Természeti katasztrófák

A ‘Tűzgyűrű’ ébredezik – az USA nyugati partja eddig kimaradt a tűzijátékból

Forrás: The American Dream

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem szokatlanul sok szeizmikus aktivitás észlelhető szerte a világon mostanában.  A Tűzgyűrű (Ring of Fire) ébredezik, ami nem túl jó hír az Egyesült Államok nyugati partján élőknek. (Valósidejű földrengéstérkép: USGS)

A földrengések 90%-a és a vulkánkitörések körülbelül 75%-a a Tűzgyűrű mentén történik a földön.

Figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok nyugati partja egész hosszában a Tűzgyűrű mentén fekszik, a törésvonal ébredezése komoly aggodalomra ad okot. Múlthét szerdán a valaha mért legerősebb strike-slip (leveles eltolódás mentén bekövetkező) földrengést regisztrálták Indonéziában a Tűzgyűrű mentén. Ha ez a rengés az Egyesült Államok egyik nyugati parti nagyvárosában következik be, a városból semmi nem maradt volna.

A tudósok szerint szinte 100%-ig biztos, hogy egyszer Kaliforniát is eléri egy ilyen rengés. Az elmúlt években óriási, rekord erősségű földrengéseket láthattunk Japánban, Chilében, Indonéziában és Új-Zélandon. Ez az Egyesült Államok nyugati partja számára is elkerülhetetlen.

Már többször írtunk a földrengések gyakoriságának növekedéséről a világon. 2001-ben 137, 2010-ben pedig 205 6.0-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés volt a világon. A táblázatok és grafikonok alapján egyértelműen növekedő tendencia rajzolódik ki az elmúlt tíz évre vonatkozóan, éppen ezért fontos figyelnünk az elmúlt napok szeizmikus eseményeire is.

A szerdai 8,6-os földrengést szinte azonnal egy másik, 8,2-es erősségű követte, szintén Indonézia partjai mentén. Szerencsére ezek a rengések nem idéztek elő cunamit, de attól még maguk a földrengések rendkívül erősek voltak.

Általában évente mindössze egyetlen 8.0-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés történik a világban. A 8,6-os rengés ráadásul a valaha mért legerősebb leveles eltolódás mentén bekövetkezett földmozgás volt.

Az Extinction Protocol a következőket írta az eseményről:

Soha nem hallottam még ilyen erős strike-slip földrengésről, különösen víz alatt. Az indonéz földrengések előzetes felmérései alapján az amerikai geológusok azt gondolják, hogy a két lemez 21 méterrel tolódott egymásra. A Szent András törésvonal is leveles eltolódás. El tudna bárki képzelni 21 méteres eltolódást mondjuk San Franciscóban? A szumátrainak megfelelő erejű rengés romba döntötte volna a várost.

Múlthét szerdán Oregon partjaitól 160 kilométerre észleltek 5,9-es erősségű földrengést, csütörtökön pedig a Kaliforniai öbölben volt egy 6,9-es és egy 6,2-es erősségű földrengés.

Sajnos a legtöbb amerikai, különösen a fiatalok, azt sem tudják mi az a Tűzgyűrű.

A Wikipedia a következőket írja róla:

Az angol Ring of Fire elnevezésből származóan Tűzgyűrűnek (korábban használt elnevezéssel Cirkumpacifikus övnek) nevezzük a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiót, amely mentén különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

A nyugati parton kívül, törésvonalak egész hálózata fut Kalifornia, Oregon és Washington államok alatt is.

A tudósok szerint a következő nagy földrengés bármikor bekövetkezhet. A Time Magazinban megjelent cikk a következőkről számolt be:

Kalifornia alatt több mint 300 törésvonal húzódik, amelyek közül csak az egyik a Szent András törésvonal. Ugyanakkor a minden földrengés végét jelentő nagy rengés még nem következett be. 1980-ban a szövetségi kormány által készíttetett jelentés szerint egy nagy földrengés 30 éven belüli bekövetkezésének valószínűsége messze meghaladja az 50%-ot.

Ez egy visszafogott becslés csupán. Az Egyesült Államok nyugati partja mindig is instabil volt és az is marad.

A tudósok ugyanakkor más területek miatt is aggódnak. Az Arizonai Geológiai Kutatóintézet szerint 2011-ben 131 földrengés volt Arizonában. Ez komoly emelkedés a 2010-ben számolt 53 rengéshez képest.

Az Új Madrid törésvonalról pedig még nem is beszéltünk.

A földrengéseken kívül a Tűzgyűrű mentén erős vulkáni aktivitás is tapasztalható. Több jel is arra mutat, hogy a Washington állambeli Rainier vulkán aktivitása növekszik. Ennek a vulkánnak a kitörése az Egyesült Államok egész észak-nyugati részére nézve komoly veszélyt jelentene.

A Tűzgyűrű mentén található még az immár 300 éve szunnyadó, de az utóbbi években ébredezni látszó japán Fuji vulkán is. A vulkán körül új kráterek jelentek meg, amelyek gázokat bocsátanak ki. A vulkán környékén egész sor földrengést mértek az elmúlt év során, köztük egy 6,4 erősségűt 2011. március 15-én.

A Fuji vulkán nincs messze Tokiótól, a világ egyik legsűrűbben lakott, 39 milliós városától. Belegondolni is rossz, hogy a vulkán kitörése milyen következményekkel járna ott.

Azt is fontos tudni, hogy nem csupán a Tűzgyűrű körül tapasztalható a vulkáni tevékenység élénkülése. A jelenség az egész földre igaz. Néhány példa a közelmúltból:

  • Az Izlandon néhány éve komoly gondokat okozó vulkánok ismét ébredeznek.
  • A kolumbiai hatóságok vörös fokozatú riasztást léptettek életbe a Nevado del Ruiz vulkán elkerülhetetlennek tűnő kitörése miatt.
  • A híres Anak Krakatau vulkán elkezdett hamut lövellni.

Mivel magyarázható a földmozgások aktivitásának és erősségének emelkedése?

Előző posztKövetkező poszt

18 hozzászólás

  1. Szia!

    Érdekes cikk, csak kicsit hatásvadász. Mint geológus szólalnék meg először és szeretném csorbítani kicsit a fokozott hangulatot 🙂

    Először is földrengések mindig is voltak, ez nem nagy újdonság. Heves, és rendkívüli földtani eseményekre is sor került sokszor az emberiség történetében. Indirekt ismerünk olyan eseményeket is, amelyeket a homo sapiens is alig élt túl. De valahogy túlélte…

    Szóval az ok, amiért egyre több a földrengés nem a rengések számának növekedésével, hanem a megfigyelések pontosságával magyarázható. Az elmúlt években/évtizedekben több ezer ún. szinoptikus szeizmikus állomás lett elhelyezve a világon. A köv. években pedig csak az USA-ban ezres nagyságrendben bővítik az állomások számát.

    Ezzel olyan helyekről is kapunk infókat, ahol 100km2-ént él átlagosan 1 ember, azaz ahol sok vizet nem zavarna semmilyen földmozgás.

    A föld az emberhez képest gigantikus, a földtani események pedig nem igazán mérhetők emberi időléptékben, azaz nem gyorsulnak fel egyik napról a másikra a dolgok. Léteznek ciklikusságok pl. Wilson-ciklus :), de az is 600 millió éves, léteznek más ciklusok is amelyek közvetetten kapcsolódhatnak földtani folyamatokhoz, de azok is 10ezres időnagyságrendben vannak. Vulkánok, földrengések amíg léteznek, addig zajlik az endogén kéregdinamika (ami nagyon jó dolog ám, mert ha nem lenne nagyon kopár lenne a Földön minden!)

    Ajánlom nézzetek bele a szeizmikus tomográfiába, hogy lássatok egy gyakorlati példát miért van annyi állomás.

    Nem geológusként még hozzátenném, hogy ott egy másik helyzet, már ott is élnek emberek ahol eddig soha, ami a humán megfigyeléseket, valamint a hírértéket is emelik egy-egy esemény kapcsán…

    A lényeg, hogy ha eljő egyszer az armageddon az sem 1-2 óra alatt zajlik le (hacsak tényleg el nem talál egy jó nagy aszteroida a bolygót). Egyes elképzelések szerint Jézus halála óta tart a dolog, szóval nincs elsietve ez se…

    igaz én optimista vagyok, talán mert nem hiszek semmiben, azaz nem paráztatom magam feleslegesen 🙂

    1. Helló tiburi!
      Örülök a hozzászólásodnak és örülök, hogy nem azt hoztad ki az egészből, hogy a gyakoribb földrengésekért is már az ember a felelős,…végre egy szakember aki a maga módján őszinte, tehát veled semmi bajom,…..viszont Wilsonra egy kicsit haragszom :)….miért? várj még egy kicsit és meg fogod látni milyen reakciókat vált ki a 600 millió éves Wilsoni ciklikusság.

    2. Köszönöm az értékes hozzászólást. Részemről soha nem a paráztatás a cél.

      Fontos leszögezni, hogy a földrengések számának vagy erősségének növekedése csupán az idők jeleinek egyike (Lásd Máté 24:6-8), az ?idők jelei? pedig csak nagy általánosságban jelzik a Bibliában utolsó vagy végső időknek nevezett időszakot. Ennél sokkal konkrétabb és részletesebb próféciákat is olvashatunk, amiből pontosabban lehet tudni, hogy hol is járunk az időben.

      Az Armegeddon kifejezést pedig sokan helytelenül a “világvégére” használják, pedig az csupán egy földrajzi név, egy fennsík Izraelben, ahol a jelenkor utolsó nagy csatáját vívják majd az említett időszak (a világkormány hét éves uralkodása) végén.

  2. Kanku, igazad van a csak-al. Nem drukkolok a nagyobbért, de a mintázatok alapján, és valami féle periódikusság alapján ennek kellett volna “jönnie”.
    M.O.-ra nincs semmi tapasztalatom, mert az elmúlt időszakban, 3, 2-es környéki rengés volt, ezt legtöbben meg se érzik, meg se hallják.
    Ha lesz is, akkor Szombathely, Miskolc vonal, le, fel 35-50 kilométeres sávban.
    A legtöbb Európai rengés a Görög térségben van. Bár ha most az Olasz vulkán működés, és a Japán Fuji (300 éve most produkál először aktivitást) ebbe a megszokott képbe, mintákba belezavarhat.
    Az elmúlt egy éveben, volt még valami érdekes a rengésekben. USA Colorádóban, régebben nem jegyeztek rengéseket. De tavaly majd napi rendszerességel, 2,5-3,6-os rengések voltak, az időjárási anomáliákat, hóvihar, tornádókat is említhetjük.

    1. Volt! Hallottam sajnos, ma a rádióban, igazad volt, rögtön eszembe jutottal, még mondtam is magamba “lám, lám az illetőnek igaza lett”……………..de azért arra szeretnélek kérni, hogy máskor ne úgy fogalmazz, hogy “csak egy 6.7”, mert még azt hiszem, hogy minél nagyobb fokozatokért drukkolsz………..ne felejtsd ott is emberek élnek, olyanok mint te……meg én.
      Nem haragudj, nem bántani akartalak, csak megemlítettem…….ha meg van egy hasonló jóslásod MO-.ra vonatkozóan, csak szólj nyugodtan…én tutti, hogy komolyan veszlek 🙂

  3. A tavalyi Japán földrengés óta fut egy alkalmazás a gépemen.
    Kicsi, de nagyon látványos program.
    Earthquake 3D
    A program website-ja: http://www.wolton.net/quake.html

    Javaslom aki tudja töltse le, mert az elmúlt félévben, látványosan sok rengés van.
    Ez a cikk is megerúsített abban, hogy valami nagy “durranás” lesz, és ezt itt nyomon lehet követni, mostanra már, ennyi vizuális adatot látva, talán jóslatokba is lehetne menni. Mikor, hol lessz 6-os vagy attól nagyobb rengés. (Szumátránál a múlt hét óta, folyamatosan 3-10 óránként, 4 és 6 os földrengések követik egymást)

    Tippem, új-zéland, chile környéke, 7-es vagy nagyobb.

  4. Gyanítom, hogy a földrengések, és már természeti katasztrófák nagy része kitervelt, mesterséges. Aztán persze az idők folyamán ezek a “belenyúlunk a Föld természetes rezgéseibe, belső folyamataiba”-játék később mit okoz majd, csak találgatni tudjuk, de sok jót nem, az biztos. Ez a maréknyi őrült, “én leszek a világ ura” figura rettenetes dolgokat művel, komolyan, ha nem lennék hívő, már rég végeztem volna magammal. Ilyen gazdasági, politikai, erkölcsi, szellemi nyomorban, elnyomásban, félelemben élni… Csodálom, hogy sok ember, sok család még hogyan bírja egyáltalán “ép ésszel”.
    Persze ezt még fokozzák majd, biztos.

    Jézus mondja: “E világon nyomorúságotok van, de bízzatok, én legyőztem a világot.”

    http://nyisdkiaszemed.cwahi.net

    1. Ehhez nem kell prófécia az úrtól. Elég megnézni az Illuminati kártyajátékot. A fukushimai rengés is rajta volt. Meg még ami lesz. Plusz 2005 szeptember 15-én kiadott Stan Deyo jelentés is számól már az USA nyugati partján bekövetkező nagyerejű földrengéssorozattal.

      1. Nem ártana egy cikk vagy valami ( Magyar nyelven) az Illuminati kártyákról mégis miket tartalmaznak még és abból mire lehet következtetni? Londoni olimpiáról van-e rajta valami? Egyáltalán lesz-e valami a londoni olimpián?

        1. Ennyit találtam róla youtube-n magyarul:
          http://www.youtube.com/watch?v=pmgxmvXt2LI

          Vagy még itt van ez:
          http://konteo.blogrepublik.eu/2012/01/08/villamkonteo-10-0-a-steve-jackson-kartyak-esete/

          A londoni olimpia is rajta van a kártyán. És a kártya alapján a Londoni olimpián fognak robbantani. De ajánlom figyelmedbe Ric Clay munkásságát ezzel kapcsolatban aki rájött, hogy valamit tervez a háttérhatalom az olimpia idejére. Valamibe igencsak beletenyerelhetett mert megölték.

        2. Alakul,…szépen alakul…..de hogy ne legyen mint az utóbbinál(9/11), amikor azt kapták..”hogy a CIA miért nem tudott semmit az egészről?”,… most megemlítik néhányszor, itt ott a médiában, ha meg bekövetkezik elmondhatják “mi szóltunk…még a sajtó is megírta, ..sorry de ez ma egy ilyen veszélye világ!” Aztán jön a szokásos folyamat, az emberek követelni fogják a kormányoktól, hogy tegyenek valamit, mert nem akarnak félelembe élni, még a pápa is felszólal, “leváltanak” néhány fejest és előveszik a fiókból az ott várakozó új, tutti megoldást jelentő rendeleteket…..game over! by by szabadság…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend