Tudomány és technika

Az amerikai hadsereg új ?hősugár? fegyvere

Forrás: CTV News

A tudományos fantasztikum egyre több ága válik tudományos valósággá az amerikai hadseregben. Az egyik legújabb fejlesztés, a ?hősugár? egy olyan nem halálos elektromágneses hullámot bocsát ki, amivel a hadsereg reményei szerint hatékonyan tudják kontrollálni a megvadult tömegeket. A hadsereg a média képviselői előtt mutatta be az elviselhetetlen hősugarat kibocsátó rendszert. Elmondások szerint a hatás leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor egy forró sütő ajtaját hirtelen kinyitva az embert megcsapja a forróság.

?Nem lehet látni, nem lehet hallani, nincs szaga, csak érezni lehet,? nyilatkozta Tracy Taffola ezredes a rendszer nyilvános bemutatóján az amerikai tengerészet Washington DC közelében fekvő bázisán. A ?hősugárnak? hivatalosan a minden leleményességet nélkülöző Aktív Tagadás Rendszer (Active Denial System) elnevezést adták és akár egy kilométer távolságból is hatásosan alkalmazható egy összegyűlt tömeg ellen. A harci járműről működtethető rendszer egy műholdvevőhöz hasonló tányérból láthatatlan, magas frekvenciájú elektromágneses sugarat bocsát ki.

?Ez az eddigi legbiztonságosabb nem halálos eszköz,? amit az amerikai hadsereg valaha is kifejlesztett, mondta Taffola.

A rendszerből érkező hő olyan erős, hogy az ember természetes reakciója az azonnali menekülés. Ezt ?viszlát? effektusnak is hívják.

A több ezer próbabevetésen résztvevő hétszáz önkéntesből mindössze kettőt kellett kórházba szállítani a kísérlet után.

Az Aktív Tagadás Rendszerből érkező hő olyan frekvencián terjed, amit a bőr szív magába, így rendkívül kényelmetlen érzést kelt anélkül, hogy igazi veszélyt jelentene.

A katonaság illetékesei arra nem tértek ki, hogy a frekvencia megváltoztatásával a tömeg szétoszlatása helyett nem megsülnek-e a célba vett emberek. A rendszer kritikusainak egyik legfőbb ellenvetése, hogy az azonnali menekülésre képtelen személyek ? például az idősek, rokkantak vagy terhes nők ? milyen sérüléseket vagy traumát szenvedhetnek ha hosszabb ideig kénytelenek elviselni a forróságot. Fennáll az a kérdés is, hogy a láthatatlan hősugár nem tömeghisztériát és pánikot okozna-e inkább a már eleve felgerjedt tömegben, tovább rontva az amúgy is kritikus helyzeten.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

  1. “Csak” ketten kerültek kórházba a tesztelt 700-ból…. Kívánom, hogy ha élesben alkalmazzák, akkor csak egy pusztuljon, vagy kerüljön kórházba: annak az anyja, vagy a gyermeke, aki a parancsot kiadta a használatára!

  2. Láttam már olyan Wikileaks által kiszivárogtatott amcsi bevetéses felvételt, amikor a katonák szívesen szitára lőnek, rakétáznak ártatlan civileket,….tudjátok,…ez az a sok, még az éles bevetés előtti, számítógépes szimulációk mellék hatása, egy elő ember nem több egy animációs emberi figuránál, sőt még élvezni is lehet,…azt hiszem itt megnézhető:http://www.youtube.com/watch?v=c7u3dkoqKHA (kb 50 perc)
    Ezek után nem kell hozzá túl sok fantázia, hogy elképzeljük azt a nem túl távoli szituációt, amikor egy arra kiképzett katona, ül a hősugaras járműben és valahogy több ideig szorongatja annak a joystick-nak a ravaszát mint, ahogy kellene,… a földre került emberek pedig megsülnek.

  3. Szerintem meg hasonló elven működik mint a mikrohullámú sütő: rezegteti a molekulákban levő vizet. Innentől kezdve pedig döntse el ki-ki maga, hogy mennyire káros ha az emberi testben lévő sejtekben levő vizet elkezdik rezegtetni…á, nem halsz bele, csak 50-es lesz az IQ-d…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend