Egészség

India ?bio-kalózkodással? vádolja a Monsantot

Forrás: Activist Post

Indiai tüntetők a Monsanto genetikailag módosított padlizsánjának felhasználása ellen tiltakoznak

India is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek ellenállnak a biotechnológiai óriás Monsanto által képviselt mezőgazdasági korrupciónak, és jogi lépéseket tett a cég által elkövetett, az indiai hatóságok által ?bio-kalózkodásnak? nevezett igencsak megkérdőjelezhető eljárások miatt.

Az indiai hatóságok azzal vádolják a Monsantot, hogy egy helyi padlizsánfajtát saját genetikailag módosított fajtájának kifejlesztésére használt fel, ami a hírhedt Monsanto Bt rovarirtót is tartalmazza. Ez a rovarirtó olyan komoly veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre, hogy India a tettet bio-kalózkodásnak minősítette.

India Országos Biodiverzitás Hatósága (NBA) példanélküli döntést hozott, ami hivatalos nyilatkozatában is olvasható, csatlakozva az agráróriás tevékenységének korlátozása és határon kívülre szorítása érdekében fellépő más országokhoz, mint például Magyarországhoz és Peruhoz.

Magyarország az elsők között volt, ahol több ezer hektár genetikailag módosított Monsanto kukoricatermést pusztítottak el, a cég elleni közvetlen intézkedés keretein belül. Peru is komoly lépéseket tett a Monsanto ellen, tízéves tilalmat rendelve el minden GMO gabona és élelmiszeripari összetevő ellen.

A döntést összefoglalva a Nature Biotechnology a következőket írja:

?Egy indiai kormányhivatal úgy döntött bepereli a genetikailag módosított padlizsán kifejlesztőjét Indiának a Biológiai Diverzifikációról szóló 2002-es törvénye alapján. Az indiai Országos Biodiverzitás Hatóság vádjai szerint az ország első genetikailag módosított terményének kifejlesztője, a Maharashtra Hybrid Seeds Company (Mahyco) a St. Louis-i Monsato és számos helyi egyetem partnereként helyi fajtákat használtak fel a transzgenetikai termény kifejlesztésére, amihez nem kértek engedélyt.”

Kiszivárgott dokumentumok szerint az intézkedés miatt India célponttá válhat

Vajon érheti-e Indiát támadás az Egyesült Államok és partnerei részéről a genetikailag módosított termények miatti ellenállásért? Bizonyos kiszivárgott dokumentumokból az derül ki, hogy az Egyesült Államok kemény kereskedelmi háborút indíthat, és egyéb intézkedéseket kezdeményezhet a Monsanto genetikailag módosított ?alkotásainak? ellenálló nemzetek megbüntetésére. 2007-ben például Craig Stapleton, az Egyesült Államok akkori franciaországi nagykövete és George W. Bush üzleti partnere, az javasolta, hogy az Európai Uniót és a GMO terményeket ellenző országokat büntessék meg.

A volt nagykövet egyértelműen ?célzott ellentámadásra? szólított fel azokkal a nemzetekkel szemben, akik ellenállnak a Monsanto féle GMO kukoricának, annak ellenére, hogy egyre több kutatás állapítja meg egészségkárosító hatását. Fel kell tegyük tehát a kérdést, hogy az Egyesült Államok valóra váltja-e fenyegetését a kilátásba helyezett ?büntetésekkel? kapcsolatban a Monsantonak ellenálló Indiával vagy más országokkal szemben. Ennek csak az idő lesz a megmondhatója, mindenesetre jó látni, hogy egyre több nemzet és egyén áll ellen az agráróriásnak.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend