Idők jelei, Lázongó világ

Élelmiszerinfláció, élelmiszerhiány és éhséglázadások

Éhínség, ahogyan azt a Biblia megjövendölte, sokszor és sok helyen alakult már ki a világon ez elmúlt években (Máté 24:3, 7-8). Sajnos azonban minden jel arra mutat, hogy a helyzet tovább romlik, és ahogy időben közeledünk a jelen történelmének utolsó éveihez az eddigieknél is súlyosabb éhínségekre számíthatunk. ? Joseph Candel

Forrás: Prisonplanet.com

A modernkorban soha nem látott súlyosságú élelmiszerválság van kialakulóban. A mindent megfojtó aszály és bizarr időjárási jelenségek a világ szinte valamennyi országában tönkretették a termés hol kisebb, hol nagyobb részét a nyáron és már az ENSZ és a Világbank is komoly élelmiszerinflációra figyelmeztetnek.

A fejlett országokban élőknek is komoly problémát jelenthet az élelmiszerárak növekedése, a fejlődő országokban azonban szó szerint élet-halál kérdése. Emlékezzünk 2008-ra. Az akkori élelmiszer áremelkedés eredményeként 28 országban törtek ki éhséglázadások.

Jelenleg 2 milliárd ember nem jut elég élelemhez a világon. Az esetleges élelmiszerhiányról felröppenő hírek önmagukban elegendőek ahhoz, hogy lángra lobbantsák az amúgy is izzó helyzetet. Amikor az emberek úgy érzik nem képesek ellátni a családjukat, kétségbeesésükben sok mindenre elszánhatják magukat. Már a CNN is arra figyelmeztet, hogy 2013 a globális válság éve lesz!

Sajnos már nemcsak híresztelésről van szó. A globális élelmiszerválság a szemünk előtt alakul ki. Az USA az elmúlt 50 év legszárazabb nyarán van túl, ami a szakértők szerint nemcsak az idei, de már a következő szezon termését is veszélyezteti.

Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban a búzatermést tizedelte meg az aszály. Idén Ausztráliában is a szárazsággal küzdenek és Indiában augusztus közepéig 15 százalékkal kevesebb csapadékot hozott a monszun.

A globális élelmiszertermelés a vártnál lényegesen alacsonyabb lesz idén, miközben az igények emelkednek, ami azt jelenti, hogy élelmiszerinflációra, élelmiszerhiányra és éhséglázadásokra számíthatunk.

Mivel az USA a világ legnagyobb élelmiszer exportőre, minden szem az ottani terméskilátásokat figyeli. Sajnos a súlyos aszály tönkretette a kukoricatermést. Bill Witherell szerint az idei kukoricatermés az 1988-as mennyiségnek felel majd meg, ami az elmúlt 30 év legrosszabb éve volt. Ez azt jelenti, hogy a kukoricatermés immár harmadik éve folyamatosan csökken, amire nem volt még példa az USA agrártörténelmében.

A hivatalos becslések egyre kisebb számokat közölnek, és sajnos egyesek szerint a valóság még ennél is kiábrándítóbb.

A Wall Street Journal a következőket írta:

A Pro Farmer Midwest Crop Tour felmérőinek jelentése szerint az átlagos becsült termés Ohio államban hektáronként 2,7 tonna, az egy évvel ezelőtti 3,9 tonnás becsléshez képest. Dél Dakotában a felmérők átlagosan 1,8 tonnás terméssel számolnak hektáronként, a tavalyi 3,5 tonnához képest.

Ezek katasztrofális számok.

Időkjelei: Az aszály természetesen Magyarországot is érintette. A hvg.hu a következőket írta:

E fontos terményből a betakarítás az elején tart, de annyit már lehet látni, hogy a hektáronként 4,7 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5 tonnára lehet számítani – mondta az agrártárca államtitkára. Az időjárás szeszélye következtében nagy a szóródás, például Tolna megyében a 3 tonnát sem éri el a hozam, amíg Borsod-Abaúj-Zemplén földjeiről ennek több mint kétszeresét várják, de van ahol a szárazság miatt semmi sem termett.

Sajnos az aszály nemcsak a gazdákat sújtja. Chris Martenson néhány nappal ezelőtti cikke a következőkre hívja fel a figyelmet:

Bár a fővonalas média elvesztette érdeklődését az aszály problémája iránt, mi azért ne tegyük ezt, hiszen hatása már most látszik a gabona és az üzemanyagok árának emelkedésében. Bizonyos helyeken a vízhiány miatt akadoznak az olaj és gázfúrások, egyes áramerőműveket le kellett állítani, a marhahús ára pedig ideiglenesen csökkent (a várható jelentős drágulás előtt), mivel a vízhiány miatt (legelők kiszáradása, takarmány drágulása, akadályozott folyami szállítás a Mississippi folyón) tömeges kényszervágásokat tartanak.

A mostani aszály miatt nagy valószínűséggel rossz lesz a téli búzatermés is. Arra mindenesetre ne számítsunk, hogy a hús ára változatlan marad.

Az Egyesült Államok nyugati részén a legelők kiégtek és nincs elég széna:

?Mindenki a téli szénát használja már. A legelők kiégtek és a tél beálltáig nem valószínű, hogy magukhoz térnek. Már most kétszeresére emelkedett a széna ára és 75 százalékkal kevesebb áll rendelkezésre,? mondja Tony Caldwell az Indiana Horse Rescue-tól.

?Nagyon rossz a helyzet, de hamarosan sokkal rosszabb lesz.?

Globális problémával állunk szemben. Az ENSZ adatai szerint a globális élelmiszerárak 6 százalékkal emelkedtek júliusban, a Világbank viszont 10 százalékos emelkedésről beszél. Akármelyik számot is nézzük, a helyzet kritikus.

Néhány napja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap és a Világélelmezési Program közös nyilatkozatot adtak ki:

Sürgős intézkedésekre van szükség, hogy az ársokk ne forduljon 10 milliókat érintő katasztrófába az elkövetkezendő hónapok során.

Egy hirtelen és jelentős élelmiszer áremelkedés esetén az embereknek a túlélésért kell küzdenie a fejlődő világban, ahol egy ember átlagosan jövedelmének felét élelmiszerre költi, és itt élelmiszer alatt leginkább kenyeret kell érteni.

Nigerben, Malin, a Csád Köztársaságban, Mauritániában és Szenegálban 18 millió ember küzd már most is élelmiszerhiánnyal.

Jemenben még rosszabb a helyzet:

A lakosság csaknem felének, 10 millió embernek nincs elég étele, és 300,000 gyerek súlyosan alultáplált.

Az ENSZ szerint az országot kevés választja el a katasztrófától.

?A helyzet borzalmas. Akármit is teszünk több ezer gyerek fog meghalni idén az alultápláltság miatt,? mondja az UNICEF jemeni képviselője.

?Egyes régiókban a gyerekek 30 százaléka alultáplált. Csakhogy értsük mit jelent ez, 15% már vészhelyzetnek számít és már most kétszer ennyi gyereket érint az éhezés.?

Egyes tudósok szerint a helyzet olyan kritikus, hogy sokan kénytelenek lesznek vegetáriánus étrendre átállni:

Vezető vízügyi kutatók komoly figyelmeztetést adtak ki a globális élelmiszerellátás helyzetével kapcsolatban, kijelentve, hogy az elkövetkezendő 40 év során a világ lakosságának szinte teljesen vegetáriánus étrendre kell átállni a katasztrofális hiányok elkerülése érdekében.

Az emberek proteinbevitelük 20 százalékát állati eredetű termékekből nyerik. Szerintünk ezt az arányt 5 százalékra kell csökkenteni, ha a 2050-re a földön élő extra 2 milliárd embert etetni akarjuk, mondja a vízügyi szakemberek egy csoportja.

?Nem lesz elég víz a jelenlegi gabonaföldeken, hogy a 2050-re várt 9 milliárd embert ellássa, amennyiben a nyugati országokra jellemző jelenlegi étrendváltozási trendeket követjük,? áll a Malik Falkenmark és társai által készített jelentésben a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézettől.

A hús tehát hamarosan luxuscikké válhat.

Ami a legszomorúbb, hogy egyesek az élelmiszerválságból is pénzt csinálnak:

Az ENSZ segélyszervezetei és a brit kormány is támadta a világ legnagyobb árukereskedelmi cégét, a Glencore-t, amiért az ?jó? üzleti lehetőségként értékelte az emelkedő árakat.

Miközben az USA a 30-as évek óta nem tapasztalt aszállyal küzd és a kritikussá vált helyzet miatt Vlagyimir Putyin exporttilalmat rendelt el a gabonára, Concepcion Calpe, az ENSZ FAO vezető közgazdásza az Independent-nek nyilatkozva azt mondta ?egyes magáncégek, mint a Glencore olyan játszmát játszanak, ami hatalmas nyereséget hozhat nekik.?

Az élelmiszerek árának szándékos emelése az éhezők kárára nem tisztességes pénzszerzés. Az étel az ember legalapvetőbb fizikai szükséglete. Étel nélkül az emberek kétségbeesetté válnak.

Nézzük meg, mi történik Spanyolországban. A gazdasági válság éppen hogy csak elkezdődött és máris egyre több hír érkezik az élelmiszer áruházak kifosztásáról. Tudjuk, hogy az ellopott 3 tonna élelmiszer nagy részét segélyszervezeteknek adták, de lehet, hogy az ?aktivisták? a jövőben nem lesznek ilyen nagyvonalúak. Spanyolország más részeiben pedig egyre gyakoribb látvány a kukázás.

Az Egyesült Államokban jelenleg 46,7 millió ember részesül az élelmiszersegély valamilyen formájában és a segélyszervezetek szerint soha nem látott igény van ingyen ételre.

Egyelőre a szövetségi kormány képes etetni ezeket az embereket, de mi történik, ha ez megváltozik?

Eddig bárki elmehetett valamelyik nagyáruházba és feltölthette a kamráját. Mi lesz, ha erre már nem lesz mód?

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. Már itt van. Mindenki vegye meg a vetőmagot, szántassa fel kertjét, legyen önellátó. Vegyen kecskét, nyulat, az kevéssel is beéri.

 2. Balázs!!!

  Hát ne haragudj, de ez az írásod! Háááát…
  arra várni, hogy Jézus ment meg a rossz devizahiteltől, ezt nem vártam tőled!
  Azzal egyetértek, hogy nagyon keserű világban vagyunk!
  Aki örömet tud találni annak gratulálok!
  Jó neki!
  Nekem nem túl sok jut!
  Csak szeretném, ha családomat nem felkészületlenül érné az eljövendő összeomlás!
  ami ha lassan is de tényleg a nyakunkon van!
  ha valaki nézi a tv-t bár fővonaas média, de biciklis áramfejlesztés otthonra!!??
  hová jut a világ!!!
  és bárki bármit mond amit ez a kisebbség és a politikusok Magaroszágra hoztak az lassan maga a pokol! élhetetlen az egész!
  rettegés ha a híd alatt sétálok át, hogy kis tizenéves xarosok megkéselnek
  koponyatörés a tanárnak!!!???
  hát milyen világ ez???

  Balázs azt gondolod ha Jézus megjelenik ezek az emberek megjavulnak egycsapásra???
  vagy előbb szenvedni kell még a jó embereknek???
  sajnos sztem az utóbbi–soha nem ment ez egyszerűen!
  Úgyhogy szopóra állunk!!! már bocsánat!!!

  SEGÍTS MAGADON, ISTEN IS MEGSEGÍT!!!
  ne várj a csodára!!!

  1. Steve! Én és családom környezetünk, családunk, barátaink szerint már kerek 2 éve tönkre mentünk, bedőltünk, elvesztettünk mindent mikor Krisztus hazaráncigált a “húsosfazék” mellöl, Skóciából, a biztos jó állásomból….ott ahol azt ettem, ittam, vettem ,tettem amit jónak láttam…és mégis megcsömörlöttem tőle…..és mégis mindenünk meg van, sőt, a gyerekeken nike cipő meg a legújabb drága puma táska fityeg és kimagasló tanulók és kiegyensúlyozott gyerekek, tv, számgép, és bandázás nélkül…. és ez nem az én érdemem, mert sokszor felkelni nincs kedvem és erőm, és hányni tudnék egy újabb naptól…..?Akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!? (Ézsaiás 40, 31) Amúgy meg nem biztos, hogy totális összeomlást kell várnunk ,mert az elitnek sem jó a több meló….ők véghez viszik vagy “békésebb úton” vagy fegyverrel…. a köznépen múlik és a reakciókon…..szerintem már a mostani helyzet lassan elégséges, mert a többség reménytelen és végsőkig elkeseredett…..Most is jókat nevetünk itthon, szeretgetjük egymást….derülünk még a nonszensz eseményeken is….pedig mindenki beteg ma, és itthon kattogunk, én meg este megyek gürizni 12 órát……AKKOR IS KRISZTUS AZ ÚR:)

  2. Szia Steve!

   Pont erről beszélünk, hogy minden arra tart, hogy mire a Fenevad fellép, addigra a világ teljes káoszba, nyomorúságba, éhezésbe, erkölcsi minuszba jusson!
   Jel. 6,8
   És látám, és ímé egy sárgaszínű ló; és a ki rajta üle, annak a neve halál, és a pokol követi vala azt; és adaték azoknak hatalom a földnek negyedrészén, hogy öljenek fegyverrel és éhséggel és halállal és a földnek fenevadai által.
   “Ő” lesz az, aki a Sátán erejével fog bírni, és valamilyen normálisabb rendet fog létrehozni a világban.
   Különben mitől lenne olyan “imádni ” való?! Persze, ennek ára lesz, de addigra az emberek már bármit meg fognak adni egy kis “rendért”, kajáért, vizért, állásért, stb. ( Csak Istenhez megtérni! nem akarnak, és nem fognak!)
   Jel. 9,20
   A többi emberek pedig, a kik meg nem ölettek e csapásokkal, nem tértek meg az ő kezeik csinálmányaitól, hogy ne imádnák a gonosz lelkeket, és az arany és ezüst és ércz és kő és fa bálványokat, a melyek nem láthatnak, sem hallhatnak, sem járhatnak;
   ? Jel. 9,21
   És nem tértek meg az ő gyilkosságaikból, sem az ő ördöngösségeikből, sem paráználkodásaikból, sem lopásaikból.
   ? Jel. 16,9
   És tikkadának az emberek nagy hévséggel; és az Istennek nevét káromlák, a kinek hatalma vala e csapásokon; és nem térének meg, hogy neki dicsőséget adjanak.
   Jel. 16,11
   És káromlák a menny Istenét az ő kínjaik és fekélyeik miatt; és meg nem térének az ő cselekedeteikből.

 3. Aszaly, viykeszlet-gazdalkodas.
  Mintegy tiz eve elkeszitettuk a Balaton vizkeszlet-gazdalkodasi tervet. Somlyody szaktancsara autopalyaval tettek tonkre a Nagyberket. A Nagyberek az oekologiai vizigenyen tul, mintegy 40 cm viyet tudna szolgaltatni a Balatonnak. Nem beszelve a termeszeti es turista atrakciorol.
  Elkeszult a Duna-Tisza koze un. elsivatagosodas elleni vizgazdalkodasi terv, (nem csatorna), anno egz vizes-bolsi csapat |nyert|. Azota semmi nem tortent. EU=s penzbol az egesz meglenne.
  Tudnam meg folytatni, de minek.
  Udvozlet minden olvasonak. Sajnos nincs ekezetem.

  1. Nem tudom mennyire valós adat, hogy 30 milliárd dollárból felszámolható lenne az éhezés a világon. Ez 8 nap összege, amit a világ a fegyverkezésre, hadviselésre fordít, úgyhogy menjenek a víz alá……
   Mi még nem éhezünk, de elég kritikus a családi kasszánk állapota, fűszerezve a deviza-lakáskölcsönünkkel…és hívő létemre is érzékenyen érintene, ha bedőlnénk és úgy kéne gürcölnöm sok évtizedig, hogy a fizetésem nagy részét letiltják a “semmire”, a fennmaradó sok millió tartozásra… és lakhatnánk valamelyik szülői házban, napi szintű veszekedésekkel és kínos kompromisszumokkal, hisz az ember nem arra van teremtve, hogy anyjánál, apjánál éljen házasság kötés után…. szóval ennyire nagy változások, kilátástalanság éves, havi, napi szinten még soha nem volt…. és ha még hozzátesszük, hogy egy mai embernek 1 év alatt annyi döntést kell hoznia, mint 100 éve egy embernek egy egész élet alatt…….nyugodtan mondhatjuk, hogy iszonyatos embertelen világ jött ránk….. remélem nem “késik” Jézus Krisztus túl sokáig, mert ez nem sokáig bírható…..SEMMI de semmi emberi perspektíva nincs, nem is értem, hogyan bírják Isten nélkül ezt….. és még sincs tömeges ébredés, és megtérés……. aki még mindig reménykedik a “majd egyszer jobb lesz”-ben, az nem ismeri sem a folyton ismétlődő történelmet és sem a saját lelkét……… aki olvasod ezt, és még nem adtad át életed Krisztusnak, ne habozz, mert nem érdemes ezért a szemét világért és amit adhat eldobni az örök életed…mert egyáltalán nem természetes, hogy az ember meghal és kész, és az “nyert”, aki a legtöbbet “élvezte” az életben……
   “Légy hív(ő) mindhalálig, és néked adom az életnek koronáját.? (Jel. 2, 10)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend