Egészség

Egy független tanulmány szerint a Monsanto GMO kukoricája szervkárosodást okoz

Forrás: Huffington Post

Az International Journal of Biological Sciences szakfolyóiratban publikált, a genetikailag módosított ételeknek az emlősökre kifejtett hatását elemző tanulmány szerint az agráróriás Monsanto által előállított GMO kukorica hozzájárul a kutatásokban alkalmazott kísérleti patkányok szervkárosodásához.

Rady Ananda, a Food Freedom oldalon a következőket mondja a tanulmányról: ?A Monsanto genetikailag módosított kukoricafajtái közül a Mon 863, a rovarölőszert termelő Mon 810 és a Roundup? rovarölőt magába szívó NK 603 fajtákat az amerikai, európai és számos más egészségügyi hatóság fogyasztásra alkalmasnak találta.? [Mint tudjuk Magyarországon egyelőre nincs engedélyezve, a boltok polcain viszont sajnos így is sok termékben megtalálható.]

A hatóságok a Monsanto saját, mindössze 90-napos tanulmánya alapján összegyűjtött és igen hiányos statisztikai adatai alapján nyilvánították a termékeket fogyasztásra alkalmasnak, pedig a genetikailag módosított élelmiszerek miatt kialakuló krónikus problémák a legritkább esetben mutathatók ki 90 napon belül. Az engedély megadása úgy tűnik elhamarkodott döntés volt.

A tanulmány készítői a következőket írják:

?A hatás leginkább a vese- és májműködésben koncentrálódott, hiszen ez a két szerv felelős a szervezet méregtelenítéséért, de a hatás részleteiben minden GMO típus esetében eltérő volt. Emellett, bizonyos hatás gyakran megfigyelhető volt a szívben, a mellékvesében, a lépben és a vérben. Mivel a máj és vese működése nemenként eltérő, nem szabad figyelmen kívül hagyni a nőstény és hím patkányok szerveire kifejtett hatásban észlelt statisztikailag jelentős különbséget, mint ahogyan azt egyesek tették. Éppen ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy a feltárt adatok erős bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a GMO kukoricafajták májmérgezést okoznak? Ezek az anyagok soha korábban nem képezték az emberi és állati táplálkozás részét, ezért az egészségre kifejtett hatásuk, különös tekintettel a hosszú távú hatásokra, nem ismert.?

A Monsanto azonnal reagált a tanulmányra, kijelentve, hogy a kutatás ?hibás elemzési módszereken és érvelésen alapul és nem kérdőjelezi meg az érintett termékek biztonságával kapcsolatos eddigi megállapításokat.?

A Greenpeace aktivistái mintát vesznek a Monsanto teszt gazdaságában Borken közelében Észak-Vesztfáliában. A Mon 810 kukoricafajtát Németországban betiltották.

Gilles-Eric Séralini, a tanulmány szerzője a Food Freedom weboldalán válaszolt a Monsanto nyilatkozatára:

?Tanulmányunk ellentmond a Monsanto következtetéseinek, mivel a Monsanto szisztematikusan figyelmen kívül hagyja, hogy az emlősök esetében a GMO termékek egészségügyi hatásai jelentős különbséget mutatnak a nőstény és hím egyedek esetében és ezek nincsenek egyenes arányban az elfogyasztott GMO termék mennyiségével. Ez egy nagyon komoly hiba, ami drámai következményekkel járhat a közegészségre. Ez kutatásunk legkiemelkedőbb felfedezése, ami az egyetlen olyan munka, ami a Monsanto felületes statisztikai adatait alaposan átértékeli.?

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

  1. Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hogy az amerikaiak is rájöjjenek a dologra.
    Mint tudjuk, a kukorica egy fűféle. A magyar nyelvben évszázadok óta fellelhető mondás: “Fűbe harap” voltaképpen arra utal, hogy aki Monsanto kukoricát eszik egész életében, az először dagadt lesz, majd utóbb meghal.

  2. Bocsi, hogy 3* küldtem el a cikk linkjét; valami hibakódot irt ki … és többszöri próbálkozásra se küldte el a telefonom a hsz-omat.. 🙁
    Az előbb akartam a sz. gépen újra beküldeni, és az előbb láttam, hogy már 3* szerepel az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend