elektronikus azonosításra alkalmas. Mindezen felül a kártyatulajdonosok számára a jövőben számos, az Egyetemmel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételére nyílik lehetőség.

  A kártya igénylése nem kötelező. Induláskor elsősorban az Egyetemi Könyvtár egyre bővülő szolgáltatásait vehetik igénybe hallgatóink. A jövőben számos olyan felhasználást kívánunk az elektronikus kártya használatához kapcsolni, mellyel kényelmesebbé tehető az egyetemi élet, kedvezményes szolgáltatások vehetők igénybe. Tervben szerepel pl.: hallgatói kedvezményrendszer kialakítása, étel-, ital automaták használata, rendezvényekre jegyvásárlási lehetőség és még számos egyetemen belüli és kívüli szolgáltatás bevonása.

  Figyelem! 2013. január elseje után a könyvtári beiratkozási rendszer megváltozik! A beiratkozás csak Egyetemi kártya birtokában lehetséges. Az Egyetemi Könyvtár biztonsági beléptető rendszerrel felszerelt, ezért a könyvtárba történő belépéshez is a jövőben szükséges lesz az elektronikus kártya használata.

  Mit kell tudni a hallgatói kártyáról?

  1) A hallgatói kártya birtokosa a kártya segítségével:

  ? Térítésmentesen beiratkozhat az Egyetemi Könyvtárba, onnan a könyvtári szabályok betartásával kölcsönözhet a kártyához rendelt beiratkozási időtartamon belül.

  ? A hallgatói kártya birtokosa használhatja az Egyetemi Könyvtár automata másoló/sokszorosító gépeit. Az önkiszolgáló berendezések kedvezményes fénymásolási és szkennelési lehetőséget nyújtanak a hallgatók részére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend