Lázongó világ

A hatóságok lázongásoktól tartanak az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt

Tudjuk, hogy az élelmiszerárak emelkedésében fontos szerepet játszanak a nagybefektetők által végzett spekulációs ügyletek, más szóval az emberi kapzsiság, de azt is tudjuk, hogy az éhínségeket maga Jézus is az idők jelei közé sorolta (Máté 24:7). Szegények és éhezők mindig is voltak, de számuk az utóbbi években soha nem látott magasságokba szökött.

?Ami egy szegény embernek egy darab kenyér, a gazdag ember számára értékpapír eszközállomány.? ? Ann Berg, határidős befektető

A Financialpost a következőket írja a a jelenlegi helyzetről:

A globális élelmiszerárak harmadik hónapja folyamatosan emelkednek és ez még nem a folyamat vége, nyilatkozta az ENSZ élelmezésügyi hivatala múlthét csütörtökön, hozzátéve, hogy ezzel erősödik az éhínségek és társadalmi zavargások veszélye a szegényebb országokban.

A rekord gabonaárak is hozzájárultak a tavalyi arab tavasz felkelésekhez a közel-keleten és Afrikában és a világ más területein is éhséglázadásokat eredményeztek.

Az árak, a 2011. februári rekordot követő rövid csökkenés után, ebben az évben is emelkedtek.

A havi árváltozásokat egy élelmiszerkosár alapján mérő FAO index 215,9 pont körüli átlagot mutatott márciusban a februári 215,4 pontos átlaghoz képest.

Bár ez az érték alacsonyabb, mint a 2011. februári 237,9-es rekord, még mindig magasabb, mint a 2007-2008-as globális vészhelyzetet okozó élelmiszerválság idején mért átlag.

?Az élelmiszerválságnak azóta sincs vége,? mondja Emilia Casella, az ENSZ élelmiszerprogramjának szóvivője. ?Az árak aggasztóak. Az emberek nem tudják lesz-e mit enniük és állandó bizonytalanságban élnek.?

Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza és gabona elemzője a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy az év első felében további áremelkedések várhatók, főleg a kukorica és a szója árában, ami viszont a búza árát is felverheti.

A magas élelmiszerárak magasabb importkiadásokat jelentenek azoknak a szegény országoknak, amelyek nem tudnak elég élelmiszert termelni saját szükségleteik kielégítésére.

?A növekvő élelmiszerárak extra nyomást helyeznek a törvényhozókra mindenhol a világon egy olyan időben, amikor eleve kevesebb pénz áll rendelkezésre,? mondta Larbi Sadiki, Észak-Afrika szakértő.

?Észak-Afrikában az élelmiszertámogatás jelenti azt a bizonyos átléphetetlen vörös vonalat, különösen Tunéziában és Egyiptomban,? mondta. ?Az emberek az utcára mennének, ha a támogatást csökkentenék.?

Az olajár

A magas olajárak is inflációgerjesztő hatásúak. A márciusi fogyasztói árak a 17 eurózóna tagországban 2,6%-kal voltak magasabbak a tavaly márciusi értékhez képest.

?Az élelmiszer árindex és az olajárak között rendkívül szoros összefüggés van. Az olajárak emelkedésével nehéz lesz megakadályozni, hogy az élelmiszerárak ne kövessék ezt a tendenciát,? mondja Nick Higgins, a Rabobank International árutőzsdei elemzője.

Kiszámított készletek

A FAO 2,344 milliárd tonnáról 2,343 milliárd tonnára módosította a 2011-es globális gabonatermés mennyiségét, ami megerősíti a korábbi 1,4%-os búzatermés visszaesésre vonatkozó előrejelzést 2012-re, a 2011-es rekord 690 millió tonnához képest.

Abbassian szerint a kukoricakészlet sem egészen kielégítő. A durva gabonák készlete, amibe a kukorica is beletartozik, akár 3 millió tonnával, 171,3 millió tonnára is csökkenhet a 2011/2012-es szezon végére, ami a legalacsonyabb érték 2008 óta.

Az amerikai kormány a vártnál alacsonyabb gabonakészletről és csökkenő szója- és búzavetésről számolt be, ami tovább növeli a globális gabonaellátás miatti aggodalmakat és ugrásszerű növekedést eredményezhet a gabona határidős ügyletek volumenében.

Az Európai Unió gabonakészletei négyéves mélypontra csökkenhetnek a 2011/2012-es kampány végére, és a csökkenő terméskilátások miatt jövőre további esés várható az kereskedők és elemzők szerint.

A legfőbb termelő országokban tapasztalt időjárás változások miatt óriási áringadozások várhatóak. Ezt a tendenciát erősítené az is, ha az amerikai gazdák a magasabb hozamok reményében több szóját ültetnének ebben a szezonban, mondja Abbassian, amire nagy az esély.

A globális élelmiszerárak csökkenhetnek az év második felében, mivel az új termés enyhít a piaci feszültségen és az egész évre vonatkozó átlagot a 2011-es rekord alá viheti.

Mindenesetre a tartósan magas árak folyamatosan a törvényhozók figyelmének központjában állnak.

?2015-re 7,2 milliárdan leszünk és 2011-ben több mint 1 millió ember halt éhen. A helyzet nem fog javulni, sőt ennek az ellenkezője várható,? mondta Pierre Reuland, az Interpol különleges EU nagykövete az európai biztonsági szakemberek januári gyűlésén. ?A szegények számára az életért folytatott harc nem válik könnyebbé.?


Tehát mi okolható az éhezők számának növekedéséért? A rossz termés? A fenti cikk is rekord búzatermésről ír 2011-ben. Mi akkor hát a probléma? Ez a rövid rajzfilm erre próbál választ adni:

[vsw id=”K31kZKE3tRs” source=”youtube” width=”590″ height=”360″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

    1. Nekem a tavaly még köszönetet se mondtak, amikor azt tanácsoltam valakinek, hogy hagyja az arany befektetéseket és vegyen inkább két tucat csirkét, mert a tojás hamarosan még fizető valuta is lehet….biztos jó hülyének nézett… erre meg tessék …felment a tojás ára, duplájára…lehet hamarosan még a tőzsdén is kereskednek fognak vele? már semmin se csodálkoznék. De azért csak óvatosan azokkal a csirkékkel, mert ilyenért már haltak meg emberek, nem hiszed? kérdezd csak meg Tom-ot….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend