Nagytestvér

Az új Apple operációs rendszer már a ?kormányriasztások? funkciót is tartalmazni fogja

Forrás: Infowars.com

Az Apple várva várt új iOS 6-os operációs rendszere iPhone-ra és iPad-re már a ?kormányriasztások? szolgáltatást is tartalmazni fogja, ami sokak szerint a kommunikációs hálózatok állami központosításának egyik előjele.

?Az Országos Riasztási Program előírásainak megfelelően a mobil riasztási rendszer (WEA – Wireless Emergency Alerts vagy Commercial Mobile Alerting System) minden olyan Apple mobil eszközön rajta lesz, amelyiken az ősszel érkező legújabb 6-os iOS operációs rendszer fut majd. Az új oprendszer az iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4G, iPad 2 és az új iPad eszközökkel lesz kompatibilis,? írja az AMOG.

A szövetségi kormány valamennyi kommunikációs hálózatra szeretné kiterjeszteni hatalmát és a tavaly bejelentett PLAN program (Személyes Lokalizált Riasztási Hálózat), aminek valamennyi új mobiltelefon meg kell, hogy feleljen, fontos lépés ebbe az irányba.

A FEMA vagy Amber Alert programok által küldött üzenetek fogadása nem kötelező, azonban az elnöktől származó üzeneteket nem lehet kikapcsolni.

?A fogyasztóknak lehetősége lesz blokkolni valamennyi PLAN üzenetet, az elnöktől származók kivételével,? írta az LA Times még tavaly.

Az elképzelés, hogy Barack Obama kötelező SMS üzeneteket küldhet minden mobiltelefon használónak a választási szezonban, sokakban kelt erős ellenérzést, hiszen egy ilyen funkciót igen könnyű politikai célokra használni. Erre volt már példa a múltban, amikor Tom Ridge, a Bush kormány védelmi minisztere, utasításra és teljesen megalapozatlanul, felemelte a terrorriasztási szintet, hogy hozzásegítse Bush elnököt az újraválasztáshoz.

A tavaly decemberben indult új rendszer komoly pánikot okozott a New Jersey-ben élő Verizon ügyfelek körében, akiket SMS üzenetben arról értesítettek, hogy egy ?polgári vészhelyzet? van kialakulóban, felszólítva a lakosságot, hogy ?vonuljanak fedezékbe?. Az üzenetek eredményeként a segélyvonalakat elárasztották az aggódó lakosok hívásai.

A Verizon Wireless később bocsánatot kért ügyfeleitől, beismerve, hogy a zűrzavart egy kísérleti üzenet okozta, amit a PLAN riasztási rendszer tesztelése céljából küldtek ki.

A PLAN rendszer is része a védelmi minisztérium átfogó kezdeményezésének, aminek célja a félelemkeltés és egy olyan állandó atmoszféra kialakítása, amelyben az alkotmányos jogok biztonságos gyakorlásának kevés helye van.

A riasztási rendszer idővel az új Intellistreet közvilágítási rendszerrel is összekapcsolódik, egy igazi megfigyelési hálózatot hozva létre, amellyel bárkit bármikor lehallgathatnak az utcán, illetve hangos vagy képi üzeneteket továbbíthatnak a járókelőknek.

Ez lesz az első alkalom a történelem során, hogy a kormány közvetlen kommunikációs vonallal rendelkezik az állampolgárok irányába, amelyen keresztül olyan üzeneteket továbbíthatnak, amilyet csak akarnak, történjen az a lakosság ?biztonságának? érdekében, félelemkeltés, megrendezett terrorakciókra való figyelmezetés vagy politikai propaganda céljából.

Figyelembe véve a New Jersey-ben kiküldött tesztüzenetre adott reakciókat, úgy tűnik egy ilyen riasztás a legtöbb emberben pánikot kelt, ami egy valós vészhelyzetben tovább ront a problémán.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. Megjelent az iOS 6, sokaig nem is mertem frissiteni, de ahogy olvastam tobb helyen, nincs benne semmi ilyesmi. Most akkor ez azert van, mert direkt elrejtettek, hogy mar ne is lehessen kikapcsolni? Frissithetek, vagy nem?

  1. Az iPhone-ok és op rendszerek sokban függnek a használt hálózattól, tehát mivel a cikkben leírt funkció konkértan az amerikai kormányra vonatkozik, így gondolom csak azokban a telefonokban található meg, amiket az USA-ban vásároltak.
   Én is kíváncsi lennék személyes tapasztalatra, olyan valakitől, aki saját szemével látta.
   Egyébként a kormányriasztások funkcióra a cikk szerint nincs beállítási/kikapcsolási lehetőség, tehát lehet, hogy egyszerűen csak érkezik egy SMS és kész.

   1. Amerikaban vettem a telefonomat, kozben vegul frissitettem, de semmi ilyesmi funkcio nincs benne sehol. A cikkben viszont az szerepel, hogy: “minden olyan Apple mobil eszközön rajta lesz, amelyiken az ősszel érkező legújabb 6-os iOS operációs rendszer fut majd”, innentol meg akkor teljesen mindegy a keszulek, hiszen ha amerikai, ha nem, az iOS 6 fut rajta (ha tamogatja meg), akkor ezek alapjan benne kellene lennie. De nincs.

    “Egyébként a kormányriasztások funkcióra a cikk szerint nincs beállítási/kikapcsolási lehetőség”
    Akkor a fenti kepernyokep hamis? Vagy nem egeszen ertem. Megneztem a kepen lathato helyen, de nincs ilyesmi, es vegigneztem az osszes opciot a beallitasokban.

    Egyebkent mivel mar 19-e ota elerheto az iOS 6, Amerikaban mar botranyt csaptak volna belole, ha ilyesmi van a rendszerben, plane, hogy most az iPhone 5 kapcsan is mindenfelen csamcsog a sajto.

    1. Köszi az infót. Kicsit utánanéztem és ezen az appsrumors oldalon azt írják, hogy a funkciók ki és bekapcsolása csak az iOS 6 béta verziójában volt lehetséges. Ebből én azt veszem ki, hogy most, ha akarod ha nem jön az üzenet, ami egyébként nemcsak az iPhone-okra megy ki, hanem minden hálózaton és telefonon megjelenik, amelyik csatlakozott a kormányprogramhoz. Tehát a kikapcsolás lehetősége extra funkció lett volna. Te mit gondolsz?

     http://www.appsrumors.com/news-rumors/ios/emergency-alerts-on-iphone-with-ios-6/

     Kérlek te is és Sharky is írjátok meg, ha ez valóban megtörténik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend