Gazdasági válság

10 esemény a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése felé

Forrás: The Economic Collapse

A történelem során talán a dollár volt a legközelebb az igazi globális valuta státuszhoz. Az amerikai dollár évtizedeken keresztül uralta a nemzetközi kereskedelmet. Ez rengeteg előnnyel járt az USA pénzrendszere és fogyasztói számára és hihetetlen globális hatalmat biztosított az amerikai kormánynak. Jelenleg (az Egyesült Államokat nem beleszámítva) a világ pénztartalékának 60%-a dollárban van. De vajon meddig?

Az amerikai média hallgat a kérdésben, pedig számos erős gazdaság komoly lépéseket tett a dollár leváltása felé. Számos olajtermelő ország már nem dollárban kereskedik, ami komoly csapás az olajdollár számára.

Már a nagy nemzetközi intézmények, mint az ENSZ és az IMF is a dollár tartalékvaluta státuszának egy új globális valutára való leváltásáról írnak, ami elképzelhetetlen hatással lenne/lesz az USA gazdaságára.

A változtatások egyik fő támogatója a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező Kína. Egyes elemzői számítások szerint Kína gazdasága 2016-ra megelőzi az Egyesült Államokét és 2040-re pedig háromszor nagyobb lesz.

Az elmúlt néhány évben Kína és más feltörekvő hatalmak, mint például Oroszország, több megállapodást is kötöttek, amelyek elsődleges célja a dollár leváltása. A dollár egyeduralmának tulajdonképpen már vége.

Amerika gazdasága fokozatosan gyengül és hamarosan nem lesz mivel indokolni a dollár elsődleges tartalékvaluta szerepét. A következőkben összegyűjtöttük azt a 10 tényezőt, amelyek igazolni látszanak, hogy a dollár korábbi státuszának és erejének vége:

1. Kína és Japán már nem dollárban kereskednek egymás között

Néhány hónappal ezelőtt a világ második és harmadik legnagyobb gazdaságai, Kína és Japán, megállapodtak, hogy egymás közötti kereskedelmüket dollár helyett saját valutáikban folytatják. Ez egy rendkívül fontos lépés volt, amiről az amerikai média szinte egy sort sem írt. A BBC a következőket jelentette a megállapodásról:

Kína és Japán bejelentették, hogy terveik szerint egymás között direkt módon fogják váltani saját valutáikat, egyrészről az üzleti költségek csökkentése valamint a bilaterális kereskedelem támogatása érdekében.

A megállapodás eredményeként a kínai és japán cégek közvetlenül átválthatják saját valutájukat a másikéra.

Jelenleg minden cégnek először dollárt kell vásárolnia, és csak azután válthatja át a másik valutájára az ügylet fedezetét, ami extra költséggel jár.

2. A BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) is azt tervezik, hogy az egymás közötti kereskedelemben saját valutáikat fogják használni

A BRICS országok erőfitogtatása folytatódik. A köztük létrejött új egyezmény saját valutáikat erősíti a dollár helyett. Egy indiai hírcsatorna a következőket írta:

A BRICS öt feltörekvő országa (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) nagyobb gazdasági momentumot remél a két egyezménytől, amelyek a BRICS országok közötti kereskedelmet hivatottak támogatni.

A két egyezmény, amelyeket az öt ország vezetői egyszerre írtak alá, lehetővé teszi a helyi cégeknek, vállalkozásoknak, hogy saját valutáikban kereskedjenek egymással, nyilatkozta Sudhir Vyas, az indiai külügyminisztérium gazdasági kapcsolatok államtitkára.

Az egyezményektől a BRICS országok közötti kereskedelem volumenének növekedését várják, ami 28%-kal emelkedett az elmúlt néhány év során, de a jelenlegi 230 milliárd dolláron még messze elmarad az öt gazdasági nagyhatalom teljes potenciáljától.

3. Orosz-kínai valuta megállapodás

Oroszország és Kína már több mint egy éve saját valutáikban kereskednek egymással. A két ország vezetői egyre erőteljesebben támogatják egy új globális tartalékvaluta bevezetését és mindkét nemzet eltökélt szándéka a dollár hatalmának megtörése.

4. A kínai valuta növekvő használata Afrikában

Melyik ország ma Afrika legfőbb kereskedelmi partnere? Elárulom, hogy nem az Egyesült Államok.

2009-ben Kína lett Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere és egyre agresszívabban szorgalmazza saját valutája használatát a déli kontinensen.

Az Afrika legnagyobb bankjának számító Standard Bank a következőket írta:

Úgy képzeljük, hogy Afrika és Kína legalább 100 milliárd dollárnak megfelelő kereskedelmi forgalmat fog renminbi-ben bonyolítani 2015-ig, ami több mint a 2010-re vonatkozó teljes bilaterális kereskedelmünk volumene.

Kína eltökélte a nemzetközi kereskedelem átformálását. Jelenleg 70.000 kínai cég bonyolítja határon túli kereskedelmét a kínai valutában.

5. A Kína és az Egyesült Arab Emirátusok közötti megállapodás

Kína és az Egyesült Arab Emirátusok megállapodtak, hogy dollár helyett saját valutáikban folytatják az egymás közötti olajkereskedelmet.

Az Egyesült Arab Emirátusok nem számít nagyjátékosnak az olajtermelésben, de a lépés mindenképpen veszélyezteti az olajdollár rendszert. Mi történik, ha más olajtermelő országok is kedvet kapnak a lépéshez?

6. Irán

Irán hozta a legagresszívabb intézkedéseket a dollár kereskedelmi fizetőeszköz státuszának megdöntése érdekében. India például részben arannyal fog fizetni az Irántól vásárolt olajért.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség enyhülésére nem sok remény van a közeljövőben, ezért elég valószínű, hogy Irán továbbra is mindent megtesz az Egyesült Államok gyengítése érdekében.

7. A kínai-szaúdi kapcsolatok

Melyik ország vásárolja a legtöbb olajat Szaúdi-Arábiától? A válasz ebben az esetben sem az Egyesült Államok, hanem Kína.

Kína 1,39 millió hordó olajat vásárolt Szaúdi-Arábiától februárban, ami 39%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Szaúdi-Arábia és Kína összefogtak egy új olajfinomító megépítése érdekében Szaúdi-Arábiában, és a két ország vezetői mindent megtesznek a köztük folyó kereskedelem bővítése érdekében.

Mennyi ideig áll még ki Szaúdi-Arábia az olajdollár mellett, ha legfontosabb ügyfele, Kína más irányba megy? Ez egy nagyon fontos kérdés.

8. Az ENSZ is egy új globális tartalékvaluta bevezetését szorgalmazza

Az ENSZ több olyan jelentést is kiadott, amiben a dollár, mint tartalékvaluta leváltását javasolja. Alább például egy olyan globális tartalékrendszerről ír, amiben a dollár már nem játszana főszerepet:

Létrehozhatnánk egy új globális tartalékrendszert, amelyben már nem az amerikai dollár lenne az egyetlen tartalékvaluta.

9. Az IMF is egy új globális tartalékvaluta mellett érvel

A Nemzetközi Valutaalap is számos jelentést adott ki, amelyekben az amerikai dollár leváltását javasolja egy új világvalutára.

A ?Tartalék felhalmozás és a nemzetközi monetáris stabilitás? című, egy korábbi tanulmányában, az IMF egy új, ?Bancor? nevű globális valuta bevezetéséről ír, amit egy új globális központi bank bocsátana ki:

Egy új globális központi bank által kibocsátott Bancor, mint globális valuta, a gazdaság stabil, értékőrző alapja lehetne, ami nem egy konkrét ország gazdasági helyzetéhez kötődik. A kereskedelem és a pénzforgalom gyors növekedésével és a globális integráció erősödésével egy ilyen szélesebb perspektívára van szükség a növekedés fenntartásához.

10. Szinte az egész világ gyűlöli az Egyesült Államokat

Az Egyesült Államok iránti érzelmek szinte az egész világon negatívak, és ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Néhány évtizeddel ezelőtt a világ nagy része még ennek az ellenkezőjét gondolta. Aki kételkedik a változásban, utazzon el néhány helyre a világban. Sok amerikai, főleg Európába utazva, inkább kanadainak vallja magát utazás közben, mert így pozitívabb fogadtatásban reménykedhet.

Amennyiben Amerika népszerű lenne, talán még lenne némi esély a dollár státuszának megőrzésére, de a helyzet ennek éppen az ellenkezője.

Mi történik tehát, ha a dollár tartalékvaluta státusza megszűnik?

Michael Payne nemrégiben megjelent cikkében erre próbál rávilágítani:

A dollár hanyatlása radikális változást jelent majd az amerikai életstílus szempontjából. Amikor ez a gazdasági cunami eléri az Egyesült Államokat, a 2008-as válság egy aprócska hullámnak tűnik majd. Az amerikai életstílus szempontjából igen kellemetlen változásokat hoz majd, a hihetetlen mértékben elszabadult infláció, a magas jelzálog és hitelkamatok növekedése valamint az élelmiszer, ruha és benzin áremelkedések miatt. Az élet minden területére negatívan hat majd.

A legtöbb amerikai nincs tisztában azzal, hogy az Egyesült Államokban még mindig mennyire olcsó az üzemanyag a világ más részeihez képest. Európa egyes országaiban kétszer annyiba kerül a benzin, mint az USA-ban. Persze, igaz, hogy az adónak is komoly szerepe van ebben, de leginkább a dollár olajkereskedelmi fizetőeszköz státuszának tudható be.

A világ olajfogyasztásának egynegyedét az Egyesült Államok használja fel. Az egész amerikai gazdaság az olcsó üzemanyagtól függ, hiszen az áruknak óriási távolságokat kell megtenni.

Mi lesz, amikor az üzemanyagárak a mostani kétszeresére emelkednek?

Emellett a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése a kormányadósság fenntartásának jelentős drágulását is jelenti majd.

Egyelőre még mindig komoly kereslet van az amerikai állampapírok iránt, hiszen a világ országai kénytelenek jelentős mennyiségű dollártartalékkal rendelkezni a nemzetközi kereskedelem miatt.

Mi történik, ha ez megváltozik?

Mi történik, ha hirtelen elapad a világ dollár iránti étvágya?

Természetesen ezek a változások nem egy nap alatt fognak bekövetkezni, de ha egyszer elkezdenek felgyorsulni az események, az apró változások hirtelen lavinává duzzadhatnak.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Honest Money – Gary North
    http://mises.org/document/5221/Honest-Money
    Lots of people are harassed routinely by ministers and other believers who imagine that the Bible favors inflationary schemes, bans the paying and receiving of interest, and requires a government monopoly on money to fund glorious government projects to help people. This book by Gary North answers those views with chapter, verse, and an impressive account of the historical context for the Bible?s teachings on money, banking, commerce, and trade….

  2. A cikkel kapcsolatban a következő a véleményem. Nem hiszek semmilyen amerikai dollár elleni őszinte harcban, az említett országok egymásközt abban fizethetnek amiben csak akarnak, létrehozhatnak akár új szuper szuverén valutát is, megtehetik, mert ez is a forgatókönyv része,…..tehát szerintem az egész nem több mint egy nagy előjáték arra, amire mindannyian gondolunk,… egy közös világ valuta létrehozása. Jelenleg egy igazi önálló államot se tudok említeni és amielőtt valaki azt mondja, hogy Kína vagy Oroszország, annak tudnia kell, hogy Mao titkos orosz ügynők volt, akinek feladata a Qing dinasztia megdöntése volt. Hogy kik találták ki a bolsevizmust amiből létrejött a kommunizmus, azt már itt is tudják néhányan, azok az emberek akiről beszélek már akkoriban irányították Amerikát, ezért adta át Amerika a második világháború után Szovjetunió-nak és így Kínának is az atombombát. India esetében se nehéz arra következtetni, hogy mai napig Brit befolyás alatt van, tehát így “kapott” atombombát. Azt se felejtsük el Kínával kapcsolatban, hogy azért tart ma ott ahol, mert a nyugati bankár családok így akarták,…ha valaki azt hiszi, hogy a Nike és barátjai csak az olcsóbb munkaerő piac miatt mentek Kínába, akkor az nem ért semmit. Ami van kicsibe, egy országon belül politikailag(jobb és bal oldal, stb), az van nagyban is (NATO vs. Russi, Kína, irán, stb),……….nekem így logikus…… az elit irányítsa mind két oldalt, higgyétek el…. és ez már egy jó ideje így van,….sajnos.

    1. Valamelyik nap olvastam vagy hallottam….már nem is tudom hol, de ez volt….valami orvos vagy ki azt mondta, hogy a vegetáriánusokat is mentális betegeknek kellene nyilvánítani,,,,mi vaan?….aztán elkezdtem tovább gondolni a dolgot,……honnan a fenéből fogják tudni, hogy mi teszek a saját tányéromba, otthon, a négy fal között…. hmmm?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend